» »

Igranje 3D iger na Linuxu

Igranje 3D iger na Linuxu

Hardware Upgrade - Vsem znani odprtokodni operacijski sistem na mnogih področjih s številnimi inovacijami prehiteva Okna, ena utrdba pa zaenkrat ostaja še neosvojena. Uganili ste, to so igre. Praktično vse, ki so trenutno na trgu, so namenjene operacujskemu sistemu Windows, za alternative pa obstaja le peščica naslovov. Linuxaši lahko takoj pozabijo na 3D igre, ki potrebujejo DirectX, pa tudi tiste, zgrajene na osnovi OpenGL, niso zmeraj podprte. Dosegljivi naslovi so ponavadi le največji (od prastare kvake pa do novejših Unreal Tournament 2004 in Doom III), ki si nočejo privoščiti enostavne izgube dela trga, tako da je izbor zelo boren. Po kvantiteti je Linux torej daleč zadaj, a še vedno ostaja odprto vprašanje o dejanskih grafičnih zmogljivostih. Kako teče ista igra z isto strojno opremo na Windowsih in Linuxu?

To vprašanje so si zastavili uredniki italijanske strani Hardware Upgrade in posledično izvedli obsežno testiranje. Poganjali so Doom III, Wolfenstein: Enemy Territory in Unreal Tournament 2004, v testnem računalniku sta tiktakala izdelka zadnje generacije iz tovarn ATi in nVidia (Radeon x800 XT PE in GeForce 6800 Ultra), distribucija Linuxa, ki so jo izbrali za testiranje, pa je bil Gentoo. Teste so izvedli z različnimi nastavitvami (prilagajali so kakovost anizotropnega filtriranja in glajenja robov) in prišli do ne ravno presenetljivih rezultatov. Po predvidevanjih se je nVidiin izdelek v obeh operacijskih sistemih znašel enako dobro - bilo je nekaj odstopanj, a niso bila prav drastična, saj je nVidia znana po solidni podpori Linuxu. Radeon je na drugi strani razočaral, a prav tako po pričakovanjih, saj je splošno znano, da se kanadski izdelovalec ne meni preveč za uporabnike alternativnih operacijskih sistemov. Število sličic na sekundo je tako v Oknih bilo povprečno dvakrat višje kot v Linuxu.


Kot sem omenil že na začetku, Windowsi na področju iger nimajo prave konkurence - te trditve je test samo še potrdil, a stanje kljub vsemu ni tako črno. Če si lastite nVidiino grafično kartico in se zabavate s katero od podprtih OpenGL iger, prehoda na Linux sploh ne boste opazili. Kakorkoli že, test obsega celih 11 strani, zato se ga čimprej lotite, za tiste, ki slabše parlate italijansko, pa je na voljo tudi Googlov prevod.

Povezavo je prispeval roko22, za kar se mu zahvaljujemo.

16 komentarjev

ginekolog ::

in menim, da ravno to področje preprečuje, da bi linux masovno zaživel..
Divers do it deeper.

Pithlit ::

Marsikaj šiba v Cedega-i ravno tako dobro kot v Windows. Je pa izbor iger še vedno precej omejen in ATI še vedno pogoreva. Ampak vseeno... ni treba da igre šibajo nativno >:D
Life is as complicated as we make it...

KoKi ::

Po predvidevanjih se je nVidiin izdelek v obeh operacijskih sistemih znašel enako dobro - bilo je nekaj odstopanj, a niso bila prav drastična, saj je nVidia znana po solidni podpori Linuxu. Radeon je na drugi strani razočaral, a prav tako po pričakovanjih, saj je splošno znano, da se kanadski izdelovalec ne meni preveč za uporabnike alternativnih operacijskih sistemov. Število sličic na sekundo je tako v Oknih bilo povprečno dvakrat višje kot v Linuxu.
in zakaj so potem sploh sli delat test, ce so rezultati ze itaq znani? novica je po domace povedano en sam vic ...
# hackable

ABX ::

Ma Ati ne zna delat driverje niti za Winse :)
Vaša inštalacija je uspešno spodletela!

BigWhale ::

> Kot sem omenil že na začetku, Windowsi na področju iger nimajo
> prave konkurence - te trditve je test samo še potrdil, a stanje
> kljub vsemu ni tako črno. Če si lastite nVidiino grafično
> kartico in se zabavate s katero od podprtih OpenGL iger,
> prehoda na Linux sploh ne boste opazili.

Nimajo konkurece, ampak ce imas nvidio pa stanje ni tako crno? Kaj zdaj, naj se avtor odloci kam bo stopil.... ;)

3p ::

Mislim da vem, kaj žre tržnike pri založnikih iger. Pa bo kdo, ki iporablja linux našo igro dejansko KUPIL?

lukaz ::

takoj brez uprašanja. jst uporablam win sam še zarad špilov.

Phoebus ::

Bah, dejstvo je, da je ati zajebal in se "heca" že od vedno okoli linuxa (niso hotli dajat podatkov, niso hotli sodelovat, ko se je razvijalo drajverje, ipd). Zdaj pa naj jih kar tepe.
Sicer pa ni taka znanost razvit igre za linux- če bi bila, potem ne bi bili zadnji veliki naslovi tudi na linuxu. Gre se enostavno samo za to, da "sej igričarji so pa itak na win".

MrStein ::

Linuxaši lahko takoj pozabijo na 3D igre, ki potrebujejo DirectX

Pod WineX ( po novem cedega ) baje čist v redu laufajo.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

MasterMind ::

Če bi u redu laufalo, bi zdele igral C&C Generals. Pa jih ne igram, ker ne delajo...
Gentoo, KDE uporabnik.

Malinovc ::

To je res, ampak se da iz sistema se vsaj 30% FPSjev iztisnat z pravimi tweaki in prekompajlanimi paketi. Vsaj za ATi kartico + Enemy Territory v Xih dela le za odtenek hitreje kot v W2003 in bisteno hitreje kot v W98. Vsekakor se pa strinjam ATI ima crap driverje in vsekakor bo moja naslednja kartulja drugega proizvajalca.

Matek ::

in zakaj so potem sploh sli delat test, ce so rezultati ze itaq znani? novica je po domace povedano en sam vic ...


KoKi, če vprašaš enega običajnega uporabnika, ki je že kdaj usposabljal 3d grafiko v linuxu, ti bo povedal, da z nvidio ni problema, z atijem je pa bolj slabo. Na to sem jaz mislil, vemo kako je stanje, test se naredi zato, da vidimo kakšne so razlike do fpsja natančno.

Nimajo konkurece, ampak ce imas nvidio pa stanje ni tako crno? Kaj zdaj, naj se avtor odloci kam bo stopil.... ;)


BigWhale, zakaj bi moral kam stopiti? Poskušam samo objektivno komentirati podani članek in hotel sem reči, da so Windowsi še vedno edina prava gaming platforma, saj vse igre izhajajo za njih, obenem pa se da (pod določenimi pogoji, ki sem jih navedel) precej enakovredno igrati tudi na Linuxu. Ker se mi je zdelo primerno, sem navedel svetle točke, je treba res vedno neizmerno hvaliti eno stran in popljuvati drugo?
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

Masamune ::

jz lavfam warcraft3 tft pol linux s cedego in dela cist ql. prav tako q3a in d3. sem za foro probal tut pod windowsi q3a in d3 in dela pomoje cist enako (imam nvidio). edino q3a se v linuxu lepse vidi (pa ne me vprasat zakaj je temu tako). imam celo prjatla k spila q3a v winsih v window mode-u, da je pol prblizno enako lepo k pr men.
lp, j

MasterMind ::

War3 TFT imam tudi jaz. Ampak pod Wine :D. Špilal sem tut Total Annihilation (sam mi je emulacija DirectX-a crknila v wine, mogoče zato, k sm probu now directX posnet :D).
Gentoo, KDE uporabnik.

BigWhale ::

> BigWhale, zakaj bi moral kam stopiti?

No, jaz sem samo dobil obcutek, da si najprej rekel, 'linux sucks'. Potem pa 'ma sej ne sucks'. :) Novica je cist cool. :)

darkolord ::

Zdaj pa naj jih kar tepe.
Atija noben ne tepe...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

[komentarji] Intel Core 2 & AMD AM2 SuperPI lestvica! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Navijanje
12810274 (4635) Galaxy
»

ASUS ali Sapphire X1950pro

Oddelek: Kaj kupiti
51025 (958) Shark-357
»

Sistem za video obdelavo (Xeon-Opteron?), priporočajte

Oddelek: Kaj kupiti
131678 (1470) xenon74
»

Vmod za predpotopnega R9000

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
71202 (999) lakotnyk
»

S čim hladiti(e) PowerColor RADEON 9800SE ?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
161499 (1268) MEDENA

Več podobnih tem