» »

Blizzardove igre za Linux?

Blizzardove igre za Linux?

PC Linux Online - Blizzard Entertainment slovi po odličnih igrah za operacijska sistema Windows in Mac OS, do Linuxa pa v javnosti še ni pokazal odprtih apetitov. Ker je prepoznavnost podjetja pogojena tudi s tem, da ponuja igre za najbolj priljubljena okolja, se je pojavilo vprašanje, kdaj bo Blizzard začel idelovati igre za bolj in bolj razširjen Linux, ki je po nekaterih raziskavah po tržnem deležu že prehitel Mac OS.

Število namestitev Linuxa na namizjih se povečuje, tako kot tudi število igričarjev, ki med igrami Unreal Tournament, Quake 3, Neverwinter Nights, Return to Castle Wolfenstein in Wolfenstein: Enemy Territory pogrešajo World of Warcraft in druge Blizzardove igre. Če ste tudi vi med njimi ali želite prispevati k uveljavljanju Linuxa na namizjih, podpišite peticijo.

28 komentarjev

borchi ::

joj, pa neeeee... spet bomo zabijali cajt z igrcami :-(
l'jga

Gandalfar ::

neee igrc za linux, že tko sem z neverballom zabil preveč časa

undefined ::

Res vzburjajoča novica. Novica o... peticiji!

Kako zanimivo. :\

Jah, zdaj vsaj vemo, de iger za Linux praktično ni. Vendar pa tudi to že dolgo časa ni več novica. Vsi pa tudi nismo le FPS nabijači. ;)

mathjazz ::

khm: Unreal Tournament, Quake 3, Neverwinter Nights, Return to Castle Wolfenstein in Wolfenstein: Enemy Territory und zo vajta ...



Sicer pa tvoj komentar itak ni komentar na novico, ampak neuspešno zbadanje :P
www.getfirefox.com

roCkY ::

optimistični Linuxas:
Janzki smo igrali igrice. Se najprej naučili DOS-a kasneje Windowsov. 10 in več let. Začeli računalnike uporabljat za vsakodnevne zadeve, čeprav se preživljamo z čisto drugimi dejavnostmi. Janezi zdaj kolkertolk obvladamo Windows. ;islimo, da so "oh in sploh", da ni nič uporabnejšega. Možgani so se nam polenili in zelo počasi in plašno škilimo prek ograje kjer so doma Linuxaši, ki še vedno v učeh marsikaterega uporabnika Widovsov spadate(mo) med hekerje. Heker pa po prepričanju označuje nekoga, ki počne stvari, ki jih ni treba znat pri vsakdanji uporabi računalnika.

Le ko bo ponudba softvera za Linux res vsestranska bo sistem kot tak dejansko zaživel med ljudmi. Inštalacija je že enostavna. Z konfiguriranjem (nastavitvami) tudi ni večjih težav, ko se v zadevo poglobiš...

Le zakaj imam na disku 2 OS? Kolko časa še?

undefined ::

> khm: Unreal Tournament, Quake 3, Neverwinter Nights, Return to Castle Wolfenstein in Wolfenstein: Enemy Territory und zo vajta ...

Kot sem zapisal zgoraj, si očitno namenoma spregledal:
Vsi pa tudi nismo le FPS nabijači.

> Sicer pa tvoj komentar itak ni komentar na novico, ampak neuspešno zbadanje :P

Zakaj, se morda počutiš zbodenega? Hja, resnica vedno boli. Tale novica ni nič drugega kot jok Linuxašev, ker so vse igre temelječe na Windowsih.

Za bogih 11% ljudi, ki poleg Windowsov uporabljajo še Linux, se pa res ne splača spremeniti dosedanje taktike. :)

OwcA ::

Neverwinter Nights in Civilization ..., same prvovrstne FPS. ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

undefined ::

> Neverwinter Nights in Civilization ..., same prvovrstne FPS.

Owca je vedno imela talent nakazovanja igel v senu.

Pozabil si še Tetris. ;)

mathjazz ::

IceMan: 11%? Dam roko v ogenj, da jih je manj, je pa med njimi morda le dovolj takih, da uporabljajo samo Linux ali pretežno Linux in bo Blizzard podlegel pritiskom, tako kot je že marsikdo.

Vendar -- tukaj ni toliko važen delež, če je 5% linuksačev, bi namreč to pomenilo 5% več prihodkov za izdelovalca iger. Logično, da bi zgrabil priložnost.

Problem je seveda v tem, da so linuksači geeki in vsi vemo, da geeki ne špilajo igric ;) In zato "nekateri" mislijo, da se jim iger ne splača delat, ker ne bo povpraševanja.

Vendar ga bo čedalje več in čedalje več "blizzardov" bo podleglo (to si kr neki domišljam).
www.getfirefox.com

undefined ::

> Vendar -- tukaj ni toliko važen delež, če je 5% linuksačev, bi namreč to pomenilo 5% več prihodkov za izdelovalca iger. Logično, da bi zgrabil priložnost.

Najprej je potrebno razmisliti, če je dodatni prihodek večji od samega izdatka. Če temu ni tako, se potem to ne splača. Dobro pa vemo, da vsak, ki si želi iger, poganja tudi Windows. Torej, Blizzard s podporo Linuxu praktično ne bi nič pridobil, kvečjemu izgubil (izdatek/prihodek ratio).

> Vendar ga bo čedalje več in čedalje več "blizzardov" bo podleglo (to si kr neki domišljam).

Pred propadom Microsofta sigurno zelo malo, tako kot do sedaj. IDjevi Quake pogoni pač čepijo na OpenGLu in kaj takega ni težko prilagoditi Linuxu (kar se grafike tiče, zvok je spet druga stvar), čeprav bi tudi temu dejstvu marsikatera igračarska firma ugovarjala. Večino iger, ki pa temeljijo na DirectXu, pa noben proizvajalec pri zdravi pameti ne bo šel prevajat za druge sisteme.

ghaefb ::

Uuuu filozofiramo :P
Jaz sem vesel da nas je 11%(u bistvu manj), samo bedno mi je ko pri kolegu vidim da mora 10x resetirat computer v eni uri ko win zablokira, zato težim in priporočam uporabo Linuxa.
Po eni strani bi blo cool da bi delali igrce, bi jih tud sam igral kdaj za dolgčas, ki ga od kar uporabljam Linux praktično ni, po drugi strani pa ne. Ma nevem... bluzim
Ajde, lep pozdrav vsem slo-tech-ovcem :D

undefined ::

> samo bedno mi je ko pri kolegu vidim da mora 10x resetirat computer v eni uri ko win zablokira

Ja, je hudič za tiste, ki ne znajo nadgradit sistema.

mathjazz ::

> Najprej je potrebno razmisliti, če je dodatni prihodek večji od samega izdatka. Če temu ni tako, se potem to ne splača.

Seveda, vendar po trenutnih trendih št. uporabnikov Linux na namizju raste in večina distribucij se usmerja na namizja. Kam to namiguje pa vemo ...

> Dobro pa vemo, da vsak, ki si želi iger, poganja tudi Windows.

Potem je z mano nekaj narobe :P

> Pred propadom Microsofta sigurno zelo malo, tako kot do sedaj. IDjevi Quake pogoni pač čepijo na OpenGLu in kaj takega ni težko prilagoditi Linuxu (kar se grafike tiče, zvok je spet druga stvar), čeprav bi tudi temu dejstvu marsikatera igračarska firma ugovarjala. Večino iger, ki pa temeljijo na DirectXu, pa noben proizvajalec pri zdravi pameti ne bo šel prevajat za druge sisteme.

DirectX je tukaj precejšen problem, se strinjam, je pa res da obstaja WineX za te namene, ki pa je komercialen in ne vem kako kaj deluje.

Torej: upajmo na DirectY, pod pogojem da bo OSS.
www.getfirefox.com

kuglvinkl ::

Obnašajte se.
Your focus determines your reallity

BigWhale ::

> Problem je seveda v tem, da so linuksači geeki in vsi vemo, da geeki ne
> špilajo igric ;) In zato "nekateri" mislijo, da se jim iger ne splača
> delat, ker ne bo povpraševanja.

Jest s potem takoj odpovem tituli geek ;>

Vlady ::

Seveda da naj napišejo irce za Linux, ampak jih naj dajejo zastonj kot je veliko iger za linux zastonj. Kaka starejša igra se najde, ki jo proizvajalec prevede za Linux in jo da zastonj na internet. Zdele se točno ne spomnim naslovov, vem pa da sem igral 3 take igre, ki so bile zaradi "zastarelosti" zastonj in še prevedene za Linux. Zaradi malo slabše grafike me ni pretirano skrbelo in sem jih veselo igral... :)

Makaron_hater ::

Ja valda... odpres Mozilo > cakas... odpres Netscape > cakas... odpres direkrotij v linuxu in spet cakas brez vsake indikacija, da racunalnik kaj dela... po 2 minutah prenehas in se lotis mazohisticnega pisanja java aplikacije v programu ki se mu reče K-neki, in po 20 minutah zatišja, se ti odpre tristo miljonov instanc mozil, netscapov in podobnih pizdarij ki si jih pred dvajsetimi minutami jezno naklikal. To se mi je zgodilo neštetokrat na 20 različnih abakih, zato tisti ki mi bo oporekal, naj si zatlači vseh 300 distribucij linuxa v rit!
Linux je amaterska pizdarija in nikakor ne more konkurirati odzivnosti in fukncionalnosti MS OS. WindowsXP je zdalec najboljsi OS. Njegova slabost je le, da ga uporablja 100 mijonov zabitih uporabnikov in miljon uporabnikov ki nimajo nikakršnega spolnega življenja in se pač ukvarjajo s pisanjem črvov in podobnih pizdarij.
Ne upam si predstavljati, kako bo deloval špil na Linuxu... Ustreliš > cakas.... in cakas.... ?

In ne težte mi zdej s tem, da je linux zastonj in da je windows drag ko svina... kolk izmed vas pa res ma legalno kopijo WINXP? Predlagam novo anketo :)

MrStein ::

Makaronar : igre laufajo pod linuxom z enako brzino in odzivnostjo kot v windows.
Pa programi tud.

Meni recimo v windows vse skoz šteka, ampak zato še ne bom začel hate/flame sporočil pisat.

Razen tega je WinXP drek, pa če ga primerjamo le samo z drugimi windowsi...

BigWhale ::

> to se mi je zgodilo neštetokrat na 20 različnih abakih,

Problem je vec kot ocitno med stolom in tipkovnico...

...

keber ::

Makaron, tvoj problem je izjemen. :D

Pa menda ne uporabljaš linuxa z vsemi dobrotami na 486?>:D

Makaron_hater ::

In ja... očitno bom potreboval 30,9 GHz abak, da bom lahko gladko odpiral Mozilo. Internet Explorer se odpre ko majka na 600MHz... pazi to! celo direktorij v WIN98 se mi na starem 133 MHz kompu odpre hitreje kot na Linux masini z 2.4GHz proc... smesno...

[v prihodnje brez žaljenja -OwcA]

mathjazz ::

BigWhale: :D

Makaron_hater: mogoče si narobe razumel, da Linux laufa tudi na zastarelih kištah, kot npr. router in to BP. Če se ti je pa dogajalo to, kar si napisal zgoraj (okej, pretiraval si), je pa razlog v tem, da si probal distribucijo staro 1 leto na računalniku starem 10 let. Probaj pognat winXP na takem računalniku.
www.getfirefox.com

BSD-jas ::

Zgleda, da ima ledeni mož multiplo osebnost

ghaefb ::

@Makaronwhatever...
Tvoj komentar je bil najslabši,nezrel,neizkušen kar sem jih kdaj vidu.
Zgleda si en takih ki so vedno uporabljali win pa si probal enkrat Linux pa ti nič ni blo jasno,
pa se niti potrudit nisi hotu da bi kaj razumel.;(( taki komentarji ne spadajo sem, to se govori na kakemu anonimnenu forumu brez moderatorjev, al pa na kaki Linux-hate strani.
Slab.

Makaron_hater ::

Fantje in otroci... cenzura je za pičke. Bognedaj™ da bi koga malo zbodel s stavkom, da je Linux za otroke... ker to res je. Nc ne mors zjebat, itak je ze vse zabugano ko majka, pa se "root/home/" mors gledat, kot da bi bil izgubljen bedak, ki se venomer ko zagleda "c:\" podela v hlače.
Linux je za otroke, WindowsXP in Malizia pa sta za prave moške. Fertik. Ni debate.

keber ::

Ti je persen popustil? >:D Probaj s prozacom, bolj prime >:D

undefined ::

> Nc ne mors zjebat, itak je ze vse zabugano ko majka

Tukaj se pa pošteno motiš. V Linuxu lahko mnogo stvari dosti prej zjebeš kot v Windowsih.

MrStein ::

IceMan : "IDjevi Quake pogoni pač čepijo na OpenGLu in kaj takega ni težko prilagoditi Linuxu (kar se grafike tiče, zvok je spet druga stvar),"

Ja, prevest OpenAL kodo pod linuxom je x-krat težje kot pod windows ... :\


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Newell o odločitvi za podporo Linuxa (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Igre
11129739 (24567) PARTyZAN
»

Steam prihaja na OS X (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Operacijski sistemi
5113210 (11901) borchi
»

Kateri OS priporočate?

Oddelek: Operacijski sistemi
101239 (1072) Fatboyslim
»

Blizzardove igre za Linux?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
283226 (3226) MrStein
»

Razmišljanje: zakaj Linux ne uspe na namiznih računalnikih?

Oddelek: Novice / Ostala programska oprema
302774 (2774) Mr.B

Več podobnih tem