»

Macromedia MX

Jaz - Stvarci mojih najljubših nujnikov, Macromedia, so dokaj nepričakovano javnosti ponudili paleto treh novih "MX" izdelkov, vseh sicer še v razvojni fazi: Dreamweaver, Fireworks in ColdFusion MX.

Kaj je novega? No, ker sam že lep čas uporabljam dva izmed neizdanih (in ne-preview release, hehe) programčkov, lahko zapišem nekaj več. Glavna noviteta je "FlashMXovski" vmesnik, torej možnost sidranja palet v gruče (prej zgolj v manjša okenca), DW pa še vedno vsebuje možnost "starega" uporabniškega vmesnika. Omenjeno izdelovalo spletnih strani ima sedaj podporo za več strežniških tehnologij (PHP in MySql... Jupi!), izboljšano delo s predlogami (več možnosti urejevabilnih področij), možnost nastaviteh testnega (lokalnega) strežnika ter še mnogo mnogo bonbončkov. FireWorks na drugi strani ne prinaša toliko novitet, vendar roko na srce, je FW 4 zame ata in mam vsakovrstnega oblikovanja (sem Photoshop-idiot), v novi različici pa se pojavi okence lastnosti, znano kot "properties" v...

8 komentarjev

Očistite stare ventilatorje!

Alltechbox.com - Na Alltechbox so spisali kratek članek o tem, kako stare, s prahom zabasane ventilatorje ponovno "restavriramo", da so tišji in delajo bolj učinkovito. Ta postopek priporočam vsem, ki imate ventilatorje v računalu eno leto ali več, ker ne boste verjeli, koliko svinjarije se nabere v motorčku. Za ta poseg potrebujete le: alkohol (ne vodke), olje za šivalni stroj, palčke za ušesa, zobotrebec ter nožiček. Članek najdete tu.

3 komentarji

Windowsi s kodnim imenom "Longhorn"

The-Ctrl-Alt-Del - Na vsemrežju so se pojavile govorice(!) o novem operacijskem sistemu, ki ga razvija Microsoft. Novi Windowsi nosijo kodno ime "Longhorn", izšli pa naj bi leta 2004. Prav gotovo bodo vsebovali veliko novosti. Med zanimivejše, ki so že znane, gotovo spada tudi mnogo večji poudarek izgledu, saj naj bi uvedli 3D renderiranje namizja.

V dokumentaciji se je pojavila formula, s katero lahko izračunamo, kolikšno prepustnost pomnilnika bo morala imeti grafična kartica. Po tej formuli naj bi za resolucijo 1024x768x32bpp potrebovali kartico s prepustnostjo vsaj 0.93 GB/s. Te informacije s strani Microsofta seveda niso bile uradno potrjene, kar je logično, saj je sistem še v zgodnji fazi razvoja.

Na straneh MSBetas.net pa se je pojavil tudi krajši filmček izgleda novih Windowsov ter nekaj dokumentacije. Klik!

- Windows Longhorn filmček ter
- nekaj podatkov v tekstovni obliki.

12 komentarjev

Tišje hlajenje severnega mostu

OCModShop - Na "novejših" matičnih ploščah so že tudi "northbridgi" hlajeni aktivno - z ventilatorjem na rebrih. Ti mali ventilatorčki so lahko tudi precej glasni (predvsem ko se zapacajo s prahom), in rožljanja še dodatnega ventilatorja res ne potrebujemo, če želimo mir v sobi.

Zato je Zalman iz svojih proizvodnjih linij lansiral hladila rebra za vezna čipovja. Ta kos kovine nima pritrjenega nobenega ventilatorja, a se lahko kljub temu kosa s tekmeci z zrakomlati. V bistvu je vse skupaj precej vredno svojega denarja, če se trudite utišati svoj sistem. Test tukaj

5 komentarjev

Nižje cene mobilnih Celeronov

The inquirer - Danes so padle cene Intelovih Celeron procesorjev za presnosnike. 1.2 GHz različica, izdelana na 0.13 mikronskem jedru, nas sedaj, namesto 170 ameriških dolarjev, stane le 134 zelencev, kar znaša 21% pocenitve, 1.13 GHz različici se je cena znižala iz 134 na 96 dolarjev, medtem ko so ceno za 1.06 GHz različico spustili iz 107 na 80 ameriških dolarjev. Celeronu, ki tiktaka na 1GHz, cena ostaja enaka, kar pomeni, da ga bo Intel v kratkem umaknil s trga.

V bližnji prihodnosti lahko pričakujemo nove mobilne Celerone pri 1,5 in 1,4 GHz, do konca leta pa jih bosta nadomestili 1,7 in 1,6 GHz različici. V prvem četrtletju naslednjega leta bo Intel na trg poslal še 1,8 GHz Celerona, namenjenega prenosnikom. Klik.

0 komentarjev

LukenjXP

The Register - Na tapeti je tokrat Outlook v navezi z Wordom kot urejevalnikom e-poštnih sporočl oz. "memotov". Urejevalnik je -- v nasprotju z vdelanim Outlookovim urejevalnikom -- klican v nezaščitenem načinu ter ne loči med stvarjenjem novega ter spreminjanjem prejetega elementa, ob čimer pa rad zažene ZlobnoKodo™. Microsoft se je pak odzval v svojem stilu: Klik!

0 komentarjev

Patentolov: Xbox končno legalen?

The Register - Pisal sem že o Microsoftovi nakani odkupiti 3 patente v zvezi z grafičnimi tehnologijami od giganta (v finančnih težavah) SGI (ja, oni z lepimi črnimi mašinami in LCD zasloni [>:D] ). No, povod za to je morda "nesrečno naključje", da nVidia Microsoftu za Xbox podlicenicrala nekaj patentov, vendar pa te pravice ni imela (... in tega niso vedeli... Fantje, ne me hecat!).

No, končno odkupljeni patenti pa so sledeči:
  • 6,362,828 ("Method and system for dynamic texture replication on a distributed memory graphics architecture")
  • 6,369,814 ("Transformation pipeline for computing distortion correction geometry for any design eye point, display surface geometry, and projector position")
  • 6,373,482 ("Method, system, and computer program product for modified blending between clip-map tiles")
Klik!

1 komentar

Microsoft hrepeni po Nintendu

GameCube Europe - Na GameCube Europe poročajo, da je imel Microsoft namen kupiti Nintendo za 25 milijonov ameriških dolarjev. Poročilo temelji na knjigi "Opening the Xbox: Inside Microsoft's Plan to Unleash an Entertainment Revolution", avtorja Deana Takahashija. Medtem, ko je bil Bill Gates pripravljen plačati omenjeno vsoto Nintendu, je slednje zavrnilo ponudbo. Ta zavrnitev pa je posledično vplivala na Microsoftovo odločitev, da izdela lastno konzolo (Xbox).

To nam pove, da Microsoft želi dominirati tudi na trgu igričarskih konzol. Kot je že znano, Microsoft razmišlja celo o izdelavi lastnih procesorjev in grafičnih čipov, ker bi tako znižal stroške, saj delov za konzole ne bi več kupoval od Intela ter Nvidie, temveč bi jih izdeloval sam. Zgodbo preberite tu.

1 komentar

Kako narediti svojo domačo stran z uporabo HTML kode?

Slo-Tech - Zagotovo je marsikdo med vami z željo naučiti se izdelave spletnih strani ne le z enostavnimi programi, katerih končni izdelek je razmeroma grda stran, ampak tako, malce drugače, malo bolj zahtevno - z uporabo HTML kode. Obstajajo tudi zelo kvalitetni programi, katerih končnih izdelek ni tako grda stran, je pa znanje html jezika v njih tako ali tako že kar nujno.

Med brskanjem po spletu pa sem naletel na stran, kjer se je avtor potrudil in temo, kako izdelati svojo spletno stran z uporabo HTMLja, lepo razložil po korakih. Kar je še lepše pa je to, da je stran v slovenščini, zato vsi ki ste željni znanja, brž sem!

4 komentarji

Intervju z Dave Kirkom

ZDNet - Pred kratkim se je v Londonu mudil Dave Kirk, glavni znanstvenik pri Nvidii, kjer se je z njim pogovarjal ZDNet-ov novinar. Pogovor je tekel o prihodnosti grafike na PC-jih in igralnih konzolah, ali bo računalniška industrija kdaj dosegla filmsko kvaliteto ter o tem, kako bo podjetje vzdržalo krivuljo uspešnosti. Zanimiv intervju lahko preberete tukaj.

0 komentarjev