»

Let's crack some MS!

več strani - Neverjetno, koliko člankov o razbijanju Microsoftovih zaščit je danes našlo pot v moj nabiralnik.

The Register piše o razbijanju Windows aktivacije s preprostim kopiranjem datoteke wpa.dbl ter spreminjanjem nekaterih sistemskih nastavitev. Voila!, pa imamo WinXP-je naložene v celotni pisarni . [Tecchannelovo poročilo tukaj]

Sledi Microsoft Reader, program za prebiranje e-knjig ter preprečevanje nedovoljenega kopiranja - klik! - v MIT-ovi publikaciji je namreč članek, v katerem avtor trdi, da mu je avtor programčka za razbijanje zaščite v omenjenem bralniku e-knjig delovanje prikazal. Uh, v programerjevo dobro upam, da bo njegovo ime ostalo tajno.

12 komentarjev

Lara Croft: The Movirus

Vnunet - Človeški naivnosti ni videti konca. Medtem, ko mi mnogoteri še vedno poskušajo poslati 'LifeStages', pa je luč irc-a dosegla tudi Lara, tokrat v malce bolj zoprni obliki - virusa. Razširja se kot večina ostalih - torej spremeni sistemsko datoteko mIRC-a, zaradi česar se avtomatično razpošilja ostalim uporabnikom irca, za razliko od drugih pa se virus 'zabubi' v datoteke okenskih tem (Desktop Theme). Jok.

3 komentarji

Črn dan

M3DZone - Ne mislim samo po vremenu. Pred nekaj dnevi sem vam govoril o super strani in njenemu avtorju, Zoiah-u, ki objavlja najnovejše Detonator driverje, source code Detonatorjev in podobno. Seveda je taka aktualnost na meji zakona. Zoiah je nekaj časa uspešno hodil po tej meji. Nvidia ga je namreč samo opozarjala. Od včeraj je stran off-line. Kot pravi Zoiah sam, zaradi pravnih težav. Očitno se je Nvidia odločila pravno ukrepati. Škoda.

0 komentarjev

Lexmark in Compaq: Prepovedana Ljubezen

CNet - No, kot je kolega pisun že povedal, pa prizadeti (v primeru združevanja podjetij HP in Compaq) ne bodo le nekateri delavci pri HP-ju in Compaq-u, pač pa tudi neke tretje osebe. Sam si, pravici na ljubo, nisem niti predstavljal, da bi to lahko med drugimi bil tudi Lexmark.

Namreč, od IBM-ja odcepljeni proizvajalec je svoje OEM tiskalnike med drugim prodajal tudi Compaqu, ki pa bo sedaj 'verjetno' uporabljal HP-jeve tiskalnike. No, na spletu se je našlo nemalo člankov v kako kritičnem položaju naj bi Lexmark bil, na CNET-u pa mi je uspelo najti veliko bolj optimističnega.

Namreč, Compaq je bil dejansko Lexmark-ov največji kupec, nikakor pa ne edini - še več, po besedah nekaterih naj bi Compaq Lexmark-u predstavljal zgolj 7 % dohodka, po besedah proizvajalca tiskalnikov pa zgolj 3 % (saj vemo, da večino dohodka proizvajalci tiskalnikov črpajo iz potrošnega materiala)... Lexmark-u pa še vedno ostajajo recimo Kodak, Xerox, Samsung, Fujitsu :]. Klik!

0 komentarjev

Plošče na SiS635/735 naboru

SIS - SIS je na svoj SiS635/735 ponosen kot le kaj, zato so se zaposleni odločili, da na svoji domači strani objavijo spisek matičnih plošč na teh dveh naborih, ki jih lahko pričakujemo v prihodnosti. Najlepše izmed vsega tega pa je to, da se za ta dva nabora zanimajo tudi podjetja, kot so Gigabyte, ASUS in ABIT, kar pomeni, da tudi overclockerji ne bodo zapostavljeni. Da bomo navijali dobro, ni dvoma. Vprašanje je, če bomo navijali tudi poceni.

0 komentarjev

ASCI White pod drobnogledom

Slashdot - Čeprav novica o novem najzmogljivejšem superračunalniku na svetu, ki ga je izdelal IBM in je znan pod imenom ASCI White, na Slo-Techu ni bila nikoli objavljena, ste za projekt gotovo že slišali (če ne na Slo-Techu, pa mogoče na kakšnih sorodnih straneh). No, da se vam oddolžim, vam podajam povezavi, ki vas pripeljeta na strani, kjer je objavljeno, kakšno strojno in programsko opremo uporablja ASCI White. Uživajte v branju in pazite, da se vam čeljust ne povesi preveč, ko si boste ogledovali specifikacije te zveri .

0 komentarjev

Intervju z Rambusom

CNet - Kot sem že večkrat rekel, je lahko Rambus zelo zoprno podjetje, saj toži druga podjetja, ki se ukvarjajo s pomnilnikom kar po tekočem traku (tipično Ameriška strategija). Seveda gotovo ni treba poudarjati, da se večina tožb ne konča v prid Rambusu. Vendar pa je Rambus lahko tudi precej zanimivo podjetje, ko pridemo do tehnologije. Njegove prihodnje načrte sem že predstavil v eni izmed mojih prejšnjih novic, sedaj pa je čas, da pogledamo, kako ljudje v Rambusu komentirajo odnose z Intelom, višjo ceno RDRAM-a, napovedi za prihodnost, tožbe z drugimi podjetji, itd. Intervju so napravili na CNetu in sicer z enim izmed vodilnih mož pri Rambusu - Davidom Mooringom. Seveda intervjuja ne vzemite preveč resno, ker - saj veste - vsak navija za svoje .

0 komentarjev

Linux hardware database

Slashdot - Čeprav je Linux operacijski sistem pritegnil marsikaterega velikana računalniške industrije, ki je razvijalcem poslal pomoč v obliki programerjev, ostaja programiranje gonilnikov še vedno v domeni navdušencev. Do tukaj vse lepo in prav, vendar so navdušenci raztreseni po celemu svetu, zato je iskanje gonilnikov lahko tudi prava mora... Ali pa tudi ne, če veš kje iskati. Dobre duš'ce na tej strani so se odločile, da uporabnikom Linuxa olajšajo dolgotrajen lov za gonilniki, zato so na svoji strani ponudili gonilnike za praktično vse bolj ali malce manj poznane kose strojne opreme. Kar dobra stran, če iščete gonilnike. Seveda lahko vse skupaj tudi zakomplicirate do nezavesti in se lotite iskanja gonilnikov na svojo pest (beri: z Googlom), vendar mislim, da bo prvotna rešitev zagotovo prevladala med večino uporabnikov .

1 komentar

Nekateri so za majhne

Slashdot - Kar ne morem verjeti, kako so se nekatera podjetja navdušila za proizvajanje majhnih računalnikov, ki so bolj podobni walkmanu, kot pa pravemu računalniku. Take računalnike so nekateri poimenovali kar Mini Book PCs. Eno izmed takih podjetij je podjetje Sintsong, ki ima kar precej izkušenj na tem področju. Poznamo jih po svojih Espresso in Cappuccino računalnikih. V Cappuccino družini sta zaenkrat dva Mini Book računalnika. GX1 sem predstavil že v eni izmed mojih prejšnjih novic, TX2, pa nameravam predstaviti v tej novici. Pa zasnovi se računalnik ne razlikuje kaj posebej od sorodnika, saj je osnova še vedno ostala ista - torej velika integriranost. Stvarca podpira starejše Intelove procesorje (Pentium III in Celeron), ter nov način hlajenja, saj so se pri podjetju odločili, da bodo za čim boljše hlajenje uporabili bakren hladilnik (prejšnja rešitev je bila kombinacija aluminija in bakra). Potrudili pa so se tudi pri dizajnu, saj so k sodelovanju povabili dizajnersko podjetje, ki je...

1 komentar

Kaj je PCB?

Tom's Hardware - Če se spet gremo igrico "katera komponenta je najpomembnejša v računalniku", bo beseda največkrat nanesla ravno na matično ploščo. S tem odgovorom se gotovo strinja največ ljudi, saj je matična plošča res osnova, brez katere ni nobenega računalnika. Vendar, če se še malo gremo igrico "kaj je pomembnejše od drugega", pa bo beseda nanesla na angleško kratico PCB, katere slovenska sopomenka je tiskano vezje. Če ni računalnika brez matične plošče, potem tudi matične plošče oz. katerekoli "kartice" ni brez tiskanega vezja (PCB-ja). Vendar ko si takole malce ogledujemo računalniško drobovje si niti malo ne predstavljamo, da se za tiskanim vezjem skriva še kaj drugega, kot samo skupek plastike in tankih bakrenih žičk. Okoli PCB-ja se je tekom let razvila prava znanost, tako da je že marsikateri uporabnik, ki se vsaj malo zanima za računalništvo že zdavno izgubil v toku razvoja. Vendar bati se nič. Če vas zanima kaj več o tiskanem vezju, potem si lahko preberete odličen članek na Tom's...

0 komentarjev

Nov Linux kernel - 2.4.9.

kernel.org - Nov Linux kernel z zaporedno številko 2.4.9 je star že skoraj mesec dni, vendar ker ni nihče poročal o njem, bom to dolžnost prevzel jaz. Novosti novega Linux jedra si lahko preberete tukaj, downloadate pa si ga lahko tukaj (pogoj za uporabo je seveda nameščen Linux ). Kot vedno, so Linuxaši tudi tokrat sledili tradiciji in po izdaji najnovejšega kernela izdali tudi kup popravkov. Verzija 2.4.9. pa je tudi nekakšna prelomnica, saj nas bo (upam) kmalu obiskalo novo jedro 2.5. Sam sem pričakoval, da bodo nov kernel 2.5 izdali ob 10. obletnici Linuxa, vendar se to na žalost ni zgodilo. Ne preostane nam drugega, kot da še malo počakamo.

10 komentarjev

DFI in nove plate

Slo-Tech - Novico nam je poslal MorpheusX:
DFI namerava na trg spustiti Socket A ploščo, ki uporablja Viin-o čipovje KLE133. Po besedah firme, bo plošča namenjena potrošniškim aplikacijam in imela dokaj nizko ceno. Plošča podpira 200/266Mhz FSB Athlon in Duron procesorjev, ima 2 SDRAM DIMM reži za do 1GB pomnilnika, 3 PCI reže in 1. CNR režo. Imela bo tudi že vgrajeni AC'97 zvok in možnost že vgrajenih LAN sposobnosti (AM33-EL). AM33 bo zudi podpirala prihajajoče 1.5Ghz Athlone in 1Ghz Durone, imela zmožnost SFS-ja (Stepless frequency Selection) ki omogočuje overclockerske sposobnosti in podpirala ATA/100, kot tudi STR (suspend-to-RAM). Kar se tiče nizke cene, se še ne ve kakšna bo.

0 komentarjev

4. Mednarodni modelarski miting, Moškanjci 2001

Slo-Tech - No, ker se po mojih novicah sodeč nekateri poleg računalnikov zanimate tudi za letala, je tale Boeingova novica kot nalašč za objavo:

V nedeljo, 16. septembra 2001 bo na letališču Moškanjci pri Ptuju 4. mednarodni letalski miting. Pričakujemo močno udeležbo tujih modelarjev s številnimi atraktivnimi modeli, prav tako pa bodo nastopili domači modelarji. V celodnevnem programu boste lahko občudovali modele letal in helikopterjev na tleh, še bolj pa boste navdušeni nad prikazom njihovih zmogljivosti v zraku pod kontrolo izkušenih pilotov. Miting se prične ob 9.00 uri zjutraj, sledi prosto letenje z modeli do 11.00, ko se prične uradni del mitinga z nastopi vseh udeleženih, ki bo trajal cel dan. Za pijačo in jedačo je poskrbljeno. Vabljeni !

Vee informacij tukaj.


Sam sem doma blizu Crngrobškega strelišča, kjer imajo modelarji kar pogosta srečanja in moram reči, da je kar zanimivo gledati, kakšne akrobacije lahko tako majhni modelčki opravijo. Ampak vsaj po mojem mnenju, pa še...

0 komentarjev

Prehod iz Linux na Windows?

Linux Today - Kako preiti iz Linuxa na Okna?
Microsoft vam ponuja rešitev vaših muk in težav v obliki Navidezne konference.
Ponujajo izobraževanja: migracija statične vsebine iz Linuxa na Windows 2000 IIS 5.0, portanje skript iz Linuxa na Windows 2000, popolna izraba Windows 2000 in platforme .NET v skriptnih jezikih (Perl, Python, PHP, Tcl), prehod iz Linux+Apache-Mysql-PHP na Windows 2000, prehod iz MySQL na Microsoft SQL Server 2000, portanje skript iz Linuxa v Windows 2000 in še mnogo mnogo več.

Brez komentarja...

11 komentarjev