»

Razvija se odprtokodni Live Office

Slo-Tech - V poplavi na omrežju temelječih storitev (ki večinoma tečejo v oblakih), je očitno napočil čas, da poleg lastniškega omrežnega programja dobimo še odprtokodno.

Skupina razvijalcev združenih v organizacijo Live Office tako pripravlja spletno aplikacijo, ki omogoča organizacijo osebnih informacij, stikov, zabeležk, osebnih dokumentov ter sestankov.

Podatki so shranjeni na spletnem strežniku v šifrirani obliki in dostopni samo lastniku oz. imetniku gesla, na voljo pa je tudi podpora za več jezikov (trenutno poleg angleščine samo še francoščina). Trenutna različica je še razvojna (0.9.01-dev), v bližnji prihodnosti pa nameravajo dodati še podporo za več jezikov, module za vodenje osebnih financ ter modul za shranjevanje gesel. Pripravljajo tudi namizno različico v Javi, ki bo omogočala delo brez povezave v splet ter kasnejšo sinhronizacijo s strežnikom. Projekt je zastavljen precej resno, saj razvijalci pripravljajo obsežno pomoč (tudi z videovodiči).

Najlepše pri vsem skupaj je, da...

18 komentarjev

Cenzura po islandsko

Sedež banke Kaupthing

Slashdot - Finančna kriza je še posebej hudo prizadela Islandijo, saj so lanskega septembra in oktobra druga za drugo skorajda propadle tri največje islandske banke: Glitnir, Landsbanki in Kaupþing. V času ekonomske ekspanzije je namreč domače tržišče za te banke postalo pretesno, zato so z veliko žlico začele zajemati tudi inozemski kos kreditne pogače. Banke so si nagrmadile dolgove, ki so večkratno presegali domači bruto družbeni produkt, in ko je pošteno zaškripalo, jih je morala pred propadom in razpadom islandskega finančnega sistema z nacionalizacijo rešiti kar država. Kljub temu je tečaj islandske krone strahovito padel (izgubil je več kot polovico), jezni britanski varčevalci v otoški...

38 komentarjev

Znanih več cen Windows 7

vir: CNet
CNet - Microsoft je že pred časom napovedal, da bo podobno kot pri Visti tudi Windows 7 za domačo rabo moč kupiti v obliki družinskega paketa, kjer bomo dobili tri licence za občutno nižjo ceno, kot če bi jih kupili posamič. Zdaj so znane še številke. Windows 7 Family Pack bo stal 150 dolarjev, omogočal pa bo nadgradnjo treh računalnikov z Windows XP ali Viste na Windows 7 Home Premium. To je ugodna ponudba, saj bo en sam paket Windows 7 Home Premium stal 200 dolarjev, verzija za nadgradnjo pa 120...

50 komentarjev

RIAA spet zmagala

Ars Technica - RIAA je bojda nehala tožiti posameznike za nelegalno deljenje glasbe prek spleta, a kot so večkrat poudarili, že začetih postopkov ne kanijo opustiti. Te dni so dobili tožbo proti podiplomskem študentu Joelu Tenenbaumu, ki je kršil avtorske pravice pri 30 skladbah, ki jih je prenesel s spleta s pomočjo programa KaZaA. Sodnik mu je naložil plačilo odškodnine v višini 675.000 dolarjev oz. 22.500 dolarjev za posamezno skladbo.

Tenenbaum je začel pesmi z interneta nalagati leta 1999, uporabljal pa je kopico programov: Napster, KaZaA, AudioGalaxy in iMesh. Kot pravijo tožniki, ga je leta 2002 oče posvaril, da ga lahko doleti tožba, če bo s tem početjem nadaljeval. Leta 2005 je prejel uradno pismo odvetnika tožeče stranke, naj preneha s početjem, tožili so ga leta 2007, a je s svojim početjem ves čas nadaljeval. RIAA je z izplenom seveda zadovoljna, Tenenbaum pa je resignirano dejal, da je zadovoljen, da prisojena odškodnina ni znatno višja. Spomnimo, da mora Jammie Thomas-Rasset zaradi...

33 komentarjev

Varnostna luknja v Apple tipkovnicah

SemiAccurate - Na konferenci Blackhat, ki se je zaključila pred dvema dnevoma, je K. Chen pokazal, da imajo Applove aluminijaste USB tipkovnice resno varnostno pomanjkljivost. Tipkovnice vsebujejo 8 kB flash pomnilnika za shranjevanje firmwarea ter 256 bajtov dinamičnega pomnilnika, kar je več kot preveč za samo delovanje tipkovnice. V firmware jim je z nekaj truda uspelo vstaviti lastno kodo, ki je bila v demonstracijskem primeru preprost keylogger (za zadnjih 5 pritiskov tipk). Ker firmware porabi le 7 kB flash pomnilnika, keylogger lahko shrani kar nekaj pritiskov tipk.

Čeprav je opisan postopek popolnoma ročen, bi se ga dalo avtomatizirati do te točke, da bi se uporabniku tipkovnica nadgradila nevede, npr. prek okužene strani. Kar je najhuje, varnostna luknja nima nobene povezave z operacijskim sistemom, slednjega lahko na novo naložite petdesetkrat, a pri uporabi okužene tipkovnice to ne bo pomagalo.

Dodatno je pomagalo dejstvo, da Apple precej svojih izdelkov da na police z nedodelanim...

18 komentarjev

Izdelava PS3 cenejša, Rage počasen

PlayStation 3

vir: bit-tech.net
bit-tech.net - Rage, nova igra, ki bo izšla v letu 2010, in ki jo pripravlja slavni prvoosebno-streljaški studio id Software, po besedah ustanovitelja družbe, prav tako slavnega Johna Carmacka, teče najpočasneje na Sonyjevem PlayStaion 3. Carmack za počasno delovanje igre, ki na Xbox 360 in njemu primerljivih PCjih teče s 60 FPS, na PS3 pa z 20 do 30 FPS, krivi predvsem šibkejši grafični procesor PlayStationa. Obenem je povedal tudi, da je kljub podobnima arhitekturama procesorjev v PS3 in Xbox 360, programiranje za slednjega mnogo lažje. A brez skrbi, Carmack zagotavlja, da je vsaka njihova igra narejena kot 60-Hertzna igra ter da bodo pred izidom izboljšali delovanje Rage-a na PlayStation 3.

Mimogrede, v konferenčnem klicu o financah v prvi četrtini je...

20 komentarjev

Širokopasovni internet po električnih kablih

engadget - Čeprav ideja ni nova, je širokopasovni internet, ki za medij uporablja električne kable končno dobil nekaj močno potrebnega zagona. IEEE, ki skrbi za vse elektronske tehnologije, je izdal prvi osnutek standarda za medmrežno komunikacijo po električnih kablih. Pot do sprejetja standarda je seveda še zelo dolga, saj je le-ta za standard IEEE 802.11n trajala kar dve leti od druge različice osnutka, a zdaj je vsaj realno razmišljati o internetu po električnih kablih. Delovna skupina novega standarda pričakuje hitrosti, večje od 100 Mb/s po kablih z izmeničnim tokom. Že sedaj je sicer mogoče kupiti opremo, ki električno napeljavo v hiši spremeni v lokalno mrežo, a so zmogljivosti te opreme večinoma daleč pod oglaševanimi. kako se bo tehnologija obnesla tukaj, bomo pa še videli.

20 komentarjev