»

Google bo posodobil IE6

Ars Technica - Če krava ne gre h koritu, bo šlo pa korito h kravi, bi lahko opisali nov Googlov poskus, da olajša razvoj spletnih aplikacij. Ne le zase (Google Wave), temveč tudi razvijalcem po svetu, ki jih je Microsoft obsodil na še dodatnih pet let trpljenja, ker zaradi podjetij, ki se zanašajo na delovanje IE6, vanj ne morejo ustreliti milostnega strela.

Google je tako predstavil Google Chrome Frame, vtičnik za Internet Explorer 6, 7 in 8, ki vanje vgradi Chromov Javascript V8 in WebKit pogon, s čimer pride tudi podpora za HTML 5 (npr. canvas značko, SVG, itd.) in vse ostale dobrote, ki jih lahko spletni razvijalci redno uporabljajo za sodobne brskalnike, a morajo zaradi večine uporabnikov še vedno nameniti nesorazmerno veliko časa za vzdrževanje...

54 komentarjev

Intel pokazal 22 nm-tehnologijo

Intel - Na IDF-u je Intel pokazal kar nekaj novosti, med njimi tudi prve načrte, kako bomo zakorakali v 22 nm-dobo. Intenzivni razvoj CPU-jev in SoC-ov v tej tehnologiji že poteka. Za prve jedro P1270, za druge P1271. Kot pravijo, večjih sprememb nova miniaturizacija ne bo prinesla, saj bodo lahko ponovno uporabili velik del opreme, ki služi že za 45 nm-tehnologijo. Za večjo učinkovitost bi se radi premaknili tudi k 16-palčnim rezinam silicija, a bodo morali isto idejo posvojiti tudi drugi proizvajalci, da se bo to splačalo.
Seveda je Intel tudi predstavil prve delujoče primerke čipov v 22 nm-tehnologiji, čeprav jih bomo uporabniki dobili šele leta 2011. Šlo je za 22 nm rezino, ki je imela 364...

18 komentarjev

Linus Torvalds: Linux je glomazen

The Register - Linus Torvalds je na LinuxConu 2009, ki te dni teče v Portlandu v Oregenu spet poskrbel, da je v medijih završalo, saj jim je ponovno vrgel mastno kost v glodanje. Dejal je namreč, da je Linuxovo jedro postalo debelo in veliko (bloated). Na vprašanje, kakšen načrt ima odprtokodna skupnost, se je nasmehnil z besedami, da bi rad rekel, da ga imajo. Kot pravi, Linux ni več na poti k majhnemu, elegantnemu in učinkovitemu jedru, kot je bil pred 15 leti. Z razvojem in večanjem popularnosti postaja jedro veliko in grozljivo. Zatrdil je, da stabilnost ni problem, saj hrošče odkrivajo in odpravljajo tako hitro, kot jih dodajajo, težava je le glomaznost.

Je pa res, da je Linux modularen in da si ga lahko vsak prevede, kakor želi. Tako tisti, ki niso zadovoljni s komercialnimi distribucijami, lahko ustvarijo svojo ali pa uporabijo kakšno specializirano. Denimo uClinux zasedene manj kot 100 KB.

74 komentarjev

Yahoo vlaga 100 milijonov v oglaševanje in preporod

vir: CNet
CNet - Yahoojeva izvršna direktorica Carol Bartz ugotavlja, da partnerji in tekmeci na Yahoo še vedno gledajo z dobršno mero skepse. Da bi to popravili, so se lotili globalne oglaševalske kampanje, ki jih bo stala 100 milijonov dolarjev. Slogan bo It's Y!ou. Yahoo nam bo poskušal dopovedati, da mu je mar za nas, tako da bi morebitni oglaševalci na njihovih straneh videli, da takemu podjetju gre zaupati.

Pri vsem skupaj ne gre le za oglaševanje. Doslej je Yahoo spominjal na ladjo brez kapitana za krmilom, ki jo je veter nosil sem in tja. V računalniškem žargonu so se prevečkrat resetirali, tako da se ni nikoli točno vedelo, kaj je njihov dolgoročni cilj. Tega naj bi bilo zdaj konec, saj je Bartzova izdelala strategijo. Po združitvi iskalnega dela z...

2 komentarja

AMDjevi šestjedrniki za podnožje AM3

Na podnožju AM3 znan kot Thuban

vir: Expreview.com
Expreview.com - Že nekaj časa se po spletu neuradno govori, da AMD za naslednje leto načrtuje izdajo šestjedrnikov, ki bi bili primerni za uporabo na namiznih ploščah s podnožjem AM3. To so zdaj potrdili tudi pri AMDju ter povedali, da čip lahko pričakujemo naslednje leto. A vseeno se bomo še načakali, saj je po trenutnih informacijah izid napovedan šele za 3. četrtletje. Špekulirali smo tudi že, da bodo novinci, skoraj zagotovo predstavniki družine Phenom II X6, del prihajajoče platforme, Leo, namesto trenutno obstoječe platforme Dragon.

Kakorkoli že, potrjeno je, da bodo procesorji s...

23 komentarjev

USB 3.0 prihaja

Pričakovani tržni deleži različic 1.1 (svetlo modra), 2.0 (temno modra) in 3.0 (rdeča)

vir: TG Daily
TG Daily - Doba SuperSpeed USBja oz. USB 3.0 se nezadržno bliža, saj smo že dobili prve izdelke, ki uporabljajo hitrejši standard. Kot prvi je certifikat, da je skladen s standardom, dobil NECov xHCI krmilnik, ki bo skrbel za pravilno komunikacijo novih naprav z ostalim sistemom. Jeff Ravencraft, predsednik skupine USB-IF, ki skrbi za certifikate, je povedal, da so krmilnik temeljito stestirali ter tako zagotovili delovanje obilice naprav, kar bi moralo omogočati nemoteno delovanje. Povedal je tudi, da bo tekom IDFa predstavljenih še kar nekaj izdelkov s podporo USB 3.0, kot so Buffalo prenosni trdi disk, ExpressCard razširitvena kartica za prenosnike ter FujitsuSiemens prenosnik, z vgrajenim USB 3.0...

42 komentarjev