»

Podcast v Linuxu nekoliko drugače

Slo-Tech - Kot verjetno veste, ima Slo-Tech na strežniku irc.sioff.net neuradni IRC kanal. Da zna biti komunikacija na njem včasih prav koristna, dokazuje tudi spodnji (zaradi lažjega razumevanja rahlo slovnično in slogovno popravljen) zapis pogovora:

mathjazz: Kako v Linuxu prisluhneš podcastom?
idioterna: Z ukazom mplayer http://your/favorite/podcast.m4a
mathjazz: feed://bitenc.si/egotrip/egotrip.xml
mathjazz: Kako tega poslušam?
TribesMan: Dodaš ga v iTunes.
mathjazz: In če nimas iTunes v Linuxu?
idioterna: Če si ZELO len, ti zdajle v 2 minutah napišem skripto, ki ti to naredi.
mathjazz: Prosim :)
idioterna: A imaš python? Poženi ga in sporoči različico.
mathjazz: Python 2.4.2 (#2, Sep 30 2005, 21:19:01)
idioterna: Odlično.
idioterna: http://aufbix.org/~jure/podlisten.pys
idioterna: Poženeš takole "python podlisten.pys feed://url/neki.xml"
idioterna: In poslušaš.

10 komentarjev

Blizzardove igre za Linux?

PC Linux Online - Blizzard Entertainment slovi po odličnih igrah za operacijska sistema Windows in Mac OS, do Linuxa pa v javnosti še ni pokazal odprtih apetitov. Ker je prepoznavnost podjetja pogojena tudi s tem, da ponuja igre za najbolj priljubljena okolja, se je pojavilo vprašanje, kdaj bo Blizzard začel idelovati igre za bolj in bolj razširjen Linux, ki je po nekaterih raziskavah po tržnem deležu že prehitel Mac OS.

Število namestitev Linuxa na namizjih se povečuje, tako kot tudi število igričarjev, ki med igrami Unreal Tournament, Quake 3, Neverwinter Nights, Return to Castle Wolfenstein in Wolfenstein: Enemy Territory pogrešajo World of Warcraft in druge Blizzardove igre. Če ste tudi vi med njimi ali želite prispevati k uveljavljanju Linuxa na namizjih, podpišite peticijo.

28 komentarjev

Izšel Slo-Tech Linux 2.0!

Slo-Tech - Danes je izšla predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2. Slo-Tech Linux 2 je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke.

Slo-Tech Linux 2 je popolnoma prenovljen operacijski sistem z novo osnovo, ki se lahko pohvali z novim namiznim okoljem KDE 3.2, pisarniško zbirko OpenOffice.org 1.1, brskalnikom Mozilla Firefox 0.8, upraviteljem osebnih informacij Evolution 1.4 in mnogimi drugimi programi, ki jih potrebujejo za delo študentje in dijaki, pa tudi računalniški zanesenjaki, ki se želijo spoznati s prosto programsko opremo.

Na zgoščenki se nahajajo tudi:
  • GIMP, zmogljivo orodje za obdelavo slik
  • Blender, program za delo s 3D-grafiko
  • Cinelerra, ki skrbi za obdelavo video-posnetkov
  • Scribus, nov program za namizno založništvo
  • Quanta Plus, napreden urejevalnik...

52 komentarjev

Predavanje: Slo-Tech Linux

Slo-Tech - V petek, 9. aprila 2004, bo ob 19.00 na Kersinkovi 6 v Kiberpipi uradna predstavitev Slo-Tech Linuxa. Jure Čuhalev bo predstavil razloge, zakaj je nova slovenska distribucija Linuxa nadvse primerna za veliko večino uporabnikov.

Sočasno bo izšla tudi predstavitvena različica Slo-Tech Linuxa 2, ki je brezplačna distribucija operacijskega sistema Linux. Namenjena je slovenskim uporabnikom, ki se želijo spoznati s čedalje bolj priljubljenim operacijskim sistemom. Slo-Tech Linux 2 je preprost za uporabo in ga ni potrebno namestiti na disk, saj sam teče z zgoščenke. Klik!

24 komentarjev

Nov članek: Uvod v Linux

Tux!

Slo-Tech - Se vam je že kdaj zazdelo, da Slo-Tech neprenehoma govori o Linuxu, vam pa je vse to popolnoma nerazumljivo in morda celo nezanimivo? Ali pa ste morda že kdaj pomislili, da bi poskusili uporabiti kak drug operacijski sistem? Če se želite kar najhitreje soočiti z Linuxom, imamo za vas idealno rešitev. Predvsem z namenom, da bi vam predstavili Linux, je Matjaž Horvat spisal članek z naslovom Uvod v Linux.

109 komentarjev

Corel spet pripravlja WordPerfect za Linux

PC Linux Online - Kanadski Corel, znan predvsem po legendarnem orodju za delo z vektorsko grafiko, je pred par leti slovel kot najprivlačnejši distributer Linuxa za domače uporabnike. S tehnologijo WINE so tedanjo pisarniško zbirko WordPerfect 9 in pozneje 2000 pripravili do delovanja v Linuxu, po velikih finančnih težavah in predvsem po vrtoglavi injekciji s strani Microsofta pa jim je zgodba o Linuxu postala nezanimiva.

Sledila je prodaja podjetja neki firmi iz San Francisca, potem pa distribucije Linuxa podjetju Xandros, ki trenutno izdeluje eno izmed najbolj čislanih in uporabniku prijaznih različic Linuxa. Zgodba okoli pisarniške zbirke za Linux je povsem zamrla.

A očitno le začasno, kajti Corel pripravlja preskusni projekt, v katerem bo od 15. aprila naprej začel ponujati novo različico zbirke WordPerfect 12 za Linux, in to brez pomoči zunanjih knjižnic ali emulatorjev, torej v popolnoma domači izvedenki za Linux. Skušali bodo ugotoviti, ali se lahko z izdelkom kosajo predvsem s StarOfficom...

6 komentarjev

Delavnica v Kiberpipi: Obdelava in montaža videa v Linuxu

Kiberpipa - Drugi ponedeljek v aprilu (12.4.) se bo v Kiberpipi začela delavnica prostega programa Cinelerra. Cinelerra ponuja pestro paleto možnosti obdelave in urejanja videa pod operacijskim sistemom Linux. Poleg podpore velikim barvnim globinam, velikim ločljivostim, ki šele prihajajo (HD), in izkoriščanju tako imenovanih render-farm , vsebuje Cinelerra že popoln nabor orodij za obdelavo videa v najrazličnejše namene.

Na delavnici si boste lahko razjasnili osnovne pojme o digitalnem videu, se seznanili z zgodovino...

3 komentarji

Želite preiti na GNU/Linux? Stric Tom vam bo pomagal!

Tom's Hardware - Če je množica tem, ki se zadnje čase porajajo na našem forumu in so tako ali drugače povezane z Linuxom, v vas vzbudila zanimanje za priljubljen operacijski sistem, bi vam lahko članek, ki prihaja izpod rok Humphreyja Cheunga, zelo pomagal, saj uporabnikom Oken pomaga narediti kar se da neboleč prehod na Linux.

Na voljo so navodila za prenos in peko Linuxa na CD-medije, preverjanje združljivosti strojne opreme (čeprav ta problem v zadnjem času vse bolj izginja) ter za izdelavo varnostnih kopij datotek, ki jih boste morda potrebovali v vašem novem sistemu. Vas je kaj strah? Naj vas ne bo.

0 komentarjev

Nov članek -- prilagoditev Windows XP

Po namestitvi

Slo-Tech - Windows XP so izšli že pred časom in do danes so si tako utrli pota že na marsikateri računalnik. Da boste ta ogromen operacijski sistem uspešneje krotili, da bo računalnik služil vam in ne obratno, ter da ga boste resnično izkoristili in optimizirali do konca, ako tega še niste storili, sva z m spisala članek, v katerem se lahko poučite o tistih najbolj osnovnih trikih in optimizacijah, ki bodo naredili življenje z Windows XP znosnejše. Klik!

37 komentarjev

Medo Borg

Slo-Tech - Še ena "utrgana" modifikacija. Ste že kdaj pomislili, da bi naredili preklopnik (switch) iz plišastega medvedka? No, jaz nisem, je pa zato tale študent. In zadevo je seveda tudi izvedel. V medvedka je vrtal, ga rezal, ga obračal navzven in podobno... grozote, ki bi jih morali prijaviti na društvo za mučenje plišastih živali. Takole zadeva izgleda (oči se svetijo, da izgleda res grozno):

1 komentar