» »

Piratstvo po drugi strani

Piratstvo po drugi strani

Vnunet - Dasiravno ljudje zelo radi rečemo kakšno tudi o vzrokih za nastanek piratstva, imamo ponavadi v mislih tisto domačo obrt: snemanje programja iz interneta, peka in distribucija kolegom.

V medijih največkrat beremo o uspehih BSA, ki recimo ulovi razne velike preprodajalce programja. A žal pri svojem branjenju piratstva vse premalokrat pomislimo na tisto stran, ki proizvajalce dejansko stane največ: piratstvo po kvazi-uradnih prodajnih kanalih.

Pri tem gre za dejansko prodajo programja ponavadi po priporočenih cenah (ali malce nižjih); izdelki izgledajo avtentični (pri tovrstnem ponarejanju so vodilni na vzhodu), vendar denar namesto pooblaščenih prodajalcev in izdelovalcev "pohopsajo" lažni prodajalci. Kupci pri tovrstnih izdelkih največkrat sploh ne vedo, kaj so kupili -- v prepričanje, da so zakoniti lastniki/uporabniki izdelka, jih vodi med drugim tudi visoka cena izdelkov.

Microsoft poroča: v pretklem letu so v Združenem kraljestvu vložili kar prek tisoč tožb proti t.i. "channel-resellerjem"; preiskali so več kot 2.200 sledi, kar 87 % zajetih (beri: kupljenih pod krinko) izdelkov pa je bilo zelo težko ločiti od avtentičnih MS-jevih izdelkov.

13 komentarjev

Soldier ::

Men se nebi dal iskat taksne igle u senu k jo bsa pa njihovi kompanjoni

San ::

Še en primer, zakaj je piratstvo:
Od kolega sem dobil igro Serious Sam in zadevo sem 2x obrnil zapored - to že dost pove, da mi je fantastična. In ker so v vseh testih pisali, da je igra za pol cene od drugih, in ker jo no Amazon prodajajo za okoli 3k, sem si rekel 'No, to pa ni tak strošek, da ne bi podpru modele, k so jo nardil neki tako izjemnega'. Grem lepo v Mullerja in cena ? Malo manj kot 8k, poleg pa UT2003 za 9k. WTF?!!! Na Amazon ceneje, kot v Sloveniji, ki je soseda Croja?!!
Imam sam dve besede, za naše trgovce, ki gledajo samo na svoje marže - F*#K U!!!!!!!!!

BaRtMaN ::

SunTrabce: pomiri se! Igre niso snemal in pakiral na Hrvaškem, ampak kje v Nemčiji, Angliji... kot večino evropskih iger.

San ::

To vseeno ne razloži, kako je možno, da je povsod drugje, celo v US, igra cenejša za polovico! Edina razlaga je - MARŽE!!!

space ::

Ne spoznam se prevec na "politiko" prodaje ..
Glej iz tega stalisca .. (logicnega, ceprav nepravilnega, ali pac)
Na Amazon.com je vredna 3.5k, brez postnine. Vredi.
Naroci si jo in se dodaj okoli 1.500 za postnino. Torej si jo dobil za borih 5k. Se vedno poceni.

Pol pa bi trgovina prodajala po ceni 3.5k SIT in bi bila pri vsaki prodaji za 1500 SIT v minusu (gledano da je kupljeno iz Amazon.com). Torej, na tistih 5k SIT koliko si ti dal ni noben DDV vstet ! Torej trgovina se doda DDV + nekaj malega da ima profit pri prodaji le te igre !

To je ista finta z DVDji, LOTR Extended pride v Slo 15k, na Amazon pa z postnino vred (!) borih 8k. Zdaj pa spet preracunaj, DDV + nekaj malega za zasluzek + slovenski prevodi .. pa pride na 15k ..

.. programerji pa tudi ne delamo zastonj .. tak da ..

lp, space

Tjulenj ::

space: amazon pa brez profita prodaja a zakaj more naša trgovina še dodatno nabit ceno?

chuck ::

Moje mnenje za višje cene pri nas je slednje:
-glavni razlog po vsej verjetnosti je, da ima naprimer amazon.com ogromno naročnikov in ko naročijo kakšen film vzamejo sigurno vsaj 10.000 - 100.000+ komadov ter seveda dobijo po bistveno nižji ceni
pri nas pa se večina izdelkov proda v zelo majhnem številu, ker je trg _ZELO_ majhen in seveda od npr. AMDJa je morejo naročiti 10.000 procesorjev, naročijo pa 20 kom in jih pride veliko več, nato plačajo še carino, prevoz in vsi stroški so višji
filme nato prevedejo (kolikor jih) in tiskajo v zelo majnih količinah, vse to stane
amazon.com tudi koliko vem posluje samo online in njihovi obratovalni stroški niso omembe vredne, kot pa od kakšne trgovine ki ima poslovalnice v vseh večjih mestih

-naša carina ja totalno v k. in že ničkolikorat sem moral čakati na izdelek, ker so ga zadržali na carini, včasih pa ko so ga končno dobili je cena narastla

Azrael ::

Samo en primer cene igre Serious Sam v Avtriji.
Ta igra je bila 3 mesece nazaj naprodaj v Media Market v Beljaku , maloprodajna cena skupaj z davki, maržo in prevodi v nemščino :15 Eur = 3500 Sit.

Sid Izprijeni ::

Ma ves softver bi že lahko prodajal tko, da si ga vsak sam dolpotegne, potem pa plača prek neta za odklep s šifro. Direktno od ponudnika k porabniku brez vmesnih davkov na bedarije. :D
The true challenge of Creation lies not in the engineering...
...but rather in the ability to control one's project.

undefined ::

Aha, zdaj šele vem zakaj Uncle Sam želi napast Irak... zaradi piratstva! :D

space ::

Tjulen: Chuckov komentar vse pove ..

poweroff ::

Glede stroskov prevoza - a mislite da en kamion pelje samo 20 procesorjev? Saj firma naroči različno blago in potem zapolnijo en šlepar. Stroški prevoza niso tako veliki. Carine tudi niso tak problem. Mogoče je problem samo to, da podjetja ne morejo dobiti količinskega popusta. Ampak teh količinskih popustov tudi ni tako veliko. Problem so dejansko marže.
Marže so pri naših podjetjih ogromne. Sploh pri knjigah in CDjih je tako. V okolici Londona sem eno knjigo kupil za 3x ceneje kot pri nas. Pa že tista knjigarna je imela zaslužek.

Kolegica iz ZDA mi je poslala študentski cenik softwera. Adobe PDF maker stane 56 USD, v Sloveniji pa okrog 100k SIT!!!! Ja fak, potem ni čudno, da je toliko piratstva.

nodes ::

Kaj pa število posrednikov?; smo dežela mešetarjev. Malo višja skupna cena in spet toliko več DDV-ja. Majhen trgovec ne spušča in nima akcijskih cen. Sem mal nazaj v eni trgovini vidu eno kartico, ki sem jo kupil dve leti nazaj za 90k, še vedno ima isto ceno, in že ob mojem nakupu je bil zastarel model, sem se že takrat na****u.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

AMD lansiral profesionalne kartice Radeon Pro W5700

Oddelek: Novice / Grafične kartice
114829 (3704) mtosev
»

Ustanovitelji ThePirateBay.com dokončno obsojeni .. pomoči (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / NWO
17867097 (59716) ]Fusion[
»

Prva Microsoftova zmaga zoper piratstvo na Kitajskem (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
7219227 (17330) MrStein
»

Shakire piratiziranje ne moti (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
1568803 (6259) pss-m
»

MandrakeSoft: Stečajni postopek?

Oddelek: Novice / Ostale najave
52513 (2513) cekr

Več podobnih tem