» »

'Kuplunga' pri novejsih avtih

'Kuplunga' pri novejsih avtih

1
2
»

BigWhale ::

Ena neumestna...

> z puntom

S puntom

je seveda pravilno
;>

SkIDiver ::

Microsoft jebat ga. Se boš moral navadit. Če bi kupil benfo, audija, meca al pa passata bi mel hidravlično sklopko. Tam je pritisk zmeraj isti in se enako pomika od začetka do konca.

Ko vozm avto mam peto na tleh, ko stiskam sklopko, ko pa sm v tovornjaku pa je nemogoče, da imam peto na tleh, ker se le ta pomika navzdol in ne naprej kot pri osebnem avtomobilu. Je pa zakon, ko mi lahko noga počiva na pedalu sklopke, ker je le ta na vrhu dost močna, da se pod težo noge ne poda. Ko pa malo pritisnem pa gre lepo nežno do konca dol z enakomerno upornostjo->hidravlična sklopka pač.

Sicer je pa ta problem sklopke povezan z samim mehanizmom sklopke oz z skledico sklopke. Lahko so malo fedri, ki skrbijo za odmik, razmahani in je posledica temu, da je na začetku trda potem pa samo pada. Če bo začela čez čas zdrsvat bo pač treba menjat sklopko.

Microsoft ::

SkIDiver, glih en avto si nastel, kerga smo kupli. No, zdej ce ma hidravlicno sklopko, nevem. Sam ko pritiskas na njo, sila sigurno ni ista cez cel potek. Na prvi polovici je sila vecja, na drugi polovici pa je sila manjsa.

No, pa da se malo bolj jasno povem, o cem se gre. Kako 'prime' sklopka, tezko recem. Mogoce je linearna, mogoce ne. Mislim pa, da prime nekje v prvi polovici.
Samo to, kje prime, nimam povezave s tem, kako mores z nogo tisat na pedal. In mene ta nelinearnost 'pedala'. No, samo tolko, da ne bomo zamesali, o cem govorim.

Drgac pa sm do sedaj nekrat samkrat pelal, naredil kakih 10 km, in je slo vredu. Ratal mi je to, da se recimo po klancu peljes navzdol vzvratno v prvi prestavi. Pac tako, da das v 1 prestavo, pritisnes na kuplungo in avto zacne lezti vzvratno navzdol. No, potem pa da zacnes pocasi spuscati kuplungo, da se avto zacne ustavljati, potem da se cisto ustavi, potem pa se, da speljes v hrib.
Pac, nek mali testic, da dobis malo obcutka za sklopko. :)


by Miha
s8eqaWrumatu*h-+r5wre3$ev_pheNeyut#VUbraS@e2$u5ESwE67&uhukuCh3pr

Binji ::

Sicr priznam da nimam dosti izkusenj z raznimi avtomobili in sklopkami (cca 6, 7) sem pa vseeno opazil nekaj - veliko razliko med hodom sklopk. Vcasih sem imel Skodo Forman (staro 11 let) in je imela precej velik hod pedala - si ga moral kar konkretno pritisniti da si prisel do dna. V Renault Scenicu je ta hod precej manjsi, parkrat mi je zaradi tega tudi crknu ker sem preprosto prevec spustil sklopko. Sem vozil tudi Daewooja Espera (testna voznja) ampak tukej nism sigurn ce je bla sklopka zanesljiva - pedal je imel priblizno 1cm hoda. Komi da sm vedu ce sm ga sploh pritisnu.
No moje vprasanje...koliko je to znak obrabljenosti sklopke? Za tega Espera je bil namrec glavni razlog, da sem se nehal zanimati za nakup, ravno ta sklopka.
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

R0K ::

Alien jest ne bi bil tko prepričan v zmago Honde.

Če se gre za 5.gen še mogoče nekako, pri 6gen pa nima šans.

115PS turbo in R5 GTT se dokaj elegantno na dragu odpeljeta mimo. Drugo je, če bi pri 100kmh štartali na AC in šli do 200kmh (po števcu). Potem bi mogoče šla VTI mal naprej, ker ma le precej več PS od ostalih dveh.

Sicer pa v RL pusti Uno Turbo VTIja zadaj kdaj češ. Moč je razpoložljiva od 3k rpm naprej in ne rabiš čakat na 5k rpm plus kot pri Hondi. Itak zna mogoče 10userjev VTIjk v Slo. peljat spodobnih 8s do 100kmh ali mogoče malo manj če se gre za 5gen.

Treba je znat sklopko (ki mora bit tudi dobra :) ) drset pri 6-7k rpm, da se ne vrtijo kolesa v prazno.

-----------

Glede sklopk je pa tako, kot je rekel že eden nad mano (mislim da SkyDiver) , boljši in novejši avto ima, bolj ima 'linearno' sklopko. Seveda cheap avtomobili nimajo neke tehnologije kot ena BMW 7.

Glede avtomatikov je pa tko, da so lahko tudi zelo hitri pri shiftanju, po eni strani tudi boljši za na dirkališče, ampak to stane. Nek Jaguar ziher nima športnega menjalnika. To je za langsam vožnje po AC, pa za dedije k se jim ne da več šaltat.
Pravi avtomatiki slišijo na ime SMG. 7-speed sekvenčni menjalnik + kontrole na volan + navaden menjalnik. The stroj, ki se nahaja v D Stroju - novem M5. V10, 507PS. Z avtomobilom lahko slediš vsem Porshejem, razen GT2, ki pa je tudi enkrat dražji, pa še samo 2 se lahko peljeta, tam pa 5 :)

R0K ::

Pomojih izkušnjah (jaaa, sem že tudi vozil avto ;) ) ima druge najboljšo kuplongo TDI stroji.

Pa itak če ti s TDIjem crkne pri speljevanju, ti jest ne bi dal izpita! :D
Lepo hidravlična, se enakomerno 'poseda', pa točno veš kdaj prime.

Me zanima koliko bi jih naredilo izpit oz bolje rečt, koliko bi se povprečno povečalo število ur pri voznikih, če bi izpit opravljali recimo s Hondo VTI :)

ali3n ::

rok - govoril smo o Corsi vs. VTi.. ne mesaj turbince R5, k je itak metek na kolesih (tiste ki še vozijo - kapo dol); sicer pa tema govori o obrabi sklopke - tko da raje plozajmo v to smer... (BMW pa merdze- itak majo tak avtomatski menjalnik da si sam poješ najnovejši hit od Prepovedane Natalije zraven; tist Peugeot me je res razočaral (je pa res, da je "delan" za AC....); sem bil pa vseeno razočaran (ko pričakuješ, da bo dal 3.0 V6 nekaj od sebe, pa razen hrupa ni nič...)....
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."

schejk ::

@ali3en- js nism reku da moja corsa stegne vtija, reku sm za uno turbo itd.
Pa sej ni vazn.

freserovski ::

rok: jaguar ima kar dobre menjalnike, posebno kak xk (r serija) in seveda tudi xj (r serija), tako da so uporabni še za kaj drugega kot dedke in avtoceste >:D
i wish to have one :'(
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

ali3n ::

šejk - sm mislu da maš ti turbinco...
- "Rozi vidm." "S psom!"
- "A vidš, to je pa že delirij... preveč piješ! Dec nemarn..."
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vzdržljivost sklopk izven mesta (strani: 1 2 )

Oddelek: Na cesti
597059 (5288) IL_DIAVOLO
»

Sklopka ob prestavljanju

Oddelek: Na cesti
172737 (1959) zk_eu
»

"Šparanje" sklopke na avtu (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15144525 (32748) INSIDE
»

Pedal za sklopko se slabo odziva (predvsem v desnih ovinkih)

Oddelek: Na cesti
172589 (2161) dronyx
»

Ročna zavora pozimi (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
24929033 (20969) ;-)

Več podobnih tem