» »

ABIT KA7

Čipovje: VIA KX133
Možne zunanje frekvence: 100-183MHz v korakih po 1MHz!
Faktorji pomnoževanja: 5.0x-10.0x ( Autodetect )
Možne voltaže: 1.30V-2.05V v korakih po 0.05V
DIMM reže: 4
PCI reže: 6
ISA reže: 1
AGP reža: 1 ( AGP 4x )

ABIT je podjetje, ki ima v srcih overclockerjev posebno mesto. Prav oni so namreč zaslužni, da se je overclockanje razhmahnilo preko vseh meja in se iz temne underground dejavnosti spremenilo v povsem navaden postopek, ki ga izvaja velika večina uporabnikov. Kako pa jim je to uspelo? S SoftMenujem seveda! že od IT5h nas ABIT razveseljuje s tem delom BIOSa, ki omogoča lahko spreminjanje parametrov procesorja, ki so pomembni za overclockanje. SoftMenu je doživel drugo verzijo s ploščo BH6, ki je poleg BX6 pomenila tisti pravi uspeh in tisoče oboževalcev za ABIT. Z novimi ploščami pa je že na vrsti SoftMenuIII, ki ga najdemo tudi na KA7, ki si jo bomo ogledali bolj podrobno. Za tiste, ki nekako ne sledite najbolj, SoftMenu je poseben del BIOSa, ki omogoča nastavljanje zunanje frekvence, voltaže in drugih pomembnih parametrov za overclockanje. Če pa vam še vedno ni jasno o čem govorim, si oglejte članek o overclokanju.


Značilnosti:

ABIT je s to ploščo kar precej čakal... Mnogi so mislili, da celo ne bo nikoli izšla, toda čakanje je bilo upravičeno. Tipali so namreč Athlon trg in čakali na pravo priložnost. Ta je prišla v obliki VIA KX133, zelo modernega čipovja, na katerem KA7 tudi bazira. Če niste najbolj seznanjeni s tem čipovjem, naj na kratkom povem, da gre za drugo uradno Athlon čipovje, ki je prišlo v masovno proizvodnjo in počasi izpodriva AMDjevo lastno Irongate čipovje. Zasnova je precej podobna VIAinem Apollo Pro133A čipovju. Tako KX133 podpira PC133 SDRAM, kar pomeni ustrezne količnike za 133MHz zunanjo frekvenco in višje. V NorthBridge KX133 čipovja je vdelana tudi podpora za AGPx4 vodilo, kar pomeni dvakrat večjo prepustnost, kot AGPx2. Pri VIAi so poskrbeli tudi za lastnike UltraDMA/66 diskov, saj jih brez težav lahko priključite na vse KX133 plošče. Podpora temu standardu je namreč vdelana v SouthBridge VIAinega čipovja. ABIT KA7 pa je povsem pripravljena tudi za prihod UltraDMA/100 standarda. Če si boste bolje ogledali zgornjo sliko boste zraven IDE priključkov opazili dve prazni mesti ter malo nižje še mesto za en dodaten čip. Temu se reče "Silk Screeni" v bistvu pa gre za kontakte, na katere povsem preprosto namestijo dodatne čipe in konektorje. In res, ABIT je že najavil ABIT K7-100, ki bo imela vgrajen še dodaten HotRod 100 kontroler za prej omenjeni standard.

Razširitvene možnosti plošče so res odlične in overclockerjem ter izkušenejšim uporabnikom zelo pogodu. Na plošči boste zaman iskali AMR režo, zato pa je najti eno PCI režo več. Torej je na plošči skupaj 6 PCI rež, 1 ISA ter 1 AGP reža. Mogoče bo to šlo v nos OEM proizvajalcem računalnikov, ki bi radi izkoristili AMR režo, toda pomanjkanje AMR reže je za nas, navadne uporabnike, pravi blagoslov.
Precej nenavadno za KX133 ploščo je, da ima 4 DIMM reže. V bistvu je to prva KX133 plošča, ki ima dodatno DIMM režo. Razlog za to je verjetno v tem, da pomnilniški moduli postajajo vse večji in potreba po dodatni reži odpade. Tudi VIA v specifikacijah svojega čipovja odsvetuje uporabo dodatne reže za RAM. ABIT se je kljub temu odločil za vgradnjo te dodatne možnosti. še ena zanimiva lastnost plošče je tako imenovani "Memory Buffer". Gre za 6 čipov izdelovalca Texas Instruments, ki arbitirajo med DIMM režami in NorthBridgom čipovja. Tako naj bi se povečala stabilnost pri zasedbi vseh 4 DIMM rež, ki, mimogrede, lahko sprejmejo do 2GB pomnilnika. To rešitev smo prvič in nazadnje videli na ABITovi BX6 "davnega" leta 1998. V praksi se kakšnih večjih razlik zaradi uporabe tega bufferja ne opazi, toda škodi verjetno tudi ne.
Razširitvene možnosti KA7 so torej zelo dobre!

Na plošči najdemo 2 IDE konektorja, ki sprejmeta UltraDMA/66 diske in en standarden Floppy konektor. Nič pretresljivega, torej. Toda, kot sem že prej omenil, kmalu se nam obeta nova verzija te plošče, in sicer ABIT KA7-100. Ta bo imela še dva dodatna IDE konektorja, ki bosta sprejela tudi UltraDMA/100 diske! Sama zasnova je torej precej podobna BE6 plošči, ki je imela vgrajen HotRod 66 kontroler za dva dodatna IDE konektorja.

Ventilatorsko obsedeni overclockerji bodo zelo veseli kar štirih 3-pinskih konektorjev za ventilatorje. To je največ, kar sem jaz do zdaj videl in bo zadostovalo za še tako "napredne" uporabnike. Naj pohvalim tudi postavitev teh konektorjev. Dva sta postavljena v bližino SlotA reže, kar omogoča priklop dvo-ventilatorskih hladilnikov brez dodatnega Y razdelilnega kabla. Eden konektor se nahaja malo nad AGP režo in je namenjen ( vsaj po mojem prepričanju :)) priklopu ventilatorja s hladilnika na grafični kartici. Zadnji konektor pa počiva na spodnjem delu plošče in je seveda namenjen priklopu sistemskega ventilatorja.

Nadzor nad sistemom so pri ABITu prepustili VIAinem 686A SouthBridge čipu. Tako je na plošči že nameščeno tipalo, ki meri temperaturo sistema, priloženo pa je še eno zunanje tipalo, ki ga lahko namestimo v bližino procesorja. Taka rešitev je optimalna, saj Athloni nimajo toplotnega tipala v samem procesorju ( tako kot Intelovi procesorji ), večina drugih proizvajalcev pa tipalo za procesor namesti v bližino SlotA reže in takšne temperature le približno pokažejo dejansko temperaturo procesorja. Pohvale, torej!

686A SouthBridge vsebuje tudi AC'97 zvočni kontroler. Pri ABITu pa so se odločili proti izkoriščanju te opcije, tako da na plošči ni izhodov za zvočnike. To je po eni strani dobra po drugi pa slaba odločitev. Kar precej je namreč uporabnikov, ki bi se vgrajene zvočne kartice razveselili. Po drugi strani pa procesorsko voden AC'97 zvok precej obremenjuje sistem. Večini trdovratnih računalničarjev pa tako ali tako integrirane stvari gredo pošteno v nos, tako da bodo pomanjkanja te opcije samo veseli.

Kot lahko vidite že iz slike je plošča fizično precej velika. To je bilo nujno potrebno zaradi vsega, kar so pri ABITu stlačili na ploščo. Velikost plošče bo mogoče motila predvsem uporabnike z manjšimi ohišji, toda za druge je kvečjemu dobrodošla. Omogoča namreč uporabo še tako velikih ventilatorjev, kar zadnje čase ni vedno mogoče... Tudi ATX konektor za napajanje plošče je nameščen tako, da namestitev ne ovira. Vseeno pa so pri ABITu pred DIMM reže postavili en dodatni kondenzator, tako da hladilniki ne morejo seči nad njih.

Softver:

Priloženi CD in priročnik sta seveda vrhunske kvalitete, česar smo s strani ABITa tudi vajeni. Priročnik je zelo debel, v njem pa so do podrobnosti razložene vse lastnosti plošče in BIOSa ter tudi priloženega programja. Tukaj naj omenim tudi, da je ABIT KA7 prva plošča, ki je zapakirana v nove ABITove škatle. Novi design je precej bolj všečem od starega zlatega možakarja na modrem ozadju :).

Priloženi CD je bogato obložen. Po vstavitvi vas čaka prijazna uvodna sekvenca, ki jo lahko tudi prekinete. Na CDju pa najdete vse prepotrrbne gonilnike in pripomočke, od VIAinih 4in1 gonilnikov, programča za odčitavnja spremenljivk 686A čipa ( vrtljalji ventilatorjev, temperatura, voltaže ) do XStore Pro programčak, ki optimizira in tudi precej pohitri delovanje diskov.

Overclockanje:

Seveda nastavljanje vseh parametrov procesorja poteka skozi novi SoftMenuIII. Na plošči so nameščena tudi DIP stikala, kar je zadnje čase prava moda. Toda ta stikala so namenjena OEM prodajalcem, ki tako lahko točno nastavijo sistem in omogočijo poškodbe s strani neukih uporabnikov.

SoftMenuIII je res nekaj posebnega. Omogoča nastavljanje vseh potrebnih in nepotrebnih parametrov, ki bi lahko kakorkoli vplivali na overclockanje. Seveda je tu nastavljanje zunanje frekvence. To poteka malo drugače, kot smo do sedaj bili vajeni. Na voljo je namreč nekaj osnovnih osnovnih izbir ter "CPU FSB Plus" izbira. Tako prvo izberemo osnovno frekvenco, recimo 100, potem pa še v posebnem okencu dodamo poljubno število med 0 in 28. Tako za 105 recimo izberemo 100MHz osnovne frekvence, potem pa v okence vpišemo 5, kar nam da 105MHz. Ta način je meni osebno bolj všeč, kot pa da bi v enem meniju imeli vseh 83 možnosti.

Seveda je SoftMenujuIII mogoče nastavljati tudi voltaže. In to kako! Na voljo je cela paleta VCore možnosti, in sicer od 1.30V do 2.05V v korakih po 0.05V. Tako res lahko uporabnik določi pravo voltažo v določeni situaciji. Nastaviti se da tudi Vio voltažo. Vio ( V I/O ) je napetost na preostali matični ploščo. Z igranjem z Vio voltažo tako nastavljamo voltažo na DIMM režah, AGP vodilu in podobno. To lahko ima ogromen učinek na stabilnost! Pri ABITu so tudi tukaj dodali celo paleto izbir, od 3.20V do 3.90V v korakih po 0.1V. To je daleč največ, kar sem kdaj videl na kakšni matični plošči. Večina jih omogoča Vio le do okoli 3.5V ali 3.6V. Pohvalno!

Preko SoftMenujaIII nastavljamo tudi frekvenco pomnilnika. VIA KX133 je namreč, tako kot VIA Apollo Pro133A, asinhrono čipovje, ki omogoča delovanje pomnilnika na različni frekvenci, kot je procesor. Pomnilnik tako lahko deluje na zunanji frekvenci procesorja, zunanji frekvenci+zunanja frekvenca/3 in zunanja frekvenca-zunanja frekveca/3. Če recimo procesor teče na 100MHz zunanje frekvence, lahko pomnilnik dela na 100, 133 ali 66MHz. To je zelo uporabno pri overclockanju, če imamo manj kvaliteten pomnilnik enostavno zmanjšamo hitrost pomnilnika. Če pa imamo kvaliteten RAM, ki lahko deluje na večji frekvenci kot procesor, pa jo enostavno zvišamo.

Kako pa kaže v praksi? Na voljo sem imel 0.18 mikronskega 700MHz Athlona ( hvala, Mlacom ) ter Micronov PC133 pomnilnik ( še 1x hvala, Mlacom :)). Ta procesor je pri testu z Lucky Star K7VA133 matično ploščo brez problemov deloval pri 112MHz. Na ABIT KA7 pa ni hotel delovati niti pri 103MHz! Preizkusil sem vse možne BIOSe, VIAine gonilnike ter druge podrobnosti, toda nič ni pomagalo. Na koncu sem že iz obupanja zamenjal Micronov PC133 pomnilnik za moj brezvezni Fujitsu PC100 pomnilnik. Puf, stabilno pri 109MHz! Huh, potem sem raje poklical na DAR Computers, kjer so mi ploščo posodili in jim razložil problem ter moje sume. Potrdili so mi, da je ABIT KA7 zelo muhasta in izbirčna, kar se tiče pomnilnika. Če temu botruje "Memory Buffer" ali KX133 čipovje ne vem, dejansko pa bodite pri izbiri pomnilnika za to ploščo zelo previdni. Micron pomnilnik je eden izmed najkvalitetnejših pomnilnikov, kar se jih da dobiti, pa je vseeno odpovedal. Pri DAR Computers priporočajo Simple pomnilnik, ki menda z KA7 super sodeluje...

ABIT KA7 ima kopico nastavitev, kar smo od ABITa tudi pričakovali. S to ploščo boste lahko resnično do konca izkoristili svoj procesor. Z najnovejšim BIOSom je mogoče nastavljati tudi količnike predpomnilnika na procesorju, kar še dodatno lahko vpliva na uspešnost overclockanja. Le pazite, da imate dober pomnilnik. Ali bolje rečeno, preizkušenega. Najbolje je, da se ob nakupu posvetujete z DAR Computers, oni bodo že vedeli, kaj deluje in kaj ne :).

Test:

Pri testih sem ploščo lahko primerjal z Lucky Star KA7V 133, ki sem jo testiral nekaj dni prej. Testni sistem je bil naslednji:

Testni računalnik
Procesor: AMD Athlon 700MHz ( last podjetja Mlacom )
Pomnilnik: 64MB PC133 Micron RAMa ( last podjetja Mlacom )
Matična plošča: ABIT KA7
Grafična kartica: 3DFX Voodoo3 2000 AGP
Disk: Western Digital 8.4GB UltraDMA/66 diska ( last podjetja Mlacom )
Drobnarije: SB Live! Player, Pionner DVD-114F
Softver: Windows 98, FIGS gonilniki za Voodoo3

Obe plošči sta zgrajeni okoli enakega čipovja, zato me je zanimalo, ali se z izbiro sestavnih delov rezultati kaj spremenijo. Na ABITki je bil naložen RK BIOS ter VIA 4in1 4.20 gonilniki. Prav tako, kot v testu Lucky Stara sem tudi tukaj prvo izmeril hitrost plošče pri tovarniških nastavitvah, potem pa sem se sam malo poigral z BIOSom in spremenil predvsem pomnilniške nastavitve. Tako sem spremenil "Memory Timingse" na Turbo, vklopil sem "Fast R-W Turnaround" ter pomnilnik navil za 33MHz, tako da je tekel pri 133MHz ( procesor je deloval na 100MHz ). Pri tem sem naletel na velike težave, saj pomnilnik nikakor ni hotel delovati. Po prestavljanju RAM ploščice po različnih DIMM podnožjih sem ugotovil, da dobro deluje v prvi DIMM reži. Ta je, za razliko od večine matičnih plošč, obrnjena proč od procesorja in je prva z desne.

Prvo sem se lotil SiSoft Sandre. Gre za enega izmd najbolj popularnih sintetičnih benchmark programov, ki testira posamezne dele sistema. Opravil sem CPU in Memory benchmark.

Rezultati so pri obeh ploščah skoraj identični, razlike so povsem minimalne, in jih definitivno ne boste opazili. Tudi pri ABIT KA7 je po optimizaciji pomnilnika povišanje hitrosti več, kot opazno. Kako pa se to opazi v praksi?

To sem si ogledal s pomočjo Quake3 Arena in Unreal Tournament iger. Q3A je bil nastavljen na High-Quality nastavitve, Unreal Tournament pa je tekel v 800x600 resoluciji in pri Medium teksturah. Pri Q3A sem izmeril hitrosti v priloženih demotih, pri Unreal Tournamentu pa hitrost uvodne FlyBy sekvence.

Q3A je v obeh primerih tekel skoraj popolnoma enako hitro. Razlik ni niti po optimizaciji plošče. Kot sem rekel že prej, sumim za to svojo Voodoo3 2000 grafično kartico, ki enostavno ne dohaja tako hitrega procesorja in benchmarke precej omejuje.
V Unreal Tournamentu so razlike pred in po optimizaciji zelo opazne, okoli 3 slike na sekundo. Sama razlika med ploščama pa je minimalna...


Zaključek:

ABIT KA7 je definitivno najboljša Athlon matična plošča, kar sem jih videl. Ponuja vse nastavitve, ki si jih lahko overclocker zaželi, bazira pa na modernem čipovju, kar pomeni podporo za vse najnovejše naprave. To podporo bo kmalu dopolnila tudi ABIT KA7-100, ki bo podpirala tudi UltraDMA/100 diske. Pri ABITu so uradno najavili tudi, da bo KA7 podpirala AMDjeve prihajajoče Thunderbird in Duron procesorje, kar je zelo pomembno s stališča nadgradnje. Edina večja napaka plošče je njena občutljivost na RAM. Če se odločite za nakup vam resno priporočam, da se prej zelo dobro pozanimate o tem, kateri pomnilnik dobro deluje z njo! Temna stran plošče je tudi njena cena, saj stane kar 45.815SIT z DDVjem. Toda to je cena, ki jo plačate za ABITovo kvaliteto, overclockerske možnosti ter možnosti nadgradnje!

Če se odločite za nakup, se kar oglasite pri DAR Computers. Njim se tudi najlepše zahvaljujem, da so omenjeno ploščo posodili na test! Prav tako se zahvaljujem podjetju Mlacom, ki mi je posodilo procesor, disk ter pomnilnik na test. Thnx, guys!

Plusi Minusi
-razširitvene možnosti,
-možnost nadgradnje,
-overclockerske možnosti,
-podrobnosti
-občutljivost na RAM,
-cena
ABIT SA6R proti ASUS CUSL2

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2

ABIT SA6R proti ASUS CUSL2 Lastnost/Plošča ABIT SA6R ASUS CUSL2 Čipovje: Intel i815E Intel i815E Možne zunanje frekvence: 50-250 (po 1MHz) ...

Preberi cel članek »

ABIT BX133 RAID

ABIT BX133 RAID

[st.slika 41642] Čipovje: i440, HPT370 Možne zunanje frekvence: 66, 75, 83, 84-200 po 1MHz Faktorji pomnoževanja: ...

Preberi cel članek »

ABIT KA7-100

ABIT KA7-100

[st.slika 41650] Čipovje: VIA KX133, HPT370 Možne zunanje frekvence: 100-183MHz v korakih po 1MHz! Faktorji pomnoževanja: 5.0x-10.0x ...

Preberi cel članek »

Lucky Star K7VA133

Lucky Star K7VA133

[st.slika 42058] Čipovje: VIA KX133 Možne zunanje frekvence: 90, 95, 100, 105, 112, 133, 140, 150 Faktorji ...

Preberi cel članek »

ABIT VT6X4

ABIT VT6X4

[st.slika 42109] Čipovje: VIA Apollo Pro133A Možne zunanje frekvence: 66, 75, 83, 100, 103, 105, 110, 112, 115, 120, 124, 133, 140, 150 ...

Preberi cel članek »