» »

EPoX 8KHA+

Čas je, si pravite. Kupili boste nov računalnik, ker vam stari več ne zadošča. Max Payne dela počasi, se zatika. Quake III še dela dobro, a kaj ko ima sosed 50 sličic na sekundo več od vas. Pa saj je res, da Word dela, ampak Okna XP res potrebujejo več moči. V 3D Marku 2001 bi radi imeli dosti več točk. Verjamem, na podoben način razmišlja večina. Torej si boste kupili nov računalnik, ki mora delati res dobro. Ni problema, si rečete, pogledate cene procesorjev, pomnilniških modulov, grafičnih kartic, potem pa pridete do plošče in si najbrž rečete "KAAAJ?". Vsak razgledan računalniški uporabnik ve, da je čipovij res preveč. Proizvaja jih več podjetij, najbolj slavna pa so AMDjeva ter VIIna. Tudi SiS se uveljavlja vsak dan bolj s svojimi hitrimi čipovji. Katerega kupiti? Ljudje govorijo, da je AMD761 v tandemu z VIA686B dobra kombinacija. Drugi pravijo, da je VIA s čipovjem KT266A naredila zmagovalno kombinacijo, ki bo žela same salve. Vi pa veste samo to - kupiti moram osnovno ploščo. Dobro in poceni. Podpirati mora Athlone XP in nikoli me ne sme pustiti na cedilu. Primerek osnovne plošče, ki je po testih zelo hvaljena, je EPoX 8KHA+, saj naj bi ponujala vse. Je to res? Ali so EPoXove plošče še vedno simbol za kvaliteto? Kdo sploh prodaja to ploščo v Sloveniji? Berite dalje.


Malo o čipovju KT266A

Prvo čipovje, ki ga je izdala VIA ter je podpiralo pomnilnik DDR, je bilo imenovano KT266. Zadeva je ob izidu klavrno propadla, saj je bila na prvi pogled narejena zelo na hitro. Ko so VIIni inženirji ugotovili, da je šlo za zelo banalnega hrošča (saj najbrž ne boste verjeli, ampak vam vseeno povem - manjkajoč upornik) in le-tega odpravili, je KT266 postal hiter. Težava je ležala v tem, da je SiS napovedal svoje novo čipovje SiS735 imenovano. Mislili smo že, da bo SiS prevzel vodstvo, toda takoj po grožnji tega podjetja je VIA odgovorila z napovedjo izboljšav na čipovju. Govorilo se je, da bo izšlo novo čipovje z imenom "KT266 PRO", ki naj bi bilo grajeno na KT266, a naj bi s svojimi izboljšavami (novi NorthBridge) prevzelo vodstvo. Izšlo je čipovje VIA KT266A. Kmalu za tem je reagiral tudi EPoX ter sestavil (tedne pred Abitovo reakcijo z imenom KR7A) osnovno ploščo 8KHA+. Pa si poglejmo, kako izgleda.


O plošči

Standardne velikosti, tipične zelene barve. Nič posebnega, bi rekel vsak. Na plošči se nahaja šest PCI rež, ISA reža pa je končno postala stvar, o kateri se govori v pretekliku. Na desni strani se nahajata dva modra konektorja za diske, na katere lahko brez skrbi priključimo štiri enote, združljive s standardom IDE (največja hitrost, ki jo plošča podpira, nosi ime ATA100). Na plošči se nahajajo tri proste reže za pomnilnik, v katere lahko damo največ 3 gigabajte registriranega ali 1.5 GB navadnega DDR pomnilnika. Plošča ima podporo za PC1600 ter PC2100 pomnilniške module. Ko pogledamo AGP režo, vidimo prvo dobrodošlo novost, saj je EPoX na desni konec plošče dodal še zatič, tako da grafična kartica na noben način ne more izpasti iz reže (tudi če ohišje med delovanjem premetavate, ne ;)). Ležišče za procesor je v nasprotju z ostalimi ploščami obrnjeno za 90 stopinj v desno. Okoli socketa je dosti prostora za udobno manevriranje pri vgraditvi ter odstranjevanju hladilnika. Ne manjkajo tudi štiri luknje okoli ležišča, ki močno olajšajo namestitev vodnega bloka in omogočajo to, da na procesor namestite enega od dveh Zalmanovih hladilnikov, ki uporabljata ta način pritrditve. Malo le preseneti priključek za napajalnik, saj je le-ta bil premaknjen levo od NorthBridgea, vzporedno z AGP režo. Mislil sem že, da bo taka postavitev motila, a sem se motil. Do sedaj vse brez problema. Na plošči najdemo tudi "diode za razhroščevanje™", izum, brez katerega mi ni več živeti. To sta v bistvu dva heksadecimalna LED prikazovalnika, ki v šestnajstiških kodah prikazujeta stanje zagonskega procesa. Če se med zaganjanjem računala karkoli zalomi, to tudi vidmo in dosti, DOSTI, lažje odpravimo. Naslednja pozitivna zadeva pri tej plošči (oziroma v tem primeru čipovja) je podpora kar šestim USB kanalom. Prva dva se nahajata na standardem mestu pod priključki za miško in tipkovnico, druga dva dobimo priložena v paketu in jih preko metrske žice pripeljemo na mesto prazne PCI reže, tretji set priključkov pa ni dodan. Omeniti gre tudi, da je plošča popolnoma brez mostičev in da se vse nastavitve lahko spreminja prek BIOSa. Edini jumper na plošči služi resetiranju BIOSa, ki pa ne bo potreben, razen če se boste res preveč igrali z nastavitvami za BIOS. Aja, saj res - na plošči je še integrirana zvočna kartica AC'97, ki sem jo ob prvem zagonu v BIOSu nagonsko izključil. Navada je železna srajca ;).

IDE priključki

zatič na AGP reži

nepogrešljiv pripomoček vsakega brivca

spodobno hlajen VIIn NorthBridge

vseh šest PCI rež

reže za pomnilnik

ležišče za procesor

BIOS

Ko sem prižgal računalo, je bila prva zadeva, ki me je prijetno presenetila, celotna diagnostika računala. Tako lahko, medtem ko računalo išče nove pogone, pogledamo, kakšno temperaturo ima procesor, kakšno ambient, s kolikšno hitrostjo se vrti hladilnik na procesorju, kakšna voltaža poganja enote in tako dalje. BIOS je tipični logično-razdeljeni Awardov, ki se na zunaj ni spremenil že dolga leta. V BIOSu lahko nastavimo domala vse - voltažo procesorja ter pomnilnika, zunanjo frekvenco (ki jo lahko spreminjamo od 66-200 MHz v korakih po 1 MHz), pomnoževalni količnik, hitrost pomnilnika, hitrost diskov, skratka popolnoma vse. Premnoge nastavitve so razdeljene logično. Primer - pod izbiro "Integrated Peripherals" se skriva podmeni "Memory Settings", v katerem lahko nastavimo hitrost pomnilnika, njegovo latenco ter še okol petnajst ostalih nastavitev, ki so navadnim smrtnikom neznane. Skratka - enostavno ter učinkovito.


Merjenje hitrosti

Hitrost sem meril v treh različnih programih. V SiSoft sandri sem izmeril sintetiko - hitrost procesorja, multimedijskih ukazov, pomnilnika ter diskov. Nato sem v programu 3D Mark 2001 izvedel test v dveh ločljivostih (1024x768 ter 1600x1200) ter v obeh ločljivostih pogledal, če se razlika med čipovjema sploh kaj pozna v praksi - za to je služil Quake 3: Arena.

3D Mark 2001

Razlika je EPoXovi plošči v prid, a je res minimalna. ATI Radeon 8500, ki mi je služil za testno grafično, je na EPoX platki dobil malo več kot 150 točk prednosti. Pri ločljivosti 1600x1200 se je zadeva le še zmanjšala na slabih 50 točk.

Quake III: Arena

V Quakeu III se izkaže podobno. V ločljivosti 1024x768 vodi EPoX za štiri sličice na sekundo, kar je res minimalno. Pri resoluciji 1600x1200 pobudo prevzame celo Abit, a le za manj kot eno sličico na sekundo.

SiSoft Sandra 2001

Prvi del Sandrinega testa je procesorski. Zagnal sem CPU ter Multimedia test ter meril razlike. Če vam absolutne razlike največ dvajsetih točk v prid EPoXa pomenijo kaj dosti, vam čestitam ;).

Naslednji od treh testov, ki ga je merila Sandra, je hitrost pomnilnika. Ker sem v prvotni inačici testa meril hitrost pomnilnika plošče 8KHA+ brez vključenega 4-bank interleavinga, so rezultati bili sumljivo nizki. Po odpravi neljube napake (hvala, VASkO) je plošča pokazala svojo beštijalnost ter z lepo prednostjo povedla pred Abitko. Pa hitrost trdega diska?

To je pa odločilni faktor. Procentualno največja pohitritev (za kar 16 odstotkov) odtehta nakup te plošče. Zakaj ravno to? Preberite zaključek.


Navijanje

Tako, prebili smo se čez primerjavo. Seveda vas zanima, kako se plošča navija. Žal vas moram razočarati ter naprositi, če lahko počakate še nekaj tednov, saj nisem mogel izmeriti tiste prave zmožnosti plošče do navijanja. Zakaj? Ker moj procesor odžira kar 1.75 volta pri osnovni hitrosti 1466 MHz, največja voltaža, ki jo plošča lahko ponudi pa je 1.85V, brez modifikacije za povečanje voltaže ne morem pripraviti procesorja do kakšnih večjih hitrosti. Naslednja zadeva je tudi to, da mi še ni uspelo odkleniti množilnika AthXPja. Pa še vodno hlajenje moram vgraditi. Vseeno pa, če gledamo navijanje prek zunanje frekvence, plošča ponuja veliko. Ker omogoča nastavljanje FSB v korakih po 1 MHz, sem ploščo brez posebnih težav (ter, žal, brez vsakršnega dodatnega hlajenja) spravil na 145 MHz, kar ustreza frekvenci 1595 MHz. Lepo, bi rekel. Še posebej če upoštevamo dejstvo, da sem lahko obenem svoj pomnilnik mučil na latenci CAS2 pri hitrostni izbiri "Turbo".


Splošni vtis ter zaključek

Seveda pa s sintetičnimi benchmarki ne dosežemo popolnoma nič. Če se po nagonu ne zanašate na subjektivna stališča opisovalca, ta odstavek raje preskočite, saj bom tu govoril o izkušnjah ter vtisih, ki mi jih je plošča pustila. Če primerjam platko s konkurenco v reinkarnaciji Abitove KG7, lahko rečem, da je EPoX 8KHA+ absolutni zmagovalec. Okna so se mi na 8KHA+ vedno naložila dosti hitreje, odzivnost sistema je bila boljša, poraba procesorja ob kopiranju manjša,... Da, EPoX je spet naredil ultimativno rešitev, ki pa povrh vsega sploh ni draga! Upoštevajoč dejstvo, da Abit KG7A stane 45.000 SIT, vam lahko EPoXa samo še bolj toplo priporočim. Žal za podjetje, ki je to odlično ploščo naredilo, v Sloveniji ni zastopnika, kar je, milo rečeno, žalost. Zaradi tega dejstva sem se moral odpeljati čez južno mejo v Zagreb, v podjetje Ve-Mil, kjer imajo teh plošč na pretek. Cena je v tolarski protivrednosti 33.000 SIT, kar to ploščo naredi zmagovalko v razmerju zmogljivost/cena. Šušlja se, da bo ploščo na zalogo dobil Power Plus Celje, a to je (vsaj za zdaj) le govorica. Heh, če imate pa jajca (jaz sem jih oni dan, ko sem ploščo kupil, imel), lahko pa ploščo na hrvaški strani prijavite, dobite povrnjenih 20% vrednosti ob naslednjem nakupu v dotični trgovini, nato pa platko skrijete pod bundo za zadnji sedež avtomobila ter tako posledično prihranite 6.600 SIT. Z malo iznajdljivosti do 26.400 porabljenih SIT za odlično osnovno ploščo. Imate še kakšno vprašanje? ;)

Včeraj mi je bilo tudi povedano, da je ploščo na zalogo dobilo podjetje MlacoM ter da jo cenijo na kar preveč zajetnih 41.500 slovenskih tolarjev. Baje zato, ker Slovenija nima uradnega zastopnika za EPoX. Žal zaradi tako visoke cene plošči ne moram dati desetko, čeprav bi si jo res morala zaslužiti. Torej - če vam potovanje čez mejo ne godi, si ploščo kupite v zgoraj omenjenem podjetju. Če pa je v vas vsaj malo avanturista, si jo kupite v Zagrebu, saj jo tam dobite za zajetno nižjo ceno. Pa še Hrvaško boste videli ;).

Zahvalil bi se podjetju Dar Computers, Breznikova 15, 1230 Domžale, 01 721 66 34, za posojo osnovne plošče Abit KG7A. Posebna hvala gre tudi podjetju Ve-Mil, Baštijanova 52a, 10000 Zagreb, Hrvaška, za to, ker so zdržali ob mojem telefonskem pogovoru in rezervaciji plošče v moji polomljeni hrvaščini ter njihovi izjemni vljudnosti do stranke. Slovenija se ima še dosti naučiti.

EPoX 8KHA+
Plusi Minusi
  • Hitrost delovanja
  • BIOS
  • Zanesljivost
  • Cena v tujini
  • Debug display
  • Cena v Sloveniji
Vzporedni test Socket-A matičnih plošč

Vzporedni test Socket-A matičnih plošč

V zadnjem času se je na trgu pojavilo toliko novih naborov čipovij, da skupaj s starimi delajo pravšnjo gnečo in zmedo. Koliko je nato tu še matičnih plošč različnih proizvajalcev in z različnimi čipovji, sploh ne gre govoriti. Ker je izbira res ...

Preberi cel članek »

Kaj kupiti (1. del)

Kaj kupiti (1. del)

Kaj kupiti, je večno vprašanje, ki si ga vsak izmed nas zastavi vsakokrat, ko se odpravi v trgovino, pa naj bo to lokalna prehrambeno usmerjena prodajalna ali pa kaj zanimivejšega -- naprimer računalniška trgovina. Kamorkoli pridemo, tam nas čaka nekdo, ki želi od nas ...

Preberi cel članek »

Pentium 4 2,2 GHz

Pentium 4 2,2 GHz

Glede ekskluzivnosti moramo tudi mi kdaj biti na prvem mestu, mar ne? Tokrat nam je dobesedno padla sekira v med, saj smo prvi v Sloveniji na test dobili popolnoma delujoče računalo, v katerem je svoje urne takte izvajal 2200 MHz Pentium 4, grajen na jedru Northwood. Seveda smo si rekli, ...

Preberi cel članek »

Kris Kringle svetuje

Kris Kringle svetuje

Božiček (ali pa Deda Mraz, vaš omiljeni sibirski psiho, pač, odvisno od običaja) vas bo letos verjetno zopet po stari navadi obiskal in vam prinesel goro daril. Saj vem, da si vsi želite najmočnejšega ultimativnega računalniškega pošastka, toda ...

Preberi cel članek »

Hercules Geforce3 Ti500

Hercules Geforce3 Ti500

Vse nekako kaže na to, da se je nVidia prvič po zelo dolgem času malo zbala za svojo izjemno dominacijo na igričarskem trgu grafičnih kartic. Odkar je pred pol leta izdala najhitrejšo grafično kartico na trgu, ki je poleg vsega tudi popolnoma podpirala DirectX 8.0 ...

Preberi cel članek »