»

Vsak začetek ima svoj konec

Slo-Tech - Drage bralke in bralci najbolj kakovostne računalniške slovenske revije pod soncem. Kot veste, vsakemu človeku slejkoprej zmanjka časa za stvari, s katerimi se ukvarja intenzivno ljubiteljsko. Tako se je žal dogodilo tudi meni, saj poleg vseh rednih dnevnih obveznosti enostavno nisem več zmogel vlagati potrebnega dela, ki bi ga Slo-Tech od mene tudi zahteval.

Ravno zaradi tega se mi zdi najbolj smotrno, da s svojega uredniškega položaja tudi odstopim. Sicer bom še vedno zelo aktiven soudeleženec strani, s katero sem živel in dihal prejšnja tri leta in pol. Še pomnite? Pred točno tremi leti in enim dnevom smo zamenjali obliko ter postali "modeni" Slo-Tech. Kdo bi vedel, da čas tako hitro mine.

V vsakem primeru -- z mojim odhodom bodo šle stvari verjetno samo še na bolje. Vsem "zamancem" (ljudem, ki bodo za Slo-Tech delali za mojim obdobjem) želim čim večjo produktivnost in objektivnost, vsem bralcem pa -- se vidimo na forumu [:D].

Urednikovanje te strani je bilo eno najlepših...

89 komentarjev

Računi za 5.000 dolarjev

Herald Sun - Kar nekaj Avstralcev je ta mesec prejelo ogromne račune za telefonske storitve, vse tja do 5.000 dolarjev. Se vprašate, zakaj? Vse to se je zgodilo zaradi zlobnih programčkov, ki jih uporabljajo nekateri ponudniki spletnih vsebin, največkrat tistih za odrasle.

Le-ti delujejo tako, da ob zagonu prekinejo povezavo do žrtvinega ISP-ja in pokličejo drugo, mednarodno številko, ki pa uporabnika stane tja do 160 dolarjev na uro. Nič hudega sluteč uporabnik potem brska po razgaljenih spletnih straneh in pridno prazni svojo denarnico. Podrobnejšo novico si lahko preberete tukaj. Imejte pa seveda odprte oči tudi pri nas.

11 komentarjev

Razmišljanje: zakaj Linux ne uspe na namiznih računalnikih?

addaboy - Zanimiv članek (editorial) se je pojavil na strani Addaboy, v katerem avtor razglablja o razlogih, zaradi katerih Linux naj ne bi bil primeren za povprečnega uporabnika. Po piščevem mnenju tako niso najbolj odločen razlog za uporabo Windows tolikokrat poudarjene OEM namestitve, ki jih dobite že ob nakupu računalnika, temveč sam pristop, saj Windows delujejo skorajda "iz škatle", medtem ko je za Linux vsekakor potrebno predznanje in nekaj nastavitev. Nadvse zanimivo razmišljanje, ki izpostavi nekaj "problemov" Linuxa, ki nedvomno prispevajo k dejstvu, da so Windows s 95-odstotnim deležem na domačih računalnikih še vedno vodilni operacijski sistem na tem področju.

30 komentarjev

iTunes petkrat popularnejši od Napsterja

PC Pro - Podjetje Apple je izdalo novo finančno poročilo, v katerem trdi, da je preko izdelka iTunes prodalo petkrat več glasbe kot Napster v prvem tednu prodaje. Po podatkih naj bi iTunes prodal 1,5 milijona pesmi, Napster pa "le" 300.000. Podjetje dodaja, da je bilo to 80 odstotkov vse prenesene legalne glasbe na trgu, s čimer se lahko verjetno le še dodatno pohvalijo. Očitno se je njihova kombinacija iPoda in iTunesa resnično obnesla, prednost pa imajo verjetno tudi v tem, da je iTunes uporaben tako na Applovih računalniki kot tudi na PC-jih, medtem ko je Napster uporaben le na slednjih. Izvirna novica.

4 komentarji

Bo Microsoft izdelal nadomestek za Flash?

InternetNews -

InternetNews poroča, da pri Microsoftu razvijajo nadomestek za Flash animacije, ki naj bi bil integriran v .NET okolje in uporabljal strojno podporo za pohitritev grafike. Pri Macromedii zaenkrat še niso odgovorili na to.

Kaj pa bo, pa dejansko ne ve nihče. Razvijalci so projekt, ki sicer nosi ime Sparkle, "ljubkovalno" poimenovali Flashkiller. Na zadnji predstavitvi Longhorna sicer tega dodatka še ni bilo videti, ampak precej novosti v Longhornu napoveduje, da Microsoft posveča vedno več pozornosti orodjem za pripravo vektorske 3D grafike, tako v računalnikih, kot tudi v drugih napravah. Več o tem.

6 komentarjev

Se Kylix poslavlja?

Slashdot - Borlandovo razvojno okolje Delphi verjetno poznate skoraj vsi razvijalci programske opreme, nekaj pa smo že govorili tudi o Kylixu, Borlandovi različici Delphija za Linux, ki govori tudi jezik C++. Vendar že precej dolgo ne, kar samo še dodatno potrjuje govorice, da je razvoj Kylixa zamrl, oz. je Borland morda celo opustil projekt. Več o tem poroča LinuxWorld, kjer namigujejo, da želi Borland opustiti Kylix z namenom, da bi stranke, menda zaradi njihovih lastnih interesov, preusmeril na C++ Builder.

7 komentarjev

Athlon FX-53 še pred novim letom?

FX-51

vir: Amdmb.com
X-Bit Labs - Zopet malo špekulacij glede izida novih procesorjev. Kot verjetno že veste, bo AMD vsekakor moral odgovoriti na Intelove Pentiume 4 Extreme Edition, in to namerava storiti z Athlonom FX-53 v kombinaciji z dvokanalnim pomnilnikom. 940-pinski, 0,13 mikronski, na SoI zgrajeni in SSE2 podpirajoči procesor bo potreboval dve ploščici registriranega PC3200 pomnilnika za kar najhitrejše delovanje, a postavljajo se vprašanja, če bodo v tovarni v Dresdenu lahko zagotovili zadostno količino teh pošastkov. Klik!

16 komentarjev

Dvajset milijonov ThinkPadov

X-Bit Labs - IBM je včeraj objavil, da so prodali dvajset milijonti ThinkPad, s čimer je znamka ThinkPad prepričljivo najbolj prodajana znamka prenosnikov vseh časov. ThinkPadi nas spremljajo že od davnega leta 1992, ko se je pojavil prvi, ki je revolucionarno uvedel 14' barvni zaslon LCD, tipkovnico polne velikosti in zamenljiv trdi disk. Konkurentje so postajali vedno boljši, tako da je bil tudi IBM prisiljen vgrajevati vedno nove izboljšave in nove tehnologije. Zadnja takšna je Active Protection System, o kateri smo že poročali. Več o tem.

7 komentarjev