» »

groznja z tozbo by AMIS zaradi torrent DL??

groznja z tozbo by AMIS zaradi torrent DL??

1
2
3 4 5

BluPhenix ::

Ja tudi Fake je Avtorsko delo. V tem primeru še posebno, saj gre še vedno za film kot celoto, le, da je premetan. Še vedno so to posnetki ki so jih naredili med snemanjem filma, posnetki ki si jih lasti založnik.

Če to nebi bilo avtorsko delo, potem tudi ni avtorsko delo igra, ki jo pirati zapakirajo v 50 filov po 2.5MB. Ker ni taka kot je na original CDju?

Malo bolj široko razmišljat. Ti imaš cel film, ki pa je negledljiv. To ni isto kot da nimaš filma. Zato jaz nisem tolko siguren, da bi se lahko s tem zagovarjal. Skratka zgodilo se ne bo nič. Zbrišeš film in rečeš da ga nisi gledal. Na CDjih piše, da ga ne smeš kopirat ali predvajat. V bistvu s tem, ko file pobereš z interneta ga ne kopiraš. Ga kopira tisti server ki ti ga posreduje. Prej bi se lahko s tem zagovarjal (seveda če je file na serverju).

Ne delat splošne panike, nima smisla. V najslabšem primeru če ti zagrozijo z osebno tožbo kupiš original film. In rečeš da ne znaš delat varnostne kopje in da si raje pobral z neta. To je legalno, saj imaš original, kupljen izvod filma.

Poldi112 ::

Neverjetno koliko enega slepomisenja. Saj je cisto enostavno. Nihce ti ne bo verjel, da nisi vedel, da je zadeva ilegalna. Tudi to, da lahko naredis backup, ker imas original, je zelo zelo vprasljivo, ker ne mores dokazati, da imas res original (ce pa ze pa ne z racunom iz preteklosti), plus da je vprasanje ce ga res smes na tak nacin backupiprat. Ce malo pogledas kaj smes narediti z glasbo, ki jo legalno preneses iz neta, potem je zelo vprasljivo, ce bi se s tem izvlekel.
Ampak kar je najbolj pomembno. Zakaj se sploh sekirati in studirati, ce pa si popolnoma varen. Lepo je bilo povedano, da riaa in podobna zalega nima nobenih pooblastil tu (ok, ta stavek ne pomeni, da podpiram piratstvo, ampak da nasprotujem nacinu preprecevanja le tega).
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Keyser Soze ::

Verjel, ne verjel? Kdo je tu sodnik, da lahko kar tako brezobzirno reče, da nekomu ni za verjet?:\

Kdo mi brani, da naredim fajl z enakim imenom Alien vs. Predator? Je to ime zaščiteno? Kdo mi brani, da ga dam na net? Kdo mi lahko reče, da nisem downloadal trailerja ali teaserja(kakorkoli že)?

Dokazovati, da je vedel, da vleče dol film je prekleto nehvaležno. In močno dvomim, da se bo kdo tako pogumno spravil to dokazovat za tako nepomemben primer.

Kekec ::

Poanta je, da je bil movie kr kul in te boli k*r*c za vse drugo zdej pejt pa dol vlečt resident Evil 2 pa glej da boš ta prav torrent meu. ;)

Dman ::

Ta tema se mi zdi zelo zanimiva in bi jo pa še malce nadgradil z naslednjimi vprašanji.

Ali ima kdo podatke koliko tožb so proti uporabnikom p2p sprožili v ZDA in koliko po državah EU. Pri nas verjamem, da nobene.
Bi imel kdo podatek, koliko slovenskih uporabnikov je že prejelo takšna obvestila?

Če se že pogovarjamo o tej temi, moramo ločiti civilne in kazenske postopke - če se komu, da brati, spodaj prilagam kazenske določbe in prekrške v zvezi s pravicami intelektualne lastnine. Na kazenskopravne posledice se najprej koncentriram zato, ker te odkrivajo inšpektorji in policisti, potem pa gre zadeva naprej preko državnega tožilstva in sodnije. Država je zainteresirana za preganjanje ravnanj, če ustrezajo znakom kot so navdeni v spodaj pripetih členih. Pri civilnih postopkih pa se najprej poraja vprašanje, kdo ima interes in voljo preganjati navadne uporabnike zaradi uporabe P2P programov. Seveda, dokler so tožili Napster in Kazaa, je šlo; toda tožiti milijone uporabnikov - tu stvari postanejo zakomplicirane, drage in dolgotrajne. Lažje je pošiljati razna obvestila in upati v njihov preventivni efekt. Vesel bi bil, če bi kdo rad o tem še naprej debatiral. Spodaj prilagam nekaj izbranih pravnih pravil iz Zakona o varstvu avtorskih pravic in Kazenskega zakonika.

Deveto poglavje - KAZENSKE DOLOČBE
184. člen
(1) Z globo najmanj 400.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik:
1. ki brez prenosa ustrezne materialne avtorske pravice v primerih, ko je tak prenos potreben po tem zakonu, reproducira, distribuira, da v najem, javno izvede, javno prenese, javno predvaja, javno prikaže, radiodifuzno oddaja, radiodifuzno retransmitira, sekundarno radiodifuzno oddaja, da na voljo javnosti, predela, avdiovizualno priredi ali kako drugače uporabi delo oziroma primerek dela (21. in 22. člen);
2. ki poseduje primerek računalniškega programa za gospodarske namene, za katerega se zaveda ali bi se moral in mogel zavedati, da je nedovoljen primerek (2. točka 116. člena);
3. ki brez prenosa ustrezne izključne pravice v primerih, ko je tak prenos potreben po tem zakonu, reproducira, snema, javno prenaša ali radiodifuzno oddaja živo izvedbo ali reproducira, da na voljo javnosti, distribuira ali da v najem fonogram ali videogram s svojo izvedbo ali kako drugače uporabi izvedbo (121. člen);
4. ki brez prenosa ustrezne izključne pravice v primerih, ko je tak prenos potreben po tem zakonu, reproducira, distribuira, da v najem ali na voljo javnosti ali kako drugače uporabi fonogram ali videogram (129. in 134. člen);
5. ki brez prenosa ustrezne izključne pravice v primerih, ko je tak prenos potreben po tem zakonu, radiodifuzno retransmitira, snema, reproducira, distribuira, da na voljo javnosti ali kako drugače uporabi oddajo oziroma posnetek oddaje (137. člen);
6. ki brez prenosa ustrezne izključne pravice v primerih, ko je tak prenos potreben po tem zakonu, reproducira, distribuira, da v najem ali na voljo javnosti ali kako drugače uporabi podatkovno bazo oziroma njen primerek (141.c člen);
7. ki odstrani ali spremeni elektronski podatek za upravljanje pravic (1. točka prvega odstavka 166. člena);
8. ki reproducira, distribuira, uvozi zaradi distribuiranja, da v najem ali priobči v javnosti avtorsko delo ali predmet sorodnih pravic oziroma njihov primerek, glede katerega je bil elektronski podatek za upravljanje pravic nedovoljeno odstranjen ali spremenjen (2. točka prvega odstavka 166. člena);
9. ki se izogne dejanskim tehničnim ukrepom ali proizvede, uvozi, distribuira, proda, da v najem, oglašuje za prodajo ali najem, poseduje za gospodarske namene tehnologijo, napravo, proizvod, sestavni del ali računalniški program, ali opravi storitev z namenom neupravičene izognitve dejanskim tehničnim ukrepom v primerih iz drugega odstavka 166.a člena (prvi in drugi odstavek 166.a člena);
10. ki proizvede, uvozi, distribuira, proda, da v najem, oglašuje za prodajo ali najem ali poseduje za gospodarske namene tehnologijo, napravo, proizvod, sestavni del ali računalniški program za odstranitev ali spremembo elektronskega podatka za upravljanje pravic (četrti odstavek 166.a člena).
(3) Z globo najmanj 80.000 tolarjev se kaznuje posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.
(4) Predmeti, ki so nastali s prekrškom, se vzamejo.

-iz kazenskega zakonika:
159. člen
Neupravičena uporaba avtorskega dela
(1) Kdor neupravičeno uporabi eno ali več avtorskih del ali njihovih primerkov, katerih skupna tržna cena pomeni večjo premoženjsko vrednost, se kaznuje z zaporom do treh let.
(2) Če tržna cena avtorskih del iz prejšnjega odstavka pomeni veliko premoženjsko vrednost, se storilec kaznuje z zaporom do petih let.
(3) Če je bila z dejanjem iz prvega ali drugega odstavka tega člena pridobljena velika protipravna premoženjska korist in je šlo storilcu za to, da sebi ali komu drugemu pridobi takšno premoženjsko korist, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.
(4) Primerki avtorskih del in naprave za njihovo reproduciranje se vzamejo.

160. člen
Kršitev avtorski sorodnih pravic
(1) Kdor neupravičeno reproducira, da na voljo javnosti, razširja ali da v najem eno ali več izvedb, fonogramov, videogramov, RTV oddaj ali podatkovnih baz, katerih skupna tržna cena pomeni večjo premoženjsko vrednost, se kaznuje z zaporom do treh let.
(2) Kdor neupravičeno reproducira, da na voljo javnosti, razširja ali da v najem eno ali več izvedb, fonogramov, videogramov, RTV oddaj ali podatkovnih baz, katerih skupna tržna cena pomeni veliko premoženjsko vrednost, se kaznuje z zaporom do petih let.
(3) Če je bila z dejanjem iz prvega ali drugega odstavka tega člena pridobljena velika protipravna premoženjska korist in je šlo storilcu za to, da sebi ali komu drugemu pridobi takšno premoženjsko korist, se kaznuje z zaporom od enega do osmih let.
(4) Primerki izvedb, fonogramov, videogramov, RTV oddaj ali podatkovnih baz in naprave za njihovo reproduciranje se vzamejo.

chuck ::

Morda bi bilo bolje, da Amis ne bi več pošiljal teh obvestil, saj očitno naredijo več škode kot koristi. Ali pa sporočilo zapišejo jasno kot beli dan, da so samo posrednik. Se mi pa zdi smešno, da si Amis, ki se ne more primerjati s Siolom po številu porabnikov, koplje jamo poleg tega, da si delajo dodatno delo (razen če uporabljajo XML za avtomatizacijo). Medtem ko se Siol ne zmeni za takšne emaile.
Je pa tukaj zanimiva situacija, saj ne poznam lastnika hitre povezave do neta, ki še ne bi dobil vsaj ene ilegalne vsebine z neta. Vsem bi lahko zaradi pogojev o uporabi storitev prekinili naročniško razmerje, seveda na podlagi dokazov.
ISPjev pa tako ni to v interesu, na prvem mestu zaradi konkurence in na drugem, da ta izbira spodbuja dražja naročniška razmerja za večje hitrosti.
Da pa ne bo dileme, da tega ISPji niso počeli. Zgodilo se je pri meni in sostanovalcih pred cca 5-timi leti pri KRS v MB, ironično pa še se sploh nismo vselili v stanovanje preden so prekinili naročniško razmerje. Dobrih 10 dni sem PC v tem stanovanju terminalno uporabljal za downloadanje, pa takrat je bila povezava 128kbps tako da kaj dosti nisem dobil z neta, preden so kar naenkrat izklopili. Kasneje so celo grozili s tožbo, saj smo se pritožili. Kolikor sem jih razumel, so te podatke kar sami zbrali, brez da bi prejeli pritožbo, saj sem uporabljal samo privatne ftpje, kjer so vse izdaje rarirane in ne preveč očitno poimenovane (recimo rlt-trd2.r45), razen če si v sceni. No, na koncu so mislili, da delajo uslugo, saj so ponudili novo razmerje za plačilo prenesenih podatkov (50 SIT/GB). Kar pomeni, da jih sploh ni motila vsebina prenešenih podatkov. Glede na branje te teme pa so očitno te podatke ilegalno zbirali.

In kaj so dosegli? Prestavil sem se na ADSL, žal je prišel šele leto kasneje in se sprašujem, če bi si to upali storiti, če bi že bila konkurenca. Za nameček pa sem vsakomur svetoval, naj uporablja ADSL, saj sem imel slabe izkušnje z njimi. Pa še cenejši je bil. Dandanes pa se jim verjetno gre za vsakega uporabnika.

TheBeeZee ::

Bravo Siol, a ni čudovito, da "slovenski nacionalni operater" direktno podpira piratstvo? Siol se ne zmeni za nikakršno vrsto zlorabe. Popolnoma vseeno jim je, kaj delajo njihovi uporabniki. Iz kar nekaj koncev sem slišal, da ne reagirajo na pritožbe o spamu, skeniranju, floodanju, in vseh ostalih vrstah zlorab. Seveda, zakaj pa bi? Popolnoma vseeno jim je za njihove uporabnike, glavno da pokasirajo. Čudovit odnos do stranke, ni kaj.

Amisu ni vseeno, zato ti posreduje sporočilo, ki se te direktno tiče. Seveda bi lahko ta obvestila ignorirali enako kot to stori Siol, ampak si prepričan, da je to v interesu uporabnikov? Kaj bi se zgodilo, če bi res nekdo tožil uporabnika, ISP pa mu opozorila, da bi se kaj takšnega lahko zgodilo ne bi posredoval? Kdo bi bil takrat bavbav?

Razmisli, kaj si resnično želiš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: TheBeeZee ()

Brane2 ::

Mislim, da so mnoge razlage tu zgresene, vsaj s tehničnega vidika.

Pravnik jasno nisem in upam, da bo kak pravnik mogoče osvetlil zadeve iz edinega zares relevantnega kota- ker se pač vsi bojimo/te sodišča.

S tehičnega vidika tu ne vidim prekrška. Uporabnik je našel suprnovo.org ali torrentreactor itd recimo preko googla.
Nikjer ni pisalo, da gre za ilegalne site (kar najbrž tudi niso). Snel si je klienta (Azureus, Bittornado, whatever), ki je tudi povsem legalen program.

Na prejomenjenem siteu je našel zadevo, ki je zbudila njegovo radovednost in naložil ustrezen torrent file. Tu bi zadeva lahko bila vprašljiva, če bi uporabnik VEDEL že pred nalaganjem, da je stvar ilegalna. A kako zaboga naj bi vedel karkoli o naravi zadeve, še preden jo je naložil ? NA linku je pisalo recimo "movies- Shark". Kaj naj si s tem razlaga ?
Da gre za črno kopijo filma "Shark" ali za amaterski posnetek obiska akvarija ali kaj tretjega?

To, da je šlo za črno kopijo, je lahko videl šele, ko je film zagledal in v njem znano legalno obvestilo "FBI- warning". Če razume angleščino, je film seveda takoj pobrisal z diska. Če je ne, si je verjetno snel slovenske podnapise, v katerih pa tega warninga ni...

Pa recimo da je snel slab torrent, ki navaja kot seede policijske mašine, ki pošiljajo okvarjene segmente.
Težko je govoriti tu o tem, da je karkoli ukradel, saj so mu policijski stroji sami brez upiranja, popolnoma legalno pošiljali te segmente.

Če so mu serverji to vsebino poslali povsem legalno ( po bittorent protokolu), kako jo je potem ukradel ?

Še več, če policijski stroji namenoma pošiljajo okvarjene segmente, ki potem povzročajo škodo klientom.
Ti načeloma niso nič krivi in za legalnost vsebine načeloma ne morejo vedeti, dokler je ne naložijo.
Tako torej policijski stroji kradejo klientom pasovno širino in s tem povzročajo z ničemer izzvano škodo.
V bistvu napadajo stranke, ker do ponudnikov ne morejo.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Brane2 ::

Eh, ja ko že govorimo o tem...

Mogoče bi bil že čas, da prerastemo vse skupaj.

ST je prepoln razprav o "glupih amerih" itd a povsem očitno je, da brez Hollywooda večina sploh ne bi uporabljala ADSL ali kabl.

Vsi se kao nekaj grebejo za svobodo govora in pravico do zasebnosti, medtem ko piratska roba naravnost teče na njihov disk.

Sam ne bom nakladal,da nikoli nisem potegnil dol kaj zanimivega, a prišel sem do spoznanj:

- da velika večina te robe trati moj čas
- da s tem dajem priznanje puhloglavemu Hollywoodu
- da bi bil že čas da neham pridigat in začnem živet v skladu s tem, kar govorim.
- če mislim prodajat folku intelektualne storitve, ni fora da jih kradem

Šel sem v lokalno knjižnico in si zagotovil filmske DVDje za 200 SIT/(2 dni) in se sploh ne sekiram.

Ni se mi treba zaj* z Bittorentom in dolpotegom in v bistvu me stvar pride isto ali še ceneje kot prej.
Resda nimajo najnovejših imen, a za to se ne sekiram, poleg tega je 98% novih stvari crap.
Če pa je slučajno kaj dobrega, je to čez 6 mesecev tu.
Me še ni prijelo, dabi si DVD skopiral na HD. Škoda placa. RIPanje na DIVX je pa tud brezveze.
Zakaj bi se matral s tem za film, ki sem ga tudi že videl ?
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

Dman ::

Brane2 nam je dal krasno iztočnico. Po mojem mnenju veliko ljudi še vedno kupuje CD-je in DVD-je v trgovinah; seveda tukaj na tem forumu prevladuje druga populacija - vešča računalnika, interneta in P2P protokolov.

Ali bo uporaba P2P programov postala bolj user-friendly je najbrž odvisno od tega, koliko denarja za razvoj bo v firme, ki te protokole razvijajo priteklo (pa če to zaenkrat še niso firme temveč skupine entuziastov, še ne pomeni, da ne bi radi kdaj ustanovili firmo in služili s P2P). Denar bo noter tekel toliko hitreje, če bodo v ZDA sodniki zagotovili legalnost P2P programov. In ravno to vprašanje imajo sedaj vrhovni sodniki ZDA pred seboj.

Potegnimo vzporednico z videorekorderji. Kar nekih 20 let so se obdržale te naprave, in vemo, da so za uporabnike in industrijo (filmsko) naredile veliko. Toda okoli leta 1980 je bilo vprašanje legalnosti teh naprav zelo izrazito in šele odločitev Vrhovnega sodišča ZDA je prinesla dokončni razmah teh naprav. Filmska industrija se je pa lepo prilagodila in našla svojo nišo.

Zdej bo najbrž podobno. Če bodo odločil, da so P2P programi legalni (na prvih dveh stopnjah sojenja je bilo tako), potem se bo glasbena in filmska industrija dokončno morala prilagoditi in nam uporabnikom ponuditi user-friendly tehnologijo za promet z avtorskim materialom. In bodo zmagali. Ameriške sodbe in njihovo pravo sicer pri nas ne bodo uporabljali, a se najbrž lahko strinjamo, da je dejansko veliko odvisnega od tega, kaj počnejo tam.

Dobro, tudi čez 10 let bodo še vedno eni DL zastonj, toda večina bo po mojem uporabljala legalne servise P2P.

Zdej, če lahko kaj rečem še o nevednosti uporabnikov, da downloadajo avtorske zadeve. S tem lahko prepričaš sam sebe, sodnika pa težko. Kdo ti bo pa verjel, da si kar malo surfal po internetu, pa po naključju instaliral bittorent clienta, pa še azureus povrh, pol si šel pa čisto slučajno na suprnova.org, pa je bil tam en zanimiv naslov, pa si kar malo poskusil, če bo kaj zanimivega. Cela
zgodba okoli legalnosti P2P gre o tem, ali je P2P servis legalen, ne pa kaj delajo uporabniki. Vsem je jasno, ko beli dan, da se kršijo avtorske pravice. Če zdownloadaš en fajl v katerem je film si kršil pravico do reprodukcije, če ga imaš potem odprtega kot torrent pa daješ na voljo javnosti. Teorije o raznih hash fajlih, pa o tem, da torrent ni film, so bučke. Je pa res, da mora to ugotoviti sodišče. Ne vem, da bi se katera izmed individualnih tožb zoper uporabnike v ZDA že končala s sodbo (sklenjene poravnave ne štejejo, ker niso precedensi).

Dejstvo je, da se P2P protokol lahko uporablja za legalne prenose avtorskopravno zaščitenih vsebin in se bo po mojem tudi v prihodnje obdržal.

bradek ::

Nisem noben zagovornik SiOLa, Amisa ali katerekoli druge "strani". Se mi pa zdi da tukaj herbie/AMIS bolj skrbi za svojo rit, kot pa za to, kar tulijo: dobro uporabnika. Kaj ima uporabnik od tega ce dobi nekaj (s pravnega vidika) precej vprasljive obtozbe in groznje? Ce ni popolni nevednez je to za njega nic drugega kot nezazelena in nenarocena (!) posta v njegov inbox. V nasprotnem primeru se celo prestrasi in morda odneha z vsem skupaj. Amis se pa s tem seveda izogni ocitkom da "ne naredi nic" in morebitnim tozbam s strani tistih, ki "obvescajo uporabnike" o "(ne)pravilnem vedenju".

Glejte herbija, temu se rece diplomacija. Ucite se fantje in dekleta, 'cause that's the way to run a business :)

Brane2 ::


Zdej, če lahko kaj rečem še o nevednosti uporabnikov, da downloadajo avtorske zadeve. S tem lahko prepričaš sam sebe, sodnika pa težko.


Moj point je bil ta, da z matematičnologične zadeve sodnik in tožilec skupaj nimata za burek.

Ja, lahko bi zašili semtertja koga a situacija je zanje že vnaprej zgubljena.
"Problem" je v tem, da si lahko priredijo pravila, a to bodo spet na kak način izkoristili uporabniki.


Kdo ti bo pa verjel, da si kar malo surfal po internetu, pa po naključju instaliral bittorent clienta, pa še azureus povrh, pol si šel pa čisto slučajno na suprnova.org, pa je bil tam en zanimiv naslov, pa si kar malo poskusil, če bo kaj zanimivega.


Površno bereš stvari. To , kar sprašuješ, celo ni nikjer zahtevano.

Ti si lahko klienta snel NAMENSKO s tem, da bi jemal stvari dol, pa s tem še nisi kriv. Tudi na omenjeni site si odsurfal s tem namenom (torej ne slučajno), pa še vedno nisi kriv. Tudi torrent lahko naložiš, pa še vedno nisi storil nič ilegalnega. Klient je legalen, prtotokol tudi, suprnova.org najbrž tudi (če je ilegalen, zakaj ga niso že zaprli ? Saj je ja vsem na očeh in praktično svetovno znan !). Tudi torrenti niso vsi ilegalni. Na suprnovi lahko najdeš recimo torrent za kak svež Linux ali kaj podobnega, kar je povsem legalno.

Tudi mnoge legalne filme sem že snel prek Torrenta. Folk jih pač objavlja v tem formatu, ker bodisi nima FTP serverja ali pa nima potrebne pasovne širine za naval folka, ki jih to zanima. Ravno takim je Bittiorent pravzaprav namenjen.

torrent filetki so pravazaprv semo tekstualna navodila, ki tvoji mašini povedo ime ciljne datoteke in nek sklop navodil, kako se vklopi v množico strojev, ki si med seboj izmenjujejo delčke te datoteke.

Dokler ne potegneš celotne datoteke dol in jo dekodiraš, ne moreš vedet ali je legalna, to pa nikjer na torrentu ne piše. Si že kje videl na suprnovi torrent, kjer bi pisalo "POZOR- ilegalen torrent !" ? :\


Cela
zgodba okoli legalnosti P2P gre o tem, ali je P2P servis legalen, ne pa kaj delajo uporabniki.


Kar je tehnično gledano, bluz. Skorajda vsa komunikacija je na internetu v bistvu P2P, ker je to bistvo TCP/IP protokola. Dve mašini vzpostavita med seboj "virtualni kabel" skozi katerega se pogovarjata. Če to ni peer_to_peer, potem res ne vem, kaj je. Kje torej prepovedati "P2P" ? Prepovedati trenutno aktualne kliente ? Saj bodo takoj nastali novi.


Vsem je jasno, ko beli dan, da se kršijo avtorske pravice. Če zdownloadaš en fajl v katerem je film si kršil pravico do reprodukcije, če ga imaš potem odprtega kot torrent pa daješ na voljo javnosti.


Torej je pri bančnem ropu in pobegu v ukradenem avtu sokriv lasntik avtomobila, čeprav mu je bil ta ukraden ?

To, da med downloadanjem šeraš koščke prenašane datoteke je lastnost protokola (ki je legalen) in ne posebna volja lastnika. Če je ta file že v osnovi ukraden in udeleženci komunikacije tega ne vedo, česa so krivi ?


Dejstvo je, da se P2P protokol lahko uporablja za legalne prenose avtorskopravno zaščitenih vsebin in se bo po mojem tudi v prihodnje obdržal.


Pravzaporav ne vidim, kako bi ga lahko efektivno prepovedali.
On the journey of life, I chose the psycho path.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Brane2 ()

jl ::

Ampak a ne bi bilo najbolj enostavno, da bi ISP-ji uvedli nek nov način billinga, in sicer bi recimo naročnino povišali za 1k SIT, kateri bi bil namenjen glasbeni in filmski industriji, ki je zaradi piratstva oškodovana. Itak so cene internet storitev pri nas nizke, saj zase vem, da bi bil pripravljen dati 1000sit na mesec več, pa da bi bil mir. Na mesec pa tko na potegnem več kot 3 filme, pa kakšen mp3...:\

Brane2 ::

Ne kliči nesreče. Te ni prejšnji "davek" na CDje izuču ?

Opalili bi neko pristojbino, prispevek etc na pretok podatkov, ki bi ga namenili slovenskim umetnikom.

DLjanje bi jasno, še vedno bilo ilegalno, oni bi ti opalili pristojbino na morebitne legalne datoteke, ki bi jih ti LAHKO pretočil, če bi seveda imel od kod...

In to bi jasno veljalo za vsak pretok podatkov, tako za ADSL pipice ali pa če se voziš s kolesom s hard diskm v nahrbtniku. :\ :\
On the journey of life, I chose the psycho path.

BluPhenix ::

Brane2: tvoje razmišljanje ni napačno, ima pa par "lukenj".

Ne pozabi, ti si tehnik, naravoslovec, ne družboslovec kar sta Odvetnik in Sodnik. Tukaj pride do popolnoma drugačnih pogledov. Tudi če je tehično tvoje razmišljanje neoporečno, moralno ni.

Velikokrat so na torrent sitih kot tudi ostalih p2p programih naslovi jasno napisani. Recimo Aliens vs Predator, Incredibles, .... še več, na Suprnovi so velikokrat zraven filmov linki na IMDB.
Tako da izgovor o akvariju bolj malo krat drži.

Moj point je bil ta, da z matematičnologične zadeve sodnik in tožilec skupaj nimata za burek.


Sodnik in tožilec ne delujeta po principu matematičnelogike, ampak po principu obtožb, dokazov in zagovarjanj.

Res je, v teoriji dokler torrent pobiraš ne kršiš nič. Kršiš takrat, ko file odzipaš, ali kako drugače razpakiraš na svoj disk. Ko imaš enkrat na tvojem disku film, katerega nisi legalno kupil, si kršil zakon o avtorskih pravicah. Tako kot ga kršiš če imaš na polici CD, ki ti ga je presnel kolega in ga nisi nikoli poslušal.

Cela zgodba okoli legalnosti P2P gre o tem, ali je P2P servis legalen, ne pa kaj delajo uporabniki. ...... Kar je tehnično gledano, bluz.


Ni bluz. Sej tudi prenašanje ilegalnih filov preko ftp serverjev je kršenje zakona, kot tudi downloadanje iz serverja v katerega si pravkar vdrl. Če AVTOR stvaritve le to postavi na internet (in jo opredeli kot javno dostopno stvar) in jo ti nakakršen-koli način downloadaš je legalno. Če je ni avtor postavil tja, je ilegalno. Najprej za tistega ki tja postavi, zate pa potem ko imaš stvar na disku.


Vsem je jasno, ko beli dan, da se kršijo avtorske pravice. Če zdownloadaš en fajl v katerem je film si kršil pravico do reprodukcije, če ga imaš potem odprtega kot torrent pa daješ na voljo javnosti.


To je tudi res. Ko imaš ti enkrat cel file na disku (recimo tak, ki ga ni treba odpakirati, je recimo v .avi ali .mpg formatu, ali pa kar cdl DVD) in ga pošiljaš drugim ljudem na internetu kršiš zakon. Ti ta file imaš in ga pošiljaš drugim. Sej v zakonu o avtorstvu nikjer ne piše, da moraš vedeti ali gre za legalno ali ilegalno vsebino.Ti to imaš, brez da bi za to plačal in to daješ drugim ... na to se znajo tožilci lepo zagovarjati.

Dejstvo je, da se P2P protokol lahko uporablja za legalne prenose avtorskopravno zaščitenih vsebin in se bo po mojem tudi v prihodnje obdržal. ..... Pravzaporav ne vidim, kako bi ga lahko efektivno prepovedali.


Prepovedali ne, lahko bi ga pa omejili, če bi pritisnili na ISPje. Tej bi recimo potem blokirali take file, tiste s točnim imenom najlažje. Za kaj več bi pa morali sproti kontrolirat kaj se downloada. Druga skrajnost bi bila ta, da je recimo do 500MB na mesec cena za ADSL taka, naprej pa za vsak MB drago plačaš, ampak to je rešitev v katero se upam ne bodo nikoli spuščali. In ja lahko to naredijo saj njihova storitev ni človeška pravica in oni jo lahko oblikujejo tako kot jim paše.

Zgodovina sprememb…

leinad ::

Daj Herbie bodi realen... MPAA in RIAA imata probleme na globalni ravni in dvomim, da se bosta odločila naredit preplah v državici s slabima 2 mio. prebivalcev, nekako se to bolj splača v državah s par deset mio. prebivalcev, kjer mogoče še doseže tisti 1% željenega efekta.

BigWhale ::

> To je tudi res. Ko imaš ti enkrat cel file na disku (recimo
> tak, ki ga ni treba odpakirati, je recimo v .avi ali .mpg
> formatu, ali pa kar cdl DVD) in ga pošiljaš drugim ljudem
> na internetu kršiš zakon.

Torej, ce imas film, ki je zazipan, potem ne krsis nobenega zakona, pod pogojem, da ga ne dajes naprej. Kaj pa ce ga dajes naprej?

Hummm, studiram kako hitro bi se dalo implementirati zip support v mplayer in xmms.

Naceloma, bi to bilo precej trivialno...

Uporabnik ::

herbie ima čisto prav, drugi pa si raje zatiskajo oči pred resnico.

Cizimizi ::

lahko te zašijejo če te dobijo da si zdawnloadu neko stvar
samo ponavad da te dobijo uporabljajo tudi oni illegalne stvari zato se ponavadi lahko izmuzneš

tudi če hitro kupiš original ko ti grozijo bojo zahteval račun da si res to kupil in na njem je tudi datum kdaj si kupil, kar se bo vedlo da si imel fajl na računalniku preden si kupil original

zdaj pa zakaj večina ljudi gre kar na downloadanje namest da si v knjižnici poceni sposodijo
odgovorov je ogromno
veliko hitrje dobiš na netu kot pa čakaš da pride v knjižnico, nekatere stvari se ploh ne da dobiti kar se na netu lahko
preprosto odgovojev je veliko

BluPhenix ::

Ja res je da boš imel na računu novejši datum, ampak všasih to ni igralo vloge. Nekaj časa si imel nelegalno sedaj pa ga imaš legalno.

Glede zipanih in nezipanih filov ne vem kako je točno. Zna biti tudi da kršiš ko imaš celoten film v kakršni koli obliki.

Spc ::

Jaz zaj tak pravim.
Če iz intnerneta spipam film .. to pomeni, da mi ga nekdo "posodi", ki je kupil original in mi ga poslal.

Kaj je tu ilegalnega ?
NIČ.
Če pa je od sedaj naprej posojanje ilegalno .. potem pa nevem kam smo prišli.


:)

Gandalfar ::

Spc: saj ti ze zdaj ne smes posojat. Edino ozkemu krogu druzinskih clanov. Kar se pa da preprosto preverit.

Keyser Soze ::

He, he Spc.

Je dobro kdaj prebrat tisto opozorilo na začetku filma, da ne boš česa takega prijavil kakšnemu napačnemu.:D

Grey ::

Hehehehhehehee vsi se neki bodejo glede P2P downloadanja:D. Eni gledate preveč črno-belo in imate ful čudne primerjave. Če domnevamo, da si povprečno inteligentna oseba(t.j. hodiš v normalno šolo, se nekak normalno obnašaš v družbi), potem bi moral tudi vedeti in biti seznanjen s tem, da je kakršnokoli presnemavanje teh zadev ilegalno. In če vidiš npr. na taki internetni strani(saj vemo kateri)naslov filma Alien vs Predator, bi ti moralo bit takoj jasno, da je to, kar hočeš storiti ilegalno dejanje, ker film ni zastonj(Greš v videoteko, plačaš. Greš v kino, tudi plačaš - Iz tega bi lahko normalen človek sklepal, da to NI zastonj). Tako se ne moreš zgovarjati, da nisi vedel. Vsak normalen človek to ve ve. In po tem lahko sodnik sklepa samo, ali da se lažeš ali pa si retard, ki tega ne ve in bi te morali poslati v šolo za "mentally challenged" osebe(ni win-win situacija v nobenem primeru).

Rešitev vidim samo v ekonomskem smislu(vojne na internetu so brezsmiselne in potrata časa ter denarja)...nekak uvest nekakšen denarni bonus za vsakega dijaka in študenta v državi, v znesku 20k SIT/mesec, mogoče še kakšne dodatne ugodnosti pri nakupu take opreme. Predvidevam, da bi se na takšen način piratstvo zmanjšalo za vsaj 80%. To pa zato, ker:
1. starši nočejo kupovati svojim najstnikom iger/programov
2. če bi si pa hoteli najstniki sami kupiti software, nimajo sredstev za to

Btw, celoten politični in zakonodajni sistem je poln lukenj in vsepovsod je premalo nadzora.

Tody ::

mami pa oči me nista naučila kaj je plov kaj pa ni :P

Jst ::

Ah. Če velikanom, kot so MS, Intel, AMD in ostali, uspe uveljaviti Trusted Computing koncept, potem je problem p2p v bistvu rešen. In še mnogo drugih stvari.

Ampak jaz sem za drugačno rešitev. TC je obup.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Keyser Soze ::

Za vsako bolezen se najde rožica. Pa tud za to se bo.:D

link_up ::

popolna oslarija...sam sicer ne downlovdam veliko...razumem pa tiste, ki to pocnejo pogosto. Kakorkoli...ce ze sodnik in odvetnik nista naravoslovna tipa cloveka in se imata za moralna in eticna cloveka potem lahko mirne vesti recem, da kako se upata pogledat v ogledalo. Postavimo popolnoma trivialno domnevo...na zemlji so ljudje lacni in v krizi. Torej, kako je moralno in eticno, da se za film porabi 200M dolarjev (kar je za danasnje filme ze kar povprecje), potem pa se gre se ljudem po svetu (ki 200M ne bodo vidl tudi, ce cela cetrt postavi skupaj svoje denarnice) ocitat, da jim kradejo. Jaz mislim, da nam kradejo oni. Ce ze ne avtorsko zascitenih del potem pa vsaj socutje do socloveka, ki ga zna kapitalizem tako "nezno" zatret. Kako hudica se pricakuje od cloveka, ki komaj prezivlja svojo druzino, da bo kupil film in s tem se malce dodal v skupno denarnico igralcev, producentov, reziserjov...ja kako hudica je lahko igralcevo delo vredno 10M dolarjev?? A vi veste kolk znasa nobelova nagrada? Pljunek v morje za enege odlicno placanega igralca! In potem se ti igralci se sopirijo po televizijah, da kako oh in sploh je nemoralno in grdo od nas, da tako unicimo njihov trud!! Blah...

No vseeno...malo sem zasel, sem ze precej jezen...bistvo, ki sem ga hotel povedati je, da mi je bil najbolj vsec odgovor, ki je bil linkan malo gor (ne vem cigav). Mislim, da bi moral biti vsak odgovor tak.
In and Out

Jst ::

link_up: Revna družina nima ne računalnika ne ADSL, da bi lahko kradla filme. Sicer pa, a revnejši človek lahko krade bolj premožnemu?

Dejstvo je, da je masovno download-anje napačno. Bug v informacijski dobi. Poznam ljudi, ki vsako stvar, ki se pojavi na *share*, dl in si jo posnamejo na cdje. Ponavadi na smartbuy. Pa čeprav tega programa ali igre nikoli ne uporabijo. Niti ne pogledajo vseh filmov. Recimo, da pogledajo 1% filmov, ki si dl. Ter 0.1% programov probajo in od teh 0.1% uporabljajo potem 1%.

A je to normalno? Eden izmed njih ima Dellovega prenosnika, vrednega 700 kSit. No.. ta kolega je sicer malo omejil masovno dl, ampak takšen je bil še nekaj časa nazaj. Treba je osveščati ljudi, jih malo naučiti e-morale in e-etike.

Meni se to ne zdi normalno. Sam ne bom trdil, da sem angel. Ampak imam legalno opremo na prenosniku. Win sem dobil zraven. IDE je kupila firma, pri kateri delam. AV je zastonj Avast, firewall pravtako zastonj Kerio. MS Office ne potrebujem, zato uporabljam OpenOffice, ki je za MOJE potrebe še preveč. Doma imam pa Suse linux. Tako lahko rečem, da imam, vsaj kar se tiče software-a, čisto vest.

Sicer ne gledam filmov, tudi zelo malo TV; vsakodnevno gledam Odmeve pred spanjem. Ampak včasih si pa zaželim tudi pogledati kakšen film. In vse kar mi je potrebno storiti je, da pokličem kakšnega kolega, za katerega je to šport, mi na mail pošlje ed2k link, kliknem, in čez nekaj dni imam zadevo. Prelahko je dobiti avtorsko zaščiten material. In prav zato tega ne bodo mogli ustaviti. Zavedam se, da to NI prav. In če mi je film všeč, ga zelo rad potem pogledam tudi v kinu. Ali pa kupim DVD. Ni pa to pravilo.

Zato sem za nek kompromis. Lahko bi filme ponujali prek interneta proti plačilu. DVD kvaliteta za 5 Eurov. Pa vam povem, da bi raje plačal teh 5 Eurov, kot pa gamblal, kakšno kvaliteto bom dobil, kakšen bo zvok. A bodo podnapisi tipično v piz** oz. ali se bodo sploh lahko dobili.

Tako bi lahko ustavili svojo gonjo proti piratom, pa še veliko veliko denarja bi zaslužili.

Ampak ne, glasbena in filmska industrija se noče prilagoditi. Konzervativci. Miljon izgovorov in radikalnih rešitev. Samo prave ne.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

bradek ::

A zdej smo pa vsi z Dell prenosniki kirminalci!!! NESTRPNOST!!!! 0:)

Jst ::

Jaz imam tudi Della. Hehe
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Ziga Dolhar ::

In mi lastniki Dellov imamo povečini celo nalepko za WinXP na spodnji strani?

(Vedno se mi je zdelo hecno, ko mi je šel kdo ugovarjat, da naj bom tiho, ko sigurno nimam niti Windowsev legalnih ... >:D)
https://dolhar.si/

Spc ::

Spc: saj ti ze zdaj ne smes posojat. Edino ozkemu krogu druzinskih clanov. Kar se pa da preprosto preverit.


Če jaz kupim DVD in za njega dam 13k sit je potem MOJ oz. moja lastnina.
In če jaz DVD zlomim, ga dam ciganu, zažgem, v dravo vržem, z avtom preko peljem, se poserem gor mi noben nič ne more ker je moj .. kajti sem ga kupil.
Torej tudi če ga posodim komu hočem je to moja stvar in mi ne morejo nič.
To je čisto enako kot, da bi recimo posodil notebooka prijatlu za 1 mesec, ker ga rabi in potem bi se čez 1 teden oglasil HP:
Zakaj posojate vaš notebook prijatlu, če mu ga nebi posodli bi det šel pa bi ga nam kupil in prodali bi še enega in z tem imeli večji dobiček .. sedaj pa vas bomo tožili ker nam "kradete" denar.

Samo tak vem kakšen bo tvoj odgovor glede nekakšne intelektualne lastnine ... to je za mene tako kot dvojni klik na miški ... za mene intelektualna lastnina ne obstaja .. to pa zato ker če sem jaz kupil neko stvar je to moja lastnina in ni več lastnina drugih.
Intelektualna lastnina bi za moje pojme veljala če bi DVD dobil zastojn v trgovini - torej DVD nebi bil moja last ker za njega nisem nič plačal.
Tak jaz na to gledam .. pa če je v resnici nevem kako bom vedno tako gledal na to .. tak je za mene in pika.

To pa zato, ker imam pun kufer nekih založb, ki si ker sama postavljajo pravila .. to je enako kot da bi jaz imel firmo pa se v firmi nebi nič delalo .. in ker bi pač obstajala firma oz. zgradba bi morali vsi na svetu vsaki mesec dat 100€ če ne se bomo šli tožit.

:|

Gandalfar ::

Spc: poglej si dmanov post na prejsnji strani..

(1) Z globo najmanj 400.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik:
1. ki brez prenosa ustrezne materialne avtorske pravice v primerih, ko je tak prenos potreben po tem zakonu, reproducira, distribuira, da v najem, javno izvede, javno prenese, javno predvaja, javno prikaže, radiodifuzno oddaja, radiodifuzno retransmitira, sekundarno radiodifuzno oddaja, da na voljo javnosti, predela, avdiovizualno priredi ali kako drugače uporabi delo oziroma primerek dela (21. in 22. člen);

...

(3) Z globo najmanj 80.000 tolarjev se kaznuje posameznik, ki stori prekršek iz prvega odstavka tega člena.

Spc ::

Kakšne avtorske pravice.
Če sem jaz kupil neko stvar je potem to moja LAST.
Nebom spraševal Dell-a če lahko notebook posodim, ker je to njihovo avtorsko delo.

8-O

CCfly ::

Spc ti nimaš pravic do ničesar, ker je tisto kar ti prodajo v bistvu dim. DVD je samo medij, ki nima veze z lastnino vsebine. Vsebina pa je njihova in samo njihova. Ti imaš pač pravico uživati pri ogledu/poslušanju te vsebine.
Problem kraje pa bo delno rešila samo posodobitev poslovnih modelov filmskih studiev in glasbenih založb. Namreč trenutno so šli oboji že precej daleč pri omejevanju nekaterih pravic uporabnikov do te mere, da le-te naravnost odvračajo do nakupov.
Naj dajo film na bittorrrent za ceno ~400 SIT, pod pogojem da pustiš tracker teči do razmerja 1:1 ali pa vsaj 48 ur. Zaslužka bi imeli več piratov pa bi bilo med nami dosti manj.
"My goodness, we forgot generics!" -- Danny Kalev

Spc ::

Spc ti nimaš pravic do ničesar, ker je tisto kar ti prodajo v bistvu dim


No posodil sem DVD .. in ne dima.
Plus tega PIRAT za mene pomeni človeka, ki na tem ko posoja drugim mastno služi (beri: zares krade denar).
Če pa dobiš ti film oz. nekakšno stvar zastojn .. pa nisi pirat .. vsaj za moje pojme ne.
Kajti pirati so v starih časih vkradli recimo ladjo in ladje več ni bilo.
Ni bilo tak, da so prišli in rekli .. bi vi nam skopirali vašo ladjo ?
:)

BluPhenix ::

Spc pri tebi neki ne štima. Ko kupiš DVD s filmom ti ne kupiš filma, ampak plačaš v bistvu za "licenco" da imaš film na DVDju. Ko film ti kupiš nisi njegov lastnik. To pa res upam da ti je jasno.

To je kot da bi reku, da kupiš knjigo in zdej je pa tvoja last. Tvoja izvod ja, knjiga kot tekst ki ga je nekdo napisal pa ne. Tudi o knjigah velja zakon o avtorskih pravicah.

To je isto kot da bi trdil, da s tem ko kupiš vstopnico za kino, da je film tvoj? V kinu ni dovoljeno snemati, ... filmov. Kupiš vstopnico za enkraten ogled. ko kupiš DVD kupiš "vstopnico" za večkraten ogled, ne pa filma.

EDIT: še en primer, to je isto, kot da kupiš avto, sedaj pa si lastnik modela. Ti tega avta me smeš reproducirat. Tudi ko kupiš zobno ščetko, ne smeš delati kopij le-te in jih nato prodajati, ker si kupil le produkt, ne pa njegove ideje, designa, razvoja ...

Ja, če daš 13k za DVD je tvoj. Tudi ciganu ga lahko daš, vendar na njemu ne sme biti filma. :)
Upam da ti je sedaj jasno. Edino kar lahko od DVDja kopiraš, je spodnja stran, tam kjer je spirala. Vsebina je avtorsko delo, na kar te opozorijo povsod, cover je pa tudi avtorsko delo, za katerega pa ponavadi ne težijo.

Skratka ti nimaš nobene pravice nad filmom imaš pa vse pravice nad medijem katerega si kupil.
Tej zakoni o avtorskih pravicah so abstraktni, ampak tak zakon je in če ga ne spoštuješ ga kršiš.



Ne, če film posodiš frendu nisi pirat, vseeno si pa storil ilegalno dejanje.


Glede posta o moralnosti da dajo za film ful keša, za reveže nič pa ..... :\ , upam da to ni bilo resno mišljeno. Ker če je bilo, mi upam lahko odgovoriš zakaj svoje plače ko jo prejmeš ne neseš prvemu klošarju ki ga vidiš. In revščina ni le v kapitalizmu, in si ne le kapitalizem zatiska oči. V komunizmu in socializmu ni bilo dosti drugače. Oni so filmski studio, ki naredijo izdelek. Tvoja stvar je, če ga greš pogledat al ne. Vsekakor pa ni tvoja pravica, da si ga ogledaš.

Zgodovina sprememb…

MaggoT ::

To sm jest že cev cajt vedu =P AMIS je za en k***c,uzem siol pa je ;) mislm da se bi kr velik ludi strinjal z mano

BluPhenix ::

Zakaj je pa k---c, če so ti posredovali mail ki so ga dobili?

Očitno tukaj nekaj ne dojemate, ni AMIS tisti ki grozi s tožbo, ampak studio, ki je naredil film.
Oni so pač le posredovali sporočilo tebi. S tem niso naredili nič ilegalnega. Lahko si srečen, da nista ne AMIS ne SiOL take p----e, da bi ti zaradi take tožbe kaj grozila ali pa celo odklopila dostop.

Je prebral sploh kdo od vas, ki serete pogodbo, ki ste jo podpidali s SiOLom?
navajam enega izmed členov o pravicah in obveznostih naročnika:
odgovarjati za vsebino storitev, ki jih ponuja, za zašlito zaupnih podatkov in za spoštovanje splošnih moralno-etičnih norm

Pa še:
SiOL lahko naroËnika trajno izključi v naslednjih primerih:
Če naročnik ne spoštuje in se ne obnaša v omrežju SiOL-a v skladu s splošnimi pogoji in veljavnimi predpisi na področju
telekomunikacij, ali če zlorabi naročniško razmerje v nezakonite namene


kraja tuje lastnine je nezakonita.

in:
Naročnik se strinja, da bo v tistem delu, ko je mogoče pošiljati in objavljati informacije v omrežju SiOL-a, upošteval pravila in predpise, predvsem v
zvezi z avtorskopravnim varstvom. Naročnik zagotavlja, da bodo vse informacije in druge stvaritve, ki jih bo objavljal na omrećju SiOL-a, proste
avtorskopravnega varstva oziroma dane v uporabo vsem, torej v javno dobro, razen tistih, za katere avtor izrecno zahteva drugače. V omrežje SiOL-a
prav tako ni dovoljeno neavtorizirano shranjevati avtorsko zaščtenih komercialnih programov.


V bistvu če bi hoteli, bi folku lahko izključevali ADSL. Sej pa vsi vemo zakaj ga ne.

Tody ::

Ja, še nekaj časa se ne bo dalo dopovedat trdim bučam v filmski industriji... Mislim kaj pa je igralec kaj več kot nekdo drug ? Sej ima neke kvalitete pa to samo zakaj so tok cenjenji da za en film (pomoje cca 20 dni dela) dobijo 10 mio $ !!

Jest se točno zavedam da kradem samo hallo !! 1000 sit dat za en film in si ga ogledat takrat ko njim paše in v družbi ki je nemoren nadzirat ? Ja cool če ne bi bilo drugih metod...

Jest bom prvi če bodo kdaj uvedli KVALITETNO stream tehnologijo dowlnoadanja filmov. Sem pa tudi zadovoljen če si bo kak siol izvolil in uporabil tisto IP tv za to kar je torej DVD on demand. Jest lepo ob 3 ponoč se spomenm pogledam seznam in pritisnem play. Konec meseca mi pa naj zaračunajo tistga jurja za film.

Toda tako kot pravim trde betice....

Spc ::

Zato pa jaz nikoli ne bom kupil DVDja za 13k sit. oz. če ga bom bom posodil film komu hočem in delal z filmom kaj hočem saj sem navsezadnje kupil film in ne DVD medija.
Pa mi naj reče kdo kaj če.

Nekje sem tudi bral, da si komada iz cd-ja ne smeš peti, predvajati .. bla bla.
Potem pa naj naredijo film / pesem in ga dajo v najbolj zasecure-ano banko v trezor, da si noben nebo mogel pet tega komada.. oz. da noben nebo vedel, da sploh obstaja.
Samo potem pa se vprašaš .. zakaj sploh delalo filme če so jih zaprli, da noben nima nobenega dostopa? ..naj kr sami gledajo kaj so ustvarili. ;((

Tej zakoni o avtorskih pravicah so abstraktni

Točno tako dokler bodo imeli takšne "ghost" zakone .. za mene ti zakoni ne obstajajo .. enako menim o sw patentih in drugih takšnih bedarijah.

Michael Moore je lepo povedal, da je njemu v veliko veselje če vidi ljudi, da si med sabo posojajo filme na p2p omrežjih kajti on je enakega prepričanja kot sem jaz .. to njegovo veselje se pa konča če si nekdo posname film iz p2p in ga na veliko prodaja (Služi denar na račun Moore-a).
To pa tudi jaz zelo obsojam če nekdo to dela, da iz p2p zdownloada film potem pa ga prodaja naprej .. pa če tudi za 1 sit.
Pač založbam gre v nos to, da si posojamo med sabo .. ker če si ne bi posojali bi založbe zaslužile na vsakega userja.

Pač kdor je bogat .. hoče met milijon krat več denarja kot ga že ima itaq preveč.
|O

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spc ()

Spc ::

In zakaj si sploh downloadamo filme iz p2p ?
Zato, ker je na TVju 80% filma samo reklam (vsaj to je moj razlog) in TVja sploh več gledam ne .. ker v starih časih je še blo normalno .. dandanes pa ti je TV ena velika reklama in nič drugega.
Sky Movies in podobni programi pa ne obstajajo za TV Cable providerje.

BluPhenix ::

Moore je itak en velik klovn. Jasno da je reku, da rad vidi, da si Farenheit folk izmenjuje folk po p2p, itak on je ze pokasiral kesh, pa še bolj znan bo...

Ne, s tem ko kupiš DVD ne kupiš filma. Film je še vedno v lasti studija ki ga je financiral. Če pa verjameš drugače pa mi to dokaži. Kupi DVD Ocean's 12 v ameriki in potem se pritoži koloseju, ker ga bojo vrteli, da si ti lastnik filma in da morajo dat tebi keš od prodaje.

S tvojim razmišljanjem je nekaj hudo narobe.


Primer: Napišeš seminarsko, sošolec ti jo spizdi in jo da na internet. Seveda maila vsem ostalim sošolcem, da lahko dobijo na temu in temu naslovu seminarsko. Folk jo gre pobrat in jo odda... Boš jezen na sošolca? Ah, kaj bi bil, saj je ni prodal, če bi jo komu prodal za 1 sit bi bilo narobe, tako pa ni .... je tako tvoje razmišljanje?

Če jaz nekaj naredim, nekaj v kar sem vložil veliko svojega truda in znanja hočem za to nekaj imeti (slavo, denar ali pa kaj drugega). Jasno kot beli dan. Kaj hočem imeti oziroma kaj mislilm, da si zaslužim za moje delo je pa moja odločitev. Če hočem imeti denar ga bom od ljudi ki uporabljajo mojo idejo zahteval, v nasprotnem primeru je ne dobijo. To so avtorske pravice.

Tody ::

To je vse cool in prov sam naj bodo cene razumljive, zaboga jest nimam nobenega DVD doma zato ker mi je malce glupo 10x en in isti film gledat, konec koncev mam "življenje". Torej nej dam jest 10k sit za film samo zato da bom lahko gledal kako so snemal al pa kaj podobnega ? Ali naj čakam 5 let preden pride na TV. Ali naj celo plačo v koloseju pustim. Nej se gredo ekonomijo učit tepci zabiti....

Grey ::

hehehe...domnevam, da ste med temi, ki javkate sami najstniki oz. še vedno v šolah(beri: nimate še stalne službe in stalnega mesečnega prihodka..sej ga tud js nimam, ampak se ne obremenjujem s temi bedarijami in ne piratiziram). Problem je tukaj denar. Dokler ne bojo dal najstnikom denarja, da ga bojo lahko porabljali za take in drugačne zadeve(kot nekakšen uvod v "življenje"), se bo to lepo nadaljevalo. Kolk folka 25+ let starosti se pritožuje nad cenami in vsemi temi zadevami? Mislm, da noben. Če mu zapaše film, da gre pogledat v kino, mogoče celo kupi DVD in se ne obremenjuje s ceno. Res pa je, da so igralce maximalno precenjeni. In založbe so nek sračkast izum ekonomije za zauganje denarja iz folka.

spc:
Žal včasih razmišljaš podobno kt jst(greva na en drug planet pa bova midva tm šefeta pa ustvarla popoln politično/ekonomski sistem, ker se tuki na Zemlji očitno ne da/nočjo). V današnjem sistemu ti "ne smeš" posojat, kopirat filmov itd. Okoliščine so pač takšne. Če bi pa bil sistem kako drgač zorganiziran(predvsem ekonomija), bi pa ti lahko delu kar bi hotu s tem kar je na DVDju.

Gandalfar ::

Nazadnje, ko sem preveril Kolosej ni bil prazen...

Ziga Dolhar ::

Gandalfar: predvsem je bil poln osnovnošolske mularije.




(Ampak to pred deveto zvečer.)



[Aja, še Spar bi rad svoj multipleks zgradil?]
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

Tody ::

jah med tednom je bolj malo folka... med vikendom pa itak, že če ne drugega greš nekam ven pa se ti ne da žurat al pa kej... poleg tega greš v kino gledat 3dfx učinke medtem ko večino komedij in risank gledamo na "socialen" način...

Spc ::

Napišeš seminarsko, sošolec ti jo spizdi in jo da na internet.
To ni to.

Napišeš seminarsko, sošolec ti jo kupi in ko si jo lasti (kajti jo je kupil od mene) jo da na internet in jo razširi.
Po tem kaj bo sošolec naredil z seminarko, ki sem mu jo prodal me tičan boli.

Samo brezveze se kregat ker itaq nebomo nikamor prišli ker bo vedno tak da nebo noben imel prav .. vedno nekaj vmesnega .. tako, da gre to lahko do neskončnosti.

8-O
1
2
3 4 5


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

RIAA toži - spet (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
1279662 (7563) Dman
»

Busted! (Anti Piracy Organization Cought Me) (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Omrežja in internet
10814583 (8806) Gandalfar
»

Radio Slovenija o nadzoru interneta v Sloveniji

Oddelek: Novice / Zasebnost
272708 (2708) MrStein
»

Nov članek: Spam, spam, spam

Oddelek: Novice / Nova vsebina
153643 (3643) Bakunin
»

Pregajanje piratov in ponujanja vareza

Oddelek: Loža
382528 (1428) Highlag

Več podobnih tem