» »

Na kaj pazit, ko delaš vodno hlajenje!!!

Na kaj pazit, ko delaš vodno hlajenje!!!

«
1
2 3

glinik ::

To temo sem odprl, predvsem za tiste, ki si nameravate naredit vodno hlajenje. Tudi zato, da ne boste imeli enakih težav, kot sem jih imel jaz.

Res nikjer na slo-techu ne piše kam namontirat T člen. OK, človek bi si mislil, da je vseeno kam ga daš, v pritočno ali v odtočno cev pumpe. NAPAKA! Tako je bilo vsaj pri moji konstrukciji. T člen (v katera nalijete vodo) sem namontiral na odtočno cev. Zraka se enostavno nisem in nisem mogel rešiti! Niti po tednu dni. Pumpa se je tako drla, da sem že mislil, da je hin. Nato se spet spravim na delo in vse lepo razstavim na mikrodelce (kar je bilo potrebno). Sedaj sem namesti T člen v pritočno cev in ... Zadeva je špilala ko šus. Po cca. dveh urah sem se znebil vsega nadležnega zraka. Zdaj pa je suuuuuuuuper tišina. :D

Lp

The B ::

Jst mam dva T člena. Enga pred in enga za radjatorjem. Sam je pa res bl un pred radjatorjem uporaben.
B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

frenk ::

ja člen more bit tko postavlen da voda pride v pumpo...to ti da logika vedt, če pa ne pa pa prebereš to temo:)

Floyd ::

Ravno v teh dneh sestavljam vodno hlajenje pa imam pa nekaj vprašanj.
Kako zavraga se pritrdi radjator na ohišje?! Jaz sem si naredil nosilec za ventilatorje iz plexsija zdej pa ne vem, kako naj pritrdim plexsi na radjator. Verjetno ga bom z vijaki. Kako ste Vi to rešili?! Potem, ko bo nosilec pritrjen bom pa dal en dolg vijak ki bo povezal nosilec in ventilator pol pa isti vijak še skozi ohišje.
Torej na vijaku bojo stvari nanizane takole: nosilec>plastična podloška>ventilator>podloška>matica>ohišje>podloška>matica
Upam da razumete!
L.P.
Če posilstvo je neizbežno, lezi in uživaj! KONFUCIJ

Jackass ::

Zdej sm pa zmeden!

A ni vseen kam daš T člen?? Mislm itak more bit na vrh. Pumpo mislm met pa na dnu. Torej bo šla voda verjetn po tej poti:
pumpa --> radiator --> north bridge --> T člen (na vrhu) --> CPU --> GPU --> pumpa

no mogoče bom zamenju T člen in north bridge, odvisno kako najlaži!

A to ni kul?
jAcKaSS

Dejancek ::

Dejstvo postavitve T-člena ali Rezervoarja je sledeča :

VODNA ČRPALKA-----RADIATOR------VODNI BLOK(procesor, grafična, chipset)--------T-člen(REZERVOAR)-----VODNA ČRPALKA

To je zaporedje v smeri vode .....

Lažje je onim ki imajo rezervoar in ga ni treba postavljat na nevem kako višino :\

Za tiste s T-členom pa more bit vsaj 20 cm višje od črpalke

Just my opinion :))

To je tud u priročnikih in verjetno tud najboljša rešitev :D

In sistem je sklenjen >:D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Dejancek ()

DjTonic ::

Pumpa -> Cpu,Nb,Gpu -> Radiator -> T-člen -> Pumpa. Zakaj dajete sploh radiator pred CPU blokom? Najbolje, da kr na CPU blok šiba vodo iz radiatorja preko pumpe >:D

The B ::

A mislš da je voda kej hitrejša iz pumpe? Pomoje ma skoz isto hitrost. Loh se pa motm. Jst mam radiator->T člen->cpu->NB->gpu->pumpa->T člen->radiator->... To pa zato ker je un T člen pred radjatorjem zlo uporaben un za radjatorjem je bil pa prvi tm. Pumpa je baje najboljš na najnižjem delu in tko kot mam ni treba nč gor-dol it. Vse je v krogu. Pa še pumpa tud mal segreje (?) vodo tko da je boljš pred radjatorjem. Ok ta je mal bosa...

B
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

ZaFo ::

DjTonic. Js se pa ne strinjam s tabo. Npr. Hydor L30 ma 27W in nekaj tega se pretvori v toploto, ker nima 100% izkoristka. Zato je bolje, če je blok takoj za radiatorjem, ker je takrat voda najbolj mrzla.
Če se voda segreje zelo minimalno, potem je pa tudi ta razporeditev dobra.


edit: nisem prebral posta od The B, ki je to že omenil

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ZaFo ()

glinik ::

Jaz imam tudi tako: pumpa, radiator, CPU, T-člen, pumpa, ... T člena nikako ne smeš imeti v odtočni cevi (ko gledaš pumpo) !!!!! Sem imel in same pizdarije.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

GUFY ::

Zafo: V teoriji imaš sicer prav, v praksi pa se te razlike sploh ne da izmeriti.

QuickShot ::

Sej voda itak tako hitro šiba okol, da cevi ki grejo v blok niso niti za 0.1 stopinje hladnejše od tistih ki grejo iz bloka.
V glavnem temperatura vode v bloku je enaka kot v radiatorju, pumpi...

Jackass ::

Kaj pa zdej nakladate?
Kt da je važn, a gre voda najprej skos radiator pa pol čez bloke, al pa obratno?!!:\
Itak je krog sklenjen in voda se prov nč ne segreje med tem ko teče po ceveh. Kt da se pa na blokih voda segreje za ne vem 20°C, glih tko zdej nakladate. Tistih par stopinj in to je to, pomoje. Pizda sej ne hladiš reaktorja (čeprov...)!! Sicer je pa itak vseen, a gre najprej čez bloke, al najprej čez radiator, ker je T člen v obeh primerih na vrhu in je sam odvisno kako pumpo obrneš!

hitrost vode je pa povsod, kjer ima cev enak presek enaka. Sej drgač ne more bit, glede na to, da je krog sklenjen.

Sam morm rečt, da ne vem kje je prelomnica med odtočno in pritočno cevjo glede na pumpo?? Tega pa res ne vem? Če vzamš, da je ločnica na vrh sistema, je to pol itak tm kjer maš T člen, ker ga boš valda dal na vrh sistema, a ne?

Mislm vsaj js tko razmišlam.
jAcKaSS

HeiJack ::

Ni res, da je hitrost vode povsod enaka!

Če imaš lamelast radiator pred CPU blokom si ga spuši*:D ! Je pa vseen, če maš cevast radiator pred CPU blokom (samo ta je za en ku*** ker nič ne hladi).

SIcer pa sprobajte - vzameš lavor, potopiš not pumpo, daš gor radiator in blok, pa nakonc vidš kako ven teče voda (pa še dvigneš cev za kake pol metra)

Jackass ::

nemogoče!

V pumpo more pridt voda z enako hitrostjo kt gre iz nje! Torej more bit hitrost vode preden gre v radiator enaki hitrosti, ko pride iz radiatorja!
jAcKaSS

frenk ::

ni ista hitrost ampak količina...je treba upoštevat elastičnost vode če smo pikolovski, ampak to itaq ne nardi razlike...je pa razlika če je pumpa pred ali za radiatorjem...mal razmislte kva tolk segreje vodo če se v vsakem od blokov voda segreje samo za kakšno stopinjo...voda se na začetku dokler ni dovolj segreta segreva z vsakim prehodom skozi blok, s prehodi skozi radiator se pa hladi minimalno...ko se voda nekoliko segreje je hlajenje zaradi velike razlike med temperaturo zraka in vode boljše, razlika med temperaturo procesorja in vodo se pa zmanjša in tako se temperatura ustali...no ja spet bluzim:D

Jackass ::

No sej ni važn!

Za tole sm sicer hotu odpret novo temo, sam bom kr tle nadaljevou, ker je povezan z vodnim hlajenjem!

Torej mam Morphlingov blok za NB in CPU, pumpa L30 nej bi prišla v naslednjih dneh. Zdej pa nameravam, kr kupt še cevi, člene in priključke, ki jih rabim.

Na Morphlingovem bloku so smrekce, na pumpi priključki, upam, da gre pri vsh za enak premer, na hladilniku so pa 15mm priključki (zunanji premer)!

Kolk debele cevi morm kupt? Pa kaj še vse?
jAcKaSS

BaRtMaN ::

Silikonske 12/16. Danes jih grem iskat. :>
Samo še shroud za radiator mi fali.

Jackass ::

Sm zmeru še premer priključkov na blokih in merijo 9mm znotraj in 12mm zunaj. Radiator je pa 15mm zunaj. To pomen verjetn, da bo treba dobit kšne redukcijske priključke!:|

Sam pumpa nej ma še en svoj premer, pol bom pa res popizdil!
jAcKaSS

DjTonic ::

Hydor L30 ima na priključkih notranji premer 9mm, zunanjega pa tam 11-12mm. Gor pa pašejo cevi tudi s 13/17. Sem pa gor spravil tudi cev z notranjim premerom 9mm in 12mm zunanjim samo malo je treba segret cev. Z silikonskimi še nisem poskušal.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DjTonic ()

The B ::

Neeee. Sam objemke pa bo. Jst mam cevi z notranjim premerom 13 nataknjene na radjator z 15, kolena z 16, bloke verjetn tko k ti 12 in L20. Pa nimam nobenih redukcijskih priključkov. Na ene stvari gre lih komi (je treba mal cevi segret) na ene pa rabm objemke (pumpa, bloki...)

B

Počas pišem...
The End Is The Beginning Is The End...
http://blaze.sopca.com/

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: The B ()

Jackass ::

Sam mal, a če mam na blokih npr. 12/9 pol morm met cevi, ki majo notranji premer nekje 12mm? ker pol bo to šlo verjetn kul tut na radiator (z mal segrevanja). Če pa je treba dat gor 12mm cevi pol pa to ne bo šlo na radiator.

Aja iz kakšnga materiala pa nej kupm cevi? Kje jih prodajajo?

BaRtMaN ::

Ne. Na morphov MK4 idealno pašejo cevi z notranjim premerom 12mm - preverjeno! Brez segrevanja. Za sigurnost pa lahko natakneš še objemke.

Jackass ::

No to je pol kul! Za na radiator jih bo pa pol treba mal segret. S čim se pa to segreje?

Zdej mam skor vse. Mam pumpo, radiator in bloke. Zdej bi pa sam še prosu, če mi nekdo lahko pove, katere cevi nej kupm, ter kje jih majo?

Ker sm gledu mal in sm vidu, da obstaja ful enih vrst cevi, ki so namenjene različni rabi (silikonske, poliamidne, poliuretanske, polietilenske...). Res bi prosu, če mi kdo to dons pove, ker jih morm jt najkasnej jutr kupt!
jAcKaSS

DjTonic ::

Za na radiator jih bo pa pol treba mal segret. S čim se pa to segreje?

Lahko segreješ s fenom, vročo vodo ali pa z vžigalnikom, vendar moraš pri vžigalniku malo pazit. Cevi so najboljše silikonske, lahko pa uporabiš tudi kakšne za zalivanje ali akvarijske,...

Jackass ::

OK, pol to grem jutr kupt v Mlacom, al pa v BOF. Zdej me pa sam še zanima, kaj je treba vlit v sistem (vodnega hlajenja). A se dobi kšna posebna tekočina, al se not vlije kr destilirana? in če, kakšne dodatke je treba vse not zlit? ter kje se to dobi?

U fak, še na objemke sm čist pozabu...:|
jAcKaSS

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Jackass ()

BaRtMaN ::

Hm, silikonke se da dobit v Astri, to naj bi blo nekje za Bežigradom bliz Plečnikovega stadiona - ne vem točno, ker nisem iz Lj.
Za tekočino se uporalja destilirana voda + aditiv proti nastajanju neželenih malih zelenih. :> Ponavadi se uporablja kar antifriz, nekje 15-20% mešanica, lahko pa kupiš tudi namenske aditive, ki so UV aktivni in ne vem kaj še vse, nekaj sem jih videl na www.Cool-PC.org.

Eddy ::

V glavnem, ko boš polnil sistem ali ko ga boš praznil imej pokrite vse vitelne dele računalnika z brisačo ;)
www.ekwaterblocks.com

sash ::

Za zatiranje in preventivo protim malim zelenim (in tudi rjavim) se lahko uporabijo tudi raznorazne tekočine za zatiranje malih zelenih v akvarijih (sam sem ponucal Algon - se mi zdi)
--------------------
Think different...
TOROiD Group

Jackass ::

Zdej sm praktično vse kupu, sam sm pol ugotovu, da ma T člen, premejhn premer. Drgač me pa močno zanima, kje se sploh da dobit L in T člene, razen v PC-cool, ker mi je mal bedno, naročit 3 L člene, k stane vsak 120sit, pol dat pa za poštnino 500sit, kje je tle logika??

V Mlacomu nimajo nč pamtnga, kje bi to lohk kupu?
jAcKaSS

QuickShot ::

Merkur, Obi, Bauhaus...pa še ceneje je

BaRtMaN ::

Pa še bakreni so. :>

frenk ::

v merkurju reč za bakrene fitinge

DjTonic ::

V merkurju boš dobil fitinge s 15mm premera. Manjše boš težko dobil, vsaj v mb niso meli manjših, sem jih moral nekje drugje nabavit. Če imaš cevi z notranjim premerom 13mm pa kr te nabavi, samo malo cev segreješ pa bo :) .

Jackass ::

A tle majo pa prevelke??

V Mlacomu majo nekje 10mm premera L in T členi, pr PC-cool majo L člene celo 12mm, T člene pa samo 10mm in sm že mislu, da bom res popizdil, ker js rabm pa L in T člene s premerom 12mm, ker mam cevi z notranjim premerom 12mm.

Bom šou jutr gledat v Merkur, če ne pa v Baumax oz. Bauhaus!

Dons sm kišto preuredil, da gre notr radiator, pa na pumpo sm vezu rele - dela brez problema!

Aja glede garancije pri pumpi: A garancija velja kljub temu, da sm vmes kabl prerezu, pa vezu gor rele?

Pa še to vprašanje:
Ne vem točn, kako morm Morphlingov blok gor prišraufat! Mam vijak, na katermu sta dve plastični podložki, dve kovinski, ena matica in feder. Sam js ne vem, med kaj morm plato dt, pa med kaj blok, pa kako obrnt vijake... bi prosu, če nekdo na kratko pove, kako gre to (npr. vijak, podložka, plata, podložka, feder, matica...)
jAcKaSS

QuickShot ::

Takole naj bi šlo: Vijak, plastična podložka, plata, pl. podložka, matica, blok, kovinska podložka, feder, ko. podložka, matica.

Jackass ::

Ok, hvala!

Dons sm bil v Merkurju, pa nimajo L in T členov. Tko, da grem jutr prečekerat, če majo kej v Baumaxu al pa Bauhausu!
jAcKaSS

frenk ::

a si reku da rabš fitinge...ker oni ne vejo kaj je l člen in t člen:)

Jackass ::

Nop, te besede se nism spomnu! Sam jim je blo približn jasn kaj hočm in mi je neki kazu, sam je blo vse 15mm in več premera. Pa še taki čudni členi (beri: zame neuporabni) so bli, k je mel na eni strani 18mm, na drugi pa 15mm premera. Kot je reku DjTonic, nimajo manjših!:\
jAcKaSS

DjTonic ::

Ja na drugi strani so zato, razširjeni, ker lahko v konec prvega, potem drugega not vtakneš. Malo bolje poglej pa jih boš sigurno kje najdel. Sicer pa bo še sigurno kdo kaj povedal, kje se dobijo v tvoji okolici.

Jaz sicer imam še nekaj teh 12mm fitingov doma...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: DjTonic ()

sash ::

Če si iz MB, potem pojdi v Merkur Kranj na Studence - tam jih zagotovo imajo (oz. so imeli). Drugač pa so uporabne tudi trgovine ki prodajajo material za izdelavo inštalacij centralnih kurjav, ali pa mogoč kak lokalni serviser centralnih kurjav.
--------------------
Think different...
TOROiD Group

glinik ::

Jaz sem vso robo za vodno kupil v Merkur Kranj na Studencih, 6 min hoje :D . Tam imaš res vse.

A je kdo iz slo-techa tam blizu doma?

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

Jackass ::

Js sm iz LJ.

In sm bil v (mislm da) največjem Merkurju v LJ, to je na Viču, pa niso mel.

A tut cevi si dubu v Merkurju?? K js sm jih kupu v Astri in sm dal 2136 sit/m, za 12mm (notranjega premera) silikonsko cev.

Tole vodno stalo skor še enkrat več, kt če bi kupu že narjen sistem!:|
jAcKaSS

glinik ::

Heh, potem so te lepo "potegnili" za denarnico :D . Jaz sem dal za ves potreben material, T člen, L členi 10-15 kom., 3m šlauha, 20 pločevinastih objemk odštel cca. 3 Prešerne.

Praviš da si dal 2136 sit/m, za 12mm cev??? Se ti ni zdelo to malo drago? Pa čepav je cev silikonska, jaz imam čisto navadne cevi gor.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

DjTonic ::

Ja navadna cev pa pride od 100 sit pa tam do 300 SIT na meter odvisno kje kupiš :D

Jackass ::

Ja zdel se mi je ful drago!

Mislu sm, da bo mal čez čuka metr, ne pa dva čuka. Mislm, kolkr sm vidu, v Mlacomu je cev z 9mm notranjega premera okol 1,2k. In tle v Astri je blo isto una z 10mm premera, je bla okol 1,3k, ta z 12mm, je bla pa kr 2k.

Pa za bakr sm dal tut skor 2k, za nastavke (za vente) na radiatorju. Pa pol še spreji, k sm se odloču, da bom prefarbu tist trobarbn radiator (medenina-original, bakr-nastavki, pa še un zink od lotanja...). In spet je vsak sprej 1,3k (rabš tri - temeljna farba, pol barva in še za čez prozorna zaščitna barva).:|

Sam za tole pumpo Hydor L30 mi je pa žou, da sm jo nabavu, ker je ogromna, ne velka. Una MJ1000 je čist mejha, ta je pa glih za ene tri MJ. Pa še enkrat dražja je!:|
jAcKaSS

frenk ::

hydor l30 je čist zakon pumpa:)

glinik ::

Jackass: Ma zakaj ravnaš tako potratno z denarjem? Malo se pozanimaj kako so cene in nato kupi, ne pa da te "olupijo" kot eno zrelo banano.

Seltz hidor L30, katero imam sam, sem čisto zadovoljen. Jaz imam midi tower in imam hladilnik in pumpo izven ohišja. Videt je kot neki prastari parni stroj>:D.

Lp
Če bi faušija gorela, cela Slovenija bi gorela :)))

Je vredno razmisleka ...

DejaVu ::

kake temp. mate kaj decki? za kolko so padle? jaz danes dobim paket po posti pumpo blok cevi in te zadeve, radiator pa je iz odpada.

pa me zanima malo, kaksne bojo temp. zdaj imam navitega bartona 2500@3200+ pa mam idle 44 C.

QuickShot ::

LOL zmečeš dnar za brezvezne stvari, pol pa kupiš nekaj dobrega pa rečeš, da ti je žou.:D
«
1
2 3


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Vodno hlajenje in vaši nasveti!!!???

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
382888 (2122) Eddy
»

Vodno hlajenje in prenasanje ohisja -> pomoc

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
91323 (1169) WhiteWolf
»

Vodno hlajenje by Japan power!!! (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
545440 (3930) T0RN4D0
»

Rezervoar VS T-clen

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
311725 (1088) Fury
»

(how)LOW cost vodno hlajenje .?. (strani: 1 2 )

Oddelek: Hlajenje in modifikacije
537486 (6349) T0RN4D0

Več podobnih tem