»

Bo GeforceFX omejena serija?

več strani - Na spletu krožijo govorice (klik ter klik), da naj bi nVidia podjetju Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp, njenemu proizvajalcu čipov, naročila, naj podjetje ustavi proizvodnjo NV30 procesorjev, ko bo število "naštancanih" doseglo 100.000. Novica je nepotrjena ter nekomentirana s strani nVidie, a vseeno izgleda, da bo GeforceFX le neka prehodna faza do kartic, ki bodo grajene na čipih NV31, NV34 ter NV35. Če se bo to izkazalo kot resnično, potem ne rabimo biti geniji, da ugotovimo, da je bila splavitev NV30 forsirana zaradi pritiskov s strani ATI-ja. Ali mislite, da bi nVidia izdala NV30 tako kmalu, če ji ATI ne bi grozil z že izdanim ter huronsko hitrim 256-bitnim Radeonom 9700 Pro? Močno dvomim. Klik!

30 komentarjev

Intervju s Kevinom Mitnickom

Slashdot - Na priznani spletni strani Slashdot so danes objavili intervju, ki ga je svetovni splet že dalj časa pričakoval. Intervju s Kevinom Mitnickom. Če se spomnite, je bil Kevin že pred časom (do leta 2000) zaradi različnih vdorov zaprt, uporabo računalnika pa so mu prepovedali do januarja 2003. Še isti dan, ko mu je kazen prepovedi uporabljanja računalnika pretekla, so Slashdotovci pozvali obiskovalce svoje strani, naj pripravijo in vpišejo vprašanja, ki bi jih želeli zastaviti Kevinu, ta pa je obljubil odgovore nanje v prihajajočem intervju. No, odgovore smo končno dočakali, Slashdot je le objavil težko pričakovan intervju.

6 komentarjev

Novi Quadri prihajajo

X-Bit Labs - Ameriški grafični gigant Nvidia je predstavil še eno novost na grafičnem trgu. Tokrat so predstavili Quadro4 700 Go GL GPU, ki ne bo namenjena domačim uporabnikom, temveč se je bodo poslužili predvsem profesionalci, ki se z grafiko poklicno ukvarjajo. Kartica bo polno podpirala DirectX 8.1, tiktala pa bo pri 200/400 MHz (GPU/DDR). Frekvence so nastavljive, kar pomeni, da bo moč kartico gnati tudi pri nižjih frekvencah, če bo potrebno zmanjšati njeno električno porabo ali če boste želeli uporabiti pasivno hlajenje. Po besedah Nvidie naj bi bila kartica do dvakrat hitrejša od svoje Quadro predhodnice, ali je to res, pa bo pokazal čas. Detajlne specifikacije!

0 komentarjev

Seagateov mejnik

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit Labs je podjetje Seagate doseglo pomemben mejnik pri prodaji svojih izdelkov. Iz svojih tovarn so odposlali že 30-milijonti trdi disk serije Cheetah, kateri so trenutno uporabljani predvsem v visokozmogljivih strežnikih. Že omenjeni diski se vrtijo z 10.000 ali 15.000 rpm, na voljo pa so v kapacitetah med 18 in 147 GB. Z visoko zanesljivostjo, velikimi kapacitetami, visko hitrostjo ter ter nizkim MTBF so diski idealni za zahtevna okolja, kjer je zahtevano neprekinjeno delovanje brez izpadov. Novica!

1 komentar

SATA krmilniki

Tom's Hardware -

Niti ne tako dolgo nazaj so se po medmrežju začele širiti govorice o nasledniku ATA 133. Nov način prenosa so poimenovali Serial ATA oz. ATA150. Prednosti, ki ju ponuja, sta dve -- večja hitrost prenosa podatkov ter ožji in tanjši kabli, ki ne ovirajo zračnega pretoka v ohišju, pa še lepše izgledajo. Za to novo tehnologijo so morali še izumiti krmilnike, ki skrbijo za pravilno delovanje trdih diskov.

Najnovejših pet so si ogledali na Tom's Hardware, kjer so spisali tudi obsežen članek na to temo. Za testiranje so uporabili Seagatov Baracuda ATA V, ki ima 8 MB predpomnilnika in je na voljo v kapacitetah 80 in pa 120 GB. Nad hitrostjo prenosa podatkov so bili malo...

1 komentar

Nadzorovanje ventilatorjev

Tweak Town -

Vsi imate v ohišju dva ventilatorja, kajne -- enega v napajalniku in enega na procesorskem hladilniku. Vsaj. Če vgradimo še nekaj dodatnih ventilatorjev, se hrup grozovito poveča in gledanje DVD-jev postane muka. Ravno zaradi problema s hrupom obstajajo "kontrolerji", s katerimi uravnavamo hitrost vrtenja ventilatorjev. Ponavadi je to ploščica, katero vstavimo v prazno 5.25 ali 3.5 mesto. V bistvu je princip teh regulatorjev hitrosti potenciometer, ki je vezan pred ventilatorjem in kateremu se uporanost po želji spreminja.

V test je bilo vključenih pet različnih izdelkov, med katerimi sta bili tudi Vantecova in Thermaltakeova umetnini. Najbolje se je odrezal Vantec Nexus Fan controller,...

0 komentarjev

BBC: British Virus Broadcasting Corporation

The Register - Vsake toliko časa se zgodi, da za razširjanje virusev ali podobnih hecnosti poskrbijo svetu dobro znana imena -- podjetja. Da je bera polna, se vsega skupaj včasih drži še kanček ironije.

Tokrat so za virusno osveščenost poskrbeli pri BBCju, kjer so na naslove ljubiteljev radijske žajfnice The Archers 29. januarja razposlali virus Sobig. Ta kot naslov pošiljatelja esporočila navaja big@boss.com. Mimogrede, incident se je zgodil le nekaj tednov po tem, ko so se z virusom bojevali sami administratorji BBC-jevega informacijskega sistema.

p.s.: sporočila iz naslova big@boss.com prejemam tudi sam. Brez sprevrženih idej, prosim!

0 komentarjev

Nov test!

Slo-Tech - Leta gredo naprej, a pregovori ostajajo. PCji so fajn, ampak grdi pa malce neprijazni do začetnika, računalniki z GNU/Linuxom so le za izkušene mačke, in tako dalje. Naš stalni forumaš kst, privrženec vsega jabolčnega, trdi da so Applovi računalniki ter najnovejši operacijski sistem istega podjetja OSX nekaj najboljšega po narezanem kruhu. Ravno v namene osveščanja javnosti o alternativah nakupa je na test popeljal prenosni računalnik Apple iBook ter opisal priloženo programje. Klik!

22 komentarjev

Ciscu gre dobro.

The Register - Finančna poročila za najzanimivejša podjetja so na Slo-Techu postala že stalnica -- in tako je tudi prav. Tokrat bomo razveselili delničarje Cisca: podjetje je imelo v 2. fiskalnem četrtletju $991 MIO čistega dobička, kar nakazuje 50 % rast v primerjavi z enkim obdobjem leto prej ($660 MIO). Ob tem je zanimivo poudariti dejstvo, da so bili sicer prihodki nižji za 2.1 % kakor v enakem obdobju lani ($4.7 proti $4.8 MRD).

Podjetje kot razloge navaja boljše rezultate pri poslovanju z grosisti, vendar pa bralec ne sme biti zaveden. Temu je lahko poleg vsega razlog tudi v knjigovodstvu -- to pa je (kot smo videli v primerih nedavno propadlih uspešnih podjetij) svojevrstna umetnost.

2 komentarja

Bo tudi naša vlada imela Billyjevo odprto kodo?

Finance - Vlade bodo dobile vpogled v izvorno kodo, varnostno dokumentacijo in stik z Microsoftovimi programerji, pravijo. Glavna razloga naj bi bila -- po mnenju večine opazovalcev -- vedno hujša konkurenca operacijskega sistema Linux in omajano zaupanje v varnost Microsoftove programske opreme.

V začetku letošnjega leta je Microsoft objavil Government Security Program, s katerim bo vladam in vladnim organizacijam omogočil vpogled v izvorno kodo operacijskega sistema Windows. Vlade bodo lahko dobile izvorno kodo za Windows 2000, ME, prihajajoči Server 2003 in CE, vpogled v Microsoftovo varnostno dokumentacijo, možnost komuniciranja z Microsoftovimi programerji in izvajanja svojih testov na izvorni kodi. Podobne programe je Microsoft nekaterim velikim strankam, tako vladam kot podjetjem, omogočal že prej, vendar v bolj omejeni obliki. Doslej so se programu že priključili Rusija, Velika Britanija in NATO, z 20 državami pa se Microsoft še pogaja. Klik!...

5 komentarjev