» »

javni dostop do številk tekočih računov !!

javni dostop do številk tekočih računov !!

1
2
3

mrpiagg ::

pismo ste vi kekci ...
VSE BANKE v slovenij majo itak skupn registr vsega folka, in lahko poizvedujejo kadarkoli, ker tudi one menda preverijo s kaksnim folkom majo opravka ... A mislte, da ce proste za kredit na eni drugi banki, ne na svoji, da vam dajo na lepe oči ???
Predn govorite traparije, se mal pozanimejte naokol, kako dejansko lavfa zadeva pr nas, ne pa da mlatte prazno slamo.

Do zlorabe bi verjetno lahko prislo tudi interno, ampak mislm, da od zapolsenih v bankah, ki delajo s to bazo, nima noben kej dost interesa, pa tud ne s kasnim 100 do 200G velikim diskom noben ne bo okol skakov, kolkar predvidevam, da mora biti baza velika, glede na vse podatke, ki jih mora imet (nekaj MIO podatkov verjetno * se kar nekaj polj, ki niso javno dostopna) ...
Vi, ki ste mal bolj racunalnisko usmerjeni, mogoce, ampak ostalim pa komej na pamet pade kej takga. Pa se vas bi slej al prej pod kljuc dal ... :)

Objavleni podatki so bli pa popolnoma primerni, edi zascita z up. imenom in geslom bi mogla bit (prej preverjenega uporabnika), da bi blo mal mn "firbcov". Podatki so pa primerni zato, ker ce zelis nekomu nakazat MORAS vedt ime, priimek, tocen naslov, stevilko racuna in ce je odprt.
ime priimek zato, ker je v slovenij vec Janezov s priimkom Kranjski :)
tocen naslov glede na zgornjo zadevo ... en je lahko prekmurc en primorc, ti k rabs kes s pa lublancan
zaprt ... kaj ti pa nuca, ce ti nekdo hoce nakazat kes, racun si pa zaprl ze 10 let nazaj, ker si ugotovil, da ti gorenska banka noce dat cekov ?? :)

Pa mal poizvejte pri folku, ki se s tem ukvarja predn zacnete kr nekej trapat

nodrim ::

torej je vse kul in zlorabe niso mogoče in se folk buni sam zaradi svoje »zasebnosti«?

poweroff ::

Mamo zlorabo. Pred časom je NLB imela težave. Torej bi lahko konkurenčne banke ponujale reklame samo NLB - s tem se učinek njihovega oglaševanja poveča.

Nadalje... lahko se bodo pojavili seznami oseb, ki so v denarnih težavah. V ZDA recimo, se temu reče credit report. In ko si enkrat notri, si notri. Ne glede na to ali si enkrat pozabil plačati račun za telefon (2000 SIT), ali pa če imaš konstanten minu 100.000 SIT. Znani so primeri, ko so ljudje imeli čez 10, 20 let težave, ker so v študenskih letih pozabili plačati kakšen račun. Niso mogli dobiti kredita, itd.

O zaklepanju elektronskega bančništva smo že govorili...


Sicer pa - kdaj je kdo komu nakazal denar kar tako iz dobre volje????
NIKOLI.
Če pričakuješ nakazilo, imaš nek razlog za to - recimo, da si opravil neko delo za nekoga. Itak se to ureja po pogodbi oz. dogovoru. In takrat lahko sam daš te podatke. Poleg tega bom moral naslednjič, ko bom za neko firmo kaj naredil po pogodbi ŠE VEDNO sam sporočiti podatke, čeprav bi jih lahko sami našli na internetu. Še vedno bodo poslali pogodbo, ki jo bom moral sam izpolniti, ne? Torej je to, da so ti podatki na internetu popolnoma nekoristno, ker te storitve tisti, ki bi jo morali uporabljati ne bodo uporabljali.

Vprašanje je, ali objava tega podatka (ki je nedvomno poseg v zasebnost) ima kakšne koristi, ki tag poseg opravičujejo.

Sicer pa poglejmo takole... kaj jem je stvar moje svobodne izbire. Nihče me ne more zaradi tega preganjat. Dajmo torej objaviti za vsakega kaj je - saj tega podatka ni mogoče zlorabiti, ne? To bi bilo mogoče v npr. muslimanskih državah, kjer se ne sme jesti mesa (če imajo šeriatsko pravo, seveda), pri nas pa tega podatka ni mogoče zlorabiti.
Gremo dalje. Tudi telefonske številke in naslova se ne da zlorabiti. Pa tega, katere firme imaš v lasti. Pa tega, katere račune imaš odprte in kje. Pa dejstva, da hodiš po javni ulici tudi ne... torej dajmo objavljat vse te podatke javno???
sudo poweroff

Jst ::

mrpiagg:

Kje v zakonu je zapisano, da imajo lahko banke VSE podatke o državljanih?

Nekaj časa nazaj je bila na tem forumu tema o nepravilnostih pri poslovanju z banko. Človeku so vzeli 5 miljonov tolarjev, pa čeprav je bila to kazen njegovega očeta z istim imenom.

Ker če bi bila resnična tista tvoja izjava, se to ne bi zgodilo...
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

krneki ::

Prvo kot prvo, objava TR fizičnih oseb na straneh BSI nima blage veze s posojanjem denarja bank fizičnim osebam, saj ste že sami povedali, da imajo banke že vse podatke potrebne za to. Drugo kot drugo, objavljeni TR fizičnih oseb niso namenjeni temu, da nekdo nima računa od enga svojga kolega in zdaj bo pogledal številko njegovega računa. Namen objava TR na straneh Banke Slovenija je, da se zmanjšajo sodni zaostanki, ki gredo uglavnem po ZIZ-u. Ko ti daš predlog za izvršbo na dolžnikova sredstva moraš navesti vse kar je potrebno, da se le ta lahko izvrši, da pa to lahko dobiš moraš delati poizvedbe in dokazovati svoj pravni interes z izvršilnim naslovom. Ni ti pa treba izvedeti na kateri banki in pod katerim računom ima dolžnik denar, ker to mora opraviti sodišče po uradni dolžnosti. In zdaj so gospodje spomnili, da lahko te neušečnosti, ki pestijo sodišča, preskočili tako, da lahko to upnik (hitreje) opravi namesto sodišča (pomoje bi ta zbirka podatkov morala biti na voljo samo sodišču ali pa biti brez tistih raznolikih načinov iskanja po njej), več ali manj vse kar iz naslonjača in s tem razbremeni sodišče, s tem pa niso mislili z večjo glavo komu bi vse to še lahko koristilo (tukaj je bilo navedeno samo nekaj primerov, recimo relacijske baze v napačnih rokah; obsojanje sosedov, da se jim vrši izvršba na premoženje; iskanje računov prijatelja, da mu nakažeš denar, ferbec itd...).

To kar je inšpektor naredil, da bodo nadzorovani lahko nadzoroval nadzornike se mi zdi prav. Če neka fizična oseba hoče moje podatke imam vso pravico, da vsaj zvem kdo je to, ki to hoče. Verjetno pa je tudi, da si je inšpektor tako pridobil čas za iskanje drugih nepravilnosti, pa čeprav so rekli, da se mu objava teh podatkov ne zdi sporna, kar so veselo tudi povedali.

Davkarija pa tako ali tako z enim dopisom izve na kateri banki ima dolžnik račune in jim ni treba več po novem pisati številke tekočih računov (in zato so morali delati dodatne poizvedbe) ampak samo nabijejo gor davčno in to je dovolj za banko, da zadevo izvrši.

poweroff ::

Ni mi jasno, zakaj potem na sodišču ne odprejo ene sobice, kjer bi lahko upniki prišli sami brskat po teh podatkih...?
sudo poweroff

nodrim ::

khm hkm .. jst sm bil tisti, ki so mi trgali 5 milijonov samo zaradi nepopolnih podatkov na sodišču .. še vedno čakam, da mi upnik, ki ni preveril podatkov, povrne stroške, ki sem jih imel s tem (telefoniranje, pošiljanje pritožb in bančna taksa za deblokiranje računa - skupaj preko 8 jurjev ;( )

torej.. mene en Qrc briga ktere podatke lahko nekdo o meni izve, če jih le ne more zlorabiti meni ali drugemu v škodo .. sem štejem izginotje mojega denarja z računa, dobivanje reklam (fizični in elektronski spam) pa še kaj bi se našlo ... če pa misli neka banka za 10 let nazaj gledat moj credit report je pa to njena pravica, kot je moja pravica, da jo odjebem, če mi dela takšne gluposti .. banka je firma ko firma .. in čedalje bolj bo tko ..

če bodo ti podatki pomagali za hitrejše in natančnejše sodne postopke toliko bolje ... bi bilo pa čisto dovolj, da bi dostop do te baze imeli samo na sodišču in ne čisto javno .. tam bi lahko imeli tudi dodatne podatke (vsaj še EMŠO)

poweroff ::

Predvsem je treba vedeti, da ameriška ustava ščiti posameznika samo pred posegi države. Ne pa tudi pred posegi drugih posameznikov. Problem je pa v tem, da oni nimajo posebnega zakona, ki bi ščitil informacijsko zasebnost. Privacy Act govori samo o vladnih zapisih.



V tem pogledu se s tabo, ne morem popolnoma strinjati. Ustava je temeljni dokument, ki ureja razmerje med državo in posameznikom, ne pa med posamezniki. 35. člen sicer izrecno ne govori, da je zasebnost zagotovljena v odnosu do države, a je iz narave pravnega akta mogoče sklepati, da gre zgolj za takšno zagotovljanje pravice.
Mitja - jaz sem govoril o ameriški ustavi. Slovenska ustava nam podejljue pravice ne samo nasproti državi, pač pa tudi nasptori delodajalcem in drugim zasebnim subjektom. Poglej si recimo 40 člen.
Konkretno pa tudi ZVOP ne ločuje med državnimi in zasebnimi bazami podatkov.

Sicer pa ti bom dal še en primer. Pri nas je prepovedana diskriminacija. Ne more se zgoditi, da bi recimo delodajalec ne hotel zaposliti nekoga samo zato, ker je črnec. To ni samo nezakonito, to je tudi protiustavno.

Po drugi strani so v ZDA 1870 sprejeli 15. amandma. Ta prepoveduje rasno diskriminacijo (sicer samo glede volilne pravice, bi pa to lahko bilapodlaga tudi za ostalo prepoved diskriminacije), vendar je bilo do sprejema zakona o držvaljanskih pravicah v ZDA povsem zakonito, da si v svoji privatni trgovini obesil napis, da je črncem vstop prepovedan.


EKČP je slab primer za opisano, ker zagotavlja varstvo posameznika zoper državo in ne
Spet - nisem omenjal EKČP, pač pa konvencijo o varstvu osebnih podatkov glede na avtomatsko... ne vem točnega naslova iz glave (8-)) od Sveta Evrope.

zoper posameznike. Direktive EU pa so v večji meri liberalnejše od Slovenske ureditve in se zelo približujejo Ameriškemu gledanju na problematiko, čeprav še vedno ostajajo onkraj
Niti ne. V bistvu se ZDA približujejo Evropi. Dokaz za to je Safe Harbour Agreement.

Težko je ztao kategorično govoriti o neurejenosti dotičnega področja v ZDA, ki temelji na avtoritativnih odločitvah in mnenjuh Vrhovnega sodišča.

Torej si preberi razsodbo United States v. Miller iz 1976, potem Smith v. Maryland iz 1979, pa tudi Walls v. City of Petersburg iz leta 1990 (na Court of Appeals for the Fourth Circuit), ter legendarni Shoars v. Epson America Inc. iz 1992 ter tudi Bill McLaren, Jr. v. Microsoft Corp. (ki je bilo sicer odločeno na prizivnem sodišču).
sudo poweroff

poweroff ::

nodrim - ko si enkrat v bazi kot nezanesljiv plačnik - pa čeprav neupravičeno - ti NOBENA banka ne bo dala več posojila. Katero banko boš pa potem "odjebal"? :D
sudo poweroff

nodrim ::

posojila so itak za sissyje :D

ne resno.. sej to je jeba.. sam tut nimaš kej bit slab plačnik .. če bi jst mel posojevalnico denarja bi tut hotu vedet kakšnim ljudem posojam ..
zdej se boste pa kregal, ker vam kratijo pravico skrivanja takšnih podatkov.. lih tko se lahko potem banka ali posojevalnica (al kaj že) potem buni, da hoče takšne podatke vedet..

in ponudnik in povpraševalec morata bit enako zaščitena .. in v tem primeru (če banka recimo nima teh podatkov) je zaenkrat banka oškodovana, če nima teh podatkov..

če pa odločanje o posojilu poteka samo na podlagi preteklih posojil, potem je pa banka neumna ..

BigWhale ::

> potem je pa banka neumna ..

Nasprotno! Sicer offtopic ampak vseeno... Tako kot oznaka blokade na tvojem racunu ne pomeni, da ti denarja ne bos mogel vracati banki, tako tudi oznaka, da ni blokade ne pomeni, da ga bos lahko vracal. :)

Ta register je butast, od njega nobene pametne koristi.
Resno. Za take vpoglede bi moralo biti pristojno sodisce recimo, ki bi naredilo vpogled na zahtevo.

nodrim ::

in kaj je tle nasprotno?? sej to sm reku, da bi morala bit banka neumna, če bi se odločala samo na podlagi vračanj prejšnjih posojil ali trenutnega stanja ...

jst sm tut za to, da ima tak register v uporabi sodišče pa da mi nikoli več ne trgajo miljone po pomoti.. idiots!

poweroff ::

nodrim - problem je, če so va takšni bazi napake, baze pa veselo krožijo naokrog. V ZDA so po nekaterih ocenah odstotki teh napak kar visoki... se ne spomnim točne cifre, ampak nekje okrog 40%...
sudo poweroff

Jst ::

Povzetek intervjuja včeraj v Odmevih:

Inšpektor je zahteval sledljivost poizvedovanja. Vendar informacije javnega značaja ne potrebujejo sledljivosti.

Torej kaj narediti s tem dostopom do transakcijskij računov?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

BigWhale ::

nodrim, nasprotno je to, da je banka v bistvu zelo pametna, ce se na podlagi tvoje zgodovine odloca o tem ali ti bo dala posojilo ali ne. :)

Ja, problem pa rata takrat, ko je ta history napacen, tako kot pri tebi.

nodrim ::

ja no .. sej zato pravim, da je neumna.. če je pa tako splošno znano, da so napake v teh bazah ... čeprav najbrž raje tvegajo nezadovoljno stranko kot neplačana posojila ...

poweroff ::

BW: naj bodo torej ti podatki dostopni samo za banke in pika.

Jst: aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! (se opravičujem za izpad). Informacije javnega značaja so informacije države. Moji osebni podatki NIKOLI niso informacija javnega značaja (razen npr. podatek koliko subvenci sem npr. dobil od države).
sudo poweroff

Barakuda1 ::

Čeprav sem velik zagovornik zasebnosti in osebne svobode, pa vandarle menim, da se včasih pojem "zasebnost" in pravica do tajnosti osebnih podatkov, tolmači malce preveč togo.

Vsi podatki, ki se nanašajo na neko osebo, namreč zagotovo ne morejo uživati pravnega varstva v smilsu varovanja zasebnosti.

Ali mednje spada tudi podatek o obstoju in št. TR, si ne upam ta hip kategorični trdit. Bom še mal pobrskal po literaturi, preden bom kaj bolj kategorično zatrdil.
Tko na hitro pa se mi zdi, da to ni ravno podatek, ki bi moral nujno uživati absolutno zaščito.

Jst ::

> Informacije javnega značaja so informacije države.

A mi malo pojasniš tole. Ker pojma nimam o čem se gre.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

BigWhale ::

Poslanske place so recimo javnega znacaja. Ker pac vsi delamo za poslanske place.

Tvoja placa je pa zasebna stvar, ce delas v nekem zasebnem podjetju.

krneki ::

Kdor ne ve kaj pomeni informacija javnega značaja si lahko to prebere v dosti kratkem zakonu pod imenom Zakon o dostopu do informacij javnega značaja.

Barakuda1 ::

Pri tej debati se mi zdi zelo pomembno ločiti dva pojma

1/ saldo na računu posameznika

in

2/ št. transakcijskega računa



Z prvi primer ni dvoma, da gre za podatek, ki mora biti varovan kot strogo zasebna stvar. Torej mora biti tajnost absolutno jamčena (razen v zato posebaj predvidenih primerih z zakonom - zahteva sodišča po teh podatkih in podobno)

Za drug primer pa menim, da ne gre za nek podatek, ki bi ga uverstili v kategorijo zakonsko varovane zasebnosti.

Nenazadnje so javno dostopni celo bolj pomembni podatki. Lep primer je naprimer Zemljiška knjiga ali pa register pravnih oseb itd.

Pri obeh slednjih je javnosti dostopen podatek, ki razkriva tudi ekonomsko moč/nemoč posameznika, medtem ko sama št. TR ne pove sama po sebi nič. Zato ne vidim tehtnega raloga, da bi morala biti tajna.

BigWhale ::

Poleg stevilke racuna je bila se informacija o tem ali je racun blokiran ali ne.

Barakuda1 ::

Tudi to se mi ne zdi kritično.
Blokada računa ni nujno posledica nelikvidnosti.
Če še enkrat primerjamo zemljiško knjigo. V z.k. je vidnih še več podatkov, ki bi po takšni logiki lahko škodovali lastniku. Videli bomo ali se zadolžuje in jemlje hipotekarne kredite. Še več. Videli bomo celo kolikšen del in kateri del svojega nepremičnega premoženja je obremenil s hipoteko.
Nadalje lahko poznavalec hitro vidi ali je oseba (hudo) prepirljiva, saj se v z.k. najdejo tudi zaznambe sporov če gre za spore glede nepremičnin. Nadalje bomo videli koliko nekdo kupuje in prodaja nepremičnine ter po kolikšnem času itd.

Vsi ti podatki so tudi podatki ki marsikaj povedo ne le o nepremičnini pač pa tudi o njenem lastniku.

Pravzaprav zveš (iz teh podatkov)o njegovi zasebnosti mnogo več kot pa iz podatka o tem da ima nekdo odpr TR in eventuelni podatek, da je le ta blokiran.

Nekateri osebni podatki so pač takšne narave (sami po sebi) da na nek način morajo biti nujno dostopni tudi javnosti. Vse bolj se nagibam k temu, da v ta krog sodijo (posebaj po principu analogije) tudi podatki o št. TR in eventuelno tudi s tem ali je račun aktiven ali ne.
Vse ostalo pa jasno ne pride v poštev za javni dostop.

BigWhale ::

Ti podatki so na internetu, kjer jih jaz lahko miniram in zberem zase?

Ali se mora odpraviti do sodisca, se pustiti voditi od pisarne do pisarne in potem koncno dobim informacijo? ;)

Ziga Dolhar ::

So na internetu, ampak ne vem točno, če popolnoma zastonj. [Odpravi se na spletno stran ...]

Lahko se odpraviš do sodišča; ko sem jazh želel videt zemljiško knjigo, sem dobil praktično prost dostop. Do vseh knjig. [Ne vem, je to pravilo ali bilo le bolj po kmečko izvedeno ... ampak de facto je bilo skoraj ustrezno za data mining]

Še več. Pred vhodom v radovljiško pisarno zemljiške knjige se je nahajal terminal s prostim dostopom do zemljiške knjige v elektronski obliki. [Takrat se je to šele pripravljalo ...]

...

p.s.: eno od načel zemljiške knjige je načelo javnosti.
https://dolhar.si/

poweroff ::

No, jaz sem, kar se tiče zasebnosti bolj "fundamentalist". :D
Razlog za to je pa v tem, da čedalje več osebnih podatkov postaja javnih. Pred nekaj desetletji so bile stvari, ki so danes samoumevne tako rekoč nezamisljive.

Ampak to, da so podatki na internetu je pa poseben problem. Namreč - tako so veliko bolj dostopni, kot če moraš iti fizično na sodišče. Poleg tega jih je mogoče potegniti v bazo, kar je dodatna nevarnost, ker je mogoče različne baze lepiti.

Po mojem je potrebno razmišljati malo širše, namreč kakšne nevarnosti prinaša nova tehnologija. Objava ene baze ne sodišču ni enako kot objava ene baze ne internetu.
sudo poweroff

Jst ::

Informacija javnega značaja je informacija, ki izvira iz delovnega področja organa, nahaja pa se v obliki dokumenta, zadeve, dosjeja, registra, evidence ali dokumentarnega gradiva (v nadaljnjem besedilu: dokument), ki ga je organ izdelal sam, v sodelovanju z drugim organom, ali pridobil od drugih oseb.


Iz www2.gov.si


In še zmeraj ne vem, kaj je to informacija javnega značaja.

Ker če sklepam po:
Informacija javnega značaja je informacija, ki izvira iz delovnega področja organa,
lahko to interpretiram kot vsaka informacija, ki jo dobi, hrani in vzdržuje državni organ.

???
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

sloxl8 ::

Meni se zdi tole nakladanje vse skupaj "mambo džambo".

Vpijejo in pritožujejo se itak le tisti, ki nimajo "čiste vesti". Pravna ali fizična oseba, ki normalno posluje (redno poravnava svoje obveznosti) in ne "šmugla" z zavlačevanjem plačilnih rokov, nerednim odplačevanjem obveznosti, mahinacijami na svojem računu v smislu "kako naj ti plačam, če nimam denarja na TR", itd, se verjetno ne bo pritoževala, če bo njen potencialni dobavitelj želel preveriti, ali je sploh plačilno sposobna. Enako velja za fizične osebe.

Do zlorab je pa tu še daleč...

Mimogrede: kolikokrat na kakšno dopisnico ali kupon za nagradno igro napišete svojo davčno številko, pa se noben ne razburja, da je to protiustavno/zakonito/karkoli, če vsi poštarji in poštni delavci, prek katerih gre ta pošta, lahko vidijo to številko in z njo počnejo, kar se jim pšač zljubi. Seveda se bo našel kakšen pametnjakovič, ki bo trdil, da DŠ in TR nista eno in isto. Z domišljijo, ki jo ima kar nekaj ljudi v tej temi, se ju da ravno tako zlorabiti kakor enačiti eno z drugo.

Pa brez zamere.

poweroff ::

Jst - natančno tako, razen - preberi si izjeme v zakonu.

sloxl8 - po moje pa ti nimaš čiste vesti. Kako bi sicer skrival svoje podatke na forumu? Daj, povek kdo si, povej svoj e-mail, GSM, kje živiš, kaj kupuješ, in se nehaj skrivati za anonimnostjo :D
sudo poweroff

Barakuda1 ::

Objava ene baze ne sodišču ni enako kot objava ene baze ne internetu.


:\

Tako ozek/širok (odvisno od zornega kota "opazovalca") pogled je lahko malce neroden (milo rečeno)
Kaj kmalu nas lahko privede do novodobnega "Ludizma".
To je logika, po kateri bo zasebnost najbolje varovana, če prerposto ukinemo moderno tehnologijo.
Kot sem že rekel, sem velik (včasih kar prevelik) zagovornik zasebnosti in osebne svobode, toda stvar mora imeti razumne meje, sicer se sprevrže v lastno nasprotje.

sloxl8 ::

Matthai, glede na to, da imam objavljenih več podatkov kot ti (Uporabnik: Matthai, Starost: 29 let), bi rekel, da imam čistejšo vest. Sploh pa to nima veze s to problematiko. Mene osebno ne moti, če kdo objavi, ali so moji računi aktivni ali blokirani. Če nekomu, ki želi od mene nekaj kupiti ali mi nekaj prodati, to pomaga pri odločitvi o nakupu/prodaji (v poslovnem svetu je to, da preveriš kreditne/plačilne sposobnosti poslovnega partnerja, nekaj povsem običajnega), potem naj jih kar objavijo (podatke namreč). Še preveč je folka, ki želijo stalno izkoriščati luknje v zakonu, zavlačevati s plačili ali pa sploh zavajati potencialne poslovne partnerje glede plačilne sposobnosti, kar se potem izkaže tako, da pošten človek naj***, goljufi/"sodobni poslovneži v novih avtih in z novimi mobiteli" pa bogatijo na njihov račun.

Se to tebi zdi bolj pošteno kot razkritje podatkov o TR?

Jst ::

A lahko razložiš, kako bi objava le-teh podatkov pripomogla k podani problematiki?
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

hruske ::

sloxl8, lol.
zase gledas... LOL:)
Rad imam tole državico. <3

MadMicka ::

Iz zemljiške knjige lahko vsakdo o vsakem razbere, kdo je lastnik kateregakoli kosa v Sloveniji. Iz sodnega registra lahko vsakdo razbere, kdo le lastnik določenega podjetja. Ne vem, zakaj sedaj človek ne bi smel izvedeti, kdo je lastnik določenega računa, saj ti zgornji podatki povejo več, kot zadnji, kjer ne veš, kakšno je stanje na računu. Tudi se mi ne zdi sporno, da je bil povedan podatek, kateri račun je blokiran, saj je pravica in dolžnost človeka, ki sklepa z nekom posel, da se pozanima o finančni plati sopogodbenika.

..........

Zadnji odstavek je brisan, zaradi iskanja ilegalnih podatkov (vsaj trenutno)

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Barakuda1 ()

romci ::

Mene bolj zanima - ce so dal od vseh podatkov na net ime, priimek, st.t.rac. in status - kako za vraga mi to pomaga najdit TRR od Janeza Krajnca?
Kvecjemu omeji mi ugibanje na 20-30 stevilk...

Torej, baza koristi le, ce ze ves stevilko TRR in ime+priimek, da pogledas, ce je racun blokiran al ne. To je pa tud bolj kot ne vse s cimer si lahka pri takih podatkih pomagas...
-- not all those who wander are lost...

poweroff ::

slox8 - ne mešati fizičnih oseb s pravnimi. Med pravne seveda štejejo tudi SP-ji.

Glej, za pravne naj podatki bodo javno dostopni. Za fizične, ti bom pa povedal primer. Zadnjič je kolega hotel kupiti računalnik. Dali so mu dve možnosti: plača takoj, ali vzame na trajnik.

Če plača takoj, podatkov o njegovi plačilni sposobnosti ne rabijo.
Če pa plača na trajnik, je pa moral prinesti odrezke od zadnjih treh plač. Se pravi, v tem primeru moraš ti dokazati, da si zanesljiv.

Recimo, da bi bili ti podatki še javno dostopni... misliš, da bi trgovec samo pogledal ali je kolega plačilno sposoben?
Ne, kolega bi še vedno sam moral prinesti odrezke od zadnji treh plač. Torej se vprašam ali je objava teh podatkov v takem obsegu smiselna, če se podatki itak ne uporabljajo za tisto, za kar naj bi se uporabljali???

In še enkrat - baza podatkov za pravne osebe je še vedno dostopna. In poslovni partnerji so ponavadi pravne osebe, ne? Tu je problem neplačil, ki ga vsi omenjate. Ne mešati rpavnih in fizičnih oseb.
sudo poweroff

MadMicka ::

Matthai, praktičen vidik vse zadeve se prikaže pri izvršbah. Izvršbe so pogoste tudi zoper fizične osebe in tam potrebuješ po možnosti tudi številko TR.

Ne vidim nobenega pametnega razloga proti objavi številk TR, ker to samo po sebi ne predstavlja pretiran poseg (če sploh?) v zasebnost glede na koristi in pravice, ki jih imajo pri tem potencialni upniki v izvršilnem postopku.

btw: s.p. ni pravna oseba, ima zgolj poseben davčni status...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MadMicka ()

Jst ::

> glede na koristi

KAKŠNE?????????

(Se opravičujem za izpad, ampak niti eden ni povedal nobene dejanske koristi od objave omenjenih podatkov. Samo govorite koristi, koristi, koristi....)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

MadMicka ::

Jst, sprejmem opravičilo za nepotreben izpad :)

Če dolžnik dolguje upniku denar, je seveda pravica upnika, da se terjatev poplača iz premoženja dolžnika. Naloga države pa je, da onemogoči dolžniku, da bi v takšnih primerih premoženje skril. In eden izmed delčkov pri teh zadevah je tudi ta, da upnik dobi v roke številko TR in predlaga izvršbo na tak račun.

Objava številke TR je torej v korist upnika, v nobenem primeru pa ne more biti v škodo dolžnika.

Sicer pa so v sodobnem pravu fizične in pravne osebe vedno bolj izenačene. To se kaže npr. na kazenskem področju, kjer lahko stori kaznivo dejanje tudi pravna oseba, pa na civilnem področju, kjer lahko varstvo dobrega imena uveljavlja tudi pravna oseba, itd.

krneki ::

MadMicka:
Kolikor jaz vem za predlog za izvršbo ne rabiš niti imena banke, niti število TR, ker če je to potrebno to opravi sodišče po uradni dolžnosti.

Jst:
Gor sem napisal par razlogov, sicer pa koristnost nima veze z naravo osebnih podatkov. Recimo, da je imela Marija Novak na Celovški 682. splav 23.10.1984, ne koristi nobenemu, je pa osebni podatek.

Mene moti dejstvo, da so objavili to samo zato, da se zmanjšajo sodni zaostanki, ampak če samo pogledate tole temo imajo ludje polno drugih zamisli kaj bi s tem še delali.

Jst ::

Naj vam nodrim poda link do svoje teme (ali pa si poiščite sami: naslov je približno "Kaj storiti, če ti banka trga 5m sit").

Kjer boste spoznali, da objava takšnih podatkov ne koristi popolnoma NIČ, ker ni zraven matične številke.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

MadMicka ::

Za izvršbo ne rabiš matične. Sicer pa sodišče podatkov o dolžnikih po uradni dolžnosti ne išče, zato ker jih lahko pridobi vsak upnik sam. V konkretni zadevi se gre zgolj zato, da se dostop do teh podatkov poenostavi.

Sej tudi zemljiška knjiga je javna in s tem v določeni meri posega v zasebnost lastnikov - fizičnih oseb. Normalno, gre se za tehtanje različnih interesov in odvisno od teže le-teh prevaga eden ali drugi.

poweroff ::

MadMicka - se opravičujem, ampak v bazi BSI so pravne osebe in zasebniki, kar pomeni, da so notri tudi SPji. Sem zdajle preveril in SPji so notri.

Kako lahko ta podatek koristi upniku mi sicer ni čisto jasno, kajti izvršbo opravi sodišče. Le-to pa seveda lahko pogleda vse podatke, ki jih potrebuje.

Jst - ja, če so zaj*** v njegovem primeru, potem je očitno, da so ti podatki povsem nekoristni. Poglejmo to takole: oče ima enako ime kot sin in napravi kup dolgov. Upnik najde v bazi, da ima Janez Novak iz Spodnjega Kašlja dva računa odprta. Kaj mu zdaj ta podatek pove - če ne ve, da gre za različni osebi?

Nodrimov primer samo dokazuje, da je objava teh podatkov nekoristna.
sudo poweroff

krneki ::

Točno to pravim, malo preveč so tole poenostavili ne da bi mislili kaj vse to lahko potegne za sabo in če so teli podatki sploh koristni za tistim katerim so ZARES namenjeni. Naj enga zaposlijo na sodišču, ki bo imel dostop do popolne baze od Banke Slovenije (ne samo do tistega kar je bilo objavljeno na spletu), če so sami prezaposleni, da pritisnejo par tipk.

nodrim ::

naj objavijo EMŠO in pripadajoči T.R. ... drugega ni treba ... EMŠO je edina številka, ki loči vse državljane ... vsi drugi podatki se ne bi smeli uporabljati v te namene ...

vsaka baza je narejena tako, da ima nek primarni ključ, po katerem se razlikujejo vsi zapisi ... oni se pa grejo bedake in iščejo ljudi po imenu in priimku in potrdijo najdenega celo z njegovim naslovom .. uau! res so natančni!

jst predlagam, da EMŠO postane obvezen podatek kjer koli, ker le ta natančno določa osebo .. vse drugo je sivo ...

dostop je lahko javen .. naj le ne bo popolnoma anonimen ... pa naj si tisti, ki želijo dostopati do teh podatkov zrihtajo certifikat na svoji občini in bo tako uradno zapisano kdo in kdaj itd. je dostopal do te baze ...

ali pa naj do te baze dostopa samo pristojna oseba na sodišču.. ampak zraven mora bit nujno tudi EMŠO, ki jo morajo preveriti najprej ... halo?! mistaken identity.. idiots..

poweroff ::

Samo EMŠO ne sme biti javen. Iz EMŠO se vidi spol in starost. Teh dveh podatkov pa v marsikaterem primeru nima nihče kaj rabit. Vsak naj dobi le tiste podatke, do katerih je upravičen.

Če zaprosim za posojilo na banki jih ne zanima koliko sem star in moj spol. Če hočejo vedeti ali sem polnoleten, naj dobilo zgolj ta podatek (da/ne). Pika.
sudo poweroff

BigWhale ::

V bistvu jih zanima, ker jih zanima ce bos lahko odplacal svoj 25 letni kredit pri tvojih 95ih letih... ;)

Ampak to so extremi in te podatke se dobi direktno od tistega, ki jemlje posojilo.


No, v bistvu iscemo en pameten razlog zakaj je informacija o blokiranem racunu nekega posameznika koristna, ce je javno dostopna.

nodrim ::

jah ... starost in spol.. to je res.. ampak zaenkrat nimamo druge enolične identifikacijske številke .. pa naj uvedejo eno posebno številko .. čeprav tud ta podatek o spolu in starosti ni napačen za identifikacijo ... sej zato pa je EMŠO ... ker tudi samo identifikacijsko številko lahko npr. narobe zapišeš in lahko iz te vsebine tudi opaziš napako ...

v glavnem.. potrebujemo neko identifikacijsko možnost, ki ne dopušča napak...

krneki ::

Zato je davčna v redu, ker je samo številka in nič drugega.
1
2
3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meje hrambe bioloških sledi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7125799 (18565) AndrejO
»

Samo en bančni račun za sp-je (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15638669 (28456) mojca
»

program za izdajo računov

Oddelek: Programska oprema
275732 (3748) prtenjam
»

Po novem javno dostopni podatki o številkah transakcijskih računov

Oddelek: Novice / Zasebnost
315413 (5413) Maximus

Več podobnih tem