»

Ali hladilnik paše na matično?

OC Inside - Z vse večjimi zračnimi hladilniki postaja izbira prave matične plošče toliko težavnejša. Nikoli ne morete biti sigurni, da bo kombinacija vaše matične plošče in hladilnika sploh pasala skupaj, saj proizvajalci ne posvečajo dovolj pozornosti meram. V veliko pomoč pri pravilni izbiri vam bo ta interaktivna stran na Overclockers Inside. Na strani lahko iz preprostega menija izberete model matične plošče (na žalost je trenutno na voljo le nekaj najpopularnejših) in hladilnika (precej večja izbira), ter pogledate, kako pašeta skupaj... Slikice so v razmerju, tako da se lahko na ugotovitve kar zanesete.

8 komentarjev

Nekaj zanimivih hladilnikov

več strani - Čeprav pričakovane polimerne revolucije še ni razvoj zračnih hladilnikov nikakor ne stoji. Naj posredujem nekaj modelov, ki se meni zdijo zanimivi:
  • Silverado: Gre za malce starejši hladilnik, toda škoda bi bilo, če bi ga naši novi bralci zamudili. Proizvaja ga nemško podjetje Noise Control, njegova posebnosta pa sta dva močna Nidecova ventilatorja in srebrno jedro. Test najdete tukaj.
  • FO-BE25D: Izdelek podjetje Thermal Integration bi težko...

3 komentarji

FCPGA2 - Socket370 adapter

X-Bit Labs - Sodeč po tej temi v Forumu podjetja PowerLeap, bomo v roku treh mesecev videli tudi FCPGA2 - Socket370 adapter. Če se ne spomnite, je PowerLeap predstavil prvi in edini delujoči FCPGA - Socket370 adapter z imenom Neo. Sedaj delajo na Neo+, ki naj bi omogočal uporabo Pentum III Tualatin procesorjev na starih Socket370 matičnih ploščah. Sicer sam ne vidim, kako je to možno, saj bo Tualatin zahteval posebno vezno čipovje, toda pustimo se presenetiti...

1 komentar

ELSO ATI ne zanima

PCrave - Fantje s strani PC Rave so nekatere večje OEM proizvajalce grafičnih kartic prosili, da komentirajo ATIjevo namero o prodaji grafičnih čipov in tudi povedo svoje načrte v zvezi s tem. Prva se je oglasila nemška ELSA:
  • PC Rave: Sedaj, ko je ATI spremenil svoj dosedanji način poslovanja, ali je možno, da bomo videli ELSA ATI kartico?
  • ELSA: ELSA nima nikakršnih načrtov o uporabi ATIjevih čipov
Elsin odgovor ni niti malo presenetljiv, saj gre za dolgoletnega strateškega partnerja Nvidie. Počakajmo na odgovore drugih proizvajalcev!

0 komentarjev

Nič več pregretja

Slo-Tech - Predvsem lastniki vodno hlajenih računalnikov so nenehno v nevarnosti pregretja svojih procesorjev zaradi odpovedi kakšnega dela hladilnega sistema. In ravno takšnih bo v veliko pomoč ta članek na ProCooling. Gre za preprosto vezje, ki je preko temperaturnega tipala povezano direktno na napajalnik računalnika. Če pride do odpovedi hlajenja in se procesor začne pregrevati, bo vezje avtomatično izklopilo napajalnik. Tako lahko brez skrbi računalnik pustite vklopljen tudi ko niste v bližini. Priporočam ogled. Thnx, OZZY!

2 komentarja

Matrox+Linux=

Slo-Tech - Matrox je vsekakor eno izmed podjetij, ki se zelo trudijo z Linux podporo. Lastniki njihovih grafičnih kartic so tako redno deležni novih gonilnikov in popravkov za Linux operacijske sisteme. 31. maja so izdali celo kopico Linux novitet, med katerimi gre prvo omeniti nove gonilnike. Sicer so zadeve še BETA, toda Linuxaši so uporabe BETA softvera tako ali tako že navajeni .
Druga noviteta je PowerDesk nadzorni center za njihove grafične kartice. Gre za nekaj podobnega standardnim Display Properties iz Windowsov, torej programček, s katerim lahko hitro in preprosto nadzirate delovanje vaše grafične kartice, od ločljivosti in barve globine do TV izhodov in osveževanja. Gonilnike in PowerDesk dobite tukaj. Thnx Jurij in OZZY!

[dodaj]

[dodaj]

4 komentarji

Svetleče tipkovnice

Slo-Tech - Ideja o osvetljenih tipkovnicah je že precej stara, toda do sedaj nismo videli praktično uporabnega masovno proizvajanega izdelka. Sicer so velika podjetja (HP, IBM, Compaq, Apple...) že nekaj poizkušala, toda stvar se ni prijela. Majhno podjetje z imenom Twenty-First Century Technologies (TFCT ali TCT ?) pa je prepričano, da se bo njihov izdelek Nite-Surfer prijel in "spremenil način uporabe PCjev" (oh, kako ljubim visokoleteče izjave). V bistvu gre za tipkovnico z osvetljenimi tipkami, ki omogoča uporabnikom tipkanje v temi tudi takrat, ko nočejo imeti prižgane luči. Glavna prednost pred konkurenčnimi izdelki pa je v tem, da sij s tipkovnice ne moti pri branju zaslona. Tipkovnica naj bi se prodajala po $49 (okoli 12K SIT), TCT (ali TFCT?) pa zaenkrat še išče strateške partnerje. Več tukaj. Thnx, -ROK-.

5 komentarjev

PCX in VIA

Slo-Tech - Slovensko podjetje PCX je po neuradnih podatkih postalo pooblaščeni distributer VIInih procesorjev (trenutno aktualni Cyrix III) za Slovenijo in Hrvaško. Distributerje za nadaljno prodajo bodo izbrali izmed 500 podjetji, s katerimi sodelujejo.
Vse lepo in prav, toda vprašanje je, kako se bodo Cyrix procesorji kosali z mega popularnimi Duroni in njihovimi nasledniki, Morgani. Sicer je močna stran Cyrixov vedno bila njihova cena, toda cena Duronov je že tako nizka, da je nakup malce cenejšega, a precej počasnejšega procesorja vprašljiv. Svoja nadaljnja mnenja bom zadržal dokler dejansko ne dobim v roke kakšne testne različice... Thnx, Samo.

Novica je uradna, saj je objavljena na PCXovi domači strani. Njihovo obvestilo za javnost najdete tukaj. Thnx Mrxjs.

5 komentarjev

MSI spet prvi

Slo-Tech - Le nekaj dni po prvih neuradnih govoricah o preimenovanju Nvidiinega veznega čipovja iz Crush v nForce, je MSI že najavil prvo matično ploščo, 6367. Gre za MicroATX platko (1 AGP, 3 PCI, 1 CNR), ki je zgrajena okoli Nvidiinih IGP (integrirana GeForce2 MX grafika, DDR kontroler) in MCP (Nvidiin zvočni čip (APU), ATA100 kontroler...) čipov. Najbolj zanimiva lastnost plošče je 128 bitna TwinBank arhitektura, ki pri uporabi dveh DRAM slotov naenkrat omogoča podvojitev prepustnosti PC2100 DDR SDRAMa na 4.2GB/s. Tudi prepustnost sistemskega vodila je 800MB/s, saj sta IGPP in MCP povezana z...

2 komentarja

Cene SDRAMa še vedno padajo

Slo-Tech - Že smo mislili, da nižje ne morejo biti, toda cene SDRAM pomnilnika še naprej padajo. Trend velikih pocenitev se je začel par mesecev nazaj in vse kaže, da bo trajal še kar nekaj časa. 128Mbit SDRAM čipi so na Azijskih trgih ta teden padli na okoli $3, kar je približno enako kot cena 64Mbit čipov pred petimi meseci. Proizvajalci pomnilnika seveda niso preveč navdušeni nad tem, toda prav tako ne morejo narediti ničesar. Globalna recesija, ki je zajela računalniški trg namreč še vedno narekuje znižanje cen, proizvajalci pa morajo obdržati visoke proizvodne številke, saj drugače ne morejo upravičiti investicij v proizvodne linije in nadaljni razvoj. Začaran krog, torej...
Kako dolgo bo to stanje trajalo ne ve nihče, toda nekateri analitiki (Grant Johnson, Converge Inc.) verjamejo, da bo trajalo še kar nekaj časa. Več tukaj. Thnx, OZZY.

2 komentarja