»

Apple drugo največje podjetje na svetu

Na grafu gibanja tečaja AAPL je lepo videti internetni balon s preloma tisočletja in zdrs ob začetku zadnje finančne krize.

Slo-Tech - Delnice Appla so dosegle absolutni vrh, saj so se včeraj najvišji posli z njimi sklepali nad ceno 330 dolarjev. Zaključni tečaj po zaprtju borze je znašal 329,57 dolarja, v trgovanju po zaprtju pa se je povzpel prek 331 dolarjev. Te številke pomenijo, da Applova tržna kapitalizacija znaša 300 milijard dolarjev.

To ni malo denarja. Da si bomo to številko lažje predstavljali, poizkusimo takole: tržna kapitalizacija vseh podjetij na ljubljanski borzi znaša približno 30-krat manj od Applove. Apple je tudi že nekaj tednov drugo največje podjetje na svetu (spet merjeno s tržno kapitalizacijo) z majhnim zaostankom za naftnim gigantom Exxonom.

Apple je imel lani resda odlične rezultate, a rast delnice za 50 odstotkov v zadnjih 12 mesecih in 67 odstotkov od rekordne...

33 komentarjev

V Kiberpipi ta teden: Optični pickup za bas kitaro, Vinopiri, Drupal 7

optični pickup na protobordu avtor fotografije milowinningham

vir: Kiberpipa
Kiberpipa - V četrtek, 6.1. ob 19h, začenjamo z novim ciklom predavanj za vse navdušene uporabnike spajkalnikov in osciloskopov. Na prvem predavanju bosta Miha Leskovec in Urban Medič z ljubljanske Fakultete za elektrotehniko predstavila svoj projekt optični pickup za bas kitaro, s katerim sta lansko leto osvojila nagrado European Analog Design Contest, ki jo podeljuje Texas Instruments.V četrtek, 6.1. ob 20h, ste vabljeni na ogled zasoljenega prleškega horror filma Vinopiri: Ledena trgatev., s katerim se na sceno vrača neproglašeni kralj slovenskega trash horrorja, Vitomir Kaučič. Ledena trgatev ni nadaljevanje Blutvajnšpricer sage, je reanimacija, reboot Vinopirjev, ki iz prvega filma prenese...

10 komentarjev

Univerza v Glasgowu pokazala koncept procesorja s tisoč jedri

Slo-Tech - Lani je Intel predstavil koncept procesorja, ki bi lahko v teoriji omogočal tudi tisočjedrno izvedenko. Na Univerzi v Glasgowu jim je to uspelo demonstrirati še v praksi.

Uporabili so FPGA-čip, ker nudi prednost naknadnega programiranja vezja. Posamezne skupine tranzistorjev so razdelili v dobrih tisoč skupin in vsaki naložili drugo nalogo. De facto so tako ustvarili tisoč "jeder", ki je vsako procesiralo drugo kodo. Na njem so pognali kodiranje filma v MPEG in dosegli 20-krat višjo hitrost kot na običajnih namiznih računalnikih.

Za razliko od današnjih večjedrnih (oligojedrnih)...

18 komentarjev

Intelov Sandy Bridge je tu!

Slo-Tech - Intel bo novo platformo Sandy Bridge uradno sicer predstavil na Consumer Electronic Showu, ki se bo v Las Vegasu začel v četrtek in sklenil v nedeljo, a včeraj pozno ponoči smo dočakali praktično splavitev, saj so se na internetu pojavile recenzije in testi. Računalniki pa naj bi se prodajali še kak dan prej.

Gre za drugo generacijo dvojedrni in štirijedrnih procesorjev Core, ki imajo 32 nm-dizajn, Turbo Boost 2.0, izboljšano podporo za grafiko (nov Intel HD), tehnologijo Wireless Display, in boljše razmerje med porabo energijo in zmogljivostjo. Čeprav ga za novo arhitekturo, bo poimenovanje ostalo staro, kot smo ga navajeni od lanskih modelov, kar lahko povzroči zmedo ob nepazljivosti.

Novi modeli so iz...

51 komentarjev

Pravkar delni Sončev mrk

Slo-Tech - Prav v teh trenutkih poteka prvi letošnji Sončev mrk, ki je viden tudi iz naših krajev. Luna je Sonce začela prekrivati ob 7.40 uri nad Alžirijo, senca pa bo potovala proti Skandinaviji, kjer bo ob 9.51 iz Švedske najdlje viden mrk. Tam bo zakrite 85,8 odstotka Sončeve ploskve. Različne magnitude mrka bodo vidne iz celotne Evrope, severne Afrike in severozahodne Azije.

V Sloveniji vidimo najbolj zakrito Sonce prav v teh minutah, ko je vidna le četrtina njegove ploskve. Žal trenutne vremenske razmere kažejo, da Evropejci kaj dosti od mrka ne bomo videli, saj je skoraj cel kontinent zavit v...

20 komentarjev

Prodanih 10 milijonov najpopularnejšega androida Galaxyja S

vir: Heise
Heise - Samsung pravi, da je v preteklem letu prodal 10 milijonov primerkov svojega pametnega telefona Galaxy S, ki je prišel na trg junija. Od tega je bila četrtina prodanih v Evropi, štiri milijone v Severni Ameriki in petina v Aziji. Letos jih želijo prodati dvakrat več, kar je razumljivo, saj bo na prodaj celo leto in ne zgolj polovico.

Po podatkih Gartnerja je Samsung tudi največji proizvajalec androidnih telefonov z 32-odstotnim tržnim deležem. Za njim sta HTC s 27 odstotki in Motorola s 17 odstotki. Ni pa Android najpopularnejši operacijski sistem za...

20 komentarjev

Italija: YouTube je televizija

engadget - Tik pred koncem starega leta je Italija odločila, da je po njihovih nazorih YouTube enakovreden televizijskim kanalom. YouTube, Vimeo in ostale strani, kjer imajo uredniki moč urejati vsebino (torej brisati neprimerne posnetke, četudi to počno post festum), bodo veljale za avdiovizualne storitve. To pomeni, da bodo morale plačati dodatne davke, v 48 urah po pritožbi zaradi klevetanja umakniti vsako sporno vsebino in preprečiti oddajanje za otroke neprimernih vsebin podnevi.

Problem je, da je sedaj na primer YouTube odgovoren za vsebino na svojih strežnikih, četudi jo takoj po opozorilu o kršitvah avtorskih pravic ali dostojanstva odstranijo (tako se uniči doktrina varnega pristana). Logika, ki so jo...

23 komentarjev

Goldman Sachs vložil pol milijarde v Facebook

The New York Times - Največja ameriška investicijska banka Goldman Sachs je vložila 450 milijonov dolarjev v Facebook in v zameno prejela 0,9-odstotni delež podjetja, poroča The New York Times. Z malo matematike ugotovimo, da je po cenitvi banke Facebook vreden astronomskih 50 milijard dolarjev. Digital Sky Technologies iz Rusije je v Facebook vložil 50 milijonov dolarjev, Goldman Sachs pa želi od svojih strank nabrati še poldrugo milijardo dolarjev za investicijo v Facebook.

Na prvi pogled se zdi investicija Goldman Sachsa nenavadna, saj gre za investicijsko banko in ne klasičnega investitorja, a videz vara. Kupčija bo Goldman Sachsu prinesla marsikatero korist, saj so si s tem praktično že zagotovili, da bodo prav oni izbrani za...

17 komentarjev

Statistika uporabe operacijskih sistemov in internetnih brskalnikov v letu 2010

Slo-Tech - Znane so statistike, katere operacijske sisteme in katere spletne brskalnike smo uporabljali preteklo leto. Kot vsak mesec so statistiko pripravili na Net Applications. Še vedno so daleč v ospredju Microsoftovi izdelki, a počasi tudi alternative pridobivajo privržence.

Najprej k operacijskim sistemom. Uporabniki so vzeli Windows 7 za svojega, saj se je njegov tržni delež skoraj potrojil. Še vedno sicer vodi Windows XP, ki je imel januarja 2010 dvotretjinski tržni delež, konec leta pa še vedno 56-odstotnega. Vista ni rojena pod srečno zvezdo, saj ni nikoli dosegla stratosferskih višav; lani je z 18 odstotkov padla na dobrih 12 odstotkov. Praktično vse te prestope je polovil Windows 7, ki...

113 komentarjev