»

Poškodovan globokomorski podatkovni kabel

ZDNet -

Večinski del podatkovnega prometa med celinami še vedno teče po globokomorskih kablih in ker ti niso večni, se včasih zgodi tudi kakšna nevšečnost. Optični kabel TAT-14, ki povezuje Združene države s Francijo, Veliko Britanijo, Nizozemsko, Dansko in Nemčijo, je namreč v torek prekinil podatkovni (internetni) promet. Strokovnjaki so ugotovili, da je napaka v francoskem sektorju, in se takoj odpravili popravljat težavo.

Zanimivo pri vsej stvari je, da je TAT-14 speljan v obliki prstana, torej napaka na eni povezavi ne bi mogla preprečiti pretoka podatkov, kot se je zgodilo tokrat. Že prej ta mesec je bil namreč en del prstana v ameriškem sektorju poškodovan, napako pa naj bi odpravili do konca tega tedna. Ko se je prstan poškodoval še na drugi stran, je povezava obnemela. Dejstva, ali je bil izpad TAT-14 kriv za težave z internetom v Veliki Britaniji, ko je bil večji ameriški del večinoma nedosegljiv, še niso potrdili. Več o tem.

18 komentarjev

Navijanje Pentiuma 4

OCAddiction - Vsi novopečeni (pa tudi tisti, ki ste se že ohladili) lastniki Pentiumov 4 z 800 megaherčnim zunanjim vodilom, boste kmalu ugotovili, da vaš miljenček le ni tako hiter, kot se je zdel takrat ko ste ga kupili. Morda pa je dovolj hiter, pa bi za vaš denar iz njega iztisnili kar največ - takrat lahko kaj hitro posežemo po navijaškem orodju. Na OCAddiction so za vse take spisali krajši članek o navijanju teh pošastkov in če je v vas vsaj kaj "prekournika", se na branje in nato navijanje le podajte.

2 komentarja

PCI Express

Intelforums - PCI Express in s tem precejšen korak v evoluciji tehnologije razširitvenih naprav počasi postaja resničnost. Približno pred ducatom let je Intel predstavil "Peripheral Component Interconnect" vodilo oziroma PCI, ki je pohitril takrat že precej počasno ISA vodilo in dodal precej novih možnosti in delovnega prostora novejšim razširitvenim napravam. Ker pa za vedno zmogljivejše grafične kartice tudi to ni bilo dovolj, se je leta 1997 pojavilo takrat zelo hitro AGP vodilo, ki je bilo v primerjavi s PCI vodilom kar še enkrat hitrejše (66 proti 33 MHz).

PCI Express oziroma "tretja generacija...

11 komentarjev

Prenosniki s Pentiumom 4 Extreme Edition

X-Bit Labs - Sicer zna zveneti že klišejsko, vendar dejstvo je, da prenosniki namizne računalnike prehitevajo že na področjih, ki so bili prej domena le-teh. Verjetno je odveč omenjati serijo Centrino kot primer slednjega.

Kot poročajo na X-bit labs, je podjetje Liebermann, ki se ukvarja z izdelavo dragih in zmogljiviih prenosnikov objavilo, da bo v serije Studio, Producer in Hollywood začelo vgrajavati še Pentuime 4 Extreme Edition. To samo po sebi niti ne bi bilo presenetljivo, vsekakor pa so navdušujoče ostale lastnosti. Te obsegajo podporo dvema diskoma, dvema optičnima enotama, 17" zaslon, mrežne vmesnike in še precej ostalih malenkosti. Seznam je obsežen, zato si ga oglejte tukaj, kakor si lahko ogledate tudi ostale podrobnosti serije.

Prenosnikov v Sloveniki verjetno niti ne bo, saj je meja cene še vedno nebo. Na srečo je Avstrija na dosegu roke...

6 komentarjev

Dell seli podporo nazaj v ZDA

The Register - Kot verjetno veste, je Dell pred nekaj časa velik del svoje infrastrukture preselil v Indijo, seveda zaradi poceni delovne sile. Da pa cena ni vse, in da je stranka že vedno dejavnik, ki odloča, pa priča sledeča novica.

Dellove stranke so se namreč pritoževale nad rezkim glasom uslužbencev podpore strankam in piskajočim zvokom med pogovorom. Verjetno je odveč poudariti, da je Dell le-ta center tudi prestavil v Indijo. Kakorkoli, od naslednjega ponedeljka naprej bodo banalne probleme najbolj inteligentnih ljudi reševali njihovi rojaki.

Dell bo sicer preostanek industrije, ki v Indiji šteje približno 2000 ljudi, še vedno obdržal. Več poglejte tukaj.

5 komentarjev