»

Wolframov A New Kind of Science prosto dostopen

Slashdot - Stephen Wolfram je v svojem delu A New Kind of Science predlagal korak, ki je temeljito pretresel znanstveno srenjo. Ideja sama je pravzaprav zelo preprosta in niti ne izvirna. Pred njim je v tej smeri deloval že Edward Fredkin, a stvari ni dovolj domislil, kar ga je vpričo radikalnosti trditev pahnilo v pozabo.

Za osnovo vsem fizikalnim pojavom je Wolfram postavil celularne avtomate. S tem vsi, še tako abstraktni postopki postanejo variacija na zelo preprosto osnovno temo. Zadostujeta že dve stanji, 0 in 1. Potemtakem je vse okoli nas (vklučno z nami) program, ki se izvaja, oziroma je posledica delovanja kopice teh avtomatov, Turingovih strojev, ki jih določajo nekoliko bolj biološko navdahnjeni aksiomi. Kot podporo v prid njegovim trditvam lahko vzamemo uspešnost bioloških algoritmov pri reševanju široke palete matematičnih problemov.

Vsi, ki ste za knjigo že slišali, se gotovo sprašujete, čemu sem jo privlekel na plan več kot leto po izidu. Iz nadvse preprostega razloga....

2 komentarja

(Anti-)spyware na pohodu

Slashdot - Danes, ko se "spyware" in "adware" širita z izredno hitrostjo, se (na srečo) pojavlja tudi vedno več programov, ki pomagajo uporabnikom v boju proti nadležnemu oglaševanju in "vohunjenju". Tako se med pisci spy/adware programov in njihovimi odstranjevalci bije neprestan boj, kdo bo koga prelisičil. Tokrat pa so se neznani avtorji domnevnega "pomagala" proti "spywaru" domislili nadvse izvirne ideje - naredili so program, ki bi naj počel ravno nasprotno od tega, za kar je bil namenjen - namreč program, ki se je predstavil in tudi deloval kot anti-spyware orodje, vendar pa je prenašal uporabnikove informacije matičnemu podjetju.

In zakaj bi se s takšno novico ukvarjali na Slashdotu ali Slo-techu? Omenjeni program z imeno SpyBan, je namreč bil prenešen kar 44000-krat v zadnjih šestih mesecih, nakar so ga umaknili. Če ste ga morda z dobrimi nameni začeli uporabljati tudi vi, si le preberite celotno novico.

Še opozorilo: opisani primer nikakor ni edini in obstaja množica programov,...

3 komentarji

Nanotehnologija in svetloba

The Register - Če se bo trend nekaj zadnjih dni nadaljeval, mogoče v bližnji prihodnosti ne boste obiskovali več Slo-techa, ampak Slo-nano-tech. Mogoče res prikazano malce karikirano, samo dejstvo, da postaja nanotehnologija čedalje pomembnejši del našega življenja, pa verjetno postaja več kot jasno.

Da je področje res "vroče", potrjuje tudi sledeča novica. Raziskovalci "mazurske skupine" na Harvardu so namreč izdelali nanovlakna, ki imajo v premeru manj kot znaša valovna dolžina svetlobe, ki jo prenašajo. Princin prenosa po teh, 50-nanometrskih vlaknih silicijevega dioksida je usmerjanje svetlobe po površini, zaradi upogljivosti in nespremenljivega premera pa je tudi izgub malo ali skoraj nič.

Praktična uporaba odkritja se bo pokazali v informacijski tehnologiji in biomedicinskih ter sorodnih vedah. Z zmanjševanjem velikosti senzorjev, ki se uporabljaji sedaj, se bo predvsem povečala komplianca pacientov, kar pomeni, da bo tehnologija olajšala muke široki populaciji.

Poleg tega je treba...

0 komentarjev

Pohitritve Prescottov s SSE3

X-Bit Labs - Čeprav so Intelovi Prescotti že sedaj vražje hitri procesorji, nam Intelov tiskovni predstavnik obljublja še manjše pohitritve. Po njegovih besedah sodeč, bo v kratkem luč sveta ugledala kopica digitalnih orodij z vgrajeno domorodno podporo za ukaze SSE3, ki bodo iz Prescottov iztisnili še tiste zadnje elektrone moči.

Tovrstna podpora se nam obeta tudi v večjih programih, kot so Adobe Premier, v Pinnaclovem in Uleadovem programju in podobnih. Preden od veselja odhitite kupit najhitrejši Prescott še to, pohitritev bo najverjetneje med dvema in petimi odstotki. Več o tem.

5 komentarjev

Microsoft Slovenija pošilja spam?

Slo-Tech - Zakon o spremembah in dopolnitvah zakona o varstvu potrošnikov določa, da "podjetje lahko uporablja sistem klicev brez posredovanja človeka, faksimile napravo in elektronsko pošto samo z vnaprejšnjim soglasjem posameznega potrošnika, ki mu je sporočilo namenjeno" (novi 45a člen). Spam so torej vsa tista sporočila, ki so namenjena oglaševanju izdelkov ali storitev in so poslana brez vnaprejšnjega soglasja.

Tega pa očitno ne vedo pri Microsoft Slovenija, saj sem danes v svoj poštni predal dobil reklamno sporočilo, v katerem me vabijo na Microsoftovo NT konferenco 2004. Sporočilu je dodana priponka v MS Word formatu (v kateri piše isto, kot v samem sporočilu) velikosti 439 kb in nekaj slik. Skupna velikost sporočila je kar 692 kb!
Sporočilo je bilo poslano iz IP naslova 217.72.75.25 (ki po podatkih RIPE.net pripada podjetju Repro MS d.o.o.), naslov pošiljatelja in prejemnika (from: in to: polje) pa je isti - "Microsoft Informacije" <info@microsoft.si>. Sporočilo je bilo seveda...

73 komentarjev

Dual layer DVD pekači

Doom9.org - Na strani Doom9.net so objavili zanimivo novico, ki govori o prihodnosti DVD zapisovalnikov z možnostjo dvoslojnega zapisovanja.


Tisti, ki spremljate to tematiko, verjetno veste, da je Pioneer na CES demonstriral zapisovanje dvoslojnih DVD-jev z uporabo DVD zapisovalnika A06, kateri naj bi imel le spremenjeni firmware. Vendar pa, kot poročajo na Doom9, je bila vse skupaj samo pretveza, s katero želijo pospešiti prodajo A06 in A07 enot. Prva Pioneer enota, ki bo zmožnega dvoslojnega zapisovanja, bo A09, in bo prišla na trg šele okoli božiča 2004.Iz drugega tabora se pa že sliši, da naj bi Philips jutri izdal novo verzijo DVD+R specifikacije, ki bo vključevala tudi dvoslojno DVD+R zapisovanje medijev. Še vedno pa obljubljajo, da bodo prve enote na voljo spomladi 2004, kar naj bi po neuradnih informacijah bilo že aprila.

0 komentarjev

Nove luknje

Slashdot - V nekaterih večpredstavnostnih predvajalnikih družbe RealNetworks (RealOne Player, RealOne Player v2, RealPlayer 8, RealPlayer 10 Beta...) so odkrili kar tri varnostne luknje, ki zlobnežu omogočajo, da v večpredstavnostno datoteko podtakne zlobno kodo, ki se izvede ob predvajanju. Več podrobnosti najdete tukaj, lastniki luknjastih predvajalnikov pa oddeskajte še sem.

Manj nevarno luknjo, nadležno predvsem za tiste redke "srečneže", ki že uporabljate nov protokol IPv6, so odkrili tudi v operacijskem sistemu OpenBSD. Z nekaj ukazi IPv6 je mogoče "sesuti" sistem, ki domuje na naslovu IPv6. Zaenkrat še nič ne kaže, da bi poleg "sesutja" bile mogoče še druge nečednosti, tako da se utegnejo na OpenBSD-jevi spletni strani še naprej hvaliti o "zgolj eni oddaljeni luknji v privzeti namestitvi v več kot 7 letih". Pa tudi če števec povečajo na dve, konkurenci po številu lukenj še lep čas ne bodo dihali za ovratnik. Informacije o luknji in krpanju najdete tu. Mimogrede, FreeBSD nima te...

0 komentarjev

17" LCD monitorji pod drobnogledom

Sony SDM-HX73

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Dandanes, ko so cene računalniške opreme precej nizke (v primerjavi izpred nekaj let), se vedno več ljudi pred nakupom opreme posvetuje, kako le-ta vpliva na njih in večina jih precej raje izbere nekoliko dražjo opremo, ki pa dolgoročno zagotavlja zdravje. Zato so ruski fantje pri X-Bit Labs opravili test LCD monitorjev, ki so sicer dražji od klasičnih katodnih monitorjev, vendar pa ne sevajo in zatorej nimajo škodljivega vpliva na oči (kar pa verjetno že veste).

Testirali so 14 monitorjev, ki so bili predstavniki naslednjih podjetij: Acer, CTX, Hansol, Nec, Samtron, Samsung in...

13 komentarjev

Google in oglaševanje

Slashdot - Vsak dan in vse bolj pogosto se na forumih pojavljajo vprašanja, na katere so uporabniki že odgovorili ali pa so njihove rešitve tako zelo preproste, ko bi se isti uporabniki poslužili Googla. Da pa je slednji iz navadnega iskalnika različnih vsebin že zdavnaj prerasel v večnamensko "orodje", ste verjetno ugotovili že sami.

In ker se v množici 200 milijonov uporabnikov dnevno, ki iščejo podatke prek Googla, pojavi tudi precejšnje število, ki so pripravljeni klikniti na t.i. Google AdWord, postaja vedno bolj očitno, da bodo podjetja morala svoje oglaševalske kampanje osredotočiti tudi na spletne iskalnike, če bodo želela poslovati pozitivno in z dobičkom. Če vas zanima celotna zgodba - klik!

0 komentarjev

Z mravljami nad kombinatoriko

Wired News - Biologija in računalništvo se vam morda zdita čuden par, a ravno ta izvirnost prinaša izjemne rezultate. Evolucijske algoritme že poznate, kaj pa algoritme, ki posnemajo obnašanje mravelj? Ta delovna bitja zmorejo premagovati velikanske ovire in so odlično organizirana, vse to brez centraliziranega vodstva! Med sabo komunicirajo s feromonskimi sledovi, ki jih puščajo za sabo, k danemu opravilu pristopajo, dokler ta ni rešen. Če to spremenimo v abstrakten sistem, dobimo množico preprostih agentov z 'skupno zavestjo', ali bolje rečeno enotnim zavedanjem problema. Vse ostalo so le posledice.

Več podjetji že uporablja postopke, osnovane na mravlji miselnosti za reševanje kombinatorijskih optimizacijskih...

3 komentarji