»

V pričakovanju Apple iCloud

Predhodnika iClouda, Mobile Me, so pestile težave s slabo dosegljivostjo, nedelovanjem e-poštne storitve in predčasnim zaračunavanjem kreditnih kartic. Apple je bil primoran na veliko deliti po več mesecev brezplačne uporabe, postaviti posebno spletno stran s statusom storitve in povečati oddelek za podporo.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Napetost pred razvijalsko konferenco podjetja Apple (WWDC), ki se bo z Jobsovim keynotom začela ta ponedeljek ob 21 po našem času, se že stopnjuje, in twitter bo po vsej verjetnosti zasut od ranih popoldanskih ur naprej. Medtem svetovni mediji pospešeno brskajo za informacijami o vsebini najavljene storitve iCloud, ki naj bi, vsaj spočetka, skrbela za hranjenje uporabnikove glasbe v oblaku in streamanje te glasbe na iNapravice.

iCloud ne bo prvi Applov poskus na to temo. Med predhodniki najdemo najprej iTools (2000, brezplačen), nato .mac (2002, $99.95 letno) in od leta 2008 Mobile Me ($99 oz. €79 letno). iToolsi so ponujali popularne storitve tistega časa - eVoščilnice, spletno pošto na naslovu...

12 komentarjev

Posebno poročilo Združenih narodov o svobodi govora in zasebnosti na internetu kritizira tudi razviti Zahod

Ars Technica - Posebni poročevalec Združenih narodov Frank La Rue je pripravil Poročilo o podpori in zaščiti pravice do svobode mišljenja in izražanja, v katerem se je posvetil predvsem omejitvam na internetu. Čeprav bi pričakovali, da svobodo izražanja na internetu ovirajo bližnjevzhodne države in Kitajska, je La Rue pošteno okrcal tudi razviti Zahod. Izpostavil je predvsem Francijo in Veliko Britanijo.

La Rue ugotavlja, da je svoboda izražanja omejena v državah na vseh koncih sveta. Na Kitajskem filtrirajo promet in cenzurirajo iskanje besed, kot sta "demokracija" in "človekove pravice", medtem ko na Bližnjem vzhodu ob protestih ukinejo dostop do interneta (Egipt, Sirija). Posebej problematično je zapiranje blogerjev zaradi izražanja svojih pogledov, kar intenzivno...

3 komentarji

Spremembe kazenskega zakonika na obzorju (II)

Slo-Tech - V četrtek smo si pogledali posledice predlagane spremembe Kazenskega zakonika za varstvo materialnih avtorskih pravic. Vmes je vlada predlog sprejela, na seznamu sprememb, ki bodo imele zanimive posledice pa je poleg spremembe s področja varstva materialnih avtorskih pravic še kar nekaj kaznivih dejanj, ki jih sporočilo za javnost ne omenja.

Tako se med drugim spreminjata 221. in 237. člen KZ-1, ki govorita o vdorih v informacijske sisteme.

V prvem odstavku 221. člena se za besedo »kdor« doda besedilo »neupravičeno vstopi ali«.

in

V naslovu pri 237. členu se črta beseda »poslovni«.
Prvi odstavek se spremeni tako, da se glasi:
"(1) Kdor pri gospodarskem poslovanju neupravičeno vstopi ali vdre v informacijski sistem ali ga uporablja tako, da uporabi, spremeni, preslika, prenaša, uniči ali v informacijski sistem vnese kakšen svoj podatek, ovira prenos podatkov ali delovanje informacijskega sistema ali neupravičeno prestreže podatek ob nejavnem prenosu v informacijski sistem, da...

41 komentarjev

Google ne bo ukinil Translate API, temveč uvedel zaračunavanje

Google - Google je prejšnji teden napovedal postopno upokojitev in ukinitev API-jev za več svojih storitev, pri čemer se je najostreje lotil prav najuporabnejše Google Translate, saj ji namenil niti prehodnega obdobja, ampak je kot dokončni datum za ukinitev postavil 1. december. To bi pomenilo, da bo takrat prenehalo delovati cel kup aplikacij tretjih proizvajalcev. Ker so se razvijalci masovno pritožili, je Google odločitev premislil in najavil, da API-ja za Google Translate ne bo ukinil. Namesto tega bo postala plačljiva.

Google se je za prvotno ukinitev Google Translate API odločil, ker je...

3 komentarji

Duke Nukem Forever demo

Slashdot - Medtem ko bo nakup najbolj težko pričakovane igre zadnjega desetletja mogoče šele po 10. juniju, je Gearbox Software včeraj na internet postavil demo. Govorimo kakopak o Duke Nukem Forever, ki je po 12 letih čakanja tik pred durmi. Demo verzija je na voljo le tistim, ki so Duke Nukem Forever naročili v predprodaji. Na elektronski naslov so dobili posebno kodo, s katero lahko prenesejo demo. To bržkone pomeni, da se bo demo zelo hitro znašel na internetu za vse ostale prek neuradnih kanalov.

Duke Nukem Forever bo stal 60 dolarjev za Xbox 360 ali PlayStation 3 in 50 dolarjev za računalnike. Sprehod skozi celoten demo si lahko ogledate na YouTubu, kjer je posnetek TotalBiscuita, ki so se sprehodili skozenj in ga pokomentirali (igra se...

46 komentarjev

Prvi predogled Ubuntu 11.10 na voljo

Ubuntu - Canonical je minuli četrtek predstavil prvo alfa (predogledno) različico prihajajočega operacijskega sistema Ubuntu 11.10 Oneiric Ocelot ("sanjavi leopard", gre za ponoči aktivno veliko mačko s habitatom v južni in osrednji Ameriki, ter Mehiki). Namenjena je predvsem razvijalcem in testerjem, pa tudi novosti željnim navadnim uporabnikom. Namesitev je mogoča z nadgradnjo natty-ja (sudo update-manager -d) in pa seveda s svežo namestitvijo katere od ISO slik. Velja opozoriti, da slike še niso skrčene na velikost CD-ja in da je zato potrebna namestitev z DVD-ja ali še raje USB ključa.

Novosti ni pretirano veliko. Jedro bo 2.6.39, sicer zadnje iz 2.x veje [1]; tu sta še prevajalnik GCC 4.6, Gnome 3.0 in z njim GTK 3.0. "Pod...

17 komentarjev

Sirija začela izključevati internet zaradi protivladnih protestov

Dosegljivost bližnjevzhodnih omrežij.

ComputerWorld - Zaradi protivladnih protestov v Siriji so včeraj izključili internet v tej državi. Okoli 5.35 ure zjutraj sta približno dve tretjini sirskih omrežij postali nedosegljivi, prav tako so iz globalnih tabel za usmerjanje prometa (routing table) odstranili naslove za 40 izmed 59 omrežij.

Za telekomunikacije v državi skrbi monopolist SyriaTel, ki ima povezave v tujino zakupljene večidel pri Turk Telekomu in Deutsche Telekomu, sam pa jih ponuja ponudnikom dostopa do interneta Sawi, iNetu in RunNetu. Večina prometa gre pred podmorskega kabla na Ciper, gradijo pa tudi nove povezave s Turčijo, čeprav je projekt zaradi političnih nemirov nekoliko zastal.

Dosegljiva so ostala predvsem vladna omrežja za naftno ministrstvo, medtem ko je recimo povezava do carine ali ministrstva za šolstvo prekinjena. The...

4 komentarji