» »

Hipoteza: "VODNO HLAJENJE" >>>>resnica čaka

Hipoteza: "VODNO HLAJENJE" >>>>resnica čaka

segi ::

LP!
Dobrodošlivsi tisti, ki imate vodno hlajenje doma ali pa ste dobri poznavalci le tega.Vsi tisti, ki pa se še učite, pa pozorno napnite oči!!:)

Sam sem zelo skeptičen glede tega vodnega hlajenja zato bom napisam hipotezo, vi pa jo prosim s razlago in pojasnilom uvržite ali pa potrdite.Hvala že vanprej.
Pozor!
Vsi vemo da za dobro vodno hlajenje potrebujemo vodni blok, pumpo in radiator ter posodo kjer se nahaja voda in seveda cevi ter vodo. Recimo zanima me to, kako lahko voda hladi preko vodnega bloka procesor.
Recimo, da je procesor vroč 80 stopinj, sobna temperatura poleti je 28 stopinj celzija voda pa ima temperaturo nekje 25 stopinj.OK? Radiator je velik ravno toliko da na njega gre iz vsake strani po en 120mm ventilator.Če vzamemo, da je temperatura v ohišju nekje za dve do tri stopinje višja kot sobna temperatura dobimo da je v teh pogojih v ohišju 30 stopinj.Zdaj pa to! Če pumpa pretoči 600l/h to pomeni da v minuti pretoči nekje 1,6 litra, to pomeni 4,6 decilitra v sekundi.Posplošeno pol litra v sekundi. V sistemu ponavadi imamo recimo 5 litrov tekočine. Po mojih izračunih se ta voda obrne nekje v 120 krat na uro.To je po mojem prehitro, zato ker če gledamo da ima radiator nekako volumen recimo 2 litra, po mojih izračunih voda v njem ostane 4 sekunde, to pa je absolutno premalo da bi vodo ohladili na sobno temperaturo po enem dnevu, ko bi računalnik miroval in hlajenje ne bi bilo vklopljeno.Računam s tem da v radiator pihata dva 120 mm ventilatorja, ki pa pihata zrak, ki se topel 30 stopinj celzija.Po mojem bi voda mogla notri ostat 10 sekund, da bi se ohladila na temperaturo ohišja. Računajte s tem da se ostala voda nenehno segreva, ko teče po ceveh in ko čaka nekaj časa v posodi. Vodo pa segreva tudi 80 stopin vroč procesor.Če povzamem , so cevi dolge po ohišju nekje 1 meter in če površini tega valja seštejemo tudi površino 5 literske posode ter površino vodnega bloka dobimo veliko številko. Računajmo da je vsa ta površina izpostavljena 30. stopinjam v ohišju (del vodnega bloka tudi 80. stopinjam)lahko rečem da se voda bo daljšem času segreje na več kot je temperatura v okolici ( v mojem primeru 30 stopin celzija). In čeprav bo voda še vedno hladila procesor, se bojim, da bo učinek slabši, kot če bi kupil en kvaliteten ventilator za na procesor. oK. To bi bilo vse v prvem delu tega eseja.Pričakujem odgovore ali pa nove hipoteze, nasvete itd.Bistvo je da pač ne vidim smisla vodnega hlajenja za tako velik denar, kot nas to dandanes sploh stane.

Če kritiki brali bi to, rekli bi da sem nor. Dobrodošli v Maribor.;)
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

tico ::

Kako si prisel do sklepa da ima voda nizjo temperaturo kot prostor ki jo obdaja?
To se sicer da doseci vendar zelo tezko(je bila ena razprava o tem a forumu malo poisci). Razumljivo da se voda segreja na visjo temp kot je teperatura okolja.
Voda je boljsi prevajalec toplote kot zrak in zato vodno hlajenje boljse odvaja toploto od procesorja kot katerikoli navadni procesorski hladilnik.
Sedaj pa se podatki iz mojega vodnega hlajenja:
Volcano II max 65°C
z vodnim max 38°C
Dobra stran vodnega hlajenja je tudi da je precej tisje, slaba je pa da pac stane.
Dobra stran navadnih hladilnikov je da so poceni so pa zelo glasni in segrevajo okolico (ram, graficno,itd.), ce nimas urejenega dobrega pretoka zraka.

burekar ::

segi:
Odkar imam vodno ima procesor maximalno 28,29°C, ko je zelo navit pa max. 30. Narobe si začel že s tem, ko si rekel, da odvajamo toploto, navedel pa stopinje(80). Ne odvajamo stopinj, odvajamo toploto. In ta toplota se kontinuirano proizvaja pri procesorju, voda jo pa odvzame in odpelje po ceveh in skozi radiator, kjer gre ta toplota v okolico in poskuša izenačiti temperaturo z okolico.

Osnovna razlika med vodnim in zračnim hlajenjem procesorja je v tem, da uporabljamo pri vodnem za odvajanje toplote veliko večjo površino.

Kar se pa tiče tistih 10s-važno je samo to, da je radiator(in cevi) sposoben odvesti čim več toplote. Če procesor proizvaja več toplote, kot je je radiator(in cevi) sposoben odvesti, potem se bo voda v sistemu prekomerno segrevala. Seveda je voda vedno malo toplejša kot okolica(stopinjo ali dve), ampak če uporabimo dober radiator, ni problema. Najprej se mora samo umirit nihanje v temperaturah, potem je pa temperatura bolj ali manj konstantna. Preizkušeno.

fictionel ::

segi: pr eni stvari se 10000000000% NE strinjam

in to je:

- v eni minuti se pretoci 1,6l (1,6 l/min)
torej se v eni sekundi pretoci 60x manj --> 0.027 l, to se pravi 0.3 decilitre...
to je pa mal drgac. In to navrze cca 70 s za radiator

tuki je pa stvar bistveno drgacna, kajne?

VASkO ::

meni pa sploh ni jasno, kako je prisel do 1,6l/min pri 600l/h pumpi - 600/60min je 10l/min - no, samo ta pretok ni dosezen, en tip je enkrat meril in je prisel do zakljucka, da njegov sistem s 300-900l/h pumpo zmore samo 120l/h

TESKAn ::

Vodno je tišje in bolje hladi. V mojem sistemu je temp. vode 2°C nad okolico, procesor pa 4°C nad okolico. To je pri obremenitvi. Zaključujem, da se vodno vsekakor splača, saj imaš pol več miru, bolj lahko naviješ proc, temperature pa so dosti bolj stabilne.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

DJroky ::

Klele si ga pa užgal v kamn na fertik. Najbolje je da še enkrat vzameš v roke kalkulator, papir in strojniški priročnik in zadevo še enkrat preračunaš. Naj ti samo namignem, da izračun ni tako enostaven in če nimaš vsaj osnovnega znanja ne boš prišel nikamor. Prosi za pomoč kašnega strojnika, če sam nisi (predvidevam da nisi, ker drugače takih traparij nebi pisal - brez zamere prosim). Drugače pa že z malo logičnega mišlenja s tem da predpostavljamo da je voda samo prenosnik toplote: površina radiatorja za vodno hlajenje ima zelo večjo površino, kot pa zračni hladilnik na procesorju. V tvojem primeru vso to površino hladimo z dvema 12cm ventilatorjema, pri navadnem hladilniku z enim, ki pa nikoli ni 12cm... Pa še nekaj: voda ima lahko teoretično nižjo temperaturo kot okolica zaradi hlapenja, vendar pri navadnih sistemih to ni nikoli, ker je površina posode iz kjer hlapi voda premajhna s tem da upoštevamo da dovajamo tej posodi vodo, ki pa je nekoliko toplejša kot okolica.
lp

segi ::

NO ja saj sem malo vžgal mimo. Samo še vedno mi ni jasno to kako potrebuje en blok 600l/h?? Veste kaj je to??!! To je več kot od pralnega stroja črpalka. Ali moram imeti pri vodnem hlajenju tudi dobro prezračen sistem?? Ali so potem venti na stranici odveč?
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

VASkO ::

ce ne ves brati ali se moji posti ne prikazujejo ali kaj drugega? sem ti ze prej napisal, da kljub mocni pumpi pretok ne bo nikoli taksen, kot je deklariran za pumpo.

DJroky ::

Res je. Pretoka v realnih pogojih ne moremo pričakovati takega, kot je deklarirano na pumpi. To pa je zaradi upora voe v ceveh, blokih in radiatorju. A vendarle bolj kot je močna pumpa bolši je pretok, ker le ta ustvarja večji pritisk in vodo hitreje potiska. Ampak tudi to ne gre v nedogled. Tudi tu je nekje meja! Večji je pretok vode, bolši je odvod toplote in s tem manjša temperatura bloka in s tem procesorja. Bolj kot se približujemo temperaturi okolice (tem. dovedene vode), težje je iti še nižje. Pretok se mora na koncu ZELO povečati da pridobimo še kakšno stopinjo.
V sistemu imeti še ventilatorje. Če imaš vodni blok samo na procesorju, se bo kaj kmalu začelo greti kaj drugega (ram, GPU, SB, chipset...), sploh pa je to problem pri OC sistemih. Zato moramo poskrbeti rudi za te stvari po svoji iznajdlivosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DJroky ()

SkIDiver ::

segi razmisli malo zakaj vam ne zakuha motor vašega avtomobila ko ga ata vozi z več kot 120 km/h. To je nekje 3000 obr/min če ma avto 5 brzino, podatki podani za ravnino za motor s 115 KS. Sedaj si predstavli kaj počne vodna pumpa za hlejenje bloka motorja. Pretoči na minuto okoli 200 litrov, če ne več. Sedaj si predstavljaj hitrost pretoka vode po bloku motorja skozi hladilnik, pa vam avto ne zakuha. Sedaj pa se vpraši kaj bi ratalo, če bi pršlo na okvari vodne pumpe in bi ta pretočila samo še 100 L/min. Bi blo to bolš za motor al slabš? Veliko slabše, ker bi se voda segrevala bolj, seveda bi odnesla sabo več toplote, vendar bi se predolgo zadrževala v bloku motorja in bi prenašala tudi to toploto nazaj na druge hladnejše dele motorja zaradi premajhnega pretoka in s tem bi prišli do segrevanja motorja in nenazadnje do eksplozije hladilnega sistema (zakuhalo bi).
Vsi močnejši motorji imajo večje pretoke, zato je dobro da ima tudi tvoj proc eno pumpico z 900 L/h

DJroky ::

Zdej pa mora biti že vsem jasno! Kajneda?

Boeing ::

nekaj ste pa pozabli:
če se voda delj zadržuje v bloku, prav. Torej prevzame več toplote, tudi prav. AMPAK! - ta voda se dalj časa zadržuje tudi v hladilniku ZATO prav toliko toplote tudi ODDA !!!
lp Boeing
Ko segaš po zvezdah ne skrbi, če kakšno zgrešiš... Morebiti ujameš Luno...
R50e AS355n, T-Rex600FBL, T-Rex500FBL, T-Rex450FBL, Futura + JetCat 200SX

DJroky ::

Tudi to je res. Ampk posledično dobimo tudi nekoliko večje temperature.

MadMax ::

...ker voda, ki je dlje v bloku, ima visjo temperaturo->manjsa temperaturna razlika->pocasnejsi prehod toplote.

Ni pa treba pretiravat, saj se pri velikih pretokih voda segreje ze zaradi upora.

Izracuni so prevec komplexni, zato je lazje probat.
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

segi ::

Saj to mene glih moti.Ok recimo da ima pumpa pretok 600l/h.To je izreden pritisk na ostale komponente.Seveda se sprašujem če bodo cevi in ostale zadeve ostale na svojem mestu.

Sedaj pa še enkrat poslušajte mojo teorijo!!!
Če je pretok vode hiter pomeni, da od bloka voda hitreje odvaja toploto kar pomeni tudi da se voda ne segreje tako zelo močno; kot pa če bi se voda dalj časa zadrževala v bloku.Zanima me pa predvsem to, kako lahko vi mojstri to vodo vseeno hladite??!?! Seveda s radiatorjem na katerem je en ventilator, ki nanj piha zrak, ki je segret na sobno temperaturo.Voda se pomoje po nekaj urnem delovanju računalnika tako močno segreje da ne uspe procesorja ohlajati tako zelo dobro kot pa ventilator.ZAKAJ??
Zato ker je kljub hlajenju v radiatorju voda izpostavljena temperaturi večji od nje same.Računajmo še vsa tista mesta vroča s katerimi voda prihaja v stik. Voda se po mojem segreva tudi v rezervarju, kjer čaka da gre v hladilnik.


Še tistemu ki pravi o avto in 120Km/h.Tam vodo hladi zrak ki prihaja, ko avto vozi.Če pa se vklopi ventilator pa ponavadi avto stoji v koloni v poletnih mesecih. Pol pa mi še enkrat prosim povejte kako velik ventilator vam piha na radiator, da s kljub toplejšemu zraku (računajmo 3 stopinje celzija)) uspe v relativno kratkem času ohladit vodo na sobno temperaturo ali pa vsaj zadržat njeno temperaturo stabilno.
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

DJroky ::

segi zdej pa tko. nared si vodni sistem probaj in poročaj. mogoče so naši sistemi skregani z logiko (s tvojo) in nam zato procesor hladi bolje kot navadni hladilniki!!!

TESKAn ::

Radiatorji so ponavadi narejeni ali:
- tako, da voda so cevi širše od priključkov
- tako, da voda teče skozi po več ceveh naenkrat
- tako, da ima voda skozi radiator zelo dolgo pot.
Pri prvih dveh variantah teče voda skozi dosti počasneje -> ergo ima čas, da se ohladi. Pri tretji pa ima tako dolgo pot, da se ji uspe dovolj ohladit. In zakaj bi bila voda izpostavljena temp., ki je večja od nje same? Če že delaš vodno hlajenje, je verjetnost, da že imaš do obisti prezračeno ohišje, skoraj 100%. Skoraj pravim zato, ker se dobijo taki (mogoče, nisem prepričan), ki so pač slišali da je vodno kul in ga stlačijo v mini tower.
Voda skozi blok res ne teče počasi, ma poskusi si predstavljat tole:
- Za procesor vzemimo nakladalnico na začetku tekočega traku.
- Cevi naj bodo tekoči trak.
- Radiator naj bo nakladalnica na koncu, ki pa je desetkrat daljša od nakladalnice na začetku.
Zdej če vzamemo, da voda teče počasi. Na začetku mečejo gor zaboje (recimo) z neko konstantno hitrostjo. Če se tekoči trak pomika prepočasi, se lahko zgodi, da postane 'zasičen' - paketi začnejo padat po tleh. Če pa gre trak hitro, se to ne more zgodit. In zaradi daljše končne postaje lahko daš tja več delavcev, ki lahko spraznijo tekoči trak, preden gre nazaj.
nekako tako si predstavljaj vodno. V bloku je glavno, da ne boš prepočasen - potem se ti začne toplota akumulirat, kar pa ni namen. Če pa gre hitro, resda ne nese voda s sabo toliko toplote, ma še zmeraj odnese vso, ki jo procesor proizvede. In zaradi dolge poti/upočasnitve v radiatorju lahko vso to toploto tudi odda.
In kot je že bilo omenjeno - praksa dokazuje, da je vodno daleč učinkovitejše in tudi tišje od zračnega hlajenja.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

morphling1 ::

Jao,jao Segi me kar glava boli ob branju tvojih teorij, blah se mi sploh ne da razpravljat, tu si malo preber o osnovah različnih metod hlajenja Klik !! zelo dober članek, ko boš to preštudiral malo o tem razmisli in če ti še kaj ne bo jasno mi lahko pošlješ email pa se bom potrudil in ti probal razložit.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

SkIDiver ::

segi če hočš dokazat mojo teorijo o hlajenju avtomobilskega motorja preprosto fenti vodno pumpo :D pa boš vidu dokaz moje teorije o premjhnem pretoku. Jaz nič ne odgovarjam za tvoja dejanja in njihove posledice! Delaš na lastno odgovornost!

MITT007 ::

Samo tolk primerjave gretja avtomobila/ procesorja:
Kolikor sem bral tukaj, procesor proizvaja cca 100W toplote.. KOliko pa avto?!??! Recimo, da ima motor 100kW pogonjske moci. Izkoristek bencinskega motorja je recimo cca 30% (100kW) : torej gre 70% (233kW) energije iz goriva (bencin) stran. To je pa predvsem toplta in trenje... Recimo, da gre za toploto ene 100kW in to je treba odvest.. To je pa hudicevo veliko! (mozno da sm se mal zmotu), ampak bo vedno 100-1000 krat vecje kot za procesor. Tako, da vodno hlajenje procesorja, pa ce je se tako slampasto narejeno BO delovalo vedno. Predvsem zaradi vode - ki prevaja toploto cca 1.000 krat bolje kot pa zrak. Sicer imam pa tako kot ostali problem z branjem tvojega posta >>> sploh ne vem, kaj hoces povedat, oziroma vprasat!!?!? Mal si res preberi teste hlajenja in opise teh na netu, tudi tukaj so zelo dobri. Pa pol prid nazaj vprasat!

experimetant ::

Ce mas full placa v kisti al pa v okolici, si pa dej 2 hladilnika pa nau skrbi za ohlajanje vode :D recmo enga pred rezervarjem, enga pa po rezervarju!!

SuperHik ::

Segi: na nekaj pa nisi računal v svoji zračno hlajeni metodi.

Recimo da imaš zračno hlajenje. Kišta je normalno ZAPRTA.

Začetno stanje: Temp. proc. = 80 °C
Temp. kište = 25 °C
Temp. okolice= 25 °C

Ker proc. oddaja svojo toploto hladilnim rebrom se ta seveda grejejo in segrevajo zrak v kišti. Ker je pretok zraka skozi kišto slab , se temperatura zraka v kišti seveda dvigne.

stanje po 15 min. :Temp. proc. = 85 °C
Temp. kište = 35 °C
Temp. okolice= 25 °C

stanje po 30 min. Temp. proc. = 90 °C
Temp. kište = 45 °C
Temp. okolice= 25 °C

Ker je zrak v ohišju vedno bolj topel, hladilna rebra vedno slabše odvajajo toploto s procesorja, saj je temperaturna razlika med procesorjem in hladilnimi rebri vedno manjša.

tolk o zračne hlajenju.

zdej pa še o vodnem: praviš, da je voda premalo časa v hladilniku, da bi se ohladila. Pa poglejmo to z druge strani. Koliko časa je v vodnem bloku? Približna pot, ki jo mora voda preteči v bloku, je okol 5 cm oz. manj. koliko se potem voda sploh ogreje v vodnem bloku ?

Cya



Always look on the bright side of life; LIFE! You never saw my wife ...

segi ::

OK! Sedaj razumem kako lahko ta zadeva hladi vodo dovolj dobro. Sedaj pa mi še prosim to povejte, iz lastnih izkušenj, kako velike radiatorje približno imate in kako veliki ventilatorji vam pihajo gor.:)
---------------------------------------------
Segi podobo na ogled postavi,
ker bolj resnico ljubi kakor hvalo,
zad skrit vsevprek posluša, kaj zijalo
neumno, kaj umetni od nje pravi
----------------------------------------------

VASkO ::

A.J., sedi cvek!

L1 se povezujejo na tistih platah, ki imajo implementirano vezje za spreminjanje mnozilnika, tale Elitka pa ga nima.

Roxi, za vec poglej na sem, tukaj je bila objavljena modifikacija plate. Mogoce bos moral malo po arhivu iskat.

VASkO ::

yugo hladilnik (15x21x5cm) 2x12cm venta na 5V, TB1000 na 1400mhz max voltaza, max temp. 36-37°C (vroca soba).


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

vodno hlajenje (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
646333 (5070) LordWorm
»

Vezava vodnih blokov CPU-NB-VGA

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
252845 (2441) Blup
»

Moja nova zelo modificirana kišta in blok, veliko slik! (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
22517252 (12334) the_unborn
»

Kako hladiti vodo?

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
223397 (2767) TESKAn
»

Vodno hlajenje

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
231536 (1188) rooster

Več podobnih tem