»

Ukrajinci zaprli priljubljeno stran s torrenti

ZDNet - Konec preteklega meseca je ukrajinska spletna stran Demonoid, na kateri gostuje na tisoče torrentov, doživela obsežen koordiniran DDoS-napad, zaradi česar je bila več dni nedosegljiva. Sprva so strežniki vračali odgovor busy, kasneje pa so bili povsem izključeni. Po enem tednu je bila stran še vedno dosegljiva, ni pa bilo jasno, ali je napad povezan z bojem proti piratstvu ali pa gre za kakšne druge ilegalne obračune. Od 25. julija do 3. avgusta so se administratorji trudili stran postaviti pokonci in na koncu so napisali, da se jim bo uspelo vrniti, vmes pa je stran celo obiskovalce celo napotovala na strani s škodljivo programsko opremo. Izkazalo se je, da jim je peruti pristrigla kar ukrajinska policija.

Kot je izvedel TorrentFreak, je ukrepala ukrajinska...

48 komentarjev

Iran se bo odklopil od interneta

The Telegraph - Očitno so računalniški napadi na Iran s Stuxnetom, Flamom in Madijem dosegli namen, saj se bo Iran izoliral od interneta. Njihov namen je bil sicer sabotiranje jedrskega programa in vohunjenje, kar jim je v veliki meri uspelo, sedaj pa ima iranska vlada vsega dovolj in bo internet izključila. Tako je potrdil iranski minister za telekomunikacije Reza Taghipour, ki je napovedal vzpostavitev alternativnega omrežja.

Povedal je, da so iranske obveščevalne službe in vlada na spletu ranljive, ker ga kontrolirajo ena ali dve Iranu sovražni državi. Zaradi tega so začeli graditi domači intranet, ki bo nadomestil mednarodni internet v prihodnjih 18 mesecih. Prva faza projekta se bo začela že prihodnji mesec, ko bodo z interneta izključili...

30 komentarjev

Varnost slovenskih GSM omrežij V

Slo-Tech - Mesec dni po naši zadnji objavi smo si ponovno ogledali stanje na slovenskem GSM trgu. Rezultati so spodbudni.

Mobitel je v svojem omrežju uvedel obvezno reavtentikacijo uporabnika ob vsakem dogodku, tako da ponarejanje klicev, kot je bilo prikazano v predhodnem članku, ne deluje več. Prav tako so uvedli random padding na večini dohodnih paketkov, kar podaljša čas pridobivanja ključa. Zaradi reavtentikacije ob vsakem dogodku in posledične spremembe ključa, so dekodirni ključi sedaj uporabni samo za vsak posamezen dogodek (in ne več nekaj ur kot še pred dobrim mesecem).

Si.Mobil je že pred objavo članka onemogočil uporabo A5/0 na svojem omrežju. Pri uporabnikih katerih mobilna oprema podpira uporabo A5/3 v člankih opisane metode ne delujejo, na A5/1 pa so podobno kot Mobitel uvedli obvezno reavtentikacijo uporabnikov.

Iz opisanega sledi, da v prejšnjih člankih opisane metode ponarejanja identitete ne delujejo več (na primeru Mobitela in Si.Mobila).

Na omrežju Tušmobila ni bilo...

24 komentarjev

MPAA izdala press kit o zadevi O'Dwyer

Richard O'Dwyer, z materjo.

vir: Daily Mail
TorrentFreak - Britanski študent Richard O'Dwyer" (24, na sliki) je minuli mesec izčrpal vsa pravna sredstva v boju proti izročitvi v ZDA in zdaj čaka na datum in letalo. Ameriška stran bi mu rada sodila za njegovo vlogo pri vodenju nekdaj priljubljenega portala TVShack.net, kjer so se zbirale povezave (tj. ne neposredne kopije) do fimov in tv serij. Grozi mu do 10 let zapora. Prijaznost britanske strani, če ji lahko tako rečemo, je dvignila veliko prahu, sploh zato, ker je kaznivost zadevnega v Veliki Britaniji pod vprašanjem, tako da izročitev pravzaprav ne bi bila mogoče brez dobrih odnosov britanske policije s Hollywoodom in še bolj prijaznega izročitvenega sporazuma VB-ZDA. Javnost je seveda zaskrbljena, svoje ime pa je...

2 komentarja

Malomaren test algoritma povzročil pol milijarde dolarjev škode na borzi

Pogled nihanja tečaja na milisekundni skali kaže početje pobeglega algoritma.

Slo-Tech - O visokofrekvenčnem trgovanju smo že obsežno pisali in ugotovili, da večino prometa na resnih borzah (kamor se ljubljanska nikakor ne šteje) tako ali tako opravijo računalniki po prednastavljenih trgovalnih algoritmih. Povprečni čas držanja delnice je nekaj deset sekund, vsako sekundo pa se izvede na milijone algoritemskih transakcij, v katerih algoritmi posamezne borzne hiše ali investicijske banke poizkušajo premagati algoritme konkurentov. Poleg kakovosti algoritmov na uspeh vpliva tudi latenca, zato podjetja plačujejo velike vsote za kolokacije čim bliže borzi, po možnosti v isti stavbi.

Neskončno lovljenje vedno boljših odzivnih časov bi lahko preprečili z uvedbo zrnatega trgovalnega časa (sklepanje poslov oziroma...

44 komentarjev

Windows 8 že pobegnil na splet

The Verge - Ko je bil Windows 8 uradno dokončan, torej je dosegel stadij RTM, česa drugega tako ali tako nismo pričakovali. Le vprašanje časa je bilo, kako hitro bo kakšna kopija pobegnila na internet in to se je zgodilo v manj kot 24 urah. Sprva je na internetu vladala skepsa, ali gre za pravo verzijo, a po vikendu premlevanja je obveljal konsenz, da gre za pravo stvar.

Windows je za naročnike MSDN in TechNet vedno na voljo že pred izidom škatlaste verzije (retail). Tudi letos bo tako, in sicer ga bodo lahko prenesli že 15. avgusta, medtem ko bo splošna dobavljivost šele 26. oktobra. Uporabniki študentskih različic (program MSDNAA) in so navadno nekje vmes; za letos se še ne ve, kdaj bo Windows 8 na voljo zanje.

A že pred omenjenim 15. avgustom je na splet ušla...

35 komentarjev