»

Kdo se boji Linuxa?

Slashdot - Kljub temu, da je David še vedno le mala pikica na Goliatovem radarju, se ta zaveda nevarnosti. Micro$oft je tako vsem svojim preprodajalcem naročil, naj imajo oči na pecljih. Če vidijo, da kakšen njihov odjemalec razmišlja o preskoku na Linuxe, se morajo brž posvetovati s centralnim (marketinškim) komitejem, ki bo morda odobril posebno znižanje cen, da bi nevernega grešnega čezplotskakalca(tm) odvrnili od te poteze.
Če ne drugega bo Linux tako prinesel vsaj znižanje MSjevih cen (tja do 50%). Seveda le za podjetja, ki bodo to znala izkoristit. Pri nakupu novih računalnikov bo Micro$oftov davek ostal enak.
MS se očitno požvižga na nedavno monopolno sodbo, ki takšne ponudbe eksplicitno prepoveduje.
Več pa vam lahko pove Yahoo

3 komentarji

Prerojeni ATI Radeon 9500 Pro

AnandTech - Kot je že kar nekaj časa v navadi v računalniški industriji, se novi izdelki predstavljajo tudi po več mesecev pred njihovo dejansko dobavljivostjo v trgovinah. ATI tu ni nobena izjema, saj za Radeona 9500 Pro vemo že kar nekaj časa, vendar pa šele sedaj dejansko prihaja na prodajne police. Če ste komaj čakali nanj, je to vsekakor dobra novica, a počakajte, to še ni vse: ATI ima za vas pripravljeno še eno zelo prijetno presenečenje.

Kot kaže so se pri kanadskem proizvajalcu grafičnih kartic odločili, da bodo iz njihovega Radeona 9500 Pro iztisnili še nekaj več hitrosti, da bo lahko uspešnejše konkuriral GeForce4 družini kartic (in morda celo svojemu bratu 9700?). Kot so ugotovili na AnandTech-u, so pri ATI-ju izdelali optimizirano vezje za 128-bitni spominski vmesnik, mu omogočili namestitev celotnih 128 MB spomina ter zamenjali Samsungove pomnilniške čipe za Hynixove. Prvi testni primerki so bili namreč posajeni kar na čipovje močnejšega 9700 Pro in so imeli le 64 MB pomnilnika....

12 komentarjev

SiS Xabre 600

Hexus - Nova iznajdba podjetja SiS je gotovo ena izmed najbolj vročih tem teh dni, saj skoraj ni strani, na kateri grafikulja ne bi bila vsaj omenjena. Na Hexus pa so spisali pravi članek o novem SiSovem paradnem konju, ki ima odlično razmerje kakovost/cena. Sam procesor je grajen v 0.13 mikronski tehnologiji, kar je velik plus za grafično kartico. Velika pomanjkljivost tega testa pa je v tem, da je bila Xabre 600 primerjana le s Xabre 400, kar nam ne da ravno najboljšega pogleda na položaj kartice med konkurenco. A vseeno, klik!

0 komentarjev

Zunanja pekarna CDjev

Hardware Zone - Velika večina vas gotovo pozna ali pa celo lasti "pekač", CD zapisovalnik, seveda. No, nekateri pa potrebujejo prenosnega, ki ga po možnosti le priklopijo na prazno USB mesto (ter se sprehodijo v bližnjo knjižnico, multimedijski oddelek [:D]). Za take primere obstajajo zunanji oz. eksterni pekači. Enega izmed njih so si ogledali na Hardware Zone, izdelali so ga pri IOmegi, njegove sposobnosti pa so deklarirane na 48x24x48x. Tako kot vse USB naprave ima tudi ta podporo novemu USB2 standardu. Klik! Plextorjevo različico je alien-w stestiral tudi za Slo-Tech.

0 komentarjev

KT400 še živi

HardOCP - To čipovje, ki ga je zasnovalo in razvilo podjetje VIA, očitno še brca, kljub močni konkurenci s strani nForce II, saj se je na medmrežju ponovno pojavil nov test. Temu v dokaz je spletna stran [H]ardOCP, kjer so si ogledali predstavnico čipovja. Izbrali so si eno izmed dražjih in boljših matičnih plošč, ki sliši na ime ABIT AT7 MAX2. Ravno pred kratkim je bila ta plošča testirana na Amdmb, o čemer smo tudi pisali, zato nima smisla omenjati vse standardne KT400 značilnosti. Če vas morda pritegne njena lepa črna barva, klik!

0 komentarjev

Gigabyte MAYA (Radeon 9500)

Gigabyte - Ravno včeraj smo na naši strani pisali o grafičnih karticah podjetja Gigabayte. No, tudi tokrat je kartica ena iz serije MAYA, le da je nekakšna zlata sredina ATIjevih čipov. Jasno, govora je o MAYA 9500 (Radeon 9500 čip). Ta kartica je najmlajša v svoji družini, a vseeno ni najšibkejša. Na žalost še ni bila testirana, temveč le predstavljena na uradni strani podjetja Gigabayte, test pa lahko pričakujemo že v roku nekaj tednov -- vsaj tako napovedujejo na TweakTown. Klik!

0 komentarjev

Creative CardCam za knjigo rekordov

EverythingUSB - Creativov novi izdelek, CardCam, je prišel v knjigo rekordov kot najtanjši fotoaparat(-ić) na svetu. Debel je le 6 milimetrov in velikosti kreditne kartice. Ima 8 MB vgrajenega spomina, na katerega lahko spravite 101 fotografijo nižje ločljivosti in 26 fotografij višje ločljivosti. 1.3 megapiksla bo dovolj za fotografije ločljivosti 640x480, višje pa fotoaparat doseže z interpolacijo.

S fotoaparatom dobite tudi program ArcSoft PhotoImpression, za več podatkov pa pojdite sem ali pa sem. Za CardCam boste ošteli okroglih 100 dolarjev.

0 komentarjev

Kako CPU vpliva na performance grafike

X-Bit Labs - Na naši priljubljeni strani x-bit labs so sestavili precej obširen test, ki ponazarja vpliv procesorja kot centralna enota na performanse grafike in grafičnih programov (igre). Vzeli so Ficovega Radeona 9700 in nVidia GeForce4 Ti4600 ter en kupček procesorjev: Intel P4 (1600 MHz, 2000 MHz, 2400 MHz in 2800 MHz) ter AMD AthlonXP (1600+,1800+, 2000+ in 2200+). Še povezava do raziskave!

1 komentar

Sedma generacija Intelovih prevajalnikov

Intel - Intel je izdal novo verzijo prevajalnikov (C++ in Fortran) za ia32 in ia64 arhitekturi. Uporabniki Linuxa jo lahko dobijo zastonj, ostali pa žal ne.

Kdor še ne ve, Intelovi prevajalniki so izredno kvalitetni in z njimi testira svoje CPUje tudi AMD in veliko PeCejašev, rezultate pa si lahko ogledate na tej strani. Seveda nimajo nobenega switcha, ki bi optimiziral prevajanje za Athlone. [:D]

Kakorkoli že, če se vam zdi, da vaša 32-bitna aplikacija nekam po polžje deluje na ravnokar novem Itaniumu2, se nemudoma odpravite sem.

0 komentarjev

Nakupovalni vodič

Tom's Hardware - Kljub temu, da snega še ni in da Rudolph, Blitzer, Dancer in ostali jeleni še veselo spančkajo v Božičkovem hlevu, se je božična nakupovalna sezona že začela. Pri Tom's Hardware so za vse, ki jih je zgrabila mrzlica, pripravili božični nakupovalni vodič. Če ste za sedaj še brez idej, boste po branju zagotovo sestavili večstranski seznam želja, zaradi katerega bodo starši (ups, Božiček!) prekoračili limit. Tudi če ničesar ne pričakujete, je članek dober pregled trenutno najbolj zanimivih in uporabnih stvari, ki si jih lahko hardverska dušica poželi. Jingle Bells, Jingle Bells, zvončki pojejo...


Kaj, a nisem bil dovolj pliden?[:'(]

3 komentarji