» »

Kje začeti z programiranjem?

strani: « 1 2

rolihandrej ::

Zanima me kje sploh začeti.
Dajte kakšne linke do:
Kakšnih tutorialov v slovenščini.
Katera programska oprema?

Ne poznam nobenih programskih jezikov in podobnega.
Sem popoln začetnik.
Ampak nekje je treba začeti.
Rad bi napisal kakšen enostaven programček oziroma igrico.
Lp!
http://www.r00li.com

Brilko ::

Najboljš da začneš s člankom na S-T. Klik!

rolihandrej ::

A pozabil sem povedat,da sem nekoč uporabljal program corel click create.
Kjer vse počneš v grafičnem okolju.
Ustvaril sem neko čudno igrico:D .

Torej zanima me ali obstaja kakšen podoben program kot je ta corel saj
bi rad čimveč počel v grafičnem načinu.
Kot sem že povedal rad bi ustvaril igrico.
Lp!
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

neoto ::

Nekako v tvoji situaciji sem bil v sedmem razredu osnovne šole, ko sva s prijateljem sanjarila da bova naredila eno igro simulacije dirkanja po sloveniji... Kako lepe sanja... :D

Gandalfar ::

CCfly ::

Iščeš nekaj podobnega kot je Click & Play. Jaz bi ti priporočal, da se poskusiš naučiti programirati, ne pa klikati z miško. Slednje namreč zelo verjetno že obvladaš. Poskusi srečo s JavaScriptom, Pythonom, C-jem, assemblerjem, ... ni važno samo malo volje moraš imeti.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

rolihandrej ::

Ja neko željo sem imel tudi že v 3 razredu ko sem uporabil korla.
Click & Play pa sem že enkrat imel vendar ga nisem poizkusil.
Ja voljo pa imam samo za začetek bi rad nekaj lažjega.
Lp!

P.S. še malo napište
P.S.2 bom poslal mojo mojstrovino ko bom kaj spackakl:D .
P.S.3 dejte kakšen link do click & play. Google ne najde nič
rad bi kak demo.
http://www.r00li.com

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Sej sem ti dal link s cim zacni.

root987 ::

PHP ali python (ti je ž G. dal link)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

drejc ::

Ne posluš folka, k ti svetuje, da začneš z c++-om. To so old-school hipiji k že obvladajo zadevo, sam te hočjo mal tumač namatrat. ;)

Za začetek se definitivno splača probat Borland Delphi. Temelji na objektnem paskalu s tem, da praktično ne rabiš znanja objektnega programiranja. Je ful všečen in tam kjer je uporaben, hitreje razvijaš kot v drugih toolih. Sledi kak php, osnove sql, same luštne zadeve. Pol se pa mal zresneš pa probaš Java2 ali C#.

Za delphi, javo in c# ti priporočam borlandove izdelke, obstajajo trial varjante. Če pa dobiš pod roke kak VStudio pa tolk bolj.

c++ se ogn zaenkrat >:D

BigWhale ::

> Ne posluš folka, k ti svetuje, da začneš z c++-om. To so old-school
> hipiji k že obvladajo zadevo, sam te hočjo mal tumač namatrat.

Eh... brez veze...

rolihandrej ::

No poskusil sem tisti link od gandalfa,pa mi je ratal nekaj spackat
ampak to je težko:'( .Čeprav sem se zabaval:)) .

Ma kdo kak link do click&play ?
Lp!
http://www.r00li.com

root987 ::

ampak to je težko
Sej je sam na začetku... :> Potem je (večinoma) fun :D
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

WarpedOne ::

Prvi jezik, ki se ga boš spravil učit bo zate najtežji, ne glede na to katerga si izbereš.

Lahk si mazohist in se iz nule spraviš nad asembler.Hudo se boš namatral in po parih tednih mogoče celo spesnil kak helloworld. Ampak zaradi tega boš kasneje precej bolje razmel poanto višjih jezikov. In česa vsega so se odrekli da so tam kjer so.

Lahk se zagrizeš v c/C++. Nauču se boš ogromno in čez nekaj časa razumel zakaj je garbage collection fina zadeva. In zakaj ne.

Lahk štartaš v delphiju in ne boš nikoli imel občutka za kompaktno elegantno kodo, boš pa zato v enem popoldnevu imel windows programček, ki ga boš lahk kazal naokrog. In ta bo celo dejansko neki počel.

Lahk greš više in takoj napadeš web in razno razne case zadeve (point and click programiranje) ampak boš še dolgo v temi kaj je to rekurzija, koncept objektov, zahtevnost algoritmov, principi optimizacije, ...

Verjetno ni nekega idealnega pristopa. Sprobaj par zadev ki jih najdeš, preglej par kratih tutorialov, toliko da začutiš posamezen jezik/okolje in se podaj v tistega ki ti je že na štartu najbližji.

Vsak naslednji jezik ki se ga boš naučil bo nato lažji ker boš že imel neko referenčno osnovo. Z znanjem več jezikov boš tudi prejšnje obvladal bolje, ker boš začel dobivat nove frišne ideje.

Bistvo programiranja ni znanje programskega jezika ampak sposobnost analitičnega razmišlanja in sestavljanja rešitev novih in novih problemov na vedno nove načine. To pa je 5% talenta in 95% znoja :)

Veliko sreče in uspeha,

Dean
What do you Think to Know?
Why do you Think you Know it?

drejc ::

Za point&click je tanajtabul delphi imo. Zapel se na borlandovo stran pa dlji trial verzijo.

Drgač se pa objektnega programiranja naučiš najkasnej v javi, ker tm drgač ne gre. Za javo je tut fajn JBuilder od borlanda, k ma integriran j2sdk&tomcat (eni nujni zadevi pač ;) ). Al pa netbeans 4 z j2sdk dlji, je đabe, pa še polna je demo programčkov skomentiranih.

BW: jasno je neki čist drucga (skor nujna) če delaš iz tega posel.... 0:)

rolihandrej ::

Zdej bom probal tale delphi in videl kako bo.
Lp!
http://www.r00li.com

BigWhale ::

Samo, da ne bomo dobili se enega programerja, ki bo vse 'znal' in ostal na Delphiju...

;>

Bojevnik ::

Sem sicer še sam začetnik v c++. Sam ti pa priporočam da začneš v pascalu, potem pa greš na c++.
Fear is the mindkiller. Fear is the little-death that brings total obliteration
I will not fear. I will permit it to pass over me and through me.
And when its has gone past I will turn the inner eye to see it's path.

Cizimizi ::

kaj pa ponavad porabljajo tisti ki crackajo programe
in tisti ki se jim tko fajn zdi uderat v racunalnike in omrezja?

CCfly ::

Hackerji uporabljajo možgane, crackerji pa izrabljajo produkte hackerjev za svoje nečednosti. Katere si imel v mislih ?
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

MasterMind ::

Da naredijo nocd crack. Misli, da uporabljajo kak HEX editor :D (16-tiška strojna koda). Samo nisem prepričan...
Gentoo, KDE uporabnik.

Myth ::

Za hackanje moras znat uporabljat mozgane? :D

back ontopic: jaz sem začel v TP-ju, zdaj pa se mal sintaksa krega z C++, se razmislam precej s Tp forami. Tak da priporocam da se lotis C++ iz osnove ;)
¤ Space is Mystery. And Myth is on Earth. ¤

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Myth ()

darkolord ::

Samo, da ne bomo dobili se enega programerja, ki bo vse 'znal' in ostal na Delphiju...


Kaj pa je s tem narobe? 8-)
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Nerdor ::

Verjetno bo admin zbrisal ta post ali pa tudi ne! Glede teh "prekletih" crackov je pa situacija taka! Skupni imenovalec tako crackerjem, kot ljudjem, ki pripravljajo razne CD (anti-pirat) zaščite, kot so StarForce 3 in itd., je v Binary! Čista Binarna koda, exe fajl po domače! Uporabljajo Debuger, ki jim kodo "raztolmači" v asmeblerske ukaze in kaže potek premikanja programskga števca imenovanega PC (program counter). Ko si zlikovec, zapomni lokacije, ki jih kliče nek (ni nujno ilegalen, lahko je legalen :D ) program. Potem v Hex Editorju poprvlja, tiste številke, ki so zapisane v šesnajtiški kodi. Na kratko o tem! Če se želiš učiti vse tiste asm ukaze (mnemonike - okrajšave ukazov), izvoli (zelo ne priporočam!)

Kar se pa tiče samega programiranja, te bo n00bovska (snobovska) mentaliteta (brei: obnašanje) samo spravljalo stran od programiranja, ker se ne boš mogel vprašati, kako kakšna stvar deluje in ali lahko na (svetem) googlu najdem odgovor.

n00bizem je zelo saba lastnost začetniškega programerja. Vsak programer se zaveda, da prau zaprav, samodisciplina in da tvoj um (beri: možgani) nimajo "omejitev" (kar ne velja za tvoje fizično telo :P ). Zato nekateri ljudje še posebej uživajo v programiranju, ker se lahko izražajo bolj svobodno kot če bi kvihtali in izpopolnjevali svoja fizična telesca. Tako je s tem!

Sicer, tisti tutotial o Pythonu, ki ti ga je Gandalfar posredoval, je zate odlična odskočna deska!! To ti Je odličen tutorial! Da te še navdušim, nad pythonom, mogoče nisi vedel, vendar se vedno več piše programske kode za Open Office v pythonu (zame je to bilo rpesenečenje, ker sem verjel, da ga de facto kodirajo v C++ :\ ). Za mnoge je Python "nadomestilo" za Delphi (hudičevo drag "paket" od 0.5 miljona sit naprej) ali Javo (počasno, počasno ljudi moji, pa še kaj zaračunajo za kakšno orodje).

Toliko o tem! Samodisciplina in da si rečeš: "Nikoli ni brezizhodne situacije! Če ne, je odgovor v Googlu!" Pa srečno pri prvem programu!

64202 ::

> Javo (počasno, počasno ljudi moji, pa še kaj zaračunajo za kakšno orodje).

1. eden ali dva ranga hitreje kot python
2. orodja - kolikor ces in to tudi open source (ce pozabis sunov jvm), verjetno precej vec kot za python

Sicer pa recejo, da je python bolj fun :).

64202 ::

darkolord: Narobe je to, da znanje samo enega jezika pomeni slabsega programerja, v kar sem trdno preprican. Mozna sta dva pogleda na stvar (drugi je nadgradnja prvega), pa to ne velja samo za delphi.

1. Izgleda, da imajo vsi prakticni jeziki razlicne prednosti in slabosti. Ce znas samo eden jezik, tezje resujes probleme, v katerih je slab.
2. Efekt "newspeak" - ne samo, da bos tezje resil, tudi resitev bo slabsa ali pa je sploh ne bos videl. Eden jezik ti zozi "vidni kot" razmisljanja. Ce znas vec (dovolj razlicnih) jezikov, si lahko resitev zamislis v jeziku, ki jo ucinkovito opise, in potem resitev prevedes v ciljni jezik.

Gandalfar ::

64202: javo vsi neki pljuvaljo, python pa je vedno tko pozitivno sprejet ... kako to? :)

64202 ::

Zato ker je java proti pythonu newspeak? :D

Gundolf ::

Jaz bi rekel, da kar se tiče skriptnih jezikov je Python odličen, Java pa je neka preobsežna objektna igračka v kateri si vsi želijo pisat, pa nimam pojma zakaj. :D

Ok, to je le moje mnenje in priznavam da imam 'malce' preveč odklonilen odnos do jave. 8-)

BigWhale ::

Sergio ima rad javo ;>

pitarda ::

Hja,.... jst sem začel z Delphijem,... pa sem naredil prvo aplikacijo, ki uporablja branje/pisanje v XML datoteko,...

Ker sem bil popolni začetnik v programiranju, sem se kar precej časa lovil in iskal rešitve po forumih in v knjigah. Ampak,... na koncu mi je vendarle uspelo naredit programček, ki JE uporaben,...
Ampak,... ne vem, če bi mi uspelo to s kakim C++, ker se mi zdi, da je Delphi za začetnika dokaj prijazen in ko začneš z Delphijem, osvojiš neko osnovno razmišljanje,... in s tem, ko z dodajanjem komponent in klikanjem po formi, gridih,.. itd. gledaš source kodo, si tudi lažje predstavljaš, kaj nekaj naredi,...

Tko sem jst začel,... dva meseca nazaj,... ampak,... me pa zanima,... kako bi recimo isto stvar naredil v Pythonu,... zato se sedaj podajam v te vode,...

LP.

kopernik ::

>javo vsi neki pljuvaljo, python pa je vedno tko pozitivno sprejet ... kako to? :)

Pluvajo tisti, ki zadeve ne poznajo. Dejstvo je, da se dandanašnji ogromno software-a napiše v Javi (resda zelo malo za desktop). Pa tudi to, da je Microsoft skopiral filozofijo v svoj .NET, nekaj pove o Javi ( mogoče ne samo dobrih stvari :-) ).

>Sergio ima rad javo ;>

Mogoče, ampak mislim, da tukaj ne gre za to, kaj ima kdo rad. Preprosto delaš tisto, kar nosi denar in je zanimivo (drugi pogoj je bolj pod vprašajem, ampak recimo, da si najdeš tako službo). Jaz žal iz lastnih izkušenj povezujem Delphi predvsem z računovodstvom in zato sem se po tistih izkušnjah izogibal vsem ponudbam, ki so dišale po Delphiju. Na koncu sem pristal na Javi, kjer delam, po mojem mnenju, izjemno zanimive aplikacije ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kopernik ()

BigWhale ::

No ja, tudi jaz sem ze delal v Visual Basic in VBS... ;) Hm, Cobol... Power Builder... eeek... ;>

OwcA ::

Najbolj hecno je to, da imajo največ o hitrosti Jave povedati ljudje, ki, če že programirajo, pišejo (razviajajo je tu zelo drzen izraz) "računovodske aplikacije". ;)
Otroška radovednost - gonilo napredka.

miLek ::

Jst sm začev s C-jem (zajebano), sam potem drugo vse znaš k je zlo podobno

darkolord ::

Če znaš en jezik dobro, sploh ni razloga, zakaj ne bi znal še ostalih... sintakso se naučiš v enem popoldnevu... 8-)

IMHO je jezik pač samo eno orodje, enim bolj sede eno, drugim drugo... treba je probat :D
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

Vesoljc ::

sintaksa ni vse... ti le omogoča, da se pa nekaj lahko greš.

bo seznoski delavec enako spreten sz krampom kot sz skalpelom?
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

darkolord ::

Tisto da se hitro naučiš sintakso sem mislu navezajoče na prvi del... da se, če en jezik (logiko) znaš dobro, lahko precej hitro naučiš drugega...
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

64202 ::

Znanje C-ja ti pri prologu bolj malo pomaga, tudi logicno gledano. Aja ups, se menimo samo o mainstream jezikih? :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: 64202 ()

Cizimizi ::

ce si znal z scripti pri "Neverwinter nights"
a bi to kej pomagal pri C++ ? :)

Vlady ::

Probi javo... jaz sem potem preko jave zakapiral c++ in deplhi. Fora je v tem, da se morač učiti najlažjega jezika iz "družine" programskih jezikov. Java je najlažji jezik med objektno usmerjenimi. Saj men. Pa velik stvari maš u javi že narjene in jih samo uporabljaš.
Drgač pa odvisno kaj hočeš nardit:
-če hočeš pisat igre, boš moral požreti še veliko čokolina in dobiti pomoč parih kolegov. Sam ne moreš nardit igre večje kot nekaj MB. Preveč časa bo pisal... :D Za igre je najbol pomoje c++, saj lohk direktno delaš z openGL knjižnicam. Al pa probaš z directX-om. Sam to je zelo zahtevno.
-če hočeš pisat grafične programe definitivno visual .NET studio. Torej visual c++, visual basic, visual J#, delphi...
-če hočeš pisat le tekstovne programe: java, c++, basic, pascal, fortran... izbiraj sam :)

Lažje se je učiti objektno usmerjene programske jezike. že zgolj zarad tega, ker si pri programiranju pomagaš z "resničnimi" objekti iz življenja. Risanje grafike pa požira mnogo živcev.
Tud sam se trenutno učim še javo in c++ vendar me c++ čedalje manj mika zaradi svoje togosti in zahtevnosti. Pri sun-u pa lepo skrbijo za programerjevo lenobo >:D pri c-ju moraš vsak problem narediti sam. Za igre potrebuješ tudi oblikovalsko žilico, saj igre samo ne programiraš ampak tudi oblikuješ.
Recimo za wolfenstein 3D je za 300 strani tpkanega besedila source kode. Pa še to ni mislem da vsa. Se ti da pisat 300 strani? :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

neoto ::

Java je najlažji jezik med objektno usmerjenimi.

Ne vem no, se ne bi čist strinjal. Namreč VB se mi zdi precej enostavnejši za začetnika kot java, že zaradi nekega vizualnega prikaza vseh teh objektov (formi, kontrole, classi...).

Vlady ::

Ja sam morš upoštevat da je VB izpeljan iz Basic-a. Ravno tko obstaja visual J# k ma enako in še več kot VB :)
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

darkolord ::

VB je preprost, ja
spamtrap@hokej.si
spamtrap@gettymobile.si

wyglif ::

Zanimiva razprava. Jst sem tud zele začel delat en špil čist iz zajebancije, da vidim kak daleč pridem. Raziskal sem veliko možnosti in predelal ogromno materiala in na koncu prišel do zaključka, ki je slednji : "Niti pod razno mi ne bo uspelo naredit špila kr tko klick'n'run kot bi rekli Londowsaši". Nato sem sprobu sem ostale game-engine, k so na netu in spoznal, da to ni to. So bli super, sam meni neuporabni. In zaključek. Sedaj sem začel razvoj svojga game-engina preko OpenGL-ja in SDL-ja. Vsekakor pa ti ne bo ušlo, če hočeš neki dobrga nardit, da osvojiš znanje c/c++. To ti je osnova vseh osnov.

www.libsdl.org/
www.opengl.org/

Ne, da bi te strašu, sam tak stvari stojijo in jih teško spremeniš. Če pa hočeš lažjo pot, pa polješ za že narejene game-engine. En zate bi bil Blitz3D (dokaj enostaven), da osvojiš idejo 3D programiranja. Če se seveda pogovarjamo o 3D igrah. Za kakšna vprašanja mi piš na email, pa bom z veseljem odgovoril, če boš kej rabu. Sicer se tud jst lovim. Sam celotno programiranje enviromenta ti je bedarija. Nauč se modelirat

www.blender.org

... to je super open source program za 3D modeliranje in potem ta model pokličeš v svojo igro.

Upam, da ti moj post kej pomaga. Vsekakor pa se ne ustrašt razsežnosti tega dela. Je res velik, sam to osvajaš postopoma. Ko pa ti enkrat kapne pa mi verjam, da postaneš zasvojen s tem in ne moreš nehat :P ... verjam mi, ker mam zej iste probleme. Ko enrat nardiš en simple špil, in ga ljudje igrajo, si boš do konca svojga življenja želel delat špile.
Pa ka še ...

Vlady ::

wyglif kaj pa 2D modeliranje/animiranje. Gre predvsem za strateške igre kjer 3D ni v igri. Primer: Sudden Strike, Jagged Alliance 2... Tako simpl da bo laufal tud na slabših kompjutrih :)
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

CCfly ::

Zadeva je težja, kot bi na prvi pogled mislil. Taka igra sicer ni zakomplicirana, kar se tiče grafike, zahteva pa več dela na umetni inteligenci.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Vlady ::

Ja vem, za začetek sem mislil sprogramirati eno "namizno" igro na 16x16 veliki šahovnici, kjer bi se figurce preskakolvale in izločevale. Sam mam probleme z grafiko in animiranjem 2D :\ Blage veze nimam kako to nardit. Figurce lohk sicer nardim kot bitno sliko sam potem animirat premikanje je mal bolj zaj***n. Programiram pa v Javi uporabljam pa AWT in Swing. Vem da se animira nekaj preko niti, samo z bitnimi slikami še nisem delal niti kako drugač. Znam animirat samo besedilo "String"-e. :)
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"

Tassadar ::

Probite Ruby :))

zadeva je preprosta; lahko se posvets
bolj problemu kakor pa sintaksi 0:)

En taro adun!

Vlady ::

Kaj pa grafika preko IRQ-jev? Like DOS style? :) Zna kdo? Ma kdo kako literaturo o tem? :\
"Lotereya - naibolee točnyj sposob učeta količestva optimistov"
strani: « 1 2


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programski jezik za 13 letnika - NA NOVO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
947011 (3456) blackbfm
»

programiranje

Oddelek: Programiranje
412377 (937) Pegaz
»

C++ ali Java

Oddelek: Programiranje
191224 (947) BluPhenix
»

s cim zaceti delphi ali c++

Oddelek: Programiranje
381030 (561) Chronoz
»

Programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
843115 (1713) Thomas

Več podobnih tem