»

Windows 10 morda z novim brskalnikom po imenu "Spartan"

Microsoft News - Microsoft je za konec januarja napovedal poseben medijski dogodek za prikaz novih funkcionalnosti v prihajočih Oknih 10, in v zvezi s tem je pravkar pricurljalo nekaj zanimivih novic v zvezi z njihovimi načrti z brskalnikom.

Po prvotnih napovedih naj bi IE 12 vključeval zgolj manjši remont z bolj chrome-u podobnim vmesnikom in dodano podporo za razširitve, a kot se zdaj govori, naj bi razvijna ekipa že pred časom odcepila (angl. fork) kodo njihovega...

36 komentarjev

Applov TouchId je mogoče prelisičiti tudi z odlitkom iz dobro narejene fotografije

vir: ccc.de
ccc.de - Te dni v Hamburgu poteka 31. redni kongres nemškega Chaos Computer cluba (31C3), zato seveda ne manjka vesti o novih hekerskih napadih na te ali one rešitve. Ena letos bolj odmevnih zadeva še en napad na Applov TouchID senzor, in sicer kar s pomočjo dovolj podrobne fotografije žrtvinega prsta.

Jan Krisller (znan pod psevdonimom Starbug) se je oktobra udeležil tiskovne konference nemške obrambne ministrice Ursule von der Leyen ter pri tem izdelal več fotografij njenih rok. Iz ene od njih (na sliki) je potem uspel izluščiti njen prstni odtis, ga natisniti na prozorno folijo, ter potem z tekočim lateksom ali z lepilom za les izdelati negativ, s katerim se da prelisičiti Applov senzor.

Seveda ga ni mogel stestirati na...

19 komentarjev

Indijski Airtel (začasno) obupal nad zaračunavanjem Skype klicev

indianexpress.com - Vodilni indijski mobilni operater Bharti Airtel je malo pred božičem napovedal zaračunavanje Skype, Viber, Google Hangouts, Whatsapp in podobnih klicev, ki za izvedbo uporabljajo prenos podatkov in jih torej oni kot operater ne morejo posebej zaračunati po ceniku.

Tarifa bi se merila na 10KB prenesenih podatkov do ponudnikovih strežnikov, in sicer 4 paise (0.04 indijske rupije) pri prenosu čez 3G in 10 paisov pri prenosu čez 2G. To bi pri enominutnem Skype klicu (~50kbit/s ali 375KB/min) po 3G naneslo 1.5 rupij ali okvirno 2 centa, po 2G pa okvirno 5 centov (o video klicih za zdaj niso posebej govorili). Za primerjavo, minuta klica pri Si.Mobilu s paketom SIMPL (brez mesečne naročnine, plačuje se le dejanska poraba) je trenutno precej dražja, tj. 11,18...

9 komentarjev

Apple kupcu iz EU dovoli 14 dni za odstop od digitalnih nakupov

Digital Trends - Slabega pol leta po začetku veljave novelirane Direktive EU o pravicah potrošnikov je tudi Apple spremenil svoje pogoje uporabe trgovin iTunes, Mac App Store, App Store, in iBook store in zdaj kupcu iz EU dovoli 14 dni, da si iz katerega koli razloga premisli in vrne že kupljeno digitalno dobrino.

Pravica odstopa od pogodbe, sklenjene na daljavo (43.č člen Zakona o varstvu potrošnikov) je v EU že dlje časa uveljavljena in je tipična predvsem pri nakupu blaga preko interneta, pri nakupih digitalnih dobrin pa niti ne. Apple je denimo vračila dopuščal le v nekaterih primerih, tj. zlasti, če so otroci zapravili ogromne vsote v App store ali z in-app nakupi, na splošno pa ne.

Zahtevo za vračilo je treba oddati preko...

10 komentarjev

Dotcom napovedal dobro šifrirani MegaChat

TheNextWeb - Kim Dotcom je v svojem stilu (tj. po Twitterju in brez pretirane izbrire besed) napovedal skorajšnjo splavitev v celoti šifrirane brskalniške rešitve za video klepet, MegaChat. Demo verzijo sta pokazala Julian Assange in Edward Snowden v svojem nedavnem nagovoru protestnikov v novozelanskem Aucklandu (glej video), beta ključe pa naj bi začeli deliti v naslednjih tednih.

MegaChat naj bi omogočal vse, kar se pričakuje od obstoječih in popularnih rešitev, kot sta Microsoftov Skype oz. Googlov Hangouts, se pravi tekstovni, zvokovni in video klepet, zraven pa še hitri prenos datotek in seveda shranjevanje v njihovo šifirano oblačno rešitev Mega. Še bolj ključno naj bi bilo, da bodo vso komunikacijo šifrirali že pri uporabniku, da na svojih strežnikih ne bodo hranili nobenih prometnih podatkov v njim dosegljivi obliki, ter da ne bodo...

2 komentarja

Kanada uvaja copyright trolling

Slo-Tech - Že čez nekaj dni, tj. z 2. januarjem naslednjega leta bodo v Kanadi začele veljati določbe Zakona o modernizaciji avtorskega prava. Kot velja sklepati že iz imena, gre za prilagoditev zakonodaje "spremenjenim razmeram", misleč predvsem razbohot interneta in mobilnih naprav kot novega načina uživanja avtorskih del, kot sta se zgodila od zadnje posodobitve zakona pred skoraj dvajset leti.

Del te nove ureditve je tudi t.i. "notice and notice" mehanizem, ki nosilce avtorskih pravic upraviči do pošiljanja obvestil potencialnim internetnim kršiteljem njihovih pravic. Če se torej nosilec uspe prebiti do IP naslova kršitelja (kar pri torrentanju zlasti ni težko), lahko od pripadajočega ponudnika interneta zahteva, da temu...

4 komentarji

NSA lahko bere večino šifrirnega, ne pa vsega

Spiegel Online - V Hamburgu se danes končuje 31. konferenca CCC (Chaos Communication Congress), na kateri vsako leto v zadnjih decembra predstavijo novosti na področju računalniške varnosti. V sodelovanju z nemškim Spieglom so prikazali zadnje znane podatke o sposobnosti NSA in drugih obveščevalnih služb dešifrirati in prestrezati komunikacijo prek interneta. Kot smo lani pisali, ovir za NSA ni več veliko, a nekaj jih vseeno ostaja.

NSA in partnerji si na vse načine prizadevajo pridobiti dostop do vse šifrirane komunikacije prek interneta, pri čemer gredo tako daleč, da šifrirano komunikacijo označujejo kot grožnjo (threat). Ponudniki infrastrukture in uporabniki seveda gledajo na stvari drugače, kar vidimo že imena, saj govorijo o...

45 komentarjev

Napad na Sony Pictures maslo odpuščenih?

Slo-Tech - Sony in ameriški pravosodni organi za zdaj trdno vztrajajo pri mnenju, da je za vdor v Sony Pictures odgovorna Severna Koreja, ki ni bila zadovoljna s filmom The Interview. Sony je naprej napovedal umik filma, potem pa so ga vseeno izdali - in zaslužili milijone. Nekateri indici pa sedaj kažejo, da napad morebiti vendarle ne izvira iz Severne Koreje.

Podjetje Norse, ki se ukvarja z računalniško varnostjo, na lastno pest preiskuje vdor in uporablja podatke, ki so pricurljali v javnost. Ker so hekerji objavili ogromno množično ukradenega materiala, vključno s seznami sedanjih in nekdanjih zaposlenih, je socialni inženiring mogoč. V Norse trdijo, da je izvor napada precej bolj vsakdanji - nezadovoljni odpuščeni sodelavci.

Norsejev podpredsednik Kurt Stammberger je povedal, da so uspeli...

11 komentarjev

Kitajska popolnoma blokirala Gmail

The New York Times - Kitajska je okrepila svojo cenzuro Google in popolnoma onemogočila dostop do Gmaila, ki je bil sicer otežen že zadnjih šest mesecev (omejitve so začele veljati v dneh pred 25. obletnico protestov na Trgu nebeškega miru, 4. junija 1989). Doslej je bila spletna stran Gmail nedosegljiva, a je bilo mogoče elektronsko pošto prek Gmailovega predala pošiljati oziroma sprejemati prek odjemalcev, ki so uporabljali protokol POP3/IMAP za sprejemanje in SMTP za pošiljanje. Nič več.

Konec tedna je promet do Gmaila iz kitajskih IP-naslovov upadel praktično na ničlo, Google pa zatrjuje, da napaka ni na njegovi strani. Na kitajskem zunanjem ministrstvu pa so dejali, da nimajo nobenih informacij o kakršnihkoli blokadah (kar je mogoče celo res). Analiza prometa kaže, da je Kitajska...

16 komentarjev