Forum » Loža » Iskra Delta ter računalniška industrija v Jugoslaviji
Iskra Delta ter računalniška industrija v Jugoslaviji
Mavrik ::
Fork zanimive stranske debate o YU računalnikih iz Janković zmagal? [uradna tema rezultati volitev v DZ 2011]
The truth is rarely pure and never simple.
- spremenil: Mavrik ()
Matako ::
In vemo tudi zakaj. Takrat smo še ščitili proizvajalce, kot je Iskra Delta, katere ponudba se je KOMOT primerjala s komerkoli drugim.
Jaz poznam samo IskraDelta Partner...
.. v osnovi neposrečeno kopiran design(mislim, da Ferguson BigBoard Z80 sistem) plus direkt piratska kopija Digital Research CP/M (same slovenske firme, a?) s pohekanim copyright nizom :D. Vse skupaj v nekvalitetnem ohišju in za astronomsko ceno. Samo primer, ki ga poznam - dvomim, da je bilo ostalo bolje. Pa itak je bila glavna fora IskraDelte preprodajanje komponent v Sovjetsko zvezo - vse ostalo je bilo bolj za šov. Ko je SZ razpadla ji je Iskra Delta kmalu sledila.
Veliko stvari je bilo zelo v redu v soc. Sloveniji.
Računalniška industrija ni bila ena od njih.
/\/\.K.
Brane2 ::
.. v osnovi neposrečeno kopiran design(mislim, da Ferguson BigBoard Z80 sistem) plus direkt piratska kopija Digital Research CP/M (same slovenske firme, a?) s pohekanim copyright nizom :D.
Stari, CP/M je bil takrat standard. Kaj naj bi naredili ? Napisali svojega, ki bi bil popolna kopija originala ( saj to je trg hotel ) ?
Ti mogoče pišeš svoje winse ali ti jih piše nek lokalni mojster ?
kar se Partnerja tiče, je bil mišljen kot potrošna roba. Ravn tako kot je danes potrošna roba na veliko kopirana.
Triglav in njegovi terminali so bili vsaj zame delo umetnika. Še danes imam v kleti par terminalov. Že grafični terminali so bili strupena zadeva, da o pravem triglavu ne govorim.
Na razprodaji sem našel mini triglav- poseben projekt z nekakšnim microtowerjem, ki je hostal malo VME vodilo za pomanjšano kopijo triglava.
Ravno tako nationalov NS32081. Za tiste čase strupen FPU v 28-pinskem ohišju a'la EPROM. In temu ustrezno poceni.
V času, ko folk niti ni vedel, kaj 16-bitni procesor je in ko so "znalci" tupili o 286ki in 68k, so teli delali na strupenih zadevah.
Vse skupaj v nekvalitetnem ohišju in za astronomsko ceno. Samo primer, ki ga poznam - dvomim, da je bilo ostalo bolje. Pa itak je bila glavna fora IskraDelte preprodajanje komponent v Sovjetsko zvezo - vse ostalo je bilo bolj za šov. Ko je SZ razpadla ji je Iskra Delta kmalu sledila.
Fajn. Če bi danes imeli ta kanal, bi se kdo sekiral da gre pač za "ušivo SZ" ali pa bi na to gledali kot na tržno nišo in zdrav kapitalizem in prodajali ko nori, dokler gre ?
Kar se astronomske cene tiče, nisem ziher. Mnogo ljudi je bilo tam zaposlenih, mnogo posla se je ustvarjalo za te ljudi in mnogo davkov.
A znaš ti danes na količino naredit ceneje od kitajca ? In če kupuješ vse kitajsko, iz česa misliš generirat davke ?
Z Delto je blo tako kto sedaj z NLB. Vsi pljuvajo po njej a nihče se ne ustavi in dojame, da banka MORA početi to, kar ji ukaže lastnik- to pa je država.
Snemi Delti breme zaposlovanja in generiranja družbene koristi in to bi postala čisto drugačna organizacija.
Kar koneckoncev je. PO njenem razbitju so premnogi mojstri odprli svoje firme in našli na trgu kotiček zase.
In kar se razpada Delte tiče, ni bil ključen propad SZ ampak domači napori,d a jo razkosajo za ukinejo zaradi kojekakvih privatizacij in plenjenj.
On the journey of life, I chose the psycho path.
.. v osnovi neposrečeno kopiran design(mislim, da Ferguson BigBoard Z80 sistem) plus direkt piratska kopija Digital Research CP/M (same slovenske firme, a?) s pohekanim copyright nizom :D.
Stari, CP/M je bil takrat standard. Kaj naj bi naredili ? Napisali svojega, ki bi bil popolna kopija originala ( saj to je trg hotel ) ?
Eeeeehm.... plačali licenco??? Mislim, drag je bil dovolj (ne da bi ga kdo kupil za osebno rabo, seveda). Ampak ti ljudje so kvečjemu PROTIargument - drugje bi uspevali bolje.
Drugače pa verjel ali ne - pri Gorenju so za svoj Dialog celo res napisali lasten CP/M "kompatibilen" sistem. Srednja žalost (najbolj znani programi so delali). Plus HW so bila še večja jetra od Partnerja. Me zmrazi, samo če se spomnim ... res šit. Ajd partner je saj izgledal nekako.
Pod črto... Glej slovenska računalniška industrija je bila v 80s slaba šala.
Vsakemu smrkavcu je bilo takrat jasno, da cela Juga skupaj ne spravi skupaj soliden PC klon (lastna izdelva, ne samo lepljenje nalepk), kaj šele kaj res originalnega tipa Commodore Amiga ali saj klinčev BBC Micro. ZF. Nikoli. Ne z več denarja, ne z več časa ampak ni-ko-li. Pika. Če ne veš zakaj, ti žal ne morem razložiti. Samo takrat je bilo vsakemu kristalno jasno, da enostavno ni bilo tega tipa razmišljanja, ki bi lahko privedlo do takih izdelkov. ZATO je Delta propadla.
EDIT: še najbližje so prišli seveda... zasebniki. Osamljeni jezdeci tipa avtor Galaksije ipd. Samo niso prišli daleč. Ampak ti ljudje so kvečjemu PROTI argument za takratni gospodarski sistem.
Sploh pa.. kje je Zoki v tem?
/\/\.K.
Dobro, kako so potem skup spravili Triglav ?
Kopija česa je bil ta ?
Kopija česa je bil ta ?
Dobro, kako so potem skup spravili Triglav ?
Kopija česa je bil ta ?
Marsičesa. Poleg tega slabo dizajniran sistem (teoretično 3-v-1, v resnici pa stvar sploh ni dobro delovala v nobeni vlogi - ta "tri" ni bil tisto, kar si misliš).
Glej, prenehaj me držati za jajca - stvari poznam!
Triglav je točno demonstracija tega, kar sem pisal zgoraj.
Ohišje je bilo pa lepo... to pa.
/\/\.K.
Dobro, kaj je bilo tako napačnega v Triglavu- zakaj je "slabo deloval v vseh treh vlogah" ?
USS Liberty ::
Iskra Delta Triglav je znal celo prihodnost napovedovati.... v Poletju v školjki
http://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_%28AGTR-5%29
Ok Brane. Predam se. Dobil si me - šimfam ga, ker sem bil fovš. Triglav je bil najboljši. Morali bi zavzeti svet!
Zdaj pa nazaj k Zokiju. Ali pa odpremo novo temo?
/\/\.K.
Točno to. In komot bi ga dali v takratni Star Trek recimo.
Vsa ostala šara bi bila v primerjavi z njim videti patetično.
Vsa ostala šara bi bila v primerjavi z njim videti patetično.
USS Liberty je izjavil:
Iskra Delta Triglav je znal celo prihodnost napovedovati.... v Poletju v školjki
In tisto faking počasno izrisovanje je bilo kar max, kar je ven spravil. Napisat špil za Triglav bi bilo mazohistično početje...
/\/\.K.
Tarzan ::
Iskra bi bila sposobna skupaj sklanfat povsem spodobne mikroprocesorje, če ne bi vse šlo v franže, ko se je začelo grabiti na veliko vse kar ni bilo pribito. Včasih je bil sistem šolstva precej, precej bolje zasnovan, sodelovanje univerze z gospodarstvom neprimerljivo bolj tesno in nasploh, bili smo konkurenčnejši, kot smo danes.
V Sloveniji bi morali odžagati 2/3 družboslovcev in jih že v prvi fazi navdušiti za naravoslovje. Dodana vrednost my arse, samo poglejmo, kam nas je dodana vrednost pripeljala. Slovenci kot narod smo precej inovativni (pogojeno s tem da smo v osnovi relativno len narod ) in bi morali to lastnost poskušati zbuditi tudi v izobraževalnem sistemu.
Ne vidim pa velike povezave tukaj z Jankovićem. ;)
V Sloveniji bi morali odžagati 2/3 družboslovcev in jih že v prvi fazi navdušiti za naravoslovje. Dodana vrednost my arse, samo poglejmo, kam nas je dodana vrednost pripeljala. Slovenci kot narod smo precej inovativni (pogojeno s tem da smo v osnovi relativno len narod ) in bi morali to lastnost poskušati zbuditi tudi v izobraževalnem sistemu.
Ne vidim pa velike povezave tukaj z Jankovićem. ;)
Ok Brane. Predam se. Dobil si me - šimfam ga, ker sem bil fovš. Triglav je bil najboljši. Morali bi zavzeti svet!
To mi ni bil cilj SPLOH. Hotel sem samo zvedeti kaj novega o Triglavu. Če imaš info, na dan z njim, prosim.
Tu ali drugje, vseeno.
To mi ni bil cilj SPLOH. Hotel sem samo zvedeti kaj novega o Triglavu. Če imaš info, na dan z njim, prosim.
Tu ali drugje, vseeno.
Brane, daj pustimo Triglav tam kamor spada. Sicer pa... imaš ga v Kiberpipi. Prosi jih, da ga zalaufajo. ;)
http://racunalniski-muzej.si/en/?page_i...
EDIT: Aha ok, spomin me jebe... nikoli ni obstajala verzija na preklaplanje procesorjev. To je bila le proizvodna opcija. Tako da... v čem je bila sploh fora.
/\/\.K.
Isotropic ::
ja, iskra delta je vecinoma kopirala tuje zadeve. ni bila taka uspesnica, kot so jo nekateri prikazovali (tehnicno, poslovno so imeli kar ene par uspehov).
zee ::
Doma imam nekje maticno plosco mojega prvega racunalnika 286, ki ni imel matematicnega koprocesorja, na kateremu je vsaj en cip "Made in Yugoslavia".
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.
Okapi ::
Sorry za off-topic, pred časom sem to na slo-techu že spraševal, pa ni bilo nobenega odziva, in bom na hitro izkoristil priliko in vprašal še enkrat:-)
A kdo kaj ve o klubu ljubiteljev mikroračunalnikov (ali nekaj v tem smislu) iz okoli leta 1979/80? Prostore so vsaj nekaj časa imeli na Poljanski gimnaziji, kjer so vodili tudi računalniški krožek oziroma tečaj (Osnove računalništva in AOP). Povezani so bili tudi z Iskro Delto (se mi zdi, da smo izpit delali tam nekje, kjer je sedaj hrvaška ambasada).
O.
A kdo kaj ve o klubu ljubiteljev mikroračunalnikov (ali nekaj v tem smislu) iz okoli leta 1979/80? Prostore so vsaj nekaj časa imeli na Poljanski gimnaziji, kjer so vodili tudi računalniški krožek oziroma tečaj (Osnove računalništva in AOP). Povezani so bili tudi z Iskro Delto (se mi zdi, da smo izpit delali tam nekje, kjer je sedaj hrvaška ambasada).
O.
s57bi ::
Na tej strani je precej slikovnega materiala na temo IDCja.
http://picasaweb.google.com/jozef.stepan
Lp, Jože.
http://picasaweb.google.com/jozef.stepan
Lp, Jože.
dronyx ::
Kogar ta tematika zanima toplo priporočam intervju z naslovom V krempljih politike in tajnih služb s šefom tedanje Iskre Delte Janezom Škrubejem, ki je bil objavljen v Monitor Pro - pomlad 2011 .
terryww ::
informativno, tnx za pointer
It is the night. My body's weak.
I'm on the run. No time to sleep.
I'm on the run. No time to sleep.
bluefish ::
Heh, se mi je zdelo, da sem ob branju članka v prilogi naletel na tvoje ime.
Dober članek.
Dober članek.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: bluefish ()
kulSMS ::
Iskre v času, svetovni računalniški podvig, Dokumentarni film -
https://365.rtvslo.si/arhiv/dokumentarc...
Še en mesec na voljo za ogled.
2dark ::
Hvala za objavo.
(\___/)
(> _ <)
(>🍫 )
(> _ <)
(>🍫 )
swift ::
se da ta dokumentarec še kje najt?
nažalost so potekle pravice za predvajanje.
tony1 ::
(...) plus direkt piratska kopija Digital Research CP/M (same slovenske firme, a?) s pohekanim copyright nizom :D.
Škrubej v svoji knjigi navaja, da so imeli človeka v ZDA, ki se je v času razvoja Partnerja z DRjem dogovoril za nakup licence (piše tudi zakaj niso šli v MS DOS - pravi, da je bil v tistih časih CP/M enostavno boljši OS).
Kaj je res, pa ne vem.
WizzardOfOZ ::
CP/M je bil boljši od dosa do verzije dosa 3.3. S to verzijo je MS povozil CP/M dokončno. Dos 1 in 2 sta bila bolj ko ne slaba šala.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!
Many of the basic concepts and mechanisms of early versions of MS-DOS resembled those of CP/M. Internals like file-handling data structures were identical, and both referred to disk drives with a letter (A:, B:, etc.). MS-DOS's main innovation was its FAT file system. This similarity made it easier to port popular CP/M software like WordStar and dBase. However, CP/M's concept of separate user areas for files on the same disk was never ported to MS-DOS. Since MS-DOS had access to more memory (as few IBM PCs were sold with less than 64 KB of memory, while CP/M could run in 16 KB if necessary), more commands were built into the command-line shell, making MS-DOS somewhat faster and easier to use on floppy-based computers.
V bistvu je bil ms-dos razširjena verzija CP/M-a. Le da je rabil ms-dos tudi 4x več rama, da je delal. (enako kot sedaj linux vs windows, ko je oboje isti drek, samo boljšega nimamo)
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: WizzardOfOZ ()
bbbbbb2015 ::
(...) plus direkt piratska kopija Digital Research CP/M (same slovenske firme, a?) s pohekanim copyright nizom :D.
Škrubej v svoji knjigi navaja, da so imeli človeka v ZDA, ki se je v času razvoja Partnerja z DRjem dogovoril za nakup licence (piše tudi zakaj niso šli v MS DOS - pravi, da je bil v tistih časih CP/M enostavno boljši OS).
Kaj je res, pa ne vem.
Moj profesor na faksu je pripovedoval, da je on in še ena manjša ekipa, naredil port Unixa na Tridenta. Šli so v ZDA, tam na nekem emulatorju delali non-stop, za osnovo so imeli neko zgodnjo verzijo Xenix OS, ki je takrat izhajal iz AT&T, ter je bil primeren za CPUje 80286, oziroma 8086, z dodatnim hardverskim MMU.
Ko so takrat prišli nazaj v Jugoslavijo (v Ameriko so šli v bistvu samo z beležkami), so nazaj prišli z boot zdaj ne vem, če trakom ali disketo, ter je to bootalo verzijo Xenixa na Tridentu. Če boste pazljivo pogledali:
Triglav (computer) @ Wikipedia
je Xenix naveden pod OSi. Naprej pa potem več ni razlagal. V glavnem je bila ideja prodajati vzhodnemu bloku, vendar iz nekega razloga niso mogli dobiti dovolj 80286 CPUjev, oziroma nekaj je bilo, da to ni zalaufalo. Bolj je bil problem na nabavni strani, kot na prodajni.
Na takratnem jugoslovanskem trgu so večje firme kupovale v glavnem IBMe, ter tehnična stroka DIGITALe, Trident ni niti bil toliko zanimiv.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
tony1 ::
"Bolj je bil problem na nabavni strani, kot na prodajni."
Drži. Triglavov so menda naredili vsega 800 komadov.
Drži. Triglavov so menda naredili vsega 800 komadov.
Barbarpapa2 ::
Dobro jutro (kolikor je ponedeljkovo jutro pač lahko dobro )...
Verjetno je to eden izmed (zraven še drugih, prevsem s čezmejnim prometom (carino) povezanimi) razlogov. zakaj je Iskra Delta postavila tovarno računalnikov v Šentjakobu na avstrijskem Koroškem. Samo predvidevam oziroma ugibam, ker v resnici se mi ne sanja...
Dajte čim manj stresno "pregurat" ta ponedeljek...
Jože
Jasno, da Zahod ne bi pustil, da se zadnja tehnologija (takrat 80286) prodaja na Vzhod.
Verjetno je to eden izmed (zraven še drugih, prevsem s čezmejnim prometom (carino) povezanimi) razlogov. zakaj je Iskra Delta postavila tovarno računalnikov v Šentjakobu na avstrijskem Koroškem. Samo predvidevam oziroma ugibam, ker v resnici se mi ne sanja...
Dajte čim manj stresno "pregurat" ta ponedeljek...
Jože
V tujini ni bilo toliko "omejevalnih" dejavnikov.
fikus_ ::
YU firme so v tujini ustanavljale firme, preko katerih je šlo njihovo poslovanje in denar (beri devize) so tam ostajale za nakupe v tujini. Če so devize enkrat prišle v domačo firmo v YU, je to pomenilo, da so jih morali menjati v dinarje. Če so pa hoteli devize za nakupe v tujini, so bile pa cele kolobocije da so jih dobili, če so jih sploh lahko dobili.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
bbbbbb2015 ::
YU firme so v tujini ustanavljale firme, preko katerih je šlo njihovo poslovanje in denar (beri devize) so tam ostajale za nakupe v tujini. Če so devize enkrat prišle v domačo firmo v YU, je to pomenilo, da so jih morali menjati v dinarje. Če so pa hoteli devize za nakupe v tujini, so bile pa cele kolobocije da so jih dobili, če so jih sploh lahko dobili.
To je res, vendar je to bilo vedno vsaj z neformalnim privoljenjem UDBE, če ne že s tem, da je bil član poslovodstva tudi UDBAš, ki je imela pa v Italiji in Nemčiji pa tudi svoje firme. Kako je to bilo z Iskra Delto se ne spomnim več, bil je en Srb (Jugoslovan), ki je delal v Kijevu, če se prav spomnim, tam je imela Iskra Delta ne vem kaj izpostavo ali pa pač nič, samo so prodajali Sovjetom, današnjim Ukrajincem, ter zahodnim Rusom, tam so imeli tisti inštitut za atomsko energijo. Ukrajinci imajo na nekem zgodovinskem kanalu računalnike Sovjetske zveze, kar so večinoma bili v bistvu kloni CP/M in UNIXa:
DEMOS @ Wikipedia
Če je to vse prišlo iz vez na Iskri Delti, je težko reči, sigurno pa ta DEMOS spominja točno na rano verzijo Xenixa. Portirati UNIX na novo platformo ni bilo enostavno, moral si imeti cross-compiler/assembler, sigurno si moral imeti dostop do PDP/11 ali boljši računalnik. Tako da, Sovjeti so to morali kupiti nekje, kar sami od sebe niso imeli možnosti narediti.
Pomembno je vedeti, da je po razpadu Jugoslavije praviloma ves ta denar bil off-limit, ter je izginil v vetru.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bbbbbb2015 ()
bbbbbb2015 je izjavil:
Pomembno je vedeti, da je po razpadu Jugoslavije praviloma ves ta denar bil off-limit, ter je izginil v vetru.
Nekaj so rusi poplačali s pošiljko večih MIG-29 letal. Večina je pa izpuhtela in nekateri člani KP so takrat postali izredno bogati.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Pol stoletja nesojenega junaka med operacijskimi sistemi CP/MOddelek: Novice / Operacijski sistemi | 5719 (3903) | Miki N |
» | Prvi računalniki v Sloveniji, 8a.del - kongres IFIP in prva mrežaOddelek: Novice / Računalniški muzej | 3571 (2781) | pegasus |
» | Članek "Včasih smo Slovenci Kitajce učili računalništva" v časopisu DELo (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 24429 (233) | cvalsr |
» | Kitajska vlaga 40 milijard evrov v lastno polprevodniško industrijo (strani: 1 2 )Oddelek: Novice / Ostale najave | 24420 (21167) | joze67 |
» | Nemci milijarde od koncesij vlagajo v optikoOddelek: Novice / Omrežja / internet | 8049 (6558) | BlueRunner |