» »

Programiranje za začetnike

Programiranje za začetnike

LordDelta ::

Prosil bi vas da mi mal pojasniste programiranje, oz. poveste mal osnov kako in kaj, ali mogoče poveste za kakšen dober link.
Hvala

Elemen_T ::

Zvečer 8-)

rc-car ::

Najprej se izjasni v čem bi se rad navadil programirat, oziroma, če ne poznaš programskih jezikov, vsaj kaj bi rad znal delati.
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed

LordDelta ::

Za začetek bi rad naredil kak preprost program ali igrico oz. kakšn preprost filmček.l

jRk0 ::

Fant, preden bos ti kako igro anredo, bo se preteklo kar precej mrzle potoske vode:).Sposodi si kako knjigo o pascalu (tu se vse zacne ce hoces programirat v delphiju) al pa kaj o VBS (visual basci script).
You fuck up once, you loose two teeth.

TheHijacker ::

Prvi program v pascalu:


Begin
Writeln('Hello World!');
Readln();
End
http://www.google.si

rc-car ::

Preden boš ti špil napisou, bo še precej vode preteklo 8-)
Nothings gonna stop me now, I'm breaking the rules, I'm gonna do it if its not allowed

LordDelta ::

Špil....pod ta pojem sem mislil kakšen šah, ali minolovec, oz kaj bl simpl in ne Final Fantasy XXV

jRk0 ::

Ko bos naredo minolovec al pa sah, te povej.v bistvu je za "bedno" igro kot je npr. Kaca treba napisati veliko, veliko vrstic kode...

TheHijacker ::

Kakšen minolovec neki. Moja prva "igra" je bila ugibanje številk. Naredil sem jo pa v pascalu. Program naj te vpraša od do katere številke hočeš ugibati. Potem računalnik zgenerira naključno številko. In ti ponudi recimo 5 možnosti za ugibanje. Ko jo vpišeš ti pove, če je številka, ki si jo vnesel večja ali manjša od pravilne. In tako naprej dokler jo ne najdeš ali pa ti potečejo poskusi. Pretty kul za 10 minut igranja :D
http://www.google.si

Monster ::

ne mu spet z pascalom pa delfijom težit no... Dej si poglej DELFI, Visual BAci, Visula C++(ta bolje).. pa mal poglje ka boš bol zastop, pol pa se odloč :))
Ka zaboga...

TheHijacker ::

Nekje je treba začet a ne?
http://www.google.si

beli_ninja ::

Ali obstaja kaka dobro slovenska ali nemška stran za programiranje(za začetnike) ali kake *.*pdf datoteke za acrobat reader:\

v angleščini nisem glih dober da bi razumel vse te izraze.
beli_ninja !!!!!!!!!!!!!!

Kekec ::

Knjig je dost ampak so pac za vsak jezik posebaj! Ne ker Programiranje za telebane varianta :D

willson ::

LP!

Ja stvar je taka, da ce se nisi nikol, nikjer in nikakor programiral pol bo res pretekl se velik vode in se cesa...

Res da je Pascal neki za začetek - sam ce misls zacet s Pascalom in jet pol na Delphi/C++ al pa VB, VC++ je to brez veze...

Nek probi zvohat MSDN Library (od M$) pa si naloz Visual C++ pa se zacni mal ubadat z tutoriali pa raznimi primeri.
(Sam pazi - prej si nabav en velk HDD = 40-60GB ker je tega sranja velik)

To da bos pa spile delov pa to = raj tapru nared ksno obično windows app al pa res ksn bedn spil...(sej ne da bi hotu se hvalt ampak tko je)

napr.: - ce misls delat spile pol odpade "navadno programiranje" se bos mogu naucit ksne WinAPI funkcije narest vsak onkn posebe (tko k se je delal v PAS) pol pa je se dobr znt OpenGL al pa DirectX (to po je vse na unih CD-jih od MSDN L.)

To je to, lohk pa tud ksnmu kolegu recs ce si vzame mal cajta da ti to mal razlozi....

Ti pa zelim veliko uspeha pri programiranju.

webblod ::

OK. Programiranje...

Najprej se moraš odločit, (za)kaj hočeš programirati! Povem ti, da programski jezik je dokaj enostavna stvar, ne glede na to kateri, se pa razlikujejo po, recimo temu funkcionalnosti.

Za razvoj Desktop aplikacij, ki dostopajo do podatkovnih baz, ob predpostavki Windows platforme, je pravzaprav vseeno, kateri jezik uporabiti. Za razvoj igric pa bo treba poseči po C, C++, morda celo Zbirniku.

Resda sta verjetno glede enostavnosti (pri čemer mislim t.i. položno krivuljo učenja) nekje na isti ravni M$ Visual Basic in Delphi. Delphi je sicer funkcionalno nekje v povprečju hitrejši od VB-ja, vendar pa je okolje, v katerem nastaja VB program veliko bolje dodelano.

Tudi to je aspekt na katerega je treba gledati... IDE (Integrated Development Environment) - t.j. razvojno okolje. VB IDE omogoča odlično debugiranje in tako posredno odlično optimiziran program in je na tem področju brez primerjave. Na drugi strani pa VB trpi pomankanje nečesa čemur se reče kazalci (Pointers). To se sicer pokaže šele, ko posežemo po Win32 API, vendar slednje pride kajkmalu na vrsto, če želimo pisati kolikor toliko dobre programe za Windows. Naslednja pomankljivost VB-ja so t.i. RTL (to so knjižnice -> beri datoteke), ki so potrebne poleg osnovnega (EXE) programa, da tvoj izdelek sploh funkcionira.

In tukaj pridemo do Delphi-ja, ki je tu močno pred VB-jem. EXE napisan v Delphi-ju je (načeloma) sam sebi dovolj, če uporabim ta izraz. Tudi (načeloma) precej hitrejši (in zaradi odsotnosti RTL večji). Vendar je razhroščevanje v Delphiju napram tistemu v VB štorasto do konca. In prednost, ki jo Delphi načeloma ima, se lahko kajkmalu izgubi na račun ozkih grl, ki so sicer krivda programerja in ne Delphija. Posledica slabšega(?) IDE pač.

Potem je tu še C++. Na trgu sta omembe vredni dve IDE in sicer M$ Visual C++ in Borland C++ Builder. Tukaj pa se veliko bolj nagibam k Borlandu, saj jeza razliko od primerjave med VB in Delphijem, tukaj Borland v veliki prednosti. M$ se je namreč s svojim MFC precej oddaljil od OOP arhitekture in pogosto se zdi, da gre pri MFC bolj za skupek posameznih razredov kot za integrirano skupnost. Obenem se vse skupaj preveč opira na Win32 API, tako da je prenosljivost kode na ne-Windows platforme vprašljiva. Pri borlandu je tukaj zadeva vsaj na zunaj veliko bolj premišljeno narejena.

Toliko zaenkrat... Za kaj več pa konkretno vprašanje.
There must be a reason, why I'm so damn dissapointed on M$ Visual Basic
WEBblod.NET :: Slovenska programerska scena

Kekec ::

Iz lastnih izkušen vem da 3/4 ljudi ki je reklo "zdaj bi pa začel mal programirat" ni nikoli začelo!

popaj113 ::

LP!
Zanima me u katirem jeziku priporočate naredit program podoben travian manegerju samo da je za kake druge spletne igrice?

c00L3r ::

Z nekaj znanja programiranja, se da naredit kaka igra v stilu vislic :) In to kot konzolna aplikacija ali kot okenska. Jaz vsakemu, ki bi rad začel programirat za Windows platformo priporičam Visual C# express, ki je zastonj.

Monster ::

popaj113 - trav manager je spisan v javi ... boš pa zraven programiranja moral še malo prebrat o HTTP protokolu ...
Ka zaboga...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Monster ()

Pawle ::

Ne tako napadat in strašit začetnika programiranja(ne da sem jaz že mojster), bo izgubu volju že takoj na začetku.
Sej ni tako težko se naučit programirat. Sam pa priporočam Javo, ker je dober programski jezik, ni tažak za začetnike in je portabilen. Kar se tiče knjig, jaz sem se večinoma učil iz internetnih tutorialov, zdijo se mi zelo dobri, ker lahko dobiš odgovore na zelo specifične probleme.
Ko boš že znal programirat, pa se splača malo poskušat programirat kot "po startem"(Zbirni jezik, Fortran, php).

FlashM ::

Poglej, če imaš željo in če te to zanima, potem lahko v zelo kratkem času osvojiš osnove programiranja. Sam sem se prvič v življenju srečal z osnovami programiranja na faksu v drugem letniku (študiral sem management). Stvar me je enostavno zanimala, kasneje sem v roke vzel tudi kakšno knjigo, pa potem drugo in tretjo. Danes mineva nekako dve leti od mojih prvih začetkov, sem pa v tem času uspel osvojiti toliko znanja, da sem se prjšnji mesec redno in za nedoločen čas zaposlil v privat podjetju kot programer na področju geografsko informacijskih sistemov. Pa nisem nek IT freak k bi mu blo vse jasn še preden se je rodil :-)

Za začetek ti priporočam, da preskočiš VB.NET in se lotiš kar C#.NET ali katerega koli sorodnega jezika. Za C# obstaja ena zlo kul knjiga z naslovom "Microsoft Visual C# 2008 Step by Step" in je res zlo kul za začetnike ker je vse lepo in razumljivo razloženo. Vsekakor pa bi vsem C# developerjem, ki imajo osnovno znanje in tudi tistim z advanced knowledge priporočal branje knjige "Pro C# 2008 and the .NET 3.5 Platform" - to je pa res must have reference guide!!!

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: FlashM ()

dbeong ::

1. mene zanima neprimer kako bi naredil en programček ki bi za začetek deloval tako da bi kliknil na gumb in bi se začel odštevat čas od 10min in ko bi spet kliknil na drug gumb bi se ustavil? (s katerim programom)
2. kaj je sploh to programski jezik?
3. kako pa grafično oblikovati nek narejen program?

(ne sanja se mi veliko o tem a me ful zanima) :D

hvala za odgovore.

Isotropic ::

google dive into python 3

Kristjan5 ::

Lp,
tudi mene zanima kako čisto za začetek ustvaru en preprost programček? O tem sicer ne vem dosti ampak me ful ful zanima. To bi blo za začetek, potem pa bi znanje nadgradil. Če poznate npr. igro Minecraft, koliko časa bi približno porabil za izdelat eno podobno igro, recimo če bi programiranje pa te zadeve obvladal?
Hvaležen bi bil vsakih odgovorov!!

Zgodovina sprememb…

Isotropic ::

Isotropic je izjavil:

google "dive into python 3"

Mipe ::

Senitel ::

Kristjan5 je izjavil:

Če poznate npr. igro Minecraft, koliko časa bi približno porabil za izdelat eno podobno igro, recimo če bi programiranje pa te zadeve obvladal?

Najprej bo treba malo bolj google obvladat. Potem boš lahko izbrskal, da je Notch potreboval pol leta. Da boš obvladal tolk kot Notch boš pa potreboval kar nekaj let.

Kristjan5 ::

Aha, ok hvala za podatek. Pa mi morda lahko svetujete s čim lahko začnem kot začetnik.:|

roba87 ::

Saj ti je povedal. Z googlom.

Roadkill ::

Isotropic je izjavil:

Isotropic je izjavil:

google "dive into python 3"
Ü

blackbfm ::

vsi bi kar iz nule programiral špile, 3d seveda :)) realno pa taki z visokimi cilji že težko razumejo pojem "spremenljivka"

v glavnem izbrati moraš jezik, popularni so python, javascript, php recimo..začneš lahko s hello world in enostavnimi skriptami, špile pa zaenkrat odmisli

c00L3r ::

Vsaj osnovno poznavanje objektno orientiranega programiranja in jezika C# (ali JavaScript), pa se lahko spustiš v 3D igre z Unity.

pegasus ::

http://www.jsdares.com/ ... tole za začetek, pol pa naprej.

Also this: https://sites.google.com/a/eng.ucsd.edu...

Rias Gremory ::

Python.
http://learnpythonthehardway.org/

Pa močno, močno predlagam, da se naučiš uporabljati Google. :) http://www.wikihow.com/Use-Google
Mirno gledamo, kako naš svet propada,
saj za časa našega življenja ne bo popolnoma propadel.

dope1337 ::

Osebno bi ti priporočal keterikoli programski jezik, ki čimbolj promovira oz. ti omogoča delo z OOP (objektno orientirano programiranje). Strukturni pristop je imho že zdavnaj mimo, edino za specifične rešitve seveda.

Ker sem domač v .NET frameworku, ti bom naprej potisnil C# (lahk z znanjem tega zelo hitro presedlaš na Javo - podobna sintaksa), seveda je pa to čist odvisno od posameznika in od njegovih potreb (za katere predvidevam, da še sam neveš kakšne so - zaenkrat).

Če se boš hotel iti web prog. išči osnove na w3schools. Osebo ne vidim na tej strani niti enega odveč vodiča in ti predlagam, da boljkone preletiš vse (seveda, odvisno od tvojih potreb oz. želja).

Ti pa resno, ampak resno priporočam, da slediš načelom OOP!
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein

Yacked2 ::

Začni z consolnim programiranjem, sem srečal človeka ki ni znal programirati brez textboxov.
Korak naprej ni vedno ustrezen...sploh če si na robu prepada!


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

postal bi programer (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
509705 (8034) videc
»

Programski jezik za 13 letnika - NA NOVO? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
9416450 (12895) blackbfm
»

Programersko gradivo za začetnike

Oddelek: Programiranje
315763 (4458) bmandl
»

Kje zaceti ?

Oddelek: Programiranje
192171 (1870) Blond
»

Programiranje (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
846259 (4857) Thomas

Več podobnih tem