» »

Zlorabe interneta v Sloveniji - kdo ve?

Zlorabe interneta v Sloveniji - kdo ve?

poweroff ::

Ker bi rad naredil en tak približen seznam zlorab interneta v Sloveniji, me zanima, ce se kdo spomni kakšnega takšnega primera, datum (vsaj približen) in opis za kaj je šlo.
Po možnosti tudi link, ali informacija kje so se te informacije prvic pojavile.

Zaenkrat mi na misel pridejo tile primeri:
- udbomafijska disketa: nekdo je naredil seznam članov "udbomafije" in to spravil na disketo, ki je krožila po Sloveniji. Nato je nekdo vsebino te diskete objavil na svoji spletni strani, zaradi česar je bila proti njemu vložena kazenska ovadba. O policijski preiskavi je pisala Mladina.

- ljubosumni fant: pred nekaj leti (1, morda 2) so po e-mailih krožile slike neke kranjčanjke. Menda naj bi jih v obtok spravil njen bivši fant, slikala se je prostovoljno, ko sta bila še skupaj. Epilog zgodbe mi ni znan.

- udba.net: znana zgodba...

- idrija.pps: nekaj mesecev nazaj so po internetu krožile fotografije neke lokalne politicarke iz Idrije. Menda naj bi bili akterji na slikah le-te pozabili izbrisati iz sposojenega digitalnega fotoaparata, in tako so slike pristale na internetu.

- taja.rar: pred nekaj tedni so se pojavile slike gimnazijke. Kasneje so na forumih (Mobisux?) razkrili njeno identiteto (na katero šolo hodi). Slikala naj bi se sama, slike pa naj bi njenemu fantu ukradel nek "heker" (cracker) iz računalnika.

- lokal Bachus: na netu naj bi se pojavila fotografija obiskovalke lokala "spodaj brez". O zadevi je pisala Mladina 11. oktobra, kjer so izrazili tudi domnevo, da gre mogoče za reklamno potezo lokala.

V teh rpierih je bil internet uporabljen kot sredstvo razširjanja ukradenih informacij ali pa kot sredstvo kraje teh informacij.

Se kdo mogoče spomne še kakšnega primera?
sudo poweroff

AndrejS ::

Bile so še slike z nekega lokala, pa z flašo laškega v ženskem mednožju!

root987 ::

Morda tista ukradena uporabniška imena, ko je polovico maribora uporabljalo siolova uporabniška imena in gesla?
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

Vice ::

internet uporabljen kot sredstvo razširjanja ukradenih informacij
Mal pregloboko si zašel, kaj če bi najprej bolj točno definiral kaj splloh hočeš oz. zakaj, a misliš si dat na spisek vsakega mulca ki sede za računalo.?

marS ::

:D mislim da je potrebno ta pojem drugače definirati, kajti:
- če nekaj je na internetu je zame public-javno, kajti vsak ima možnost da si sname /če seveda ni zaščiteno/
- če je kdo prej kaj ukradel in sedaj za distribucijo uporablja internet to po moje ni zloraba interneta, on pač je že itaq v prestopku, samo še ta medij uporablja
btw:
s prijatelji si preko p2p omrežij intenzivno izmenjujem glasbo. a sem zločinec? ja, nekje sem, nekje pa ne.
Hočem reči samo to, da je vse te pojme potrebno redefinirati, kajti zloraba nekega medija se mi zdi pojem iz 20 stoletja ki je v tem trenutku rahlo zastarel. (ja seveda, mogoče pa lahko samo na ta način pišeš kako seminarsko alpa kako raziskavo na faxu:\ )
...no more heroes...
https://ilbis.com/

JerKoJ ::

nakaj cajta nazaj je bla severina na spisku zlorabe interneta :D

ni jih slovensko je pa vseeno fajn da omenimo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: JerKoJ ()

Ziga Dolhar ::

Ja. Se strinjam, da je ob tako široki definiciji ustrezno vštet tudi splošno piratiziranje.

Verjetno (zaradi svoje latentnosti, ponarodelosti) večji problem od vseh udb, taj in levjesrčnih skupaj.
https://dolhar.si/

Marjan ::

Matthai spet pretiravas...

Povej kako se tvoja predstava kej ne-sklada s filozofijo modre pentlje?

root987 ::

@Marjan: Zakaj pa pretirava? Osebno bi mi tak seznam pomagal že najmanj 1x v šoli, sicer se pa tudi kak Verisign nebi branil takšnih podatkov... ;)
"Myths which are believed in tend to become true."
--- George Orwell

poweroff ::

Hvala, kar pošiljajte še naprej.

OK, da bi naredil popoln seznam, si ne delam iluzij - to verjetno niti ni mogoče.

Rabim pa tak seznam iz enega zelo preprostega razloga. Ker se ukvarjam z informacijsko varnostjo in zasebnostjo, bi rad zbral neke konkretne primere, kdaj je že prišlo do zlorabe. Pogosto me kdo vpraša, "OK, to je neka teorija, kaj pa v praksi?". In če potem začnem razlagati kako je mogoče priti na nepatchano Windows mašino na ADSL in dol ukrasti kakšne datoteke, mi večina ljudi ne verjame. Ponavadi rečejo, ja, saj nimam nič takega gor, saj nisem noben kriminalec, saj nimam ka skrivati,... In potem pridemo, da tudi tista srednješolka ni imela kaj skrivati (oz. njen fant), pa marsikdo tudi ne. Pa iz tega se da tudi ugotoviti katere stvari so najbolj na udaru. Očitno niso izpostavljeni neki kriminalci, bogataši ali politični oporečniki, pač pa čedalje bolj navadni ljudje.

Zato pa rabim čim več informacij, da skušam ugotoviti prevladujoč vzorec.

Vice: ti primeri, ko je internet uporabljen kot sredstvo za razširjanje informacij, kažejo na to, da je praktično nemogoče ustaviti informacije, ko enkrat pobegnejo na internet. Ampak naša država tega ni dojela - pred par leti je inšpektro za varstvo osebnih podatkov izdal odločbo, ki je prepovedovala "vzvratno" iskanje po nekem (mislim, da poslovnem) registu. Se pravi - lahko si za eno firmo pogledal, kdo je njen lastnik, nisi pa smel pogledati, kje je lastnik ena oseba. Pravno gledano je v tem sicer neka logika, verjetno je pa obema jasno, da je taka odločba neumnost.

marS, Marjan - če je nekaj javno, to še ne pomeni, da je upravičeno javno. Recimo, da jaz ukradem tvoja gesla za dostop do interneta, tvoje gole slike (uf, verjetno rajši ne :-) ), itd, in jih javno objavim. A ni jasno, da nadaljna javna objava (npr. da bi nekdo slike objavil v časopisu) ni OK, ker je bila že prva javna objava v osnovi protipravna. Časopis se ne bi mogel izgovarjati, da je samo ponovno javno objavil - prizadeti bi lahko izterjal odškodnino tudi od časopisa.
Ziggga - piratstvo je takos pecifičen (razširjen) problem, da ga nima smisla posebej obravnavati :-)
sudo poweroff

Ziga Dolhar ::

Matthai: ne poznam sicer točno narave tvoje raziskave, ampak meni se piratstvo ravno zaradi te razširjenosti (še enkrat -- ponarodelosti) zdi precej hujša zloraba interneta, kot pa posamični in včasih prav naključni (nenačrtni!) primeri zlorab, ki se mi ravno zaradi te izjemnosti (enkratnosti) zdijo "slabši" primeri.
https://dolhar.si/

Bakunin ::

mars:

- če nekaj je na internetu je zame public-javno, kajti vsak ima možnost da si sname /če seveda ni zaščiteno/


S tem se ne strinjam cisto.

Ce se moj e-naslov pojavi v spletnem arhivu dopisnega seznama, to ne da nobene pravice tretji osebi da jo prepise in jo objavi na spletu. [ najdi.si ;(( ;(( ;(( ;(( ]

Marjan ::

Matthai, tako kot Zigggu se tudi meni zdi smešno ukvarjati se s "teja.rar" in slikicami, ki jih je nekdo na mobi slikal in dal na net... tega bo itak čedalje več... tehnologija gre naprej in neumno bi bilo zaposlovati številne organizacije, ki bi bile same sebi namen in bi to "preprečevale".
[No sicer vidim zakaj je tebi ravno to bistveno, toda vseeno upam, da to lahko pustimo ob strani.]

Seveda bi se bilo bolj smiselno ukvarjati z raziskavo piratstva, kot je omenil Ziggga. Pa ostale probleme kot npr. vdori v strežnike...

Internet ni in nikoli ne bo sterilen, bi blo pa fajn omejit hujše stopnje kriminala, ne pa slikice, ki jih mulci slikajo s svojim mobijem.... helou?! :\

marS ::

Matthai, j:
če je nekaj na internetu je javno, in če je javno, potem bo vsakdo delal s tem kar bo hotel, ne glede kaj si ti misliš ali kaj ti hočeš.
hočem reči da je potrebno vse te pojme ponovno redefinirati, kajti stvari niso čisto take kot so bile par let nazaj. Sej lahko prepoveduješ ali pa lovič nekoga in daješ razne vzdevke kot so: nelegalno, nezakonito, ma ej: če nekaj gor visi potem se bo to nsnemalo dol, množilo, distribuiralo in tako dalje. Za primer: sej se še spomnete Severine in njenega spota: njena butasta izjava: dajte mi posnetke nazaj! ej, pa dobila bi sto tisoč svojih kopij, čle razumete kaj mislim povedat.
Nekaj kar imaš v digitalni obliki in potem še da visi na mediju kot je internet je v javni domeni. In ko je enkrat v javni domeni domeni je nesledljivo in tudi nihče nima več pravice tega slediti in nekoga obtoževati za kaj. Če je seveda že javno.
...no more heroes...
https://ilbis.com/

Ziga Dolhar ::

"Javno" (kakor si pojem razlagaš ti) je seveda le kot dejansko stanje, ne pa tudi pravno. In da, po taki opredelitvi se strinjam, da vsaka stvar postane "javna" takoj, ko je taka distribucija tehnično mogoča.

Ampak ne pa enačit dejanske in pravne "javnosti"... no no no.
https://dolhar.si/

Zgodovina sprememb…

marS ::

Zigga, se strinjam s tabo,
a pravim da bo treba ta pojem "pravno" malce drugače opredeliti glede na trenutno stanje,
kaj pa bo že čez par let, pa si niti približno ne predstavljam:\
...no more heroes...
https://ilbis.com/

BigWhale ::

Moja rit ni javna, je samo moja, tudi ce mi jo nekdo slika in objavi v internetu. Ce jo pa sam slikam in objavim, pa ni vec javna.

Marjan ::

> Moja rit ni javna, je samo moja, tudi ce mi jo nekdo slika in objavi v internetu. Ce jo pa sam slikam in objavim, pa ni vec javna.

Si hotel reči "...in objavim, pa postane javna." ?

marS ::

bW: tvoja rit je še vedno tvoja rit, samo ko je na internetu je javna pa če ti to hočeš ali ne, če se strinjaš s tem ali ne.
Je pa 100% tvoja rit, seveda:D
...no more heroes...
https://ilbis.com/

mlamat ::

Se strinjam... treba bo spremeniti posameznikov odnos do tega... da se ne bo vsak nastavljal svojemu punci/fantu prek fotoaparatom/kamero... ne pa tehnologije in institucij

borinho ::

Matthai vas prosi da mu pomagate, vi pa začnete vrtat, morit itd. En kup postov pa nobenga konkretnega odgovora(primera) Matthai-u, matr ste glupci, prov res
if you miss your ex reload and try again

Alec999 ::

Matthai >> kaj pa un primer, ko je naredu backdoor za NLB sistem (klik) pa pol probu varnostni program prodt NLB ... celo stestiru nj bi stvar.

poweroff ::

Marjan - meni se pa ravno take male zlorabe zdijo bistvene, ker jih bo čedalje več. In če ve za kakšen konkreten primer, se bo vsak mogoče malo zamislil in si mogoče dal kakšne popravke in firewall gor.

Glede piratstva je pa bolj problem najti nekoga, ki NE piratizira, kot nekoga, ki piratizira. Ne vem, če sploh poznam koga, ki nima vsaj enega MP3ja ali DivXa...
Verjetno bi anketa izgledala takole:
Ali piratizirate programsko opremo:
- da (90%)
- računalnik imam samo v službi (9%)
- imam Linux (1%)
- ne (0%)

Ali piratizirane multimedijske vsebine?
- da (99%)
- ne (0%)
- sem gluh in slep, zato ne morem poslušati MP3jev in gledati Divxov (1%)

marS: exactly my point. En zelo dober izrek - gre nekako takole - : data is like a prostitute - when it is on the street it is accessible to everyone.

Me pa zanima kaj se po prej ponovno redefiniralo: javna objava zasebnih podatkov/posnetkov na internetu ali avtorske pravice... v enem primeru smo prizadeti posamezniki, v drugem pa korporacije.
sudo poweroff

poweroff ::

root987 - afera Siol iz leta 1998.

Alec999 - tisti tip se je pisal Škulj. O tem smo pisali tudi na Slo-Techu, tipa so na koncu vrgli iz službe (verjetno nezakonito - mislim, da je bil zaposlen na MORSu), in pred kakšnim letom je naredil samomor (ustrelil se je z očetovo pištolo). Ljubljanska banka je v tem primeru tudi reagirala pretirano...

andrejS - lahko kakšen bolj konkreten podatek poveš (kdaj približno, so osebo prepoznali, epilog?)

Sicer pa lahko seznam razširimo tudi na druge vidike.. recimo cenzura.

Eden prvih primerov cenzure je bil poiskus cenzure spletne strani KričaČ, milsim, da leta 1997. Ko je KričaČ na Ljudmili objavil kritično spletno stran o Študentski organizaciji, je tedanji direktor ŠOU poklical na Ljudmilo in jim sporočil, da se lahko Ljudmila poslovi od kakršnih koli donacij s strani ŠOU, če Kričačeve spletne strani takoj ne umakne s strežnika. Ljudmila se je takrat odločila, da strani ne bodo cenzurirali. Nekaj malega info na: http://www.mladina.si/dnevnik/6961/

Potem na RISovi strani pišejo o cenzuri na Matkurji.

Na isti strani so še primeri pornografije na internetu - Dvojka, prva sodna obravnava pornografije v Sloveniji (hišna preiskava v Kranju zaradi posedovanja pornografije). Kdo ve kaj več o tem?

Hmm, hatepagei?:\
Nekaj časa so bili kar populatni... spominjam se TelekomHatepagea,...

Aja, pa en zanimiv primer, povezan s Phone Loosers of Slovenia. Gostovali so na myfreehost.com... potem je POP TV leta 2000 naredila prispevek o njih, in lastnik Myfreehost jim je stran izbrisal.
Sicer ni to nikjer eksplicitno zapisano, vendar je to po moje razlog, da so pri PLS "v zameno" objavili exploit za Myfreehost.com in seznam vseh usernamov in gesel. V končni fazi so vse stranke od myfreehost.com (takrat v lasti podjetja Housing) odšle drugam, danes pa myfreehost.com ne obstaja več.
Sklepam, da je uničenju firme (oz. domene) botrovalo razkritje exploita, no, mogoče so pa imeli še kakšne druge probleme (če kdo ve kaj konkretnega, naj mi sporoči).
Primer se mi zdi zanimiv zato, ker je to eden redkih meni znanih primerov, ko je hacking v virtualnem svetu imel zelo konkreten vpliv na dogajanje v fizičnem svetu...
sudo poweroff

marS ::

Matthai: M0goče bi te ali pa še kakšne podatke imela pooblaščenka za podatke javnega značaja?
(>:D mogoče bo odvrnila da to niso javni podatki>:D ?)
...no more heroes...
https://ilbis.com/

poweroff ::

Pooblaščenka je pritožbeni organ, kar pomeni, da podatkov ne zbira, pač pa samo odloča o pritožbah v primerih, ko podatkov nekdo ne želi dati.
sudo poweroff

tapata ::

kaj pa natalija in razne objave "oprsij ", ritk... brez vednosti slikanih ipd

poweroff ::

Hmm, tiso je bilo v časopisu, niti en na internetu...
sudo poweroff

Opkow ::

Sicer ne tako kriticen primer. Ti pa da za mislit glede manipulacije.

In sicer mislim, da sem to bral na spletni stani POP tv-ja.
Bila je ena novica, ki je govorila o prevzemu Trgovine Zivila (Danasnji Hura!).

Prvotno je pisalo, da je bo prevzela francoska firma (mislim), vendar ko sem prisel nazaj cez eno uro, da bi nekaj preveril, je pisalo, da jo bo prevzel Mercator.

Bolj natancen, zal ne morem bit, ker je bilo ze kar lep cas nazaj, ko sem bral o tem.

Sicer se je lahko novinar zmotil, zatipkal,... Samo ti pa da za mislit, kako lepo se da manipulirat z podatki, ti pa nikakor ne bos mogel dokazat, da je bil minuto nazaj podatek drugacen. Print Screen itak ne bi veljal... (mozen Photoshop powah.. ;) )

Ce kdo kaj vec ve o tem ali podobnem,...

Lp, Killer.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Opkow ()

Tear_DR0P ::

Dve večji zlorabi spleta v sloveniji sta bili kraja siolovih gesel. Še vedno ne vem kako se je to počel, in me tud ne briga kr so me kriminalisti eno leto matral s tem. Na koncu sm pa 1500 sit plaču škode, stroškov obravnave in zamudnih obresti (dejanske škode je blo okrog 300 SIT in sm jo naredu enmu podjetju za distribucijo plina v LJ).
Druga največja zloraba ki jo jst poznam pa je bla kraja kreditnih kartic preko exploita cgi skript.
Seveda pri tem ne upoštevam piratskih kopij, ki so največja "zloraba interneta".
Po mojem je termin zloraba interneta nepravilen. Pomeni približno isto kot zloraba govora/vida/sluha.
"Figures don't lie, but liars figure."
Samuel Clemens aka Mark Twain

Werewoulf ::

Jz pa mislim da ko človek objavla kej takega na neu sploh na razmišlja.Takrat ti gre po glavi maščevanje ali pa miliš da je to samo hec. ker sm že bil tam.:D

zee ::

udbomafijska disketa: nekdo je naredil seznam članov "udbomafije" in to spravil na disketo, ki je krožila po Sloveniji. Nato je nekdo vsebino te diskete objavil na svoji spletni strani, zaradi česar je bila proti njemu vložena kazenska ovadba. O policijski preiskavi je pisala Mladina.


Nekje še imam disketo s tem dokumentom.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

imagodei ::

BTW, datum teme...
- Hoc est qui sumus -

LordTado ::

A je to zloraba če se anonimno da na net slika?

bluefish ::

Slika česa?

BigWhale ::

Ti sam URL povej, da se mi pogledamo. :>

LordTado ::

Ja recimo to od unga ki ga je pes pogrizel je ziher dal anonimno sliko gor...
Ker to ni velik problem...

5er--> ::

V bistvu večina ne zna dat slike na net anonimno.

Looooooka ::

- lokal Bachus: na netu naj bi se pojavila fotografija obiskovalke lokala "spodaj brez". O zadevi je pisala Mladina 11. oktobra, kjer so izrazili tudi domnevo, da gre mogoče za reklamno potezo lokala.

WTF.Kot reklamo ZA bachus al proti? :D
Kaksne stranke so pa zelel privabit s tem.
Aja...zloraba interneta.

Jst se najbl spomnim enga samooklicanega strokovnjaka za programiranje, ki je pobral neko drzavno nagrado za neobstojece prvo mesto na neobstojecem tekmovanju.
Kasneje je neumnost uporabnikov klika, ki pac radi klikajo DA na vsak popup v javnosti pred laiki uspesno opisal in napihnil kot luknjo v NLB sistemu...pol se je pa "ubil".

Mogoce se je spomnim zato, ker je za razliko od teh nagih slik in podobnega crap ta tip dejansko dobil kr ene par tisoc evrov davkoplacevalskega denarja(ne spomnim se ce jih je potem vrnil).

Looooooka ::

Za vdore v racunalnike je blo pa najbl aktivno par let nazaj na XPjih...ko je vsak mulc z 2 klikoma prsu na masino kogarkol.Siolova/arnes gesla...telefonski racuni po par 100 EUR.Klinc...kdor je tle nad 18 star se verjetn vsega spomni.
To da ti je XP masina BSODnla na siolu(fresh install FW off...in med tem ko je folk downloadu updejte...blue screen) dokler niso hvala bogu zafirewall porte.
Pa pol slovenije je blo okuzene z enim trojancem(se ne spomnim imena)...vsi so drugim nastavljal gesla...drugi so potem vdiral v trojanca in mu spet menjal gesla.Jst sm kr vesel, da tega ni vec.

Najboljs, da gres na arnes pa prasas admine, ki so bli takrat gor.Vsak dan so mel tok prijav, da jih dejansko niso jemal resno(na koncu so ignoriral tud te prijave s slikami in se zgovarjali, da niso odgovorni in da ne morejo nic narediti....ceprav so dejansko vedl kdo to daje na internet).
Hujs kot to, da so lahko zlorabljal internet je blo to, da so lahko zlorabljal zakone v nasi drzavi.Cist nobenga ni blo napisanga po kateremm bi jim kdorkol lahko naredil karkol.
Dons je vsaj kar se tega tice VELIK boljs.

Aja...pol mas se unih par bebcev v Sloveniji, ki so nasedl nigerijskim prevarantom.Baje so par nasim in par hrvaskim drzavljanov pobral po par 10.000 EUR.
Osebno nisem verjel, da lahko v Sloveniji kdo pade na to foro...dokler nism vidu, da si sesed dopisuje z eno bogo revo iz Afrike...

Zgodovina sprememb…



Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Snemanje osebe in objava na internetu (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5311999 (4223) simnov
»

Švicarsko sodišče terja anonimizacijo posnetkov za Google Street View

Oddelek: Novice / Zasebnost
4212702 (11753) Pyr0Beast
»

Pošta Slovenije na spletu objavila seznam "varnih poštnih predalov" (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
8317092 (12819) Azrael
»

javni dostop do številk tekočih računov !! (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
10814152 (12398) MadMicka
»

Radio Slovenija o nadzoru interneta v Sloveniji

Oddelek: Novice / Zasebnost
272724 (2724) MrStein

Več podobnih tem