»

Evropska komisija razmišlja o uvedbi enotnih telefonskih številk

Heise - Leta 2000 so v Evropi poizkusili uvesti enotne telefonske številke, ki bi bile dosegljive iz celotnega prostora Unije po enotni ceni. Ta prvi ETNS (European Telephony Numbering Space) je žalostno propadel, saj ga vsi operaterji niso podprli, za številke je zaprosilo malo organizacij in leta 2005 so delovanje ETNS zaustavili, leta 2008 pa številke preklicali in projekt ukinili. Evropska komisija poizkuša uvesti drugo generacijo ETNS, poroča Heise. Trenutno so v fazi zbiranja predlogov javnosti, ki bo trajala do konca tega meseca (vprašalnik).

Trenutno so v igri tri možnosti, kako bo novi ETNS udejanjen. Prva možnost...

14 komentarjev

Londonska borza dopoldne ustavila trgovanje zaradi tehničnih težav

Reuters - Težave na londonski borzi zaradi prehoda na Linux še niso končane. Nasprotno, povečujejo se, saj so morali danes zjutraj takoj po otvoritveni avkciji prekiniti trgovanje. Točnega razloga niso navedli, so pa dejali, da gre za "težave s podatki o trgu". Več borznih posrednikov je povedalo, da svojih poslov niso mogli preklicati in da so se zataknili v sistemu, kar je onemogočilo vnos in pravilno izvedbo novih poslov.

Problem so najprej opazili ob 7.54 uri zjutraj, ko je bilo nekaj poslov preklicanih. Med 7.50 in 8.00 uro se namreč na londonski borzi izvaja odpiranje trga z otvoritveno avkcijo. To pomeni, da se v sistem zapisujejo vsa naročila (tržna in limitirana), nato pa se izvede odpiranje trga z enotno ceno vrednostnega papirja, ki omogoča največje število poslov...

43 komentarjev

OS X 10.7 Lion na voljo za predogled

Vmesnik, na katerega je močno vplival iPad

vir: TechCrunch
TechCrunch - Apple je skupaj s prenovljenimi MacBooki predstavil še prvo predogledno različico naslednje verzije svojega operacijskega sistema, OS X 10.7 s kodnim imenom Lion. Predogledna različica, namenjena za razvijalce, je na voljo kar v Mac App Store, od koder jo udeleženci Mac Developer Program lahko prenesejo z vnosom svoje kode. V primerjavi z lansko predstavitvijo ima razvojna različica še nekaj zanimivih novosti, npr. Auto Save, Versions, Resume, Mail 5 in AirDrop. Auto Save samodejno shranjuje dokument med ustvarjanjem le-tega, medtem ko uporaba Versions omogoča priklic prejšnjih samodejno shranjenih različic dokumenta. Mail je v 5. inkarnaciji dobil boljšo podporo združevanju sporočil e-pošte v teme, kar so poimenovali Conversations, še najbolj zanimiva novost pa zna biti AirDrop.

Ta deluje brezžično ter se poveže neposredno...

23 komentarjev

Iran naj bi zgradil dva nova superračunalnika

ComputerWorld - Mednarodna lestvica 500 najhitrejših superračunalnikov bo v prihodnosti deležna kar nekaj sprememb. Povsem na vrhu bo nov vodilni, saj IBM gradi najmočnejši superračunalnik Mira, nekoliko niže pa se kani zavihteti Iran. Predsednik Mahmud Ahmadinedžad je namreč napovedal, da je država postavila dva nova superračunalnika. Napoved je zanimiva predvsem zato, ker za Iran velja ameriški embargo, tako da so verjetno morali nekatere komponente kupiti na črnem trgu.

Ali je iranska napoved resnična ali gre zgolj za šopirjenje, je težko reči. Na spletnih strani so sicer objavili slike, ki naj bi prikazovale enega izmed superračunalnikov na teheranski Tehniški univerzi Amirkabir.

Iran trdi, da njihov sistem zmore 89 teraflopov na...

12 komentarjev

Prvi ogled OCZ-jevega pogona Vertex 3

Tokrat so pri AnandTechu vsaj dobili ohišje

vir: AnandTech
AnandTech - Že ob omembi prvega predogleda izredno hitrega OCZ-jevega pogona Vertex 3 Pro smo omenjali, da bo bolj zahtevni uporabi namenjenemu Pro-ju sledila še znatno cenejša različica, Vertex 3. Prav tega so ponovno v predogled dobili na nekaterih spletnih straneh, rezultat uporabe krmilnika SandForce iz serije SF-2200 namesto SF-26582 oz. SF-2582 ki se je oz. se bo nahajal v Vertex 3 Pro (testne različice uporabljajo sprva edino dobavljiv SF-2682, proizvodne različice bodo to zamenjale za SF-2582), pa je poleg izgube velikega kondenzatorja (omogoča zapis podatkov v primeru izpada elektrike) nekoliko hitrejše delovanje. Te pridejo na račun uporabe 25 nm bliskovnega pomnilnika, seveda Micronovega, v primerjavi z 32 nm Toshibinimi...

32 komentarjev

Unreal Engine 3 postaja še cenejši

Prizor iz igre The Ball, ene izmed neodvisnih uspešnic, izdelanih z UDK-jem

vir: Ars Technica
Ars Technica - Unreal Engine 3, osnova za igre, kot so Unreal Tournament 3, triologiji Gears of Wars in Mass Effect, serija BioShock, itd., je že dobro leto dni odlična izbira za garažne razvijalce ter študente. Epic Games, razvijalec pogona, je namreč oktobra 2009 izdal razvojni paket Unreal Development Kit, v katerem je mogoče brezplačno razvijati igre, s katerimi razvijalci nimajo namena služiti denarja. Preskok z nekomercialnih na komercialne projekte je preprost, saj je za začetek potrebno poravnati le enkratni licenčni znesek v višini $99, kar avtorji storijo, ko je razvit projekt prispe na tržišče.

Do nedavnega je bila to za razvijalce edina licenčnina, dokler z igro niso zaslužili $5.000, od koder naprej so morali nato Epic Games plačevati dodatnih 25 % od...

16 komentarjev

Intel predstavil Itanium Paulson

HotHardware - Intel je ta teden na konferenci ISSCC (International Solid-State Circuits Conference) predstavil novo generacijo procesorjev Itanium, ki nosijo kodno ime Paulson. Kot pravijo, gre za največjo prenovo v družini Itanium, s katero želijo znamki povrniti sijaj.

Procesorji Paulson so zgrajeni v 32 nm-tehnologiji, imajo osem jeder, 54 MB predpomnilnika (od tega 32 MB deljenega) in 3,1 milijarde tranzistorjev. Nazaj so popolnoma združljivi s predhodniki Itanium 9300 (kodno ime Tukwila). Imajo več cevovodov ter dvakrat večjo širino izvajanja (12 niti namesto šestih). Pričakovati je, da bo Intel sčasoma ponudil tudi verzije z manj jedri in predpomnilnika, ki bodo namenjene kupcem s plitvejšim žepom.

Podatkov o ceni, dobavljivosti in dejanski zmogljivosti še ni.

5 komentarjev

Intel in Apple predstavila Thunderbolt

Ars Technica - Nekdaj pod kodnim imenom znana tehnologija Light Peak je svoje utelešenje dočakala z imenom Thunderbolt. V sodelovanju z Applom razviti standard za povezovanje naprav, ki kani nadomestiti FireWire, USB in ostale podobne priključke, je premierno predstavljen v novih prenosnikih Apple MacBook Pro.

Thunderbolt zmore 10 gigabitov na sekundo, če ga uporabljamo na bakrenih vodnikih, kar je 20-krat hitreje od USB 2.0, 12-krat hitreje od FireWire 800 in dvakrat hitreje od USB 3.0. Intel trdi, da je to tudi uporabna hitrost in ne zgolj teoretični maksimum, ki mu v realnosti ne bi prišli niti blizu.

Električni kabli so lahko dolgi največ tri metre, kar je podobna omejitev kot pri konkurenčnih tehnologijah. Prek optične povezave bo moč dosegati višje hitrosti na...

23 komentarjev

Google Cloud Connect za Microsoft Office

Google - Z današnjim dnem je Googlov vtičnik za Microsoft Office 2003, 2007 in 2010 (uporabniki Office na Mac OS X bodo ostali razočarani, ker API-ji za Microsoft Office for Mac niso odprti) Google Cloud Connect na voljo uporabnikom po vsem svetu.

Gre za zelo uporaben kos programske opreme, ki se integrira v Office in omogoča avtomatičen in neopazen prenos Wordovih, Excelovih in PowerPointovih datotek v Googlov oblak. Uporabnik nato izbere, kdo vse bo imel dostop do njih. Ko dokument popravlja lokalno v svojem paketu Office, se spremembe avtomatično beležijo v oblaku in takoj prikazujejo tudi ostalim bralcem dokumenta. Vsi lahko urejajo dokument hkrati, spremembe pa se iz oblaka sinhronizirajo na vseh mestih hkrati. Tovrstno urejanje je Google...

7 komentarjev