» »

ABIT VT6X4

Čipovje: VIA Apollo Pro133A
Možne zunanje frekvence: 66, 75, 83, 100, 103, 105, 110, 112, 115, 120, 124, 133, 140, 150
Faktorji pomnoževanja: 3.0x-8.0x ( Autodetect )
Možne voltaže: 1.3V - 2.3V ( v korakih po 0.05V )
DIMM reže: 3
PCI reže: 5
ISA reže: 2
AGP reža: 1 ( AGPx2 )

Spet se je v mojih rokaj znašla ena izmed ABITovih plošč. Po pravici povedano se testiranja vsake plošč omenjenega podjetja zelo veselim, saj sem z njihovimi ploščami imel večinoma zelo pozitivne izkušnje. Navsezadnje ABIT ni legenda zastonj... Tokrat sem si ogledal ABIT VT6X4, ki jo je posodilo podjetje DAR-Computers. Gre za, zaenkrat, edino ABITovo ploščo, ki je zgrajena okoli VIAinega Apollo Pro133A čipovja. V bistvu je sama plošča že malo stara, toda še vedno je dovolj aktualna za vse, ki te dni razmišljate o nadgradnji sistema. Pa si oglejmo zakaj.


Značilnosti:

Torej, sama plošča je zasnovana okoli VIA Apollo Pro133A čipovja. Verjamem, da njegove lastnosti vsi poznate že na pamet, zato ne bom dolgovezil. Gre za prvo neodvisno ( ne Intelovo ) čipovje, ki si je pridobilo večji tržni delež, kot Intelova čipovja. Torej gre za nekaj posebnega. In res je. Samo čipovje je zelo moderno zasnovano, z vsem, kar bi lahko tudi bolj tehnično podkovani uporabniki pričakovali od čipovja. Tako nam čipovje ponuja podporo za AGPx4, kar pomeni dvakrat večje maksimalne prenose, kot jih premore AGPx2, ki ga srečamo na večini današnjih plošč. Sicer se to v praksi še ne pozna najbolje, toda nedvomno se bo. SouthBridge čipovja podpira tudi ATA66 standard, tako da ste lahko lastniki novejših trdih diskov brez skrbi. Govori se tudi, da bo VIA kmalu izdala nov SouthBridge, ki bo podpiral tudi ATA100 diske, vendar se zankrat moramo zadovoljiti "le" z ATA66 podporo. SouthBridge nadzira tudi USB porte in to kar 4. Sama plošča sicer ima izhode le za dva, toda možno je dokupiti razširitveni kabel s še dvema dvema. NorthBridge čipovja je tudi moderno zasnovan, s podporo za PC133 pomnilnik. To pomeni, da pri zunanjih frekvencah 133 in več MHz v igro vstopi 1/2 CPU/AGP delitelj, kar hitrosti AGP vodila spet vrne na normalno stanje. To je zelo pomembna lastnost za vse, ki posedujete nove procesorje z 133MHz vodilom in za tiste, ki jih svoje ljubljenčke overclockate. Slednjim je v podporo še asinhronost NorthBridga, ki omogoča, da pomnilnik deluje sinhorno z zunanjih vodilom ( če je zunanje vodilo 100MHz tudi pomnilnik dela z 100MHz ) ali pa na hitrosti, ki ustreza zunanjem vodilu+ PCI vodilu in zunanjem vodilu- PCI vodilu ( če je zunanja frekvenca 100MHz to pomeni 133MHz in 66MHz ). Ta možnost je zelo uporabna pri overclockanju, saj lahko RAM upočasnimo in se tako izognemo njegovim omejitvam. Pa tudi tisti, ki imate procesorje z 100MHz zunanjim vodilom in RAM, ki je sposoben delovanja pri 133MHz boste veseli dodatne hitrosti.

Zasnova in razširitvene možnosti so spodobne, vendar prej značilnost starejših, kot novejših matičnih plošč. ABIT VT6X4 tako ima 5 PCI, 2 ISA in 1 AGP režo. To je precej nenavadno, saj je sama plošča ni tako stara, torej je ABITova odločitev za vgradnjo 2 ISA rež vprašljiva. Dvomim, da bo kdo imel v uporabi eno, kaj šele dve ISA reži, medtem ko PCI rež vedno primanjkuje. Pomnilniške razširitvene možnosti so čisto klasične, torej 3 DIMM reže za maksimalno 1.5GB RAMa. Plošča podpira tudi VCRAM, vendar je tega praktično nemogoče dobiti, še posebej v Sloveniji.

Za lastnike ATA66 diskov je, kot sem že povedal, dobro poskrbljeno. Podpora za njih je vgrajena v SouthBridge VIA Apollo Pro133A čipovja. Tako potreba po zunanjih razširitvenih karticah odpade. Na ABITko tako lahko priklopimo do 4 diskovne naprave preko dveh IDE kanalov. Nič posebnega, torej. Sami konektorji so na srečo postavljeni ob rob plošče tako da ne motijo raznih razširitvenih kartic.

število ventilatorjev, ki jih lahko priklopimo na ploščo je standardnih 3. En priključek je nameščen na spodnjem desnem robu plošče in je namenjen priklopu sistemskega ventilatorja, druga dva pa sta postavljena v bližino procesorja. Tako odpade potreba po 3 pinskih Y kablih za priključitev dvo-ventilatorskih aftermarket hladilnikov. Za nadzor nad sistemom skrbi VIAin 686A SouthBridge. Na žalost le-ta ni sposoben odčitavanja notranje temperaturne diode Intelovih procesorjev ( vsi 0.25 mikronski in poznejši procesorji... ), kar je za overclockerje precej slabo. ABIT je namesto te možnosti na ploščo pritrdil dve zunanji temperaturni diodi, eno za sistemsko temperaturo ( na sliki ) in eno v bližini procesorja. Tokrat pa sem v škatli z ploščo zaman iskal priložen kabel z termalno diodo, ki sem se ga pri ABITkah kar nekako navadil. Ta kabel je zelo uporaben za merjenje temperature na kakšni kritični komponenti, kot je recimo vroč trdi disk ali grafična kartica.


Softver:

Zraven plošče dobite klasičen ABITov priročnik in CD z gonilniki. Priročnik je, tako kot ponavadi, zelo izčrpen in kvalitetno napisan. V njem boste našli vse, kar morate vedeti o sami ploščo in BIOSu. Tudi priloženi CD je klasično ABITovo delo: uporabniku prijazni meniji in zvrhana kopica uporabnih programčkov in gonilnikov. Postavljanje sistema se s takšnim CDjem spremeni v lahko opravilo in ne zahteva mučnega iskanja ustreznih gonilnikov in potrebščin. Pri DAR-Computers pa so tudi povedali, da je možno, da bo ABIT ploščam prilagal svoj operacijski sistem. Gre za ABIT Gentus, obliko Red Hat Linuxa. Gentus je eden izmed bolj naprednih Linuxov, saj ima podporo za vse najnovejše naprave.


Overclockanje:

Kaj bi ABIT bil brez podpore za overclockanje? In res, na plošči se nahaja znani CPU SoftMenuII. Delo z njim je res preprosto, toda zaradi te preprostosti število nastavitev nič ne trpi. Edina pripomba ABITu na tem mestu je, da ni raje vgradil Soft MenujaIII, saj smo ga že srečali na prejšnjih ploščah, kot sta ABIT BF6 in BE6-II. VT6X4 je izšla za njimi in res mi ni jasno, zakaj ne premore novega Sofet Menuja.

Možnih zunanjih frekvenc je, po pravici povedano, bore malo. Zadovoljni ne bodo niti lastniki Celeronov ( možnosti pod 100MHz so samo tri ), niti tisti ki se ponašajo s Coppermini ( zadnja možna zunanja frekvenca je 150MHz ). Od ABITa sem na tem področju resnično pričakoval več. Plošča pa premore eno zelo dobro možnost, in sicer 1/2 delitelj CPU/AGP, ki pri zunanjih frekvencah 133 in več MHz hitrost AGP vodila vrne na predpisano vrednost. To je zelo pomembno za vse lastnike Copperminov, ki svoje ljubljenče overclockajo pri zelo viskoh zunanjih frekvencah ( no, v primeru te ABITke samo do 150MHz ).

Možnih nastavitev voltaž je na srečo pravo malo morje. Če v Slot1 režo vtaknemo Coppermina so možne izbire od 1.3V do 1.8V, če pa jo zasede navadni 0.25 mikronski procesor pa dobio na izbiro vse možnosti od 1.3V do 2.3V v korakih po 0.05V.

Na praktičnem testu overclockanja se je plošča izkazala za zelo stabilno. Moj P3 450 je s pomočjo PC133 pomnilnika veselo deloval pri 133MHz zunanje frekvence, kar znaša 600MHz in to le pri 2.05V. Zbudil sem ga tudi na 140MHz, toda zadeva ni bila 100% stabilna. škoda je, da nisem imel na izbiro več zunanjih frekvenc, saj vem, da je moj P3 sposoben tudi zunanjih frekvenc okoli 138MHz. No ja... Tudi pri nižjih zunanjih frekvencah plošča ni odpovedala. Celeron400 je veselo deloval pri 83MHz. To seveda niti približno ni njegova meja, saj je hlajen z Golden Orbom. Na 100MHz se na žalost ni niti zbudil.

Ko malo razmislim o overclockerskih možnostih VT6X4ke me resnično zaboli srce. Plošča sama je izredno stabilna, vendar jo pesti pomanjkanje možnih zunanjih frekvenc. Za današnje čase je izbira precej borna, kar omeji uporabnost plošče za overclockerje. Če bi v BIOSu sedel CPU Soft MenuIII bi brez pomislekov priporočil to ploščo vsem, ki jim je overclockanje drago, tako pa...


Test:

Testni sistem se je sestojil iz:

  • sveže naloženega Windows98
  • P3 450MHz procesorja,
  • 64MB PC133 RAMa,
  • Seagate U4 8.7GB diska,
  • Voodoo3 2000 grafične kartice,
  • SB Live! Player zvočne kartice ter ostalih drobnarij...

Glede na to, da gre za eno izmed starejših VIA Apollo Pro133A plošč sem glede rezultatov testov na začetku bil malo skeptičen. Znano je namreč, da so zgodnje Apollo plošče pestili problemi s počasnostjo sporazumevanja med procesorjem in RAMom. Na srečo tudi VT6X4 omogoča veliko nastavitev v zvezi s pomnilnikom. V bistvu so nastavitve enake, kot pri ASUS P3V4X in ABIT KA7, torej DIMM Bank Timing, CAS nastavitve, Fast R-W Turnaround in podobne. Seveda sem jih s pridom izkoristil, vrednosti za tako optimizirano ploščo so v tabeli posebej prikazane.

Prvo sem se lotil SiSoft Sandre. Gre za enega izmd najbolj popularnih sintetičnih benchmark programov, ki testira posamezne dele sistema. Tokrat sem se odločil proti objavi rezultatov CPU benchmarkov, saj so se izkazali za povsem identične drugim ploščam.

Pri benchmarkih pomnilnika se razkrije, da je plošča malo starejša, saj rezultati niso ravno bleščeči. Same razlike sicer niso tako velike, da bi bilo potrebno zganjati kakšno paniko, toda razlike so definitivno opazne. Dobro vprašanje je, če se bodo te razlike poznale v praksi. V samem delu z Windowsi čisto dvomim, oglejmo pa si rezultate v igrah.

Hitrost sem izmeril v Q3A in Unreal Tournamentu. Q3A je bil nastavljen na privzete High-Quality nastavitve, Unreal Tournament pa je tekel pri 800x600 z Medium teksturami. Pri Q3A sem izmeil hitrost v priloženih demotih, v UT pa hitrost uvodne FlyBy scene.

Tudi tukaj so razlike opazne, vendar spet ne toliko, da bi bilo potrebno zganjati kakršnokoli paniko okoli tega. Čisto dvomim, da bo kdo opazil 1 fps razlike med divjim nažiganjem v UTju ali Q3A.

Zaključek:

ABIT VT6X4 je čisto solidna matična plošča. Ne izstopa tako na pozitivni, kot negativni strani. Navadni uporabniki boste z njo popolnoma zadovoljni, saj ponuja stabilnost in zanesljivost, in tudi hitrost je na spodobni ravni. Vsi overclockerji pa raje poglejte v drugo smer, saj s to ploščo ne boste zadovoljni. Ponuja enostavno premalo možnih zunanjih frekvenc. Sama pomisel na to, kakšna plošča bi bila to, če bi le ABIT vgradil CPU Soft MenuIII me spravlja v slabo voljo... Ena izmed močnih strani te ABITke je njena cena, saj stane le 30.345 SIT. To je precej ugodno, saj dobite moderno ploščo, ki vam bo dobro služila. Vsi, ki iščete novo matično ploščo se le ozrite po VT6X4, le overclockerji raje poizkusite srečo kje drugje.

Ploščo je posodilo na test podjetje DAR-Computers. Če ste si je zaželeli, se kar obrnite na njih. Tudi če iščete bilo katero drugo ABITko si njihovo ponudbo le oglejte, saj so pooblaščeni ABITovi distributerji za Slovenijo.

Plusi Minusi
-klasična ABITova kvaliteta,
-stabilnost,
-dober priročnik in priložena oprema
-pomanjkanje zunanjih frekvenc,
-starejša razširitvena zasnova
ABIT KA7

ABIT KA7

[st.slika 42064] Čipovje: VIA KX133 Možne zunanje frekvence: 100-183MHz v korakih po 1MHz! Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

ASUS P3V4X

ASUS P3V4X

[st.slika 41817] Čipovje: VIA Apollo Pro133A Možne zunanje frekvence: 66, 68, 75, 80, 85, 90, 95, 100, 103, 105, 110, 112, 115, 116, 118, 120, 124, 126, 130, 133, 135, 138, 140, 142, 144, 146, ...

Preberi cel članek »

ABIT BX133 RAID

ABIT BX133 RAID

[st.slika 41642] Čipovje: i440, HPT370 Možne zunanje frekvence: 66, 75, 83, 84-200 po 1MHz Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

ABIT KA7-100

ABIT KA7-100

[st.slika 41650] Čipovje: VIA KX133, HPT370 Možne zunanje frekvence: 100-183MHz v korakih po 1MHz! Faktorji pomnoževanja: 5.0x-10.0x ...

Preberi cel članek »

Soltek SL-75KV2-X proti MSI K7T Pro2

Soltek SL-75KV2-X proti MSI K7T Pro2

SocketA soočenje velikanov #2 Lastnost/Plošča SOLTEK SL-75KV2-X MSI K7T Pro2 Čipovje: VIA KT133 VIA KT133, Promise 20265 Možne zunanje frekvence: 100, 103, ...

Preberi cel članek »