» »

pregrevanje

pregrevanje

atasmrk ::

OK, sm si zrihtal vodno hlajenje in stvar recimo dela. Mam samo en problem. Zdejle se mi pa voda segreva. Na zacetk je temperatura lepo 50, pol pa zacne gor hodt. Sploh ce kej bl stresnga za proc delam. Sej mam radiator in vse druge zadeve, ampak dejte mi povedat, po kolk mate vi gor ventilatorjev. Jest sm vso stvar zacel delat samo zato, ker je bla stvar prevec naglas. Tko da, zdej, k sm stvar super utisal, nebi prevec rotirajocih se stvari gor sravbal.

Enkrat sm slisal za ene hladilne torbe, k jih lohk prklops na 12V (v avto) pa ti pol hladi notranjost. A ma kdo kaksne izkusnje s to stvarjo?

Tugo ::

kater vodni blok maš gor, kater radiator, pumpo, kater CPU hladiš, mal več napiš o vsem!

lp, T.

atasmrk ::

Torej, vse mam z vseh vetrov prinešeno. Blok je aliminijast kvader, privit na matično, pumpa zmore 430 l/h, radiator od Golfa, hladim pa Athlona 1800+.

Ce hoces vedt, kuko zgleda blok, pa lohk opisem. Mi ne rata slike gor spravt.

-------------------------------------
|....O.....................O.....|
|.........O..........O...........|
|.............. O.................|
-------------------------------------
pike so zato, ker nekej pomece presledke vn. Mater tistmo k je parser pisov.

tko zgleda, ce ga pogledas od spredaj. Voda pride noter zgoraj levo, tece stopnjo nize, pa potem se enkrat, nakar tece gor in izstopi zgoraj levo. mere so 80x50x35. V mm jasno. Lukno majo 8mm premera, in so zaprte z vijaki.

Pumpo sm ze nadgrajeval. Prej sm mu eno, k je potegnila 200 l/h. Ni bla dolg notr. Predstavlam si, da je najvecji problem u ceveh. Tiste, k grejo u radiator majo notranji premer 22mm. In so po vsej verjetnosti napol prazne. Visinske razlike ni velik, kvecimu 30 cm, tko da pumpa ne dela problemov. Zaenkrat mi radiator hladi en 120 zalmanov ventilator z njihovga AlCu hladilnika, verjetn bo treba klele nekej nardit.

Drgač se mi pa temperatura ustali nekako na 57 C. Kar pa ni skorej nc bol kokr z zrakom.

Tugo ::

če dobr zastopm blok, potem imaš notr isto, kot če bi mel na eni strani v blok speljano vodo, na drugi strani vn in ni naravnost ampak je smer vode v črki V. jst bi reku, da je tole tko tko, poleg tega imaš aluminijast blok, ki je velik slabši od bakrenega. Morphling je imel teste svojega bloka v bakreni in lauminijasti izvedbi. če me spomin ne vara, je bilo tam 13C razlike samo zaradi bloka.
tistih 430 l/h ti lahko tut dela probleme. če ima pumpa tak pretok kadar ni obremenjena, potem je tuki tut problem. 22mm cevi. sicer je boljš čim več, ampak tuki bi blo čist isto, če bi imel skor pol manjše (pol colske). še najmanjši problem je radiator, ki je čist ok, če je res bakren!
tistih 30cm razlike pa ni omembe vredno. samo, da nimaš predolgih cevi, ker bi blo tist brez veze in še pumpo matraš.
naret en test, če lahko. zmeri dejanski pretok vode v tvojem sistemu. jst bi reku, da je nekje okrog 100 l/h (če sploh je!). to pravim, če ima pumpa deklarirano 430 l/h!

glede na to, da si sam delal blok (predvidevam), drugač pa reč unmu k ga je naredu, da naredi še enega. BAKRENEGA! že samo tuki boš zmanjšal 5-10C. s pumpo pa še nadaljnih 2-5C (odvisno s katero).

un vent na radiatorju dela na 12V? potegn si 12V in 5V do njega in probi, ko se segreje vse na konstantno 57C (kokrkol že), ga preklopi na 7V (namesto črne žice, dej tja rdečo, to je 5V in dobiš boš 7V). tuki lahko zmanjšaš hrup in mogoče se ne bo velik segrel. če ocenim bi blo to 3-5C. spremljaj temperaturo in boš videl kako bo.
na splošno: če boš imel 60C, boš imel vsaj TIHO mašino! če zrihtaš še blok in pumpo, dobiš pa še hladno mašino ;)

še to: temperatura okolice, notranjosti ohišja? kje se nahaja radiator (v ohišju ali zunaj)?

lp, T.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vodno hlajenje!! (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
32222218 (13348) Dr_M
»

Še moje vodno (strani: 1 2 )

615227 (3631) Racko
»

Na kaj pazit, ko delaš vodno hlajenje!!! (strani: 1 2 3 )

1018831 (6931) Jackass
»

Moja nova zelo modificirana kišta in blok, veliko slik! (strani: 1 2 3 4 5 )

22518075 (13157) the_unborn
»

Hipoteza: "VODNO HLAJENJE" >>>>resnica čaka

252339 (1766) VASkO

Več podobnih tem