» »

V pričakovanju Apple iCloud

V pričakovanju Apple iCloud

Predhodnika iClouda, Mobile Me, so pestile težave s slabo dosegljivostjo, nedelovanjem e-poštne storitve in predčasnim zaračunavanjem kreditnih kartic. Apple je bil primoran na veliko deliti po več mesecev brezplačne uporabe, postaviti posebno spletno stran s statusom storitve in povečati oddelek za podporo.

vir: Ars Technica
Ars Technica - Napetost pred razvijalsko konferenco podjetja Apple (WWDC), ki se bo z Jobsovim keynotom začela ta ponedeljek ob 21 po našem času, se že stopnjuje, in twitter bo po vsej verjetnosti zasut od ranih popoldanskih ur naprej. Medtem svetovni mediji pospešeno brskajo za informacijami o vsebini najavljene storitve iCloud, ki naj bi, vsaj spočetka, skrbela za hranjenje uporabnikove glasbe v oblaku in streamanje te glasbe na iNapravice.

iCloud ne bo prvi Applov poskus na to temo. Med predhodniki najdemo najprej iTools (2000, brezplačen), nato .mac (2002, $99.95 letno) in od leta 2008 Mobile Me ($99 oz. €79 letno). iToolsi so ponujali popularne storitve tistega časa - eVoščilnice, spletno pošto na naslovu @mac.com, gostovanje preproste spletne strani (v stilu Geocities) ter nekaj spletnega prostora na storitvi iDisc. Spletna pošta in diskovje sta poželi največ zanimanja (in stroškov), zato so Jabolčni dve leti kasneje servis osredotočili okoli njiju in zaračunali letno naročnino $99.95. Visoka cena in razmah Gmaila po letu 2005 je Apple prisilil v drugi rebranding, tokrat pod znamko Mobile Me in domeno me.com, s poudarkom na sinhronizaciji iNapravic (pošta, kontakti, koledar, fotke). Storitev je imela od samega začetka resne težave in Jobs je v internem e-mailu najprej priznal, da "ni v skladu z Applovimi standardi", ob priliki pa naj bi v Town Hall avditoriju na sedežu podjetja zbral inženirje in vodilne na projektu, "jih pošteno nadrl, označil izdelek kot kup smrdljivega *****, ter na mestu odpustil nekatere zaposlene". Zgodbo je v začetku letošnjega maja objavil časopis Fortune - zanimivo - le za naročnike in kot nakup znotraj njihove iPad aplikacije. V začetku februarja je Apple MobileMe umaknili iz fizičnih trgovin, še vedno pa je bil na voljo za naročilo po spletu.

Z iCloudom pa tokrat mislijo zares. Za 4.5 milijona dolarjev so kupili domeno icloud.com, sedanji lastnik pa se je svojo istoimensko storitev že prenesel na CloudMe.com. Od samega početka bo na voljo bogat nabor glasbe, saj so se dogovorili za sodelovanje z vsemi štirimi največjimi glasbenimi založniki (Sony, EMI, Warner in Universal). Vso njihovo glasbo naj bi bilo mogoče poslušati (streaming, ne pa tudi download) takoj in brez potrebe po predhodnem nakupu in prenosu na oblak. Naročnina naj bi po dosedaj znanih podatkih znašala 25 dolarjev letno, kar se deli 30% Apple, 12% avtor besedila, 58% založba (po nekaterih podatkih naj bi Apple pokasiral 58%, založba pa 30%). Založnikom so sicer že plačali med 25 in 50 milijonov predujma.

Govori se še, da bo storitev morda brezplačna za kupce prihajajočega MaxOS X 10.7 Lion, vsaj za nekaj časa ali vsaj v omejeni obliki. Z napovedjo TV in filmskih streamov pa naj bi za zdaj še počakali.

Glede na izkušnje z Mobile Me je pričakovati, da bo iCloud močno polikan, tako glede stabilnosti strežnikov kot dodelanosti uporabniške izkušnje. Kako bosta odreagirala Amazon (Digital locker) in Google (Google Music), še ni jasno. Obe storitvi sta v bistvu le spletno skladišče za glasbo, ki jo uporabnim mora prej še kupiti in naložiti; obenem pa bi lahko pravno stanje tovrstne stortive kmalu postalo sporno kot vzpodbujanje piratstva. V še bolj nezavidljivem položaju bodo drugi plačljivi ponudniki glasbenega streamanja (npr. Spotify, Grooveshark), ki bodo ključ nižji ceni težko kljubovali Apple-u. To bo toliko težje, ko in če bo iCloud na voljo tudi v Evropi.

Google se je uspešno umestil med oglaševalce in nas potrošnike, Applu pa vse bolj uspeva isto v industriji zabave.

12 komentarjev

zee ::

Zivi bili, pa videli, kako bo storitev izpadla. MobileMe mi zaenkrat dela brez tezav.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: zee ()

BALAST ::

Obljubljena cena je že privlačna, ampak grem stavit da bodo omejili streaming posameznih popularnih skladb in zaračunavali prekoračeno mejo.
Zdaj koliko je Apple plačal predujma niti ni važno, ker to je le stava na "prirejeno tekmo".

RockyS ::

grooveshark FTW. Odkar sem na slo-techu zasledil link še winampa nisem zagnal. Niti dl kakega torrenta(glasbenega) =)

r0ker ::

RockyS je izjavil:

grooveshark FTW. Odkar sem na slo-techu zasledil link še winampa nisem zagnal. Niti dl kakega torrenta(glasbenega) =)

this.

zakaj ne morem editat posta, ki mi ga je admin "brisal"? rad bi sestavil "konstruktivn" komentar pa se mi ne da na novo pisat :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: r0ker ()

guest #44 ::

A to boš lahko lahko poljubno gor pa dol dajal ali bo apple zahteval "iFee" za vsako viška transakcijo? A podpiral bo samo apple formate ali boš lahko dal gor tudi eksotične stvari tipa .zip, .jpg, .wav, .avi?


-------------------------------------------------------------------------------------------------------
APPLE

"Makes you think it's innovation, whereas it's only standard options (often not even that) with a fancy package"
-------------------------------------------------------------------------------------------------------


lol!

nodrim ::

Grooveshark in vse te storitve so mega, ČE imaš neomejen promet, kar pa je zgleda po svetu prej izjema kot pravilo. Zdaj po 6ih mesecih v NZ, čedalje bolj čutim to omejitev prometa. Skoraj malo klavstrofobično. Pazi ne dljaj, tega .. ne gleda v HD na youtube, internet radio ne-ne. Pazi malo s skypom, itd.

BALAST ::

Takole te ozmerja apple če...

Zgodovina sprememb…

  • zavarovalo slike: gzibret ()

MedusasPath ::

BALAST je izjavil:

Takole te ozmerja apple če...


Seveda, Apple in njihov program xGestures.

neonX ::

kot je že MedusasPath omenil, xGestures ni od Appla.. drugič preverite, preden objavite.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: neonX ()

Kocka ::

iCloud je prenehal delovati pred pol ure. Že ve kdo kaj se dogaja?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Kocka ()

hojnikb ::

Mogoče spet kradejo celeberty picse :)
#brezpodpisa

Kocka ::

Je že nazaj. So pa hitro popravili.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple iCloud je tu ... skoraj

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
238149 (6583) Keyser Soze
»

Apple WWDC: iCloud (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
6927535 (25091) Lonsarg
»

Zakaj je založbam Apple iCloud všeč, Amazonov Digital Locker pa ne

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
118694 (7300) techfreak :)
»

Prihodnji teden predstavljeni iCloud, Mac OS X Lion in iOS 5

Oddelek: Novice / Apple iPhone/iPad/iPod
85118 (4157) neonX

Več podobnih tem