»

Naslednik FireGLja

Akiba - Pred nekaj časa je Diamondov FireGL pospeševalnik bil izredno priljubljen med 3D ustvarjalci in animatorji. Šlo je za zelo dober (in drag!) OpenGL pospeševalnik. No, potem ko so se okoli Diamonda zgrnili temni oblaki se je postavilo vprašanje kaj se bo zgodilo s to serijo kartic. Na srečo zadeva ni propadla... na Akibi se da zaslediti, da se na Japonskem že prodaja naslednik omenjene kartice z imenom FireGL 2. Kartico poganjata dva procesorja, grafični IBM GT 1000 in geometrijski IBM RC 1000, na njej pa je 64MB DDR SGRAMa. V vseh pogledih spodobna grafikulja torej, in zelo me zanima, ali bo našla pot v naše loge.

vir: Akiba

vir: Akiba

5 komentarjev

Compaq pripravlja najmočnejši računalnik na svetu

The Register - Compaq je objavil svoje načrte za najmočnejši računalnik v zgodovini čoveštva, ki naj bi imel računsko moč kar 100 teraflopsov, kar je 30 krat več, kot današnji najmočnejši računalnik. Pošast bo sestavljena iz 10-20 tisoč Alpha procesorjev, uporabljali pa ga bodo za napredne biološke raziskave (raje bi ga dali nam za SETI, kajne? ). Po trenutnih načrtih sodeč bo računalnik končan leta 2004. Hm ne vem zakaj mi je naenkrat na pamet padel Terminator .

11 komentarjev

Kopica .gov/.mil strani pohekanih

The Register - Hekerska skupina z imenom Pentaguard , znana po takih in drugačnih vdorih v vladne in vojaške strani je ta vikend izvedla verjetno največji napad na strani te vrste doslej. Pohekali so ogromno vojaških in vladnih strani v ZDA, Britaniji in Avstraliji ter jih zamenjali s svojimi sporočili (temu se reče "defacement"). Seveda se kopija pohekanih strani nahaja tudi na Attrition.org, najdete pa jo tukaj. Glede na to, da so vse prizadete strani tekle na WinNT/IIS sistemih je jasno, da so hekerji izkoristili varnostno luknjo v IIS4 web serverju. Več informacij o tem podvigu najdete tukaj.

6 komentarjev

Hedgehog, n-tič

Virtual Hideout - Tudi na Virtual Hideoutu so testirali Kaniejev bakreni Hedgehog hladilnik, toda na voljo so imeli tudi posebni ventilatorski adapter, s pomočjo katerega so na hladilnik prišraufali 80mm ventilator. Hedgehog je že tako ali tako eden izmed trenutno najboljših Socket hladilnikov, s to predelavo pa res nima konkurence (mogoče edino Swiftechove hladilnike). Verjetno je ta hladilnik edina konkurenca vodnem hlajenju brez peltierja... No, preberite test in presodite sami.

4 komentarji

Nadaljevanje Heat Pipe sage

Bench Test - Tipo z Benchtest je objavil novi članek o svojih poskusih s Heat Pipe tehnologijo hlajenja. V prejšnjem delu je ugotovil, da njegov Heat Pipe ni dovolj za hlajenje overclockanih procesorjev, sedaj pa ga je malce predelal in tako poboljšal hladilno moč. Projekt je označil kot uspešen in se tako približal svojem cilju: popolnoma neslišnem računalu. Na koncu članka omenja, da bo poskusil v hladilnik predelati kar celo ohišje, tako da bo nadaljevanje po vsej verjetnosti zelo zanimivo. ...

0 komentarjev

Kryothermov softver

Jaz - Tone me je danes obvestil, da je med brskanjem za vsemi možnimi informacijami o pelterjih naletel na to zanimivo stran. Gre za domačo stran ruskega podjetja Kryotherm, ki se ukvarja s proizvodnjo in načrtovanjem termoelekrtičnih elementov oziroma peltierjev. Poleg zares bogate zakldanice znanja boste na strani našli tudi izjemno uporaben programček z imenom Krysoft. Z njim lahko hitro in preprosto iračunate vse potrebne spremenljivke pri čartovanju hladilnega sistema s peltierjevimi elementi in tako računanje napornih fizikalnih enačb odpade. Zares fina zadevica, najdete pa jo tukaj.

0 komentarjev