»

Uporabniki Linuxa radodarni, uporabniki Windows skopi

Višina povprečne donacije

Wolfire - Neodvisni razvijalci iger Wolfire so pripravili paket petih iger, Humble Indie Bundle, v katerem so World of Goo, Aquaria, Gish, Lugaru HD in Penumbra Overture, ki ne vsebujejo DRM-ja in delujejo na vseh treh največji operacijskih sistemih za osebne računalnike, Windows, OS X in Linuxu. Zanimivo je, da za peterico iger, katerih vrednost sicer znaša $80, niso postavili cene, saj vsak kupec lahko plača točno toliko, kolikor želi. Zaslužki gredo lahko razvijalcem aplikacije, dvema dobrodelnima organizacijama (Child's Play charity in Electronic Frontier Foundation), se...

62 komentarjev

Corsair predstavil najhitrejše pomnilniške module

X-Bit Labs - Corsair je predstavil nove pomnilniške module DDR3 iz družine Dominator GTX4, ki dosegajo hitrosti do 2,533 GHz (z latencami CL9 11-10-30), s čimer se formalno zavihtijo na prvo mesto na lestvici najhitrejših modulov. Moduli, ki tečejo pri 2,50 GHz, so že kar pogosti, Corsair pa je svoje le za malenkost navil, da je dosegel prvo mesto. Hitrost v realnem delovanju seveda ni bistveno višja od že obstoječih izdelkov. Corsairjev izdelek stane 325 dolarjev.

Vse našteto velja za tovarniške nastavitve. Najhitreje tiktakajoči moduli so sodeč po podatkih v bazi CPU-Z bíli s 3459,6 GHz, kar je uspelo navijalcu Blue Antu z 2 GB-moduli podjetja G.Skill.

11 komentarjev

Android tudi za iPhone 3G

vir: PC World
PC World - O prvi generaciji iPhonea, na katerem je tekel Android, smo poročali že pred kratkim, takrat pa povedali, da bo podpora za novejša (in za Evropo mnogo bolj zanimiva) iPhone 3G in 3GS prišla v kratkem. Prva polovica, podpora za iPhone 3G je tukaj in je jasno delo istega avtorja kot prej, planetbeinga. Trenutno Android na iPhone 3G še ni tako dodelan, kot na prvi generaciji, saj npr. še ne deluje zvok, a to ta trenutek niti ni tako pomembno, saj bo možnost...

22 komentarjev

Negativne vibracije trde diske upočasnjujejo

ZDNet - Vibracije trdim diskom škodijo, o tem ni nobenega dvoma. Vemo, da ekstremne vibracije ali veliki pojemki lahko disk poškodujejo, kako pa siceršnji neletalni tresljaji in hrup vplivajo na diske, ni bilo natančno raziskano. ZDNet poroča o raziskavi, ki kaže, da je njihov vpliv znaten, trpi pa predvsem hitrost.

Merili so namreč hitrost diskov v podatkovnih centrih, ki so bili v posebnem nosilcu iz ogljikovih vlaken, ki je dušil vibracije. V primerjavi z diski v klasični konfiguraciji so bili tihi diski od 56 do 246 odstotkov hitrejši pri naključnem branju in 34 do 88 odstotkov hitrejši pri naključnem pisanju. Razumljivo pri zaporednem branju ali pisanju bistvenih razlik ni bilo. Raziskava je zgolj uvodni korak v to smer, a kaže na...

14 komentarjev

Nokia spet toži Apple

ZDNet - Hkrati z najavo, da bo Applov iPad od 28. maja naprodaj tudi na mednarodnih trgih, se je v javnost prebila novica, da je Nokia brž vložila novo tožbo zoper Apple. Zgodovino tožarjenja med Applom in Nokio si lahko ogledate v povezanih novicah pod tem tekstom. Na kratko povzemimo, da je prvi udarec sprožila Nokia oktobra 2009, sledil je Apple v decembru, Nokia je tik pred novim letom vložila pritožbo pri Mednarodni komisiji za trgovini, Apple pa je vložil še eno tožbo februarja letos. V novi tožbi to pot Finci Applu očitajo, da z iPhonom in iPadom 3G kršijo pet patentov.

Šlo naj bi za patente v zvezi s tehnologijami za izboljšani prenos govora in podatkov, za uporabo podatkov o lokaciji v aplikacijah in za inovacije v konfiguraciji antene, kar omogoča večjo zmogljivost in izdelavo manjših, kompaktnejših naprav. Podrobno se je o kršenih patentih razpisal Larry Dignan na ZDNetu.

13 komentarjev

Wikipedija pripravlja knjige

HotHardware - Wikipedija je dandanes nedvomno eno izmed pomembnejših spletnih mest, saj je prava zakladnica znanja in informacij, tudi če le-te niso popolnoma pravilne. K popularnosti nedvomno veliko pripomore tudi enostavno iskanje po zbirki informacij in znotraj članka, kar seveda ne velja za papirnate enciklopedije z njihovimi kazali.

A če je spletna Wikipedija dodobra konkurirala (in premagala) papirnate izdaje, se jim zdaj pridružuje. Hčerinsko podjetje, PediaPress, bo namreč prodajalo knjige, v katerih bodo natisnjeni članki z angleške Wikipedije, ki vsebuje prek 3 milijone člankov. Možnost naročila se nahaja v levem meniju ob članku, skupaj z opcijo prenosa datoteke PDF oz. možnostjo tiskanja članka. Sprva bodo ponujali le knjige z mehko...

0 komentarjev