»

Microsoft s HLSL

Slo-Tech - Microsoft bo ta konec tedna, na konferenci razvijalcev iger (GDC, Game Developer Conference) predstavil uporabo jezika HLSL, ki temelji na programskem jeziku C. HLSL, visokonivojski jezik za osenčevanje (High-Lever Shader Language) bo, vsaj tako izgleda, z integracijo v DirectX 9 neposredno konkuriral nVidiinem Cg, saj najbrž mali mehki noče, da bi se pozornost iz knjižnice DirectX preusmerila kam drugam. Microsoft bo na sejmu imel dva dni odprte delavnice za oblikovanje z uporabo HLSL. Visoko nivojski jeziki so v grafičnem svetu definitivno postali nuja. Vprašanje je le, komu bo uspelo svojo rešitev tako razširiti, da bo le-ta veljala za standardno. Klik!

6 komentarjev

OpenOffice: Warez.

The Register - BSA je med protipiratsko usmerjenimi organizacijami relativno dobro zapisana; konec koncev obstajajo tudi manjše organizacije, ki ga znajo še bolj biksat. Se je pa BSAjevemu programu po tromesečmen opazovanju datotečnega strežnika münsterske univerze zazdelo, da bi bil pravi čas za urgiranje: poziv za odstranitev nelegalne programske opreme, ki je bila tako na voljo širši javnosti. Podrobnosti v e-poštnem sporočilu navajajo:
Filename: /mandrake_current/SRPMS/OpenOffice.org-1.0.1-9mdk.src.rpm (199,643kb)
Filename: /mandrake_current/i586/Mandrake/RPMS/OpenOffice.org-libs-1.0.1-9mdk.i586.rpm (35,444kb)

The above computer program(s) is/are being made available for copying, through downloading, at the above location without authorization from the copyright owner(s).
BSAjeva predstavnica, ki je potrdila pošiljanje sporočila, se je za nesmisel seveda opravičila, češ da imajo pač EnHud program, ki je OpenOffice inteligentno povezal z Microsoftovim Officeom. Dekletce je tako moralo zgolj...

5 komentarjev

ATI sodeluje z Nintendom

X-Bit Labs - Kanadski velikan ATI Technologies je ta teden objavil novico, da so podpisali dogovor o sodelovanju z Nintendom. S tem dogovorom se je ATI zavezal, da bo razvijal tehnologije, ki bodo uporabljene v prihodnjih Nintendovih proizvodih. Podrobnosti še niso znane. Prav tako nobeno izmed podjetij ni dalo nobene uradne izjave o naravi izdelkov, ki jih lahko pričakujemo kot plod sodelovanja, čeprav je vse bolj ali manj očitno. Ninteno izdeluje igričarske konzole, ATI pa je vodilni proizvajalec grafičnih procesorjev. Klik!

3 komentarji

Milijon prodanih kartic

X-Bit Labs - Kanadski velikan ATI Technologies je ta teden dosegel osupljiv in omembe vreden dosežek. Prodali so namreč že milijon svojih DirectX 9.0 združljivih kartic. Da ponovimo, mednje štejemo Radeone 9700 Pro in 9500 (Pro). Ta podatek je še toliko bolj razveseljiv (seveda za ATI, da ne bo pomote :)), ker Nvidia še vedno ne more dobavljati svojih NV3x kartic v zadvoljivih količinah. Novica.

8 komentarjev

Prišel je Radeon 9800 Pro (R350)

Ati Radeon 9800 PRO

vir: AnandTech
AnandTech - No, pa smo le dočakali dan izida težko pričakovanega naslednika fenomenalne grafične kartice Radeon 9700 Pro, neizvirno (kar sploh ni slabo) poimenovanega Radeon 9800 Pro. Kot že čivkajo ptički na veji, je ta najnovejša grafična pridobitev zgrajena na čipu z kodnim imenom R350. Da vas ne bom dolgočasil s stvarmi, ki jih vsi že vemo, si za začetek oglejmo najpomembnejše novosti in razblinimo kar nekaj govoric, ki so v zadnjih tednih pricurljale iz medmrežja. To so:
  • Frekvenca delovanja jedra: 380 MHz, 17% pohitritev
  • Frekvenca delovanja pomnilnika: 340 MHz, 9,7% pohitritev
  • Izboljšan algoritem Hyper Z III, predvsem Z Cache
  • Izboljšana Z in Color (barvna) kompresija
In to je...

26 komentarjev

Fantomska nadloga

New Scientist -

Pojavila se je nova teorija o koncu vesolja. Ta pravi, da bi se to lahko zgodilo že v naslednjih 22 milijardah let. "Krivec" naj bi bila t.i. repulzivna sila, ki sedaj trga narazen galaktične clusterje in naj bi sčasoma delovala na čedalje manjših razdaljah in nazadnje raztrgala tudi atome. To bi se zgodilo v zadnjem delčku sekunde. Odgovornost za to nosi t.i. negativna energija.

Tako konec to pravzaprav sploh ne bi bil, temveč "zmaga" negativne energije, kar pa ni nujno slabo, saj "negativna" nima nujno negativnega pomena. [:D] Udeležite se lahko nastajajoče debate v našem forumu, ali pa le preberete izvirno novico.

6 komentarjev