»

Ars electronica

Slo-Tech - Trenutno v Linzu (Avstrija) poteka festival Ars electronica. Gre za enega najbolj 'kul' prikazov tehnoloških in cyber umetnosti v svetu.
Letos me je pot slučajno zanesla tja in moram reči, da imajo res kaj za pokazat. Do 6. septembra imate še čas, da si zadevo ogledate v živo...
Poleg kibernetične zbirke v stalnem muzeju je na voljo še veliko zanimivih instalaciji po mestu. Ste že streljali paintball preko mobilca? Ali pa stali pod posebnim tušem, ki s curki vode igra glasbo na vaš dežnik? V bistvu je stvar čisto navaden zvočnik - dežnik deluje kot membrana, tok vode pa je 'moduliran' in nosi signal (Raindance). Pa brainball, kjer lahko igrate nogomet s svojimi možganskimi valovi. Pri nekaterih stvaritvah se človek resnično vpraša kakšne gobice so jedli avtorji, ko so se jih domislili.
Glede na to, da je MS eden od sponzorjev festivala, sem našel tudi projekt znan pod imenom BSOD. A v prospektih so BSOD nekako pozabili omeniti. Mogoče je šlo za easter egg in sem bil le (ne)srečni...

0 komentarjev

VIA KT266A

VIA Hardware - Naslednjo novico nam je poslal MorpheusX.
Če ste se obotavljali glede nakupa DDR matične plošče zaradi slabih performans trenutnih čipovij, vam ne bo treba več (dolgo) čakati. VIA je predstavila nov nabor čipov imenovan KT266A, ki se po zgodnjih testih sodeč, ne samo kosa, temveč tudi prehiti vsa ostala čipovja trenutno na tržišču. Čipovje je kompatibilen z vsemi Duroni/Athloni, vendar pa boste za optimalne performanse rabili 266Mhz FSB Athlona. Cena naj bi se gibala v istem rangu kot že poznan Viin nabor KT266 in tako predstavljala odlično kupčijo. Izšla naj bi malo prej kot desktop verzija Palomina, v povezavi s katerim bo to že tako ali tako odlično čipovje pokazalo zobe. Več o tem tu.
Če se bo KT266A res obnesla tako dobro, kot pravi VIA Hardwere, potem ima VIA še možnost prislužiti si (nazaj) naslov vrhunskega izdlovalca čipovij. Opozarjem pa vas, da je test opravila stran, ki je zelo "povezana" z Vio! Nekateri od vstvarjalcev strani so namreč kar uslužbenci Vie. Tako da glede...

2 komentarja

nForce že tu?

The Register - Dell je zelo pro Intel podjetje. Praviloma vse kar pride iz Dell-a, nosi Intel Inside nalepko. Ampak to se bo, če so govorice resnične, spremenilo!
Kaj je tisto kar je spreobrnilo Dell? Nvidia in njeno nForce čipovje. Če prav pomislite, je to popolnoma logično. Prodajalci končnih sistemov (ala IBM Aptiva) niso navdušeni nad AMD precesorji, ker kolikor prihranijo pri ceni AMD-jev, zgubijo pri dragih matičnih ploščah za AMD-je. Nvidia je z nForcem to spremenila. To vezno čipovje za svojo ceno ponuja ogromno! Logično je Dell v tem videl dober posel in ga zagrabil. Prihranil bo na ceni procesorja in, ker ima nForce grafično že vgrajeno, tudi na grafični kartici zelo dobre kakovosti.
So sicer še bolj nepotrjene govorice kot te zgornje, da bo Nvidia izdala posebno verzijo nforca za P4. Tako da bo Dell v resnici izdal nForce in P4 "combo", ampak te se mi zdijo preveč odtrgane, da bi bile resnične. Po drugi strani pa je čisto možno, da bo zgoraj omenjeni Dell-ov AMD sistem tekel na...

0 komentarjev

Nintendo GameCube bo zamudil

Vnunet - Novico sem sicer videl približno deset dni nazaj na ZDNetu, vendar sem na vnunet-u dobil malce 'jasneje napisano' . Namreč, v želji, da mu ob začetku prodaje ne bi zmanjkalo enot, kot se je to zgodilo Sonyu s Playstation-om, je Nintendo izid Igralne Kocke preložil iz 5. novembra na 18 november, 10 dni po izidu konkurenčnega X-box-a. No, kljub vsemu bo še vedno izšla tik pred ameriškim Zahvalnim dnem.

Kljub predhodnim napovedim pa bosta v času izida izšli samo dve Nintendovi igri - Luigi's Mansion in Wawe Racer.

1 komentar

Opravicilo

Jaz - No... sedaj bi moralo vse bolj ali manj delovati (razen avto prijave, ki se se vedno predeluje). V primeru da opaziti kaksno napako (in to ne premajhnega okenca v IE60 - bo popravljeno) mi prosim sporocite, da jo bom lahko v cimkrajsem casu odpravil.

8 komentarjev

Še novejše cene

Hardware Extreme - No, kot sem rekel, razlog so nove pocenitve Intelov. Ker pa je Intel včeraj objavil nove cene (sledil mu je AMD), bo povpraševanje po P4 procesorjih verjetno še večje. Da ne govorim o AMD-jih, katerih najmočnejši (1.4GHz) stane le $123! To so nove cene:

Intel Pentium 4

 • P4 1.3GHz - $193 v $135 v $112
 • P4 1.4GHz - $193 v $140 v $140
 • P4 1.5GHz - $256 v $142 v $140
 • P4 1.6GHz - $294 v $170 v $155
 • P4 1.7GHz - $352 v $195 v $193
 • P4 1.8GHz - $562 v $255 v $250
 • P4 1.9GHz - $375 v $300 v $300
 • P4 2.0GHz - $562 v $500 v $500
Intel Celeron

 • Celeron 667MHz - $40 v $38
 • Celeron 700MHz - $45 v $42
 • Celeron 766MHz - $50 v $47
 • Celeron 800MHz - $55 v $55
 • Celeron 850MHz - $62 v $60
 • Celeron 900MHz - $65 v $65
 • Celeron 950MHz - $75 v $72
 • Celeron 1.0GHz - $90 v $85
 • Celeron 1.1GHz - $105
AMD Athlon (Thunderbird)

 • AMD Thunderbird 900MHz - $67 v $64
 • AMD Thunderbird 1.0GHz - $82 v $80
 • AMD Thunderbird 1.13GHz - $100 v $98
 • AMD Thunderbird 1.2GHz - $100 v $98
 • AMD Thunderbird 1.3GHz - $120 v $118
 • AMD Thunderbird 1.4GHz -...

3 komentarji

Konec veselja

The inquirer - Sodeč po tej novici na TheInquirer-ju bodo cene Rambusovega RDRAM-a, ki ga za svoje delovanje uporabljajo Intel Pentium 4 procesorji, spet narasle.
Razlog za to pa je Samsung, največji proizvajalec RDRAM-a, ki mu zmankuje zalog. Intel je namreč prejšnji teden spustil cene P4 procesorjem in raja je seveda navalila. Pokupili so ogromno P4-k in, seveda, RDRAM-a. Samsung ga nak trenuten porast prodaje ni bil pripravljen. Zato je zalog malo in... cene visoke.

3 komentarji

Američani ... Avstralci ... Angleži

The Register - Morda je zgolj naključe, da se je dvema državama na A-, kateri pogostokrat vlačimo po zobeh, pridružila še ena - Anglija. Namreč, Angleži bodo šli podirat še neobstoječ rekord (torej ga bodo 'samo' postavili): naslednjo sredo bo na Leicester Square v Londonu opoldne zvonilo kot v peklu. Želijo namreč postaviti rekord v številu naenkrat zvonečih telefonov. Jojmene!

Kaj bo naslednje? Bomo Slovenci postavili rekord v največjem številu modrih zaslonov na Kongresnem trgu?

3 komentarji

Novi ZZZ

ZZZ - Izšla je nova številka internetnega časopisa ZZZ. Kot vedno govori o odtrganih stvareh. Tokrat o: Digital Audio Broadcasting-u (na kratko DAB), ki bo v prihodnjih letih postal resna konkurenca FM in AM standardoma; o super-prevodnem materialu tankem kot papir, ki bo v prihodnosti izpodrinil bakrene in aluminiaste žice; o Nitinol-u, nekakšnem čudežnem materialu; o mikrolečah in tekih stvareh,... Skratka, o vsem odtrganem...

0 komentarjev