» »

Cena takšne aplikacije?

Cena takšne aplikacije?

1
2
»

Spura ::

Presenecajo me vsa ta mnenja, da rabis placat konkreten projekt zato, da dobis support in da imas nekoga, ki je odgovoren za popravljat stvari. A ni to ravno kontra Open Source stvarem, kjer je vse zastonj, za support se pa lahko pod nosom obrises (vem da obstajajo firme, ki jim lahko placas za support bolj mainstream open source produktov), prav tako za odskodnino, ce imas jebo ker je software imel bug, ki ti je pozrocil skodo, kdaj bo bug odpravljen je pa spet stvar bozje milosti.

A tuki je blazen problem, ce bi placali enga studenta pa ne bi imeli supporta.... mal ste nekonsistentni nekateri.
Sicer ce pa imajo tako malo denarja je itak odlocitev narejena za njih. Sploh ce se pa sprijaznis, da bo zadeva delala "as is", da ne bos mogel kasneje dodajat funkcionalnosti in podobne reci, ce je zivljenjska doba produkta majhna in se niti slucajno ne amortizira.... zakaj potem nebi?

Naredis pac neko odlocitev, toliko kot je denarja toliko muzike dobis. Tuki se najbrz splaca poceni delat, ker razlika v stroskih mocno presega razliko v tveganju.

mn ::

Še moj dodatek. Bi se zelo strinjal z Dormage-om in pa zadnjima dvema prispevkoma BigWhale-a.
Pa da še malce argumentiram - software ni nič drugega kot orodje, ki ga bo naročnik uporabljal za svoje potrebe. In ravno tako kot dobiš vrtalnik "Hobby" kvalitete, pol-profesionalne kvalitete in pa vrhunske kvalitete, ne razumem zakaj ne bi bilo mogoče to dobiti tudi pri custom software-u. Naročnik očitno ni pripravljen plačati vrhunske programske opreme z vsem kar spada zraven. Torej sestanku kjer se projektni vodja usede s stranko in se natančno spozna z delovnim procesom. To je pomembno zato, ker si na ta način zmožen stranki pomagati najti rešitev, ki bo za njo dejansko dolgoročno uporabna. Ravno tako bo izkušeni projektni vodja iz svojih preteklih izkušenj znal predlagati marsikateri feature za katerega stranka sploh ne ve, da ga potrebuje. Iz teh razlogov za vsak malce večji projekt in za vsak "mission critical" projekt svetujem, da se najame podjetje z dobrimi referencami. Seveda Je potem tudi cena temu primerna! Ampak tukaj se pogovarjamo o neki mini aplikaciji, ki bo naročniku samo v pomoč in NE bo mission critical. Zato menim, da so tudi druge opcije sprejemljive.
Povsem na drugem koncu spektra je začetnik (študent) za par sto EUR. Tukaj je IMO precej veliko tveganje. Lahko naletiš na sposobnega individuuma, ki bo naredil odlično aplikacijo, ali pa nekoga ki je zagrizel ve več kot lahko prežveči. Referenc verjetno ne bo imel, ker če je že kak takšen projekt naredil in če ga je naredil kvalitetno potem ve, da ne bi s to ceno zaslužil niti minimalne plače.
Ampak jaz sem rekel, da je možno narediti za tisočaka, pa dajmo še to argumentirati. Neko podjetje s to vsoto po moje ne more narediti niti tako majhnega projekta, razen če si v prihodnosti obeta kakšnega večjega projekta pri istem naročniku pa pač vloži svoj čas. Ampak je pa to idealen popoldanski projekt za posameznika, ki je že nekje zaposlen in mu nekdo drug plača dopust, regres, bolniško, ... Na ta način dejansko nima drugih stroškov kot dohodnina. Torej, jaz bi za to ceno predpostavil, da stranka dobi podatke v neki "easy to parse" obliki (recimo csv) in stranka zagotovi, da so podatki dobri. Na podlagi opisa problema in vhodnih podatkov bi se naredila neka funkcionalna dokumentacija/proposal, ki bi jo morala stranka potrditi. Na podlagi tega bi se določila končna cena. Če pride do dogovora se podpiše pogodba, sprogramira aplikacija in napiše nek kratek uporabniški priročnik, ki bi opisal inštalacijo in delovanje aplikacije. Temu bi sledil prvi in edini obisk pri stranki kjer bi prišlo do funkcionalnega testiranja in prevzema aplikacije. Po tem bi (upam:))sledilo plačilo. Izvorna koda bi postala last stranke. Vsaka dodana funkcionalnost bi bila zaračunana posebej, bugi se zaračunavajo znotraj garancije. Support samo preko maila in izven delovnega časa. Tveganje, da stranka v resnici potrebuje precej več kot je znala povedati (kar je v RL zelo pogosto) prevzame naročnik.
Ceno pa pač določa trg, tako da so mnenja, da se na ta način zbija cena malce odveč.

WarpedGone ::

Razlika je v tem, da s poceni vrtalnikom vseeno lahko nekaj lčasa vrtaš brez težav pol pa pač kupiš druzga, ker ta crkne.
Poceni softver pa ne bo en mesec delal čist ok, pol pa crknil. Poceni softver pomeni neprilagojen točnim zahtevam in potrebam. In če nek softver ne pokriva potreb delovnega procesa nucaš zraven še nekaj, s katerim pokrivaš razlike. To je pa skupaj skoraj vedno nujno dražje, kot pa da maš en sam magari ročni postopek s katerim pokrivaš komplet zadevo.

Program, v katerem imaš samo naslove, telefonske pa v zvezku v torbi, je klinc. Hitreje delaš, če moraš tako naslove kot telefonske iskat v tistem zvezku.
Dve elektronski evidenci je slabše, kot nobena elektronska evidenca.
Zbogom in hvala za vse ribe

Blinder ::

za max 1000EUR naj dajo enmu študentu naredit. Zraven dajo potniku še podatke na papirju, če slučajno bi ble težave s programom al bi crklna baterija od prenosnika in je. Sej to ti že kak amaterski osnovnošolski programer ve naredit.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 1080 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Malajlo ::

In tako so plače v IT zaradi podcenjenga lastnega dela tako nizke. Period.
Ko bodo popoldanci nehali za 10EUR/h delat, bodo pa tudi plače v firmah višje. Do takrat pa le tako dalje. Vedno se bo našel nekdo, ki bo to celo zastonj naredil.
Študenti pa naj podprejo referndum PROTI novi zakonodaji in bodo fazani delali za 100EUR/"projekt", sami pa z diplomo v žepu na zavodu peezdili čez njih.

"To men naredi res mojster, k dela za hude fiirme, a veš, zihr poznaš, pa sej se lahko skriješ pred njim, k on je pa res car. No, pa mi pride za 10 EUR poštimat računalnike. Pa deset naenkrat jih apdejta pa to... v eni urci fertik"
Saj potem sva prišla na ceno 30 EUR. Včasih tudi 50... Brez računa, itak. Pa ne samo za eno urco. Ta "car" dela v JU (koje so to hude firme torej?) in mu pač od popoldanskega fušanja ne bo treba živeti. Taki bi moral zastonj delat! Ceste pometat pa to! Mamujim...

imagodei ::

Ena zadeva, ki se tle pozablja (pa ne spremeni ocene končnega stroška, kot ga podajajo BW, W1, fizikalko in drugi) je ta, da podjetje želi imeti custom software izključno zase.

Pri računanju lastne cene in potem končne (tržne) cene je pa zelo pomembno tudi, koliko izvodov (licenc) se bo prodalo. Ja, kopiranje ničel in enk je praktično zastonj, žal pa je strošek razvoja takšnih aplikacij tak kot je, potem pa je vseeno, ali aplikacijo uporablja 100 naročnikov ali en sam. Če je naročnik en sam, bo pač plačal komplet stroške razvoja, če je naročnikov več, se ta strošek razdeli na vse (zaradi povpraševanja pa pač zraste tržna cena in se veča dobiček programerja, sam OK, to je že druga zgodba).

To je tko, malo poenostavljeno povedano. Nek ERP (CRM) program, ki ga bo uporabljalo več podjetij je v realnosti tudi nekoliko bolj kompliciran. Mora biti po eni strani bolj splošen, po drugi strani pa omogočati več prilagoditev (običajno pomeni več tabel v DB, ki jih ene stranke uporabljajo, druge pač ne). Tako enolična primerjava med nekim splošnim softverom, ki cilja na različna podjetja in namenskim SW, ki je narejen za eno samo podjetje, sploh ni možna. Za splošno razumevanje, zakaj stranka plača razmeroma velik znesek, pa glej prejšnji odstavek.
- Hoc est qui sumus -

Spura ::

p2991545 Poceni softver pa ne bo en mesec delal čist ok, pol pa crknil. [/st.citat naj bi izjavil:


Zakaj ze? Aja, ker ti tako pravis. Sej s

Zakaj ze? Aja, ker ti tako pravis. Sej se obrablja.

krneki0001 ::

Tako zadevo dobiš za ene 100 do 300 evrov. Mislim da bi v Birokratu vse tole dobil za 99 evrov + DDV.

Sam ti tole naredim za okoli 300 evrov (z računom) al pa za 200 brez računa.

Zgodovina sprememb…

nightrage ::

krneki0001 je izjavil:

Tako zadevo dobiš za ene 100 do 300 evrov. Mislim da bi v Birokratu vse tole dobil za 99 evrov + DDV.

Sam ti tole naredim za okoli 300 evrov (z računom) al pa za 200 brez računa.


Bravo, človk primerja custom made aplikacijo z aplikacijo za masovno prodajo. Pejd raj v Indijo delat.

Malajlo ::

A birokrat je samo 99 EUR? Ali je mogoče to mesečeni strošek? Ali ti to pri Andersenu naredijo za 99 EUR?

motorc ::

Spura je izjavil:

motorc je izjavil:

Vidim, da sem v napačni stroki ... ena srednje zahtevna merilna aplikacija, ki mora delovati 24/7 z industrijsko zanesljivostjo pride pri nas okoli 3000 EUR. Vi pa pravite, da stane ena takšna mala enostavna aplikacija več kot 3000 EUR - za takšne cene bi se že meni splačalo nabavit licenco za LabVIEW in potem sam sprogramiram.

Ja. A pri tebi pride 3000 eur aplikacija a la carte, ki jo uporablja točno ena stranka, ali pa prodaš več komadov?

Aplikacija je posebej prilagojena željam stranke. Cena softwera je samo en del končne cene, saj spada tukaj zraven še strojna oprema, testiranje, montaža, ...

BigWhale: preveč kompliciraš za tako majhen projekt. Ne rečem, da se pri bolj resnih projektih stvari dorečejo (dobra priprava je vendarle 60% projekta), ampak da bi pa po tvojem porabil 10-20 delovnih dni, preden se sploh začne kodirat je pa že malo smešno. Brez zamere.


Da malce razširim celotno zgodbo:

Najprej smo poslali prošnjo po tej dodatni funkcionalnosti podjetju, ki vzdržuje glavno aplikacijo. Zanimalo nas je, če so nam pripravljeni to narediti (saj so vendarle oni za to tudi najbolj usposobljeni, ker gre za njihovo aplikacijo) oziroma, če bo v kateri od prihodnjih verzij programa to vključeno - sklepali smo, da najbrž nismo edino podjetje, ki želi podobno funkcionalnost. Ker je bil njihov odgovor, da tega ne bodo storili in da tudi v prihodnje nimajo namena tega vgraditi, smo začeli razmišljati o custom made mini aplikaciji (opisano v prvem postu).

No, epilog tega je, de trenutno preučujemo konkurenčne ponudbe aplikacij, ki vse to že vsebujejo. Našli smo eno podjetje, ki nam ponuja celotno aplikacijo + mobilni dostop + program za potnika + oni uredijo prenos podatkov in vse potrebno za 1200 EUR. Pa še blizu nas so (samo 4km stran).
Sem pa dobil tudi precej ponudb na ZS, ki segajo vse od 500 pa tja do 2000 EUR.


Če kdo pozna še kakšno podjetje, ki ponuja aplikacijo za podjetja (knjigovodstvo, zaloge, stranke, ...), Vas prosim, da jih napišete. Nekdo je že omenil birokrat.com.
Več kot pregledmo ponudb, večja je možnost, da najdemo najboljšega ponudnika.

BigWhale ::

motorc je izjavil:

BigWhale: preveč kompliciraš za tako majhen projekt. Ne rečem, da se pri bolj resnih projektih stvari dorečejo (dobra priprava je vendarle 60% projekta), ampak da bi pa po tvojem porabil 10-20 delovnih dni, preden se sploh začne kodirat je pa že malo smešno. Brez zamere.


V prvem postu sem napisal deset dni, v drugem pa sem potem stvar popravil na sedem dni (al kolk ze...). Kar sicer ne pomeni, da pred tem ne napises nobene vrstice kode. Lahko jo, pa ce si dobro zacel, ti tiste kode potem niti ne bo treba popravljati.

V ceno aplikacije je potrebo spraviti komplet cas, ki se ga ponuca za projekt. To pomeni tudi smalltalk pri stranki pred sestankom.

Ravno to je marsikaj problem. Ljudje si ne obracunajo 'bruto' ur, ki so jih porabili za nek projekt.

Vsekakor se da marsikaj narediti za 500 EUR ampak potrebno se je zavedati, da en soliden programer stane kakih 4000 EUR na mesec. Ampak to delo za katero bo pokasiral 500 EUR mora opraviti v dveh dneh in pol.

Ce je kdo preprican, da se zgoraj opisano zadevo da izpeljati v treh dneh, skupaj z dogovori s stranko, testiranjem in primopredajo ter pisanjem dokumentacije, potem verjetno zivi na kaksnem drugem planetu.

Pisanje uporabniske dokumentacije traja priblizno 1-2h na A4 stran odvisno od strani in graficne opreme.

krneki0001 ::

Malajlo je izjavil:

A birokrat je samo 99 EUR? Ali je mogoče to mesečeni strošek? Ali ti to pri Andersenu naredijo za 99 EUR?



Poglej si njihovo stran.
Tole je za ceno 99 evrov. Tako imajo sedaj ponudbo:

# izdelava predračunov, ponudb, računov
# vnos prejetih računov (dobavitelji, stroški...)
# zapiranje odprtih postavk in vodenje evidence (plačano-neplačano-zapadlo) za izdane in prejete račune
# priprava plačil prejetih računov in pošiljanje na bančni program (elektronsko plačevanje)
# izdelava in obračun potnih nalogov
# analiza prodaje in stroškov
#V ceno je vključeno tudi brezplačno šolanje in brezplačna telefonska pomoč (30 dni).


Pač zamenjaš vse skupaj za tole. Za to ceno se definitivno splača. Za ta denar ti tega nihče ne bo šel narest.


BW, Za dokumetacijo v dveh urah napišeš vsaj 3 do 4 liste ali več, če si sam delal aplikacijo. Če so ti jo drugi naredili, pa lahko da pišeš en A4 2 uri, ker nimaš pojma, pa si šele pomagaš z branjem sourca.

Zgodovina sprememb…

BigWhale ::

krneki0001 je izjavil:

BW, Za dokumetacijo v dveh urah napišeš vsaj 3 do 4 liste ali več, če si sam delal aplikacijo. Če so ti jo drugi naredili, pa lahko da pišeš en A4 2 uri, ker nimaš pojma, pa si šele pomagaš z branjem sourca.


Dobr, zate vemo, da si superman in da napises tri strani slovnicno pravilnega teksta in ga opremis s slikami. Mi navadni smrtniki, pa tega ne naredimo tako hitro. ;>

Malajlo ::

Tale Birokrat se sliši res kot pravljica :))
Koliko userjev dobiš za to ceno? Enega ali 10?
M$ je imel prejšnji mesec okoli 10x bolj zmogljiv in prilagodljiv ERP za 1 EUR/user (ki je sicer 1500). Boš to ceno postavil za referenco?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Malajlo ()

krneki0001 ::

BigWhale je izjavil:

krneki0001 je izjavil:

BW, Za dokumetacijo v dveh urah napišeš vsaj 3 do 4 liste ali več, če si sam delal aplikacijo. Če so ti jo drugi naredili, pa lahko da pišeš en A4 2 uri, ker nimaš pojma, pa si šele pomagaš z branjem sourca.


Dobr, zate vemo, da si superman in da napises tri strani slovnicno pravilnega teksta in ga opremis s slikami. Mi navadni smrtniki, pa tega ne naredimo tako hitro. ;>


Zakaj je treba dokumentacijo pisat na koncu? Največ se je naredi na začetku, ko narediš analizo in specifikacije, pa kakšen PU (primer uporabe). Na koncu samo še dodajaš, tisto kar si več naredil od začrtanega.

Problem dobiš na papirju - zahtevek, ga prebereš in si zapišeš in narišeš zadeve, kako bodo šle. Analiza, tehnične specifikacije, načrti in PU-ji so itak obvezen del tukaj. Tukaj se nariše komplet projekt, uredi slike in papirologijo. Če kaj ne razumeš še enkrat vprašaš naročnika, ponovno popraviš dokumentacijo in šele potem začneš delat.
In ker si si že enkrat zarisal zadeve, teh potem ni problem popravit v tisto kar je nastalo, še posebej če si se držal smernic, ki si jih na začetku določil. Vsaj jaz tako delam, ker na koncu se mi nikoli ne da pisat dokumentacije in se mi trga, če moram cel dan porabit samo za pisanje dokumentacije.

BigWhale ::

Seveda lahko marsikaj napises sproti. Vseeno, je cas, ki ga porabis za to isti.

Malajlo ::

No, pa smo pri enem dnevu za pisanje dokumentacije. Je pa očitno čas, ki ga sproti porabiš, manj vreden.

Spura ::

motorc je izjavil:

Spura je izjavil:

motorc je izjavil:

Vidim, da sem v napačni stroki ... ena srednje zahtevna merilna aplikacija, ki mora delovati 24/7 z industrijsko zanesljivostjo pride pri nas okoli 3000 EUR. Vi pa pravite, da stane ena takšna mala enostavna aplikacija več kot 3000 EUR - za takšne cene bi se že meni splačalo nabavit licenco za LabVIEW in potem sam sprogramiram.

Ja. A pri tebi pride 3000 eur aplikacija a la carte, ki jo uporablja točno ena stranka, ali pa prodaš več komadov?

Aplikacija je posebej prilagojena željam stranke. Cena softwera je samo en del končne cene, saj spada tukaj zraven še strojna oprema, testiranje, montaža, ...

Caki, tole je pa zelo dvoumno. Prilagojena aplikacija lahko pomeni vec stvari. Ce imas ze nekaj narejeno in samo malo prilagodis je lahko po tej ceni, ce moras pa iz nule narest pa tezko.

Giller0 ::

Glede na opisano mislim, da potrebujete nekoliko prilagojen CRM. Predlagam neko saas rešitev, ki jo je mogoče za relativno nizke stroške prilagoditi glede na potrebe podjetja. V googlu poišči INTRIX ali pa karkoli podobnega.

Lp.
Jow..

49106 ::

Več kot 300-400eu je zadeva ne more biti vredna... Toliko je 'moja' programerska hiša vzel meni, ko sem rabil program prilagoditi tako, da lahko od kjerkoli preverim zaloge v katerikoli trgovini.


Lahko da se motim in imate kljub takim cenam dela čez glavo.

Looooooka ::

We do.
1
2
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Koliko bi stala taksna sletna stran (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
508791 (6083) TheBlueOne
»

Cena izdelave spletne strani (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
5115177 (8227) FX6300B
»

Ocena projekta

Oddelek: Programiranje
122475 (1741) BigWhale
»

Naročilo programerske storitve

Oddelek: Programiranje
132310 (1066) Bizkit45
»

Išče se nova ekipa za skupno podjetje Tvojnet (strani: 1 2 )

Oddelek: Izdelava spletišč
548523 (5711) Tydek

Več podobnih tem