»

Brskalnika Internet Explorer in Firefox v Sloveniji skoraj izenačena

Ipromove meritve deležev brskalnikov

Slo-Tech - Kot je pred dvema dnevoma na svoji spletni strani objavilo slovensko oglaševalsko omrežje Iprom, sta bila konec junija brskalnika Microsoft Internet Explorer in Firefox po tržnem deležu skoraj izenačena.

Internet Explorer tako uporablja 48 odstotkov uporabnikov, Firefox pa 46 odstotkov. Google Chrome uporabljata 2 odstotka uporabnikov. Januarja letos je bil po meritvah Iproma tržni delež Internet Explorerja 52-odstoten, do sredine leta pa je upadel za 4 odstotke. Za enak odstotek je narasel delež uporabnikov Firefoxa.Analize Iproma še kažejo, da večina uporabnikov Firefoxa uporablja najnovejšo različico (42 odstotkov vseh uporabnikov), kar je verjetno posledica samodejnih posodobitev, ki jih uporablja Firefox. Povsem drugačna je situacija...

158 komentarjev

"Skriti" podatki v avtomobilih

Dnevnik - Včerajšnji Dnevnik poroča o sumu krive ovadbe in sumu zavarovalniške goljufije s strani Domena Zavrla.

Zgodba ima sicer politično konotacijo, saj je bil Zavrl v preteklosti blizu nekaterim politikom, a po poročanju Dnevnika naj bi Zavrl 3. januarja 2007 ob 21.20 policiji prijavil krajo svojega avtomobila, od zavarovalnice Triglav pa zahteval izplačilo 50.000 EUR zavarovanja. Na policiji naj bi izjavil, da je bil v tujini, ko pa se je vrnil, pa je bilo vozilo ukradeno. Zavarovalnici naj bi predložil tudi dva ključa, ki naj bi ju imel s seboj v tujini.

Kasneje naj bi policija vozilo našla v Kopru, v njem pa parkirni listek iz dne 3. januarja 2007 ob 17.51. V preiskavi je potem po poročanju Dnevnika policija ugotovila, da je bil eden izmed ključev, ki naj bi jih lastnik imel pri sebi v tujini, v vozilu uporabljen 3. januarja 2007 ob 17.41.

Vsekakor je dejstvo, da je s podatki o tim. kodnem vžigu iz diagnostičnega računalnika v nekaterih vozilih mogoče dobiti številne podatke. Tako...

143 komentarjev

Milijon Linux kernelov na enem sistemu

Millions of them!

vir: Wikipedia
Slo-Tech - Znanstveniki iz Državnega Laboratorija v Sandii (Livermore, ZDA) so na svojem superračunalniku hkrati zagnali več kot milijon Linux kernelov s pomočjo virtualizacije. Cilj je razumeti delovanje botnetov in okuženih računalnikov, ki se povežejo v omrežje in katerih številke prav tako segajo v milijone. Analiza le-teh je sicer praktično nemogoča, saj so razpršeni po skoraj celem svetu. Imeti tolikšno število efektivnih računalnikov na le enem mestu bo močno olajšalo raziskovanje botnetov in zlobnih omrežij ter pomagalo najti način, kako jih ustaviti,...

20 komentarjev

Eksploziven iPod Touch

Slo-Tech - iPod Touch hčerke Kena Stanborougha je med uporabo prejšnji mesec postajal vedno bolj in bolj vroč. Ken trdi, da ga je, po tem ko ga je vrgel ven iz hiše, ob pristanku enostavno razneslo in odneslo 3 metre v zrak. Ko so napravo vrnili v Applovo trgovino, so jim sicer ugodili, kar je normalno, saj je bila težava v bateriji. Apple je bil pripravljen povrniti denar, a je v pogodbo vključil klavzulo, v kateri piše, da dogodek ne sme priti v javnost, saj bodo sicer sledili pravni postopki. Gospod Stanborough je takšno pogodbo kratkomalo zavrnil.

Težava seveda ni v sami eksploziji iPoda, saj Li-Ionske baterije stalno povzročajo težave, ki se jim je pri številu prodanih iPodov praktično nemogoče izogniti, nemogoče pa je dogodke tudi prikriti zaradi popularnosti naprav. Bolj preseneča Applov odziv in grožnje o tožbah. Normalno je, da neka družba ne želi takšnih dogodkov v javnosti, a to je mogoče doseči na drugačen način, kot z grožnjami o tožbah.

48 komentarjev

Seagate odpušča intenzivneje

Extremetech - Pisali smo že, da se izdelovalec trdih diskov Seagate zaradi trnovih časov prestrukturira in odpušča, a nove informacije kažejo, da bodo pri tem še nekoliko brezkompromisnejši. Po novem kanijo odsloviti 2000 delavcev, večinoma v Singapurju, kar je približno štiri odstotke vseh zaposlenih. Na cesto jih bodo poslali zato, ker bodo v tej državici do leta 2010 zaprli svoj obrat in njegovo proizvodnjo preselili na Tajsko, Kitajsko in v Malezijo, s čimer želijo privarčevati 40 milijonov dolarjev letno. Kljub temu bodo v Singapurju obdržali sedež podjetja za Azijo, tako da bo približno 6000 ljudi obdržali svoja delovna mesta. Zaprtje tovarne jih bo stalo 80 milijonov dolarjev, od česar bodo tri četrtine porabili za plačilo odpravnin. Klik!

4 komentarji

Izšel KDE 4.3

KDE 4.3

vir: KDE
Slo-Tech - Pol leta po izidu prejšnje verzije namiznega okolja za Linux z imenom KDE je izšla nova različica, to pot že KDE 4.3. Verzija s kodnim imenom Caizen po besedah avtorjev prinaša kopico novosti in izboljšav, ki bodo po godu uporabnikom. Pravijo, da so v zadnjih šestih mesecih popravili prek 10.000 hroščev, dodali skoraj 2.000 novih možnosti, skupno pa izvedli 63.000 sprememb. Prenos je kot običajno mogoč z uradne strani, koder najdete tudi obsežnejši opis izboljšav in seznam novosti. Prve vtise so že zbrali na ComputerWorld.

48 komentarjev

Styria kupila Bolho

Dnevnik - Avstrijsko podjetje Styria AG, ki je lastnik mnogo medijev v Avstriji, Sloveniji in na Hrvaškem, je kupilo še 40-odstotni delež spletne strani Bolha.com. Styria ima v Sloveniji v lasti že skupino Žurnal, ki izdaja brezplačna dnevnik Žurnal in tednik Žurnal24 ter skrbi za spletno stran zurnal24.si, ter četrtino Dnevnika. Za 40-odstotni delež so odšteli 1,6 milijona evrov, tako da so sedaj postali edini družbenik, saj so že prej obvladovali 26,7 odstotka Bolhe, medtem ko je bila tretjina lastni delež. Ustanovitelja spletne strani Boštjan Marušič in Aleš Blatnik sta tako za 6,67-odstotni delež prejela vsak po 350.000 evrov.

Bolha je sicer v zadnjih treh letih zabeležila pol milijona evrov izgube, a si je nabrala solidno skupino uporabnikov. Mesečno jo namreč obišče 400.000 ljudi. Avstrijci bodo poskušali stran narediti dobičkonosno, so se pa dodatno zavezali, da bodo v primeru nevarnosti pojavitve dolgoročne plačilne nesposobnosti vanjo vložili dodatna sredstva.

47 komentarjev