» »

Indijski Airtel (začasno) obupal nad zaračunavanjem Skype klicev

Indijski Airtel (začasno) obupal nad zaračunavanjem Skype klicev

indianexpress.com - Vodilni indijski mobilni operater Bharti Airtel je malo pred božičem napovedal zaračunavanje Skype, Viber, Google Hangouts, Whatsapp in podobnih klicev, ki za izvedbo uporabljajo prenos podatkov in jih torej oni kot operater ne morejo posebej zaračunati po ceniku.

Tarifa bi se merila na 10KB prenesenih podatkov do ponudnikovih strežnikov, in sicer 4 paise (0.04 indijske rupije) pri prenosu čez 3G in 10 paisov pri prenosu čez 2G. To bi pri enominutnem Skype klicu (~50kbit/s ali 375KB/min) po 3G naneslo 1.5 rupij ali okvirno 2 centa, po 2G pa okvirno 5 centov (o video klicih za zdaj niso posebej govorili). Za primerjavo, minuta klica pri Si.Mobilu s paketom SIMPL (brez mesečne naročnine, plačuje se le dejanska poraba) je trenutno precej dražja, tj. 11,18 centa/min.

Zneski (za glasovne klice) torej niso veliki, je pa res dvoje. Prvič, uporabnik je za ta prenos že plačal (v okviru zakupa podatkov) in bi torej moral plačati še enkrat. In drugič, Airtel bi z nameravanim posebnim zaračunavanjem določenih tipov podatkovnih prenosov krepko zarezal v načelo omrežne nevtralnosti, istočasno pa ustvaril pogoje za še številne druge modele diskriminatornega zaračunavanja storitev (debata o čemer sicer zadnje mesece posebej intenzivno poteka v ZDA).

Airtel je po nekajdnevnem intenzivnem pritisku javnosti ter istočasni napovedi vladnega regulatorja, da bo preveril zakonitost takšnega dvojnega zaračunavanja, za zdaj popustil. Napovedane spremembe cenika tako ostajajo zamrznjene, za naprej pa je njihova PR služba zapisala, da "ne dvomijo, da bodo skozi pogovore z vlado prišli do uravnotežene rešitve, ki bo zagotovila poštene kompromis med interesi vseh deležnikov, hkrati pa upoštevala nekatere posebnosti telekomunikacijskega sektorja, še zlasti nujo po vzpodbujanju še kako potrebnih investicij v omrežje, kot jih sicer zahtevajo cilji indijske digitalne agende".

Na kratko: to, da se večina državljanov masti nad dobrotami povsod prisotnega brezžičnega omrežja, ne more biti mogoče, brez da bi se naši lastniki mastili nad (vsaj) enako bogatimi dobički.

9 komentarjev

Master_Yoda ::

Primerjati pa si moral res z drazjim paketom brez narocnine :D, primerja z npr. BOB 4c/min/mb kjer bi polek teh dveh centov se recimo pol mega za minuto skype klica oz. malo manj in si na istem kot ce nebi skypa uporabil (znotraj drzave).

Je pa to seveda dvojno zaracunavanje, kar drzava nebi smela dovoliti.

Zgodovina sprememb…

Tero ::

Neumeno vprašanje:
Kako sploh isp ve da se pogovarjaš preko skypa? DPI?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Gandalfar ::

Ne rabijo, skype itak komunicira preko dolocenih supernodov in stejejo samo promet preko tistih IP-jev.

Tero ::

google hangouts? viber?
Ne mi rečt da imajo ISP vse ipje od googla?
Give a man a fish, he'll be fed for a day.
Teach a man to fish and he'll drown himself.

Phantomeye ::

zdej samo še manjka naročnina na googlanje s 500 query cap

Jst ::

>zdej samo še manjka naročnina na googlanje s 500 query cap

Tole me je pa spomnilo na naročnino na dial up internet, Siol, v devetdesetih, ko si dobil CD in po inštalaciji, se ti je namestil še brskalnik, ki je bil "primerno nastavljen in opremljen."

FastForward 7 let: EU gre Silicon Valley že tako v nos, da ko boš izpolnjeval obrazec za naročnino za dostop do interneta (med katere bodo takrat spadali tudi današnja mobilna telekomunikacijska podjetja -Telekom (Mobitel), SiMobil, TušMobil,...), bodo ISPji ponujali različne pakete, v stilu "Google Search 50 Querys per day", "Bing Unlimited Premium", "news.google.com" kot dodatni checkbox,...


/[je treba delat, je treba delat, tudi na new year's eve :/] (v mojih mislih se to rima)
Islam is not about "I'm right, you're wrong," but "I'm right, you're dead!"
-Wole Soyinka, Literature Nobelist
|-|-|-|-|Proton decay is a tax on existence.|-|-|-|-|

tikitoki ::

Na kratko: to, da se večina državljanov masti nad dobrotami povsod prisotnega brezžičnega omrežja, ne more biti mogoče, brez da bi se naši lastniki mastili nad (vsaj) enako bogatimi dobički.

Kako debilna izjava pa je to? Državljani za te storitve pošteno plačajo in s svojimi zakupljenimi podatki bi morali delati karkoli zelijo. Ce podatkov ne porabis ti ne povrnejo denarja, torej naj ne jokajo sam tm k mislijo, da bi lahko pokasirali vec na neposten nacin.

LeQuack ::

A ni un debil od Madžarskega voditelja hotel uvesti davek na prenešene podatke? Tak oda me te ideje v takih državah kot so Indija ter državah vhodne Evrope nič ne presenečajo.
Quack !

Lonsarg ::

Operaterji se bodo morali sprijazniti da ne obstaja "skriti" način, kako lahko dobijo več keše iz naslova prenosa podatkov.

Obstaja samo en direktnen neskriti način, podražijo morajo podatke...


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Spar mobil (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
490149637 (14358) Steinkauz
»

Menjava operaterja

Oddelek: Mobilne tehnologije
477360 (5796) dirkac71
»

LTE (4G) @ Mobitel (strani: 1 2 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
9629178 (20913) GTX970
»

TUŠMOBIL - paketi FREE (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Mobilne tehnologije
18543790 (32520) OChack
»

Enotne cene za prenos podatkov znotraj EU

Oddelek: Novice / Omrežja / internet
4314216 (12341) Lonsarg

Več podobnih tem