»

Sigma je najavila (svetlobno) hiter zoom objektiv 18-35mm f/1.8

Slo-Tech - Fotografi, ki uporabljajo zoom objektive, plačajo izdatne denarce za nakup objektivov, ki imajo čez vso goriščno razdaljo konstantno največjo zaslonko 2.8. Za denar dobijo še druge dobrote, kot so hiter motorček za ostritev, zaščito pred vremenskimi vplivi, vzdržljive materiale, vendar največ k ceni prispeva ravno ta magična številka 2.8, ki bistveno vpliva na tehnično zasnovo in velikost leče. Obstajajo tudi redke ptice, ki nudijo zaslonko 2.6. ali 2.5, so pa namenjene predvsem uporabi v filmskem svetu, cene se pa začnejo severno od 10.000 evrov.

Sigma je te dni presenetila in predstavila zoom objektiv za DX (pri Nikonu vse kar ni D3/4, D800, D700 in D600) oz. APS-C senzorje (npr....

38 komentarjev

Google oglobljen v Nemčiji zaradi afere Street View

Avtomobil za Google Street View

Heise - Nemški informacijski pooblaščenec je oglobil Google zaradi nezakonitega zbiranja prometnih podatkov z brezžičnih omrežij v sklopu slikanja pokrajine za storitev Google Street View. Incident je po odkritju dvignil veliko prahu, proti Googlu pa je preiskave začelo mnogo držav. Britanci niso odkrili nič nezakonitega, Francozi pač. Američani so bili precej prizanesljivi (precej manj pa njihove zvezne države), Španci so Google oglobili. Afera je bila aktualna vse do lanskega leta, saj Google podatkov ni takoj zbrisal, na koncu pa so za napako okrivili enega izmed programerjev. Sedaj so svoj odgovor podali še Nemci.

Hamburški pooblaščenec za dostop do informacij javnega značaja in varovanje...

11 komentarjev

Kako sta Reddit in Twitter 'odkrila' napačna storilca bostonskega napada

Washington Post - Ameriška policija in zvezni preiskovalni urad sta zelo hitro ne le ugotovila identiteto osumljencev za bombni napad na bostonskem maratonu, temveč ju tudi izsledila. Eden je med begom umrl, drugi pa je bil huje poškodovan, a kaže, da bo preživel. Osumljenca sta brata Džohar (poškodovan) in Tamerlan Carnajev (ubit). A še nekaj ur pred uradno objavo njune identitete, so se sprva spletni, potem pa tudi klasični mediji razpisali o veliki zmagi novodobne tehnologije nad starimi policijskimi enotami. Razglasili so, da sta za napad kriva marca izginuli študent Univerze Brown Sunil Tripathi in Mike Mulugeta. Nekaj ur pozneje so se vsi skupaj posipali s pepelom in opravičevali svojcem. Kaj se je zgodilo? Tole.

Kako se je ime Sunil Tripathi znašlo na Redditu, ni znano....

36 komentarjev

CISPA napol potrjena

Techdirt - Spodnji dom ameriškega parlamenta je ta četrtek potrdil zakon po imenu CISPA, z več kot dvotretjinsko večino. Zdaj se podobno pričakuje še od Senata, potem pa bomo videli, ali bo predsednik Obama v imenu zaščite državljanskih pravic res vložil obljubljeni veto. Bojda ne, pa četudi že bo, ima Kongres zagotovljenih dovolj glasov, da ga ponovno preglasuje (tako kot je predpredlani naš takrat razpuščeni Državni zbor arogantno potrdil katastrofalno v marsičem vprašljivo Zalarjevo pravosodno reformo). CISPA je torej na odlični poti, da postane zakon, ter da ameriški vladi neomejen in nenadzorovan...

54 komentarjev