»

Načrti DFI za platformi AM2 in 775

Platforma AM2

AnandTech - Včasih smo navijalci za svoje podvige skoraj obvezno kupovali matične plošče, proizvajalca Abit ( NF7-S še vedno tvori platformo za moj primaren računalnik). Podjetje je pred časom zašlo v težave in čas bo pokazal, ali so sposobni narediti matično ploščo, ki jo bodo entuzijasti dobesedno razgrabili iz polic.

Vendar trg ne počiva in lakoto entuzijastov je nemogoče potešiti, kaj šele, da ne bi imeli nič za pod zob. Do nedavna malo da ne neznano podjetje DFI, je ponudilo izvrstne matične plošče, sposobne neznosnih naporov. Tako velja, da danes DFI nudi plošče, ki prenesejo skoraj da vse.

Ker slika pove več kot tisoč besed, bomo kar grafično predstavili njihove načrte za matične plošče, ki bodo...

4 komentarji

Sony-eva kriza identitete

Slo-Tech - Sony se je razrasel v dinozavra, ki ponuja od losijonov, baterij, zavarovalnin, bančnih storitev, do nam bolj znanih filmov, televizorjev in Hi-Fi opreme. Zaradi preobsežnosti, je verjetno izgubil tako ostrino na tržišču, kot tudi ugled svoje znamke.

Izumitelju Walkmana je tržišče prevzel Apple Computers inc. z iPodom. Spregledali so tudi potencial LCD TV-jev, ker so stavili na plazmo in bili prisiljeni v sodelovanje s Samsungom. Soizumitelj CD formata je sedaj v premnogih bitkah, npr. na področju naslednjega medijskega formata: Blu Ray vs. HD-DVD, igralnih konzol, kjer se bodo spopadli Xbox360, Nintento Wii in PS3. Z odkupom Konica-Minoltinega dela, si je le nekoliko olajšal boj s Canonom in ostalimi...

Za nekatere poteze so si krivi tudi sami, tu je predvsem govora o lanski polomiji z Rootkitom. Podobno vprašljiva za ugled je bila ustanovitev paralelne lukszne veje pod imenom Qualia. Nekoč je Sony pomenil več. Veliko več.

Sir Howard Stringer, ki je trenutno vodilni Sonya,...

17 komentarjev

SOVA bo lahko prisluškovala 2 leti

RTV Slovenija - Poslanci so ob obstrukciji dveh največjih opozicijskih strank sprejeli novelo zakona o Slovenski obveščevalno-varnostni agenciji. Slednja bo tako lahko dve leti (doslej 6 mesecev) nadzirala elektronsko pošto in prisluškovala telefonskim pogovorom posameznikov, ki naj bi ogrožali varnost države.

Spomnimo, da je podaljšanje časovne omejitve posega v komunikacijsko zasebnost posameznika sprožilo vrsto polemik, tako s strani opozicijskih poslancev, kot tudi strokovne javnosti. Vlada je v predlogu novele najprej predlagala popolno odpravo časovne omejitve. Opozicija je nato 10. maja na seji Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb vložila dopolnilo, s katerim se je v predlogu novele čas nadzora omejil na leto dni, kar je komisija sprejela. Kljub temu so koalicijski poslanci menili, da je leto dni prekratek rok in za plenarno zasedanje pripravili amandma, s katerim se dovoljeni čas nadzora podaljšuje na 24 mesecev.

Največji očitek sprva predvideni popolni odpravi časovne...

9 komentarjev

Windows Live OneCare

Slo-Tech - Danes je Microsoft izdal OneCare, ki vsebuje programe za večjo varnosti, pri tem pa je namenjen še vzdrževanju kondicije računalnika. Paket vsebuje antivirusni program, požarni zid, antispyware program in še nekaj ostalih. Celoten seznam je objavljen tule, pri tem pa za ceno 49.95 dolarjev dobite možnost namestitve na tri različne računalnike.

Trenutno je paket OneCare na voljo samo za Windows XP SP2 v Združenih državah. Ostali svet naj bi prišel na vrsto drugo leto, testiranje OneCare za prihajajočo Visto pa bi se naj začelo konec letošnjega leta.

33 komentarjev

Mobitel odstavil Majzla, Vega ugaša svoje omrežje

Delo - Iz Mobitela, hčerinske družbe Telekoma Slovenije, so sporočili, da je danes nadzorni svet Mobitela odstavil direktorja družbe Antona Majzlja. Mobitel bo začasno vodil Bojan Dremelj, predsednik uprave Telekoma Slovenije, sicer pa bivši predsednik uprave Simobila.

Razlogi za odstavitev so razhajanja mnenj in načrtov glede prihodnosti največjega slovenskega mobilnega operaterja predvsem pa skupine Telekom Slovenije, so sporočili iz Mobitela.

Poleg tega bo tretji slovenski mobilni operater Vega, danes opolnoči izklopil svoje omrežje, tako da bosta v Sloveniji do nadaljnjega delovala le dva mobilna operaterja, Simobil in Mobitel. Frekvenco in del infrastrukture Vege, ki odhaja iz slovenskega trga, pa bo prevzel novi tretji slovenski mobilni operater Tušmobil, ki pa še ne bo začel poslovati.

5 komentarjev

Apple Computers Inc. krcnil Samsung in Apple Corps

EETimes - Samsung je pred dnevi preveč samoiniciativno najavil, da je pridobil procesorski posel za iPode. Za nameček je še "narabutal" GUI svojih mobilnih telefonov (glej povezavo na novice). Apple Computers Inc. je to privedlo do tega, da je drugače razdelil svojo jabolčno pito. Procesorje za nove iPod Shuffle bo dostavljal dosedanji dobavitelj: SigmaTel. Samsungu tako ostaja le posel z iPod Nani, v procesorskem pomenu besede. Za sedanje procesorje ostalih iPodov je zadolžen PortalPlayer.

Število iPodov se bo verjetno še povečalo, saj se je Apple Computers Inc. odločil prodati svoj večkrat nagrajeni spletni študentski informacijski sistem PowerSchool. Le ta omogoča staršem in samim učencem spremljati svoj napredek. Kupec je Pearson - eden večjih založnikov za šolstvo. Kupoprodajna pogodba očitno zavezuje kupca, da se razvije sistem, ki bo omogočal učiteljem in učencem dostop do učnega materiala preko iPodov.

Razrešen je bil tudi konflikt dveh "jabolk" glede še bolj uspešnega...

3 komentarji

Fujitsujev "eliminator" magnetnega zapisa

engadget - V marsikaterem delu tega foruma potekajo debate o tem, kako "nezanesljiv je digitalni magnetni zapis" sodobnih naprav. V dejanskem svetu je problem ravno obraten: kako dejansko izbrisati magnetne nosilce podatkov. Marsikatero podjetje in posameznik namreč ne more in ne sme dovoliti, da se do podatkov, zapisanih na magnetnih medijih, dokoplje še kdo drug. Fujitsu je za takšne potrebe predstavil novi brisalec magnetnih nosilcev Mag EraSURE P2V, ki vam bo zbrisal trde diske, magnetne trakove, diskete in ostale magnetne nosilce podatkov.Žal naprava ni čisto pravi terminator, saj s svojim delovanjem do 5000 Oe in močjo magnetnega polja do 1,3 Tesla, zbriše...

65 komentarjev

Novi varčni dual core Intli...

Slo-Tech - Intel bo predstavil različico Yonah jedra (65 nm), ki bo tekel na 1.2 Ghz, na 533 MHz FSB, in imel 2 MB L2 predpomnilnika, pri največji porabi samo 9 W! Procesor se bo prodajal pod imenom Intel Core Duo U2500.

Intel je že imel čipe, ki so imeli power envelope 10W, vendar je šlo za enojedrne modele. U2500 je predviden za montažo neposredno na tiskanino (torej brez podnožja) in je namenjen uporabi v prenosnih tabličih računalnikih, UMPC-jih in Ethernet stikalih. Čip naj bi bil dobavljiv takoj.

Tudi "Merom" (65 nm) modeli naj bi imeli svojo nizkonapetostno različico, od Yonaha pa naj bi ga ločilo tudi bolj robustno upravljanje porabe posameznih sklopov. Splavitev Meroma je predvidena za avgust, nizkonapetostna različica pa verjetno nekaj mesecev pozneje...

Končno nekaj pametnega v rangu majhnih strojev! Sem se že naveličal VIA-inega skrivanja datasheetov in nabijanja cen za trapaste EPIA plošče, ko da so sedmo svetovno čudo!

Več v izvorni novici.

7 komentarjev