»

Aktualno v forumu

Slo-Tech - Kot ste navajeni, vam vsake toliko časa pripravimo pregled aktualnih tem v forumu. Dobius je odprl zanimivo debato o virusih v Linuxu. Zakaj le-teh še ni? andrej nam je sporočil, da je igra Halo PC končana. Še vedno v oddelku Internet poteka obsežna debata o IP-TV, novi SiOL-ovi storitvi, connan pa se sprašuje kako na internetu izslediti računalnik, medtem ko ima defort probleme z ddos napadi.

Yohan del Sud vas sprašuje, kaj je po vašem mnenju izum, ki ne bi najbolje vplival na okolico. Pred kratkim smo v forumu odprli nov oddelek, poimenovan tudi Problemi človeštva. V njem je nastalo že kar nekaj zelo obsežnih debat. Tic je dobil nadvse zanimivo idejo. Slo-Tech tako ne bo imel le kolesarske ekipe, temveč tudi košarkarsko ekipo. Seveda se že dela na projektu in kmalu boste izvedeli nove informacije.

Verjetno smo nehote spregledali še kako obsežno in zanimivo debato, zatorej pridno prebirajte forum.[:)]

1 komentar

TCP/IP preko bongo bobnov

Slashdot - Profesor George Townsend z univerze Alagoma je ponudil svojim študentom zanimiv izziv. Tisti, ki prvi implementira najnižjo stopnjo TCP/IP protokola, da bo delovala preko Bongo bobnov, bo dobil višjo oceno. Študentje so sprejeli izziv in tako je čez 8 tednov potekala prva javna predstavitev uporabe interneta s pomočjo bobnov.

Z neverjetno hitrostjo dveh bitov na sekundo so pingali drugi računalnik in v 140 sekundah dobili pong nazaj. Z tem preizkusom so dokazali, da lahko najnižji nivo TCP/IP protokola implementiramo s čimerkoli. Podoben projekt je še internet preko poštnih golobov.

In kaj sedaj, ko smo omrežili še domorodce?[>:D]

5 komentarjev

Python 2.3.1 in Perl 5.8.1 in PHP

Slashdot - Odprtokodni projekti imajo to 'dobro' lastnost, da zelo pogosto izdajajo nove različice. Sama narava projektov omogoča izredno hitro lociranje in odpravljanje napak. Tako večjim različicam kmalu sledi nova, ki pa le popravi napake in ne uvaja novih funkcionalnosti, če to ni nujno potrebno.

Tako je danes razvojna skupina za Perl izdala Perl 5.8.1, ki popravlja ogromno napak, a hkrati tudi prinese nekaj nekompatibilnosti s starimi moduli. Nadgradnja je vseeno priporočljiva, za bolj natančne informacije ter lokacije za prenos pa si poglejte uradno obvestilo.
Razvjalci Pythona prav tako niso zaspali in so ta teden izdali Python 2.3.1, ki odpravlja mnogo nadležnih hroščev.

Na InterAKT-u pa so objavili nekaj raziskav o uporabi PHPja v poslovnih okoljih. Alternativno raziskavo trga je mogoče zaslediti tudi na strani Zenda, kjer so v populacijo zajeli čez 10.000 uporabnikov. Zelo zanimivo branje o tem, za kaj ljudje največ uporabljajo PHP ter česa si najbolj želijo.

0 komentarjev

MPAA proti DVD-jem za oskarjeve kritike

eOnline - Stalna praksa je, da člani Akademije, ki podeljuje Oskarje, v Združenih državah dobijo DVD-je oz. t.i. "screenerje" filmov, ki se bodo potegovali za najprestižnejše filmske nagrade, akoravno ti filmi še niso uradno izdani na DVD-jih. Praksa gre ponekod še dlje, tako da te ekskluzivne filme dobijo tudi nekateri vplivneži, kot so direktorji, kritiki in podobno.

MPAA temu izrecno nasprotuje, trdeč, da to spodbuja piratstvo, saj so nekateri tako prijazni, da filme lepo "zripajo" in ponudijo celotnemu spletu. Uradnih odzivov produkcijskih hiš še ni. Več o tem.

4 komentarji

Brezžični GBA

Slashdot - Končno je prišlo do premika v vodah mobilnih igralnih postaj. Tako sta te dni Motorola in Nintendo napovedala brezžični adapter za Gameboy Advanced. Dodatek za 'igračko' bo tako omogočal sočasno tekmovanje med štirimi igralci. Zaradi zasičenosti 2.4Ghz frekvenčnega območja so pri Motoroli razvili posebno tehnologijo, tak da naj bi vse skupaj boljše delovalo.

Na letošnjem 2003 Tokyo Game Show pa je imel predsednik Nintenda, Satoru Iwata, tudi govor, v katerem je nakazal smernice razvoja igričarske industrije. Tako po njegovih besedah igričarji počasi odraščamo in si želimo vedno bolj sofisticiranih in kvalitetnih iger. Prav tako nam je pomebno, da lahko eno igro...

0 komentarjev

Pohitritev Maxtorjevih diskov

AnandTech - Na Anadtech-u se je pojavila spodbudna novica za vse lastnike Maxtorjevih diskov. Pri proizvajalcu slednjih so izdali program - zaenkrat še v beta fazi - ki pospeši delovanje vašega trdega diska za celih 67%.

Gre za poseben gonilnik, ki deluje zaenkrat le v Oknih 2000 in XP in skrbi za optimizacijo zapisa podatkov na disk. Če ste srečni lastnik Maxtorjevega diska in ste pripravljeni žrtvovati nekaj stabilnosti za hitrost, potem odklikajte sem. Samo upamo lahko, da bo gonilnik kmalu izven beta testiranja, ter da se bo pojavil še za lastnike diskov drugih znamk.

24 komentarjev

Pentium 5 bo

The inquirer -

Na tajvanskem Computexu je Intel razkril nekaj informacij o peti generaciji procesorjev Pentium, ki za zdaj nosijo kodno ime Tejas. Manjše količine namerava Intel proizvesti že v začetku prihodnjega leta, a le za notranje testiranje, množicam pa bo to čudo postalo dostopno kakšnih šest mesecev pozneje.

Če gre verjeti The Inquirerju, bodo procesorji tiktakali med 5 in 7 GHz, opremljeni pa bodo z 2 megabajtoma L2-predpomnilnika. Zgrajeni bodo v 0,09-mikronski tehnologiji, sedeli pa bodo na ploščah z LGA 775 podnožji. Neuradno so izvedeli, da naj bi Tejas podpiral tudi 64-bitne instrukcije, Microsoft pa bojda že pripravlja nove Windows s kodnim imenom Elements prav za Pentium 5. Več o tem.

9 komentarjev

20-letnica začetka GNU

Slashdot - 27. septembra 1983 je Richard Stallman poslal v svet oznanilo, da namerava napisati popolni brezplačni nadomestek za UNIX, ki se bo imenoval GNU (GNU NI Unix). K projektu so kmalu pristopili še drugi in tako so se rodila GNU orodja, ki jih ščiti danes dobro znana GPL licenca. Kasneje so programerji povezali GNU orodja z jedrom Linux in rodile so se prve Linux distribucije. Kljub neverjetni uspešnosti Linux jedra pa še vedno razvijajo lastno jedro, imenovano HURD. Marsikatero njihovo orodje najdete tudi v *BSD distribucijah, komercialnih UNIX različicah in na marsikakšnem Windows sistemu.

0 komentarjev

Za Microsoftom še Yahoo!

Slashdot - Danes so na CNET ponovno opozorili na nedavno odločitev Yahooja, da prepreči dostop neuradnim programom do njihovega omrežja za takojšno pošiljanje sporočil. Prvi so se na to akcijo odzvali pri Cerulean Studios, avtorjih odjemalca Trillian, in izdali popravek. Prav tako na razbitju zaščite že delajo avtorji GPL odjemalca GAIM. Oba popravka sta za zdaj še testne narave, saj jim še ni uspelo popolnoma razbiti novega avtentikacijskega protokola.

Hkrati pa vas še enkrat opozarjamo, da se bliža dan D (15. 10.), ko bo Microsoft iz svojega omrežja izklopil vse Messenger odjemalce, starejše od različice 8.0, in začel zaračunati licenčnico za odjemalce drugih podjetij.

9 komentarjev

ZZZ 177

ZZZ - V zadnji številki spletne revije ZZZ Online so si ogledali možnosti uporabe meglenega zaslona. Takšnih, kot so jih uporabljali na podmornici SeaQuest, kakor se je avtor izrazil. Vendar pa to niso 3D projekcije, kakršna je na primer Heliodisplay. Vsa čarovnija je le pri ustvarjanju zaslona s pomočjo meglice, na katerega pa se potem projicira slika, tako kot v kinu.
Praktična uporaba? V trgovskih centrih bomo odslej lahko hodili skozi reklame.

Kot ljubitelj ionskih pogonov pa si je pisec ogledal tudi satelit SMART1, o katerem smo že poročali.

Klik!

4 komentarji