» »

javni dostop do številk tekočih računov !!

javni dostop do številk tekočih računov !!

1 2
3
»

Vice ::

Ja najbolj, da se še začnemo zavijat v rjuhe, da na bankah sploh ne bodo vedeli kdo si sposoja denar, pasporte in osebne pa ukine, da ne bo kdo po neki ultra tehnoligiji slučajno izvedel s katerim skert papirjem si kdo briše rit.
Lahko še bolj pretiravate???

poweroff ::

Ne. Banka ima do teh podatkov pravico, oziroma takole: ti jih imaš pravico ne dati jih, in potem ima bankapravico, dane posluje s tabo. Ta podatek pa NE ZANIMA nikogar drugega kot banko.


Misliš drugače?

Potem pač pastaj sem izpis iz svojega bančnega računa.
sudo poweroff

BigWhale ::

'ne dopusca napak' to ne obstaja, razen ce ne bo vsak nosil s sabo koscek svoje koze ali kaj podobnega... ;> Steklenicko krvi :P

Sicer pa, ena moja kolegica je imela v emso stevilko 500, tam kjer bi moralo biti 505, potem so jo pa klicali v vojsko, dostikrat, na koncu je dobila sodni poziv... ;>

frnikola ::

offtopic:

500 in 505 ne definirata spola.

Iz zakona o centralnem registru prebivalstva (ZCRP):
8. člen
(struktura EMŠO)

(1) Upravljavec CRP določi EMŠO enotno za vse osebe iz 3. člena tega zakona, po datumu rojstva in spolu - za državljane na podlagi podatkov iz rojstne matične knjige, za tujce pa na podlagi podatkov iz osebnega dokumenta.

(2) EMŠO sestavlja trinajst številk, ki imajo naslednji pomen:

- od 1. do 7. številke: datum rojstva (dve mesti za dan, dve mesti za mesec in tri mesta za letnico)
- 8. in 9. številka: številka registra (šifra 50)
- 10., 11. in 12. številka: zaporedna številka oziroma kombinacija spola in zaporedne številke za osebe, rojene istega dne (000-499 za moške in 500-999 za ženske)
- 13. številka: kontrolna številka, izračunana po matematični metodi (modul 11).

(3) Če je EMŠO določena na napačen datum rojstva ali spol, jo upravljavec CRP razveljavi in ponovno določi, razveljavljena EMŠO pa ostane v evidenci. Ob spremembah drugih podatkov iz 11. člena tega zakona oseba obdrži dodeljeno EMŠO. Razveljavljene EMŠO se ne sme dodeliti drugemu posamezniku.

Jst ::

Da pa 500 in 505 ne definirana spola, sem pa najmanj pričakoval. Fnikola, lepo da si nas poučil glede tega, ker je bilo nekako po kmečki pameti to znano kar vsem kar jih poznam.
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

Ziga Dolhar ::

Čaki malo, frnikola, se hecaš ali kaj? ["ne definira spola" vs. 3. alineja 2. odstavka prilimanega člena]
https://dolhar.si/

perci ::

Jst bom pa tkole rekel. Za zemljiško knjigo in register pravnih oseb se ve, da sta bazi javnega značaja, da temeljita na načelu zaupanja in da informacije iz take baze zaradi varnosti pravnega prometa morajo biti javno dostopne. To je argument za javnost teh podatkov.

Ko sem odpiral račun v banki me ni nihče vprašal, če pristanem na to, da se objavi stanje o blokiranosti/neblokiranosti mojega računa.

Pa ne mi zdej rečt, da je treba vedt a je moj račun blokiran zaradi varnosti pravnega prometa z mano. Ker če se spustite na tak nivo, potem tudi pristajate na vpogled v stanje računa. Saj stanje še najbolj odraža kako varen je promet z mano, a ne?

Skratka, niso tko simpl te zadeve IMO.

Pa da dam se en lep primer zlorabe: Kadrovik izsiljuje kandidata naj sprejme majhno plačo, ker ve, da bo pristal na to - ima namreč blokiran račun.

BigWhale ::

> offtopic:
> 500 in 505 ne definirata spola.

Ja, v bistvu imas prav.. Ampak, zadnja 0 oziroma 5, pa ga ;)

MadMicka ::

Ne vidm nobenga razloga, zakaj bi bil transakcijski račun za fizično osebo - s.p. javno objavljen, za fizično osebo pa ne. Obadva iz dneva v dan nastopata v pravnem prometu.

Zgolj dejstvo da poznaš številko transakcijskega računa od kogarkoli, to samo po sebi nič ne pomeni in ne predstavlja nobene grožnje zasebnosti. Drugo je vprašanje, ali naj bo objavljen tudi podatek o tem, ali je račun blokiran ali ne. Zgolj o tem zadnjem bi lahko potekala debata.
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Meje hrambe bioloških sledi (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Zasebnost
7125568 (18334) AndrejO
»

Samo en bančni račun za sp-je (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15638195 (27982) mojca
»

program za izdajo računov

Oddelek: Programska oprema
275713 (3729) prtenjam
»

Po novem javno dostopni podatki o številkah transakcijskih računov

Oddelek: Novice / Zasebnost
315390 (5390) Maximus

Več podobnih tem