» »

Programersko gradivo za začetnike

Programersko gradivo za začetnike

El Nino ::

Lep pozdrav.

Ker sem nov na tem področju, in me je zamikalo, da bi tudi sam kaj ustvaril, me zanima, če bi mi znali priporočiti kakšno knjigo/elektronsko gradivo za začetnike (ampak res, za popolne noobe), ker na tem področju nimam blage veze:| . Zaželjeni po možnosti kakšni linki:D

Hvala že vnaprej

lp

;-) ::

ka pa bi rad delal ti sploh?

bluefish ::

najprej se odloči za programski jezik, ki ga želiš uporabljati.

El Nino ::

Ja to res ne vem, mogoče kakšen c ali pa c++.

Backup22 ::

lukapawlinac, za začetek priporočam jezik C++ (strukturirano programiranje za začetek), kjer lepo spoznaš kako zadeve funkcionirajo, predenj presedlaš na objetno prog. Tako se uči tudi na faxih. V knjižnici poglej, če imajo kje C++ na kolenih od Gorana Bervarja - super knjiga za začetek. Ko osvojiš neko osnovno znanje, (tipi spr., if/switch/for/while, polja, funkcije, kazalce) pišeš lahke "programe" za konzolo. Kasneje pa nadaljuješ z objektnim pristopom, in lahko iz C++ presedlaš na C# ali Javo ali kaj podobnega.. Za začetek je uporabna tudi kakšen učbenik za FRI/FERI - strukturirano programiranje...
//

Gandalfar ::

Razmisli o tem da bi zacel s pythonom. Toliko da se navids razmisjat kot programer, o objetih ipd. Potem lahko se zmeraj preklopis na kaj drugega ampak osnove so iste in python je super jezik za naucit se razmisljat (pa tudi za delat kaj bolj resnega v njem)

BeginnersGuide/NonProgrammers - PythonInfo Wiki
Dive Into Python

HyprNewton ::

Če se odločiš za C++, sem nekem forumu našel tole KLIK.

Uporabnik999 ::

Za začetnike naj bi se priporočal Turbo Pascal ki je drugače precej zastarel. Bolj ti priporočam c++ kot c... navodil za c++ pa je kolko hočeš, če želiš pa ti lahko pošljem kakšne svoje primere

http://www.google.com/search?hl=sl&q=c%...

zagy ::

Jaz za začetnike priporočam C#, Javo, Python ali PHP. Morda celo najbolj Javo.

Razlog za to je, da boš hitro lahko naredil kaj vizualnega (kakšno formo, gumbe, ...) kar te hitro not potegne.

Java tečaj:
Java tečaj

PHP tečaj:
PHP tečaj

Python tečaj:
Python tečaj

C#:
nimam linka... ampak :) Inštaliraj Visual Studio 2008 (express je brezplačen) in vtipkaj "Visual studio tutorial" v google :)

Torej moje priporočilo:
C# ali Java
Spletno učenje: www.praktik.si

Backup22 ::

Ja vse lepo in prav, ampak če začneš delat s C# ali Javo, spustiš tiste osnove (kazalci, strukture, dinamični pomnilnik, destruktorji, itd...), ker za to ni treba skrbet (garbage collector in podobno...), je pa res, da če se ne boš pretirano ukvarjal s proramiranjem, sta C# ali Java super, ker res hitro prideš do nekih vizualnih rezultatov...
//

morbo ::

Tudi z Javo ali C# (ali čimerkoli) se lahko 'pretirano ukvarjaš s programiranjem', le z drugačnim. Avtor bi si moral najprej postavit cilj - kaj bi on rad delal - in se na podlagi tega odločit za jezik (Win aplikacije -> C# (ali še bolje - Java); internet -> PHP, Java; Doom 4 -> C++). Mislim da ravno te osnove (kazalci, destruktorji...) znajo začetniku (v samorežiji) priskutit zadevo tako da se ne bo več dotaknil tipkovnice.

Tukaj gre za tisto vprašanje; ali je važno znat / se ukvarjat z low-levelom, če ti high-level jezik nudi vse kar rabiš in si dosti bolj produktiven zraven? Jst mislim da se C-ja ni treba niti dotaknit, če tvoje interesno območje ne leži tam.., no, kjerkoli pač C ownz... :P

zagy ::

Jaz se pretirano ukvarjam s programiranjem in uporabljam samo C# :) Pravzaprav je programiranje moja služba.

Jaz ti zagotovo priporočam C# ali Javo. Zelo hitro boš naredil kakšno formo, kakšen gumbek, izpisal kakšno sporočilce in boš to nadgrajeval. Po parih mesecih boš že znal narediti kakšen zabaven programček za kvize, kakšno spletno stran, ... kar te bo "potegnilo not" ;)
S C-jem bo vse to malo težje :)

Če boš pogledal (ali tudi kdo drug) tiste video tečaje, ki sem jih napisal zgoraj, bom ful vesel komentaarjev...
Spletno učenje: www.praktik.si

morbo ::

In da ne bo avtor mislil da sta Java in C# le za duhamorne pisarniške programe, naj povem da obstajajo namenske platforme (recimo XNA za C#) in knjižnice (LWJGL, JOGL...), ki so namenjene posebej za ustvarjanje iger oz. aplikacij z 2D, 3D grafiko... Z izdelovanjem lastnega tetrisa npr., se povsem enakovredno naučiš programirat, tako da to ni neresen način pristopa k stvari. Hočem povdarit da z odločitvijo za enega od 'višjenivojskih' jezikov ne boš prav nič prikrajšan.

zagy,

tisti video tutoriali so super zadeva - kot naročeni za ta primer, oz. za tiste, ki jim omemba tuje literature in virov na začetku predstavlja še dodaten razlog za dvome. Pohvalno (če si ti avtor :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: morbo ()

Tilen ::

Kje pa je kakšno stopnjevanje od "Hello world!" naprej? ;)
413120536c6f76656e696a612c20642e642e

morbo ::

Sej imaš več strani. Zgoraj imaš link za 'naprej'. Recimo Java je pokrita dovolj da ti razloži simpl osnove... itak brez bukve ne moreš, ampak toliko da te zmotivira pa je...

zagy ::

Hvala morbo :)

Si pa dobro napisal tisto glede XNA (se nisem spomnil, ko sem pisal svoj post) itd... z .NETom res lahko svašta delaš. Omenil bi še Silverlight - super zadeva.
Spletno učenje: www.praktik.si

Tomay ::

Malo sem si pogledal python in ga tudi začel preizkušat. Moti me edino, da je samo tekstoven in ni dobra izbira za windows programčke. (ali pa vsaj ne tako preprosto)

Do sedaj sem preizkusil turbo pascal, in delphi predvsem zaradi tega, ker mi je koda lažje berljiva.

Malo sem začel tudi vohat visual basic in moram reči, da tudi ni tako kompliciran. V windowsih pa z relativno malo truda narediš vsaj navzven "lep" program.

Tako kot je nekdo omenil odvisno je, kaj hočeš narediti. Tudi python ima 3d knjižnico. Za razumevanje same logike programiranja pa je skoraj vsak jezik dober samo začeti je treba nekje.
Voodoo 4Ever

model ::

Da se ne bo odpirala nova tema-racionalnost prostora pa to... :)

Torej, mene je tut prijela volja da bi se navadu programirat. Ker študiram na tehnični smeri mi bo to znanje sigurno prav prišlo in ker (ne boste verjeli) na moji smeri sploh ni nobenega predmeta, ki ima veze z računalništvom sem se odloču vzet stvari v svoje roke in se navadit programirat. Zdej me pa zanima ker jezik bi najbolj prov prišel zame: se pravi ne mislim delat igric in multimedijskih stvari, tudi spletno programiranje me ne zanioma. Bolj bi rabil kak jezik za modeliranje ali simulacijo pogojev- pač vpišeš notri lastnosti nekega predmeta in pol opazuješ kaj se z njim dogaja če ga izpostavljaš določenim pogojem.

Zdaj me pa zanima, glede na zgoraj opisane "kriterije", kaj priporočate?

LP

Matek ::

C, C++, Java, Python in podobni so cisto splosno usmerjeni. Predvsem z zadnjima dvema ni tezko zaceti, kar pa sam omenjas, so cisto obicajne aritmeticne zadeve, tako da bi ti moralo prakticno karkoli ustrezati, ker ne bos ustvarjal nicesar posebnega.
Bolje ispasti glup nego iz aviona.

20sdfj093f ::

Knjiga Teach yourself C++ (Schildt)... v vsaki boljši knjižnici ;)

LPd

edit: typo.

Zgodovina sprememb…

Apple ::

Predlagam Oberon >:D
LP, Apple

model ::

OK, odloču sm se za Python. Deluje tko dost razumljivo za n00be kokr sm jest. A kdo pozna kako fajn knjigo za Python-sm vidu da jih je kr velik-a nej poberem kr taprvo al ma kdo kako priporočilo?

Hvala

Gandalfar ::

vzami dive into python, mas tudi zastonj na netu

Loki ::

kaj pa studiras, model? lesno or sth?
I left my wallet in El Segundo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Loki ()

imagodei ::

Da malo zlorabim temo...

Kako pa je s Pythonom pri pisanju spletnih aplikacij? Kako to izgleda? Vem, da obstajajo frameworki za to, pa mi ni čisto jasno, kako poteka. Kaj rabiš, a je za npr. django tudi kaj zastonj literature?

EDIT: Že iščem, nekaj sem že našel. Kljub vsemu bi prosil za razlago in plain SLO :)
- Hoc est qui sumus -

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: imagodei ()

Gandalfar ::

daj odpri novo temo da se lahko resno razgovorimo :)

bmandl ::

Jaz sem se tudi začel (oz. se bom) ukvarjati z mikrokrmilniki in manjšimi projekti (kot lahko vidite mojo temo pod elektronika-lcd termometer)...Zdaj pa me zanima, kaj mi priporočate za začetek, torej kateri programski jezik. Je naprimer najboljši c za takšne stvari, ali je vseeno s čim se baviš, ker večinoma softwarea, ki ga dobiš na netu je spisanega v c ali c++, tako da če tega ne znaš niti ne moreš preurejat. Zato pa npr. kakšen pascal, ki je že zellooo star, nevem, če bi mi prišel prav, zato za mnenje in izkušnje (če so) naprošam vas.

imagodei ::

Za mikrokontrolerje C FTW. Nimaš s Pascalom kaj delat. Tudi C++ ni noben pogoj, tam programiraš objektno, za mikrokontrolerje pa rabiš proceduralno.
- Hoc est qui sumus -

bmandl ::

Se pravi...?
Mogoče zbirnik za manj zahtevne kontrolerje (8-pin and so) in c za zmogljivejše...?

imagodei ::

Glede na zmogljivost današnjih mikrokontrolerjev in glede na poceni pomnilnik, se ti z assemblerjem ni treba kaj dosti ukvarjat. C prevajalnik dost zoptimizira kodo, kakšnih smešnih omejitev ala 64 KB pomnilnika tudi nimaš, tako da se ti ni treba bat, da bi bili programi iz C-ja predolgi.

Drugo je, če boš delal s kakšnimi predpotopnimi ali specifičnimi minimalističnimi. Konkretno o modelih ti ne bi znal povedat kaj dost (delam v firmi, ki se ukvarja tudi s programiranjem mikrokontrolerjev, ampak sem v drugih sferah). Ampak verjetno bo pa tvoje razmišljanje držalo.
- Hoc est qui sumus -

blackbfm ::

Meni osebno je Delphi najboljši za programirat. Pa lahek za naučit. Edino kar je bedno je to da pač ni tako razširjen kot kakšen C++ ali pa VisualBasic (ki je sicer skret od skreta proti Delphiju).

bmandl ::

Rezerviral sem si knjigo "programirajmo mikrokrmilnike" in zdaj bom videl, v knjigi se namreč naučiš assambler in c, za katera dva sem se pa že itaq želel odločiti, saj sta najboljše za projekte, ki bi jih jaz izdeloval (torej mikrokrmilniki vse od začetka 8pin...).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Programiranje za začetnike

Oddelek: Programiranje
3612534 (7458) Yacked2
»

začetki programiranja

Oddelek: Programiranje
356762 (4837) Mavrik
»

programski jezik

Oddelek: Programiranje
303471 (2842) noraguta
»

Nasvet glede izbire programskega jezika (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
525955 (4705) NoUse4AName
»

mene me pa čista osnova zanima

Oddelek: Programiranje
191727 (1517) NoUse4AName

Več podobnih tem