»

Zakaj svet potrebuje WikiLeaks

Slo-Tech - Ted Talks je nedavno objavil interjvju z aktivistom in vodjem projekta WikiLeaks, Julienom Assangeom. Pogovor teče o njihovih zadnjih dosežkih, načinu dela ter o pomenu projekta za svetovno javnost.

Spletišče WikiLeaks objavlja zaupne vladne in zasebne dokumente in s tem skuša javnosti prikazati realno sliko svetovne polike, kot se sicer dogaja za skrbno zaprtimi vrati. Vir dokumentov so žvižgači (whistleblowers), tj. nekdanji ali sedanji zaposleni v vladah in drugih organizacijah, ki iz osebnih razlogov posredujejo papirovje naprej.

Pomembnejše objave tako vključujejo:
  • videoposnetek zračnega napada nad skupino približno 10 ljudi julija 2007 v Bagdadu; med ubitimi sta bila dva dopisnika Reutersa in več neoboroženih civilistov
  • ti. Afganistanski vojni zapisi 2004-10 - baza več kot 92 tisoč poročil dnevnih operacij v afganiskanski vojni;
  • vsebino Yahoo! elektronskega predala ameriške podpredsedniške kandidatke Sarah Palin za časa kampanje;
  • poročilo o korupciji pod vladavino Daniela arap...

112 komentarjev

Dodane izjeme v DMCA: odklepanje iPhona legalno

Yahoo News - Ameriški zakon DMCA je najbolj znan po kriminalizaciji izogibanja tehničnim ukrepom oz. DRM-ju (ti. anti-circumvention clause), a le ni docela slab. Vključuje namreč tudi redni troletni pregled prakse in določitev novih izjem, ki zaradi svoje neutemeljenosti ne smejo več veljati. Pregled opravlja Kongresna knjižnica, in včeraj so po novembru 2006 objavili kopico novih sprememb, ki stopajo v veljavo danes.

Med drugim je zdaj v ZDA dovoljeno:
  • Zlomiti zaščito pred poganjanjem neavtoriziranih aplikacij na iPhonu (jailbreaking); S tem se uporabnikom omogoči namestitev programja, ki ga Apple ni odobril za prodajo v svojem App Stor-u; uporaba alternativnih trgovin (Your App Shop, morda tudi Cydia), in celo namestitev drugega operacijskega sistema. Zgodba se ne konča s tem - Federal Trace Commission (njihov urad za varstvo konkurence) že nekaj časa preiskuje, ali Applova omejevalna politika glede nameščanja programov ne omejuje konkurence na relevantnem trgu.
  • zlomiti zaščito na telefonu,...

28 komentarjev

Microsoftov dobiček za polovico višji

Gibanje cene delnice Microsofta v zadnjem tromesečju

vir: Microsoft
Microsoft - Microsoft je objavil poslovne rezultate za preteklo četrtletje, ki so za podjetje iz Redmonda vzpodbudni. Zabeležili so prihodke v višini 16 milijard dolarjev, kar je za 22 odstotkov več kot v enakem obdobju lani. Povišal se je tudi njihov dobiček, ki je znašal 4,5 milijarde dolarjev, kar je 48 odstotkov več kot lani in rahlo nad pričakovanji analitikov.

Eden najbolj zaslužnih za pozitiven rezultat je Windows 7, ki je izšel lani. Do danes so prodali že več kot 175 milijonov licenc zanj. Samo iz programa Windows so pridelali 4,5 milijarde dolarjev prihodkov in 3 milijarde (dve tretjini celotnega) dobička. Uspešna je bila še poslovna enota, kamor sodi Office, ki je ob pobranih 5,3 milijarde dolarjev zbrala 3,3 milijarde dolarjev dobička. To nujno pomeni, da so na nekaterih področjih...

2 komentarja

Posodobljen slovenski paket slovarjev za OpenOffice.org

Slo-Tech - Kot poročajo pri slovenskem delu OpenOffice.org ekipe, je bil te dni posodobljen slovenski paket slovarjev za OpenOffice.org.

Nova izdaja vsebuje ponovno pretvorjene vzorce za deljenje besed ter posodobljen slovenski slovar sopomenk iz projekta OdprtiTezaver.

Uporabniki OpenOffice.org posodobljene razširitve namestijo tako, da v meniju Orodja izberejo Upravitelj razširitev ter nato kliknejo na gumb Preveri stanje posodobitev.

14 komentarjev

Nova vrsta laserja za prostornejše zgoščenke

X-Bit Labs - Profesor Hirojuki Jokojama z Univerze Tohoku je v sodelovanju s Sonyjevim laboratorijem za napredne materiale iznašel modroviolični ultrahiter pulzni polprevodniški laser, ki zmore fokusirati 100 W svetlobe, kar naj bi pomagalo pri izdelavi optičnega medija, ki bo kapaciteto blu-rayjev povečal za faktor 20. Gre za pulzni vir z valovno dolžino 405 nm, ki generira pulze v trajanju 3 ps z močjo 100 W in frekvenco ponovitve 1 GHz. Podobne naprave so v preteklosti že uporabljali, a so bile velike, nepraktične in zapletene za uporabo, skratka povsem neuporabne za masovno uporabo v bralnikih optičnih medijev. Odkritje naj bi imelo kopico uporab, poleg prostornejših zgoščenk omenimo še trorazsežno nanoproizvodnjo anorganskih/organskih materialov. Do uporabnega izdelka je seveda še daleč.

66 komentarjev