»

Nova alotropska modifikacija ogljika teoretično stabilna

T-ogljik iz več zornih kotov.

vir: PhysOrg.com
PhysOrg.com - Če smo včasih v učbenikih prebrali, da ogljik tvori tri alotropske modifikacije (amorfno, grafitno in diamantno), jih danes poznamo še cel kup. Odkrili so fulerene, grafen in ogljikove nanocevke, če omenimo le najpogostejše. Ab initio izračuni ekipe kitajskih znanstvenikov s Podiplomske šole Kitajske akademije znanosti pa kažejo, da obstoji še ena stabilna alotropska modifikacija ogljika, ki so jo poimenovali T-ogljik. O odkritju poročajo v članku T-Carbon: A Novel Carbon Allotrope, ki je objavljen v reviji Physical Review Letters.

T-ogljik si lahko predstavljamo kot izpeljanko iz strukture diamanta, v katerem vsak ogljikov atom zamenjamo s tetraedrom ogljikovih atomov (podobno, kakor lahko v...

4 komentarji

Nemški zavarovalniški gigant prehaja na Linux

ITworld.com - Običajno preberemo, da ta ali oni del javnega sektorja prehaja na Linux, v čemer prednjačijo Nemci in to v obe strani. Pri državnih prehodih na Linux se vedno poleg ekonomske upravičenosti zastavi tudi vprašanje, ali je nemara migracija še kako drugače motivirana, medtem ko v zasebnih podjetjih teh drugotnih ciljev ni. Zdaj se je tudi nemški zavarovalniški gigant LVM Versicherungen odločil za prehod na Linux na vseh računalnikih.

LVM je sicer že uporabljal Linux na nekaterih svojih računalnikih, zato odločitev ni presenetljiva. Toda sedaj bodo Linux namestili na vse svoje računalnike, torej tri tisoč namiznih in prenosnih na sedežu v Münstru in sedem tisoč v pisarnah po vsej državi....

45 komentarjev

Naslednika PS3 in Xbox 360 prihajata šele leta 2014?

Trojica konzol iz sedme generacije - prvi bo strojno osvežen Wii

vir: Kotaku
Kotaku - Spletna stran Kotaku je pred nekaj dnevi objavila, da so prek neimenovanih virov prejeli informacije o naslednji, osmi generaciji igralnih konzol. Te naj bi tako Microsoft kot Sony pripravljala šele za izid nekje v letu 2014, kar bo njuna akterja iz sedme generacije na policah trgovin pustilo mnogo dlje, kot predhodnike. V preteklosti je bilo namreč običajno, da je vsakih približno 5 let prišla večja osvežitev. Temu je bilo tako s PS3, ki je izšel v letu 2006, medtem ko je PS2 izšel v letu 2000. Prvi Xbox je Microsoft predstavil leta 2001, a so Xbox 360 na tržišče lansirali že leta 2005.

Vseeno sta tako Microsoft kot Sony napovedala, da bo življenjska doba trenutnih konzol znatno daljša od preteklih oz. temu sploh ne bo tako, odvisno od točke, s katere opazujete trg. Pri Sonyju se hvalijo, da je prav vsaka njihova...

90 komentarjev

PlayStation Network še vedno nedostopen, kriv je vdor v sistem

vir: engadget
engadget - PlayStation Network in Qriocity, igričarska ter glasbena storitev Sonyja, sta od spleta odrezana ter za uporabnike tako nedosegljiva že od pretekle srede, torej več kot tri dni. V uradni izjavi so pri Sonyju zdaj povedali, da je za nedosegljivost kriv vdor v sistem, a ta sam po sebi ni bil kriv za nedostopnost. Sistema so pri Sonyju izključili sami, saj želijo preprečiti še večje težave. Krivci za napad so še neznani, saj te informacije Sony ni delil z javnostjo (ni jasno, če sploh poznajo krivce), kakor tudi ni nobena od spletnih skupnosti oz. hekerskih skupin prevzela odgovornosti. Mnogi s prstom sicer kažejo na Anonymous, skupino hekerjev, ki je podoben napad že izvedla v začetku meseca.

Do nadaljnjega bosta PlayStation Network in Qriocity nedosegljiva, saj...

39 komentarjev

Google vendarle ne bo pobrisal videoposnetkov z Google Video

vir: Google
Google - Pretekli teden smo poročali o Googlovi nameri, da ob dokončnem slovesu storitve Google Video vso vsebino enostavno pobriše. Uporabniki so sicer dobili možnost, da svoje posnetke shranijo, kar lahko storijo do 13. maja. Takrat bo Google Video dokončno ugasnil, medtem ko posnetkov ne bo mogoče več predvajati že konec tega meseca. Google je zavoljo te nakane prejel mnogo pritožb uporabnikov, zato so se odločili za razumnejši pristop - videoposnetkov ne bodo pobrisali.

Namesto tega bodo avtomatično prenesli vsebino z Google Video na YouTube. Če želijo uporabniki obdržati nadzor nad njo, lahko svoj račun v Google Video povežejo s tistim za YouTube in ročno zaženejo prenos vsebine. Prav tako ostaja možnost prenosa svojih vsebin na lokalni računalnik. Še vedno pa ostaja 29. april datum, ko bo Google Video prenehal obratovati.

3 komentarji

Odvetnik trdi, da ima patent na ciljano oglaševanje

Podjetni odvetnik Sheldon F. Goldberg. Vir: facebook profil

Slo-Tech -

Ena bolj popularnih kategorij na Slo-Techu, tožbe, dobiva še en vnos. Odvetnik in nekdanji profesionalni kvartopirec Sheldon Goldberg toži večje ameriške medijske hiše, ker s prikazom oglasov na svojih spletiščih kršijo njegov patent na ciljano oglaševanje.

Vlogo za patent št. 7,496,943 je podal leta 2000, opisuje pa prikaz oglasov na podlagi uporabnikovega obnašanja (obiski strani, iskanje, komentarji, ipd). S tem naj bi se prikazali oglasi za izdelke, ki uporabnika dejansko...

13 komentarjev

Tudi Android beleži zgodovino lokacij telefona

Guardian - Medtem ko so se ameriški senatorji zgražali nad radovednostjo Applovega operacijskega sistema iOS, ki na iphonu v datoteko consolidated.db vestno beleži vse lokacije telefona in omrežja, s katerimi je prišel v stik, je Magnus Eriksson pokazal, da Android počne zelo podobno.

Naprave z Androidom shranjujejo zadnje lokacije telefona, oznake zadnjih baznih postaj, s katerimi se je telefon povezal, in imena zadnjih brezžičnih omrežij (Wi-Fi), ki jih je telefon srečal. Pri tem njegov spomin ne seže toliko nazaj, kot je to slučaj za Apple, saj si shranjuje samo zadnjih 50 lokacij in 200 srečanih omrežij. Razlika je tudi v dostopnosti teh podatkov, saj jih iOS shranjujejo v navadno datoteko, do katere ni težko dostopiti, medtem ko se je do teh podatkov...

9 komentarjev

Sandy Bridge-E serijsko z vodnim hlajenjem?

Sandy Bridge-E kot prvi s serijskim tekočinskim hlajenjem?

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Pri X-bit Labs poročajo, da naj bi pri Intelu razmišljali o resni nadgradnji t.i. BOX hladilnikov, ki so priloženi procesorjem. Ti so ponavadi med poznavalci poznani predvsem kot slabi in glasni hladilniki, kjer tega slovesa večina hladilnikov ni pomagala spremeniti. Vseeno je AMD pri svojih najhitrejših procesorjih že na podnožju Socket 939 začel prilagati s toplotnimi cevkami opremljene hladilnike, kar je Intel posnemal s hladilniki za zmogljivejše procesorje na podnožjih LGA-1366 in LGA-1156. S predstavitvijo procesorjev Sandy Bridge-E na podnožju LGA-2011 bi lahko stopili še korak dlje in predstavili zaprt tekočinski sistem hlajenja.

Ob predstavitvi ideje so priložili sliko...

17 komentarjev