»

AMD ni naprodaj, razen z dobro ponudbo

X-Bit Labs - Dirk Meyer, CEO AMD-ja, je javnosti povedal, da AMD ni naprodaj, a bi lahko družbo prodali, če bi na mizo prejeli za svoje delničarje ugodno ponudbo. Izjava je posledica napovedi nekaterih finančnih analitikov, da bi lahko Oracle kupil AMD. CEO Oracla, Larry Ellison, je namreč pred dvema tednoma povedal, da lahko v prihodnosti pričakujemo Oraclov nakup nekaterih polprevodniških podjetij, s čimer bodo razširili svojo zbirko tehnologij na področju mikroprocesorjev.

Z nakupom Sun-a so že dobili procesorje SPARC, torej bi bil nakup AMD-ja pravzaprav nekoliko nesmiseln. Pri X-bit Labs so...

40 komentarjev

HTC podvojil zaslužke, Android hitro raste

HTC Desire HD - težko pričakovan HTC z Androidom

vir: HotHardware
HotHardware - Tretje letošnje četrtletje, med julijem in septembrom, je bilo za HTC nedvomno eno izmed boljših. V primerjavi z enakim obdobjem lani so namreč kar podvojili zaslužek, saj je ta letos znašal 360 milijonov USD v primerjavi z lanskimi 184 milijoni. V drugem letošnjem četrtletju so zaslužili nekoliko manj kot v zadnjem, 268 milijonov USD. Poleg precej večjega zaslužka so pričakovano narasli tudi prihodki, celo bolj močno kot čisti dobiček.

Lani so namreč imeli za 1,1 milijarde USD prihodkov, medtem ko so ti v letošnjem 3. četrtletju znašali kar 2,45 milijarde. Najverjetnejši krivec za rast prihodkov in skok na 4. mesto najpopularnejših proizvajalcev mobilnih telefonov je...

7 komentarjev

Ari Jaaksi zapušča Nokio

Ari Jaaksi

vir: engadget
engadget - V času velikih priprav na predstavitev prvih javnosti namenjenih telefonov z MeeGo-jem (roko na srce, N900 je bolj razvijalcem kot uporabnikom namenjena naprava) za Nokio nedvomno ni dobra novica, da je odpoved dal Ari Jaaksi, podpredsednik njenega oddelka za MeeGo. Njegova odpoved je sledila odhodu prejšnje vodje celotnega podjetja, Olli-Pekke Kallasvuo-e, in Anssija Vanjokija, podpredsednika mobilne divizije Nokie, kar pomeni, da je Nokia izgubila že 3 izmed svojih dolgoletnih finskih zaposlenih, ki pa jih zaenkrat nadomeščajo s tujci.

Ari Jaaksi je bil pravzaprav zelo pomemben za MeeGo oz. pred tem za Maemo, saj je bil eden izmed gonilnih členov pri prehodu finskega mobilnega giganta na odprto kodo, predvsem za uporabo Linuxa v Maemu. Prav on je bolj ali manj eksperimentalne internetne tablice,...

12 komentarjev

Nobelova nagrada za literaturo 2010

Mario Vargas Llosa

Slo-Tech - Danes točno ob 13.00 uri po srednjeevropskem poletnem času je Švedska kraljeva akademija znanosti objavila prejemnika letošnje Nobelove nagrade za literaturo. Za svoje literarne dosežke je nagrado prejel 74-letni perujski pisatelj in esejist Mario Vargas Llosa. Nagrado je prejel za "svojo kartografijo struktur moči in izostrene ponazoritve upora, revolta in poraza posameznika". Vargas Llosa je v svoji dolgoletni karieri...

3 komentarji

Motorola toži Apple

TG Daily - Napad je najboljša obramba, zato je Motorola po prejemu tožbe od Microsoftovih odvetnikov hitro spisala svojo tožbo zaradi kršitve patentov, in jo uperila zoper - Apple. Vložili so jo dveh okrožnih sodiščih in še pritožbo pri ameriški Komisiji za mednarodno trgovino (US ITC), v njej pa Applu očitajo kršenje Motorolinih patentov Mobility v različnih izdelkih, med njimi MobileMe, App Store, iPhone, iPad, iTouch in računalnikih Macintosh. Gre za 18 patentov, ki se nanašajo na rabo tehnologiji za brezžično povezovanje, kot so WCDMA (3G), GPRS, 802.11 in dizajn antene, je povedal Motorolin podpredsednik Kirk Dailey. Poleg tega patenti pokrivajo še področje pametnih telefonov, in sicer brezžično elektronsko pošto, zaznavo bližine, od lokacije odvisne storitve, sinhronizacijo na več napravah ipd.

Motorola od ITC terja klasiko - preiskavo in izdajo odločbe, ki bi prepovedala uvoz in prodajo Applovih izdelkov, ki kršijo patente. V tožbah pred sodiščema pa Motorola zahteva prenehanje...

12 komentarjev

nVidia odstranila posrednika

nVidiina GTX 460 in GTS 450

vir: HardOCP
HardOCP - Ko govorimo o proizvodnji grafičnih kartic daleč najpomembnejših igralcev na trgu, ATI-ja (oz. AMD-ja) in nVidie, je zgodba v obeh primerih enaka. Oba izdelata arhitekturo oz. načrte za jedro ter načrte tiskanine referenčnih kartic, čipe naročita v livarni, zadnje čase oba večinoma pri TSMC-ju, medtem ko za sestavljanje čipa, tiskanine, pomnilnika, hladilnika in ostalih komponent poskrbijo partnerji. Ti kartico na koncu zapakirajo v svojo škatlo, skupaj s svojimi dodatki, npr. igrami, še pred tem pa na hladilnik nalepijo svoj logotip in grafiko, pa naj bo to lepa deklica, zmaj, avto oz. kaj podobnega.

V nekaterih primerih, sploh...

16 komentarjev

60 milijonov Thinkpadov

T410s

vir: HotHardware
HotHardware - V svoji dolgoletni zgodovini so prenosniki iz linije Thinkpad postali sinonim za črne škatle, ki se še najbolje znajdejo v rokah resnih poslovnežev, v vesolju oz. v New Yorškem muzeju moderne umetnosti. Mnogi jih ne marajo prav zaradi svoje oglatosti in mat črne, občasno celo gumirane barve ohišja, mnogi ne prenesejo ene izmed najbolj prepoznavnih lastnosti, t.i. nipla. Gre seveda za TrackPoint, mali gumijasti, rdeč joystick za upravljanje miškinega kazalca. Thinkpadi so nedvomno eni izmed prenosnikov, ki jih imajo ljudje enostavno radi oz. jih ne prenesejo, večinoma prav zaradi prej omenjenih lastnosti. V zadnjih letih so tudi pri vrhu na lestvicah zanesljivosti. Samo linijo...

48 komentarjev

Znane podrobnosti o tretji generaciji Intelovih SSD-jev

AnandTech - Anandtech se je uspel prebiti do nekoliko več podrobnosti o tretji generaciji Intelovih polprevodniških pogonov, ki bodo v trgovinah v prvi četrtini prihodnjega leta. Njihovo kodno ime bo Postville Refresh, medtem ko bo tržno ime še vedno X25-M, kot je že od samega začetka leta 2008. Zgrajeni bodo v 25 nm-tehnologiji večceličnega NAND-bliskovnega pomnilnika(MLC NAND flash). Na voljo bodo v kapacitetah 80, 160, 300 in 600 GB, brali bodo z 250 MB/ in pisali s 170 MB/s, s čimer bodo konkurenca Crucialovim RealSSD C300 in SandForceovim SF-1200. Zdržali naj bi zapis od 30 do 60 TB podatkov brez obrabe.

Poglejmo še novosti, ki jih prva in druga generacija nista imeli. Prva je predpomnilnik, ki ga Intel...

23 komentarjev

Google želi reformirati splet s pomočjo brskalnika Chrome

Chrome logo

vir: CNet
CNet - Google namerava uporabiti brskalnik Chrome kot orodje za reformo omrežja s spodbujanjem uporabe tehnologije, ki bo po besedah podjetja zmanjšala zakasnitve pri pošiljanju podatkov.

Tehnologija False Start je sposobna zgolj z nadgradnjo brskalnika občutno zmanjšati čas komunikacije pri vzpostavljanju kodirane povezave med brskalnikom in strežnikom. Tako bo pri povezavi med Evropo in Kalifornijo mogoče prihraniti priblizno 0.15 sekunde.


Zdi se super, a obstaja problem. Ta popravek bo imel namreč težave z nekaj čez 100 tisoč stranmi. Google to vidi kot priložnost, da popravi tisto kar se mu zdi narobe s spletom.

Trenutni razlog počasnih komunikacij leži v spletnih straneh, ki še vedno uporabljajo že...

19 komentarjev

Western Digital predstavil triterabajtni zunanji disk

X-Bit Labs - Western Digital je predstavil svoj prvi triterabajtni zunanji trdi disk, ki je namenjen domačim uporabnikom. Disk iz družine My Book Essential se na računalnik priključi prek vmesnika USB 3.0, ki v teoriji podpira hitrosti prenosov do 5 Gb/s, čeravno diski še niso tako hitri. Doslej predstavljeni diski My Book Essential imajo kapacitete 1, 1,5 in 2 TB ter zmorejo okoli 150 MB/s. Disk ima štiri plošče Caviar Green s kapaciteto 750 GB in priporočeno maloprodajno ceno 250 dolarjev.

5 komentarjev