»

TSMC bo na Japonskem gradil še drugič

Slo-Tech - Največji svetovni proizvajalec čipov TSMC je ta teden sporočil, da bo na Japonskem zgradil še drugo tovarno za proizvodnjo čipov, ki bo nared do leta 2027. Prvo tovarno v tej deželi so napovedali že leta 2021. Sedem milijard dolarjev veliko investicijo v mestu Kumamoto na otoku Kjušu so praktično že dokončali in bo začela obratovati še ta mesec, množično proizvodnjo pa bodo zagnali v zadnjem letošnjem četrtletju. Tudi druga tovarna bo stala na istem mestu.

Druga tovarna bo še večja, saj so zanjo namenili 13 milijard dolarjev. Investicije na Japonskem opravljajo preko hčerinskega podjetja Japan Advanced Semiconductor Manufacturing. Proizvodna kapaciteta bo vsaj 100.000 rezin s premerom 12-palcev, ki bodo namenjene izdelavi čipov za avtomobilsko industrijo, zabavno elektroniko, industrijske naprave in superračunalniške centre.

Gradnja proizvodnih kapacitet na Kjušu je tudi japonska strateška usmeritev, saj se želi država uvrstiti kot neodvisni proizvajalec čipov, na katerega bi...

23 komentarjev

Da bi se rešilo, se 23andMe želi razdeliti

Slo-Tech - Direktorica podjetja za osebno genomiko 23andMe Anne Wojcicki je pred težko nalogo, saj podjetje, ki še nikoli ni ustvarilo dobička, počasi propada. Da bi rešila vsaj del podjetja, želi Wojcicki sedaj podjetja razdeliti na del za osebno genomiko in del za zdravila. Tečaj delnice sicer še vedno pada in je od leta 2020 nižji že za 93 odstotkov, od vrha pa kar za 95 odstotkov. Pri tečaju 0,72 dolarja na delnico podjetju sedaj grozi celo umik z borze Nasdaq.

Umik z borze (delisting) grozi delnicam, ki ne izpolnjujejo pogojev za kotacijo. Takšen dogodek je za podjetje izjemno negativen, ker daje investitorjem jasen signal, da tudi vsi ostali investitorji ne verjamejo več v podjetje. Eden izmed pogojev za začetek kotacije je vsaj 1,1 milijona delnic s tržno kapitalizacijo vsaj osem milijonov dolarjev, cena delnice vsaj 4 dolarjev in pravila glede števila delničarjev. Različne omejitve veljajo na vseh borzah, na večjih in uveljavljenih pa so strožje.

Če tečaj delnice pade pod en dolar...

0 komentarjev

Waymov samovozeči avtomobil lažje poškodoval kolesarja

Slo-Tech - V razgretem ozračju, ki glede prihodnosti samovozečih avtomobilov vlada v San Franciscu, mediji budno spremljale vse nesreče, v katere se zapletejo. V torek ob 15.02 po lokalnem času je na križišču 17. ulice in ulice Mississippi samovozeči avtomobil Waymo trčil v kolesarja, pri čemer ga je lažje poškodoval. Nesreča se je zgodila na širokem in preglednem križišču, kjer so kolesarske steze zgolj vrisane na vozišču in niso dodatno varovane z infrastrukturo. Policija nesrečo že preiskuje.

Po dodatnih pojasnilih Waymove tiskovne predstavnice Julie Ilina se je avtonomno vozilo ustavilo na križišču, kjer imajo vozniki iz vseh smeri znak stop. Vozilo je čakalo, da križišče prevozi tovornjak, ki je zavijal. Za njim je peljal kolesar, ki ga Waymov avtomobil ni videl, ker je bil za tovornjakom. Ko ga je opazil, je silovito zavrl, a kljub temu trčil vanj. Kolesar jo je odnesel z lažjimi poškodbami in je odpeljal sam.

Čeprav se tovrstnih nezgod vsak dan zgodi na tisoče, so samovozeči...

13 komentarjev