» »

Kako lahko zaščitim svoje delo?

Kako lahko zaščitim svoje delo?

Lion27 ::

Pozdravljeni,

za eno stranko sem naredil en fajn kompleksen intranet sistem za vodenje strank in računovodstva. Žal ne gre drugače, kot da to kodo (php) posnamem na njihov spletni strežnik. Tako pa lahko oni kodo komot ujradejo.

Mene zanima kje in kako lahko jaz svojo aplikacijo zaščitim.

pivmik ::

Ne da se.
Lahko daš Copyright napis v vsak PHP fajl in če je kej narobe ... tožiš.
LP, Gregor GRE^

rokpok ::

Obstajajo neki programi, ki ti php zakodirajo. Vendar če potem tisto kodo hoče server razumet, seveda mora imeti program, ki jo spet dekodira. Kar pa pride prav, samo če si ti lastnik serverja. Za tvoj problem pa mislim da je (že omenjeno) rešitev samo Copyright.

Lp
Rad bi bil pingvin.

Lion27 ::

Ok, nisem mislu v smislu kode....

mislil sem v legalnem smislu... recimo kje prijavit ta program ali karkoli kar spada zraven

Tako da bom lahko nekoga izpodbijal pri tozbi, da je aplikacija res moja in da sem jo predhodno prijavil/zascitil/patentiral ali whatever

nurmaln ::

Predlagam sledečo (sicer zelo preprosto) rešitev.

Zadevo zapeči na CD (ali drug medij), na list papirja zapiši za kaj gre, zapakiraj v kuverto ali kaj podobnega in si priporočeno pošlji na svoj naslov. Ko ti poštar zadevo dostavi ne odpiraj in lahko boš dokazoval, da si imel ti to kodo dolgo pred njimi torej je tvoja pogruntavščina.

kuglvinkl ::

Pričakujte članek na to temo.
Your focus determines your reallity

Lion27 ::

kaj pa v kaksen sef ali h kaksnemu notarju?

kaj nobeno podjetje ne nudi taksne storitve?

Lion27 ::

aham, pa se eno vprasanje....

V bistvu mi je to podjetje dalo narocilo zaotrej so bila walda zraven tudi navodila kaj naj program dela in kaj naj vsebuje. Torej so mi posredovali ideje.....

je mozno, da to podjetje kaj zhteva od prodaje tega izdelka?

Brilko ::

@kuglvinkl: lahka kej namigneš, oz. napoveš približen datum? ;)

pivmik ::

@kuglvinkl: ja zanima nas, povej kako extra info :)

Verjetno k pri notarju bi se dalo kej potrdit.
Ali pa daš CD v sef v Banko in ga ne odpiraš do tožbe.
LP, Gregor GRE^

Tody ::

@lino27 če mene vprašaš je najbolje sklenit kako pogodbo... sklepam da tale sistem ne bo čist poceni tako da... Skleneš pogodbo z podjetjem,kjer boš napisal notri da so vse pravice za produkt ki obsega to in to in to in ki je namščen tuki in tuki tvoja last in imaš vse pravice bla bla bla in tako naprej in nazaj....

Lion27 ::

imas ti mogoce primer taksne pogodbe? (ali kdorkoli drug) ?

kuglvinkl ::

Tematika bo obravnavana v drugem sklopu teme, ki jo pripravljam. V septembru ali na začetku oktobra.
Your focus determines your reallity

Ales ::

ZendEncoder je najbolj uveljavljeni program za zakodiranje php kode. Decoder je zelo pogosta zadeva na strežnikih (beri: tvoja zakodirana koda bo delala out of the box). Ni pa Zend ravno poceni...

Če si razvijal program za neko firmo to lahko tudi pomeni, da so oni nosilci copyrighta. Odvisno od pogodbe. Če nimate pogodbe, jo čimprej uskladite in podpišite, v izogib problemom. Če gre za kolikor tolikor znatno vrednost projekta, pojdi s temi vprašanji k odvetniku, ne na forume in ne "prepisuj" kao podobnih pogodb, da se ne boš kasneje spraševal, zakaj si ob stotine k tolarjev. Res. :)

borchi ::

1. si pogruntal neki čist novega, ala dvoklik ;) - potem patentiraj.

2. firma ti je lepo plačala celoten razvoj neke stvari plus nek normalen zaslužek, ker človek more tut jest in it na počitnice, ane. in zdej bi rad pač na račun tega, ker ti je naročnik plačal cel razvoj, ti prišu do eazy money še pri drugih strankah, ki imajo podobne zahteve? upam, da te bo prvotni naročnik spregledal in ti to prepreču.

3. naredil si analizo in prišu do ugotovitve, da je placa za 10 realizacij zelo podobne zadeve na trgu. prvotnemu naročniku si zaračunal 1/10 cene razvoja + malca, morje in pivo. skleneš pogodbo z naročnikom o prodaji 1 licence.

add2) seveda samo pod pogojem, da je naročnik naročil stvar v veri, da bo s tem dobil "edge" nad ostalimi konkurenti v biznisu in hočejo plačat celo stvar in jo tut edini uporabljat. če pa jim je stvar sama po sebi toliko vredna in jim ni važjo, če še cela slovenija uporablja to isto stvar je stvar drugačna (npr. fenomen glavne knjige).
l'jga

Lion27 ::

ah stvar je bila taksna...

firma je imela neke velike nacrte in sicer da bom jaz razvil taksno aplikacijo, ki se bo prodajala naprej... ampak to smo se samo pogovarjali....Je bilo skoraj ziher, a se nisem dobil dejanskega narocila.

potem pa je prislo do tega, da je firma taksno aplikacijo ptrebovala za lastne potrebe.
No, rok izdelave je bil 1 mesec in pol. Aplikacijo sem se lotil najprej delat samo za njihove potrebe potem sem se pa odlocil, zakaj nebi ubil dve muhi na en mah in aplikacijo anredil cimlepso in cimbolj odprto in splosno uporabno, da bi bila ze pripravljena za nadaljno prodajo. Seveda se je zaradi tega rok oddaje dosti podaljasal.

Placano sem dobil zelooo malo. Torej tisto naroceno torej 1/5 kolko je dejansko aplikacija vredna. (kot sem ze omenil je bila aplikacija narejena dooosti bolj detajno, lepse in uporabno z kar nekaj dodatniim funkcijami, ki jih oni niso narocili)...

No... zgodba je taksna. Z njimi nocem imeti vec opravka, ker so taksni ljudje, ki mi ne sedejo.

Torej. Oni so placali le naroceno a so dobili doosti vec (ampak v daljsem roku, zato sem pokompenziral)...

Dal jim bom samo eno licenco, torej da lahko uporabljajo le oni in ne smejo prodajat naprej.

to je torej to. Aplikacijo oz. vse njene pravice pa bi prodal kaksni drugi programerski hisi, ki zna malo bolj cenit dobro delo. Kaksne ideje?

Brane2 ::

Če so tipi že DOBILI zadevo, potem si jim IMHO prepuščen.

Če je stvar na njihovem serverju, potem boš težko dokazal, da si to kodo napisal ti in ne da so ti recimo naročili servis obstoječe kode.

Če seveda nimaš že česa na papirju z njihovim štempljem.

Kar se tovrstnih primarov tiče, sem se jih nagledal že kar nekaj. Vzorci so znani, vendar tale bolj kot drugi.

Izdaj mi prosim (lahko v ZS) magari samo prvo ime glavnega akterja.

Lion27 ::

Ne, to da sem jaz to sprogramiral, o zelo preprosto dokazat... saj to ni prva stvar ki sem jo sprogramiral in programerji imajo med sabo zelo razlicne prijeme in smisel za kodo.

Torej s tega vidika ne bo problem... Problem se bi mi lahko pojavil le, ce bi oni zahtevali kaksne pravice, saj so oni "kao" prispevali ideje.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spletna stran - pridobitev izvorne kode

Oddelek: Pomoč in nasveti
445671 (3939) Ales
»

Cena takšne aplikacije? (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
7115024 (12102) Looooooka
»

Priklepanje na enega ponudnika v praksi (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
17212612 (7378) nevone
»

Koliko stane taka stran

Oddelek: Izdelava spletišč
191966 (1363) Tody
»

o kešu in izdelavi spletišč

Oddelek: Izdelava spletišč
341771 (1258) darh

Več podobnih tem